torstai 23. huhtikuuta 2015

Nopeat pannurieskat


Kun leipäkori ammottaa tyhjyyttään, helpotusta tilanteeseen tuovat esimerkiksi nämä nopeat pannurieskat. Täysjyväohrajauhoja ja vehnäjauhoja sisältävät rieskat kohotetaan leivinjauheella, ja ne paistetaan nopeasti nimensä mukaisesti paistinpannussa. Rieskat voi nauttia perinteisesti lämpöisenä voilla siveltynä, mutta ne maistuvat hyvin myös erilaisilla täytteillä täytettynä ja rullattuna/taiteltuna. Taikinassa oleva jogurtti antaa rieskoihin mukavaa joustavuutta ja pehmeyttä.

NOPEAT PANNURIESKAT (8 kpl n. 16 cm halkaisijaltaan olevaa rieskaa)

2 dl täysjyväohrajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
hiukan suolaa
1 dl turkkilaista jogurttia
1 dl vettä

Sekoita ohrajauhot, vehnäjauhot ja leivinjauhe sekä suola keskenään kulhossa. Lisää jogurtti ja vesi ja sekoita lusikalla taikinaksi.

Ota taikina kevyesti jauhotetulle työtasolle ja vaivaa sitä hetki. Lisää tarvittaessa hiukan jauhoja, jos taikina tarttuu käsiin. Muotoile taikina palloksi ja peitä se muovilla. Anna taikinan levätä n. 15 minuuttia.

Jaa taikina 8 palaan. Laita paistinpannu kuumenemaan ja kauli ensimmäinen rieska ohueksi pyöreäksi rieskaksi (halkaisijaltaan n. 16 cm), hiukan jauhoja apunasi käyttäen. Nosta se sitten varovasti käsin paistinpannuun (kuiva pannu, ei laiteta rasvaa) ja paista se molemmin puolin ruskeapilkkuiseksi. Rieskat kohoavat ja paistuvat nopeasti, n. 30 sekuntia per puoli. Minulla oli induktiolevy 7/10, mutta hae omalle pannullesi ja liedellesi sopiva lämpö.

Sillä aikaa kun yksi rieska paistuu, kauli aina seuraava rieska. Nosta valmiit rieskat lautaselle/kulhoon sitä mukaa, kun ne valmistuvat ja peitä ne hyvin heti,  jotta ne pysyvät pehmeinä.

Koska rieskat kohotetaan leivnjauheella, ne kannattaa nauttia leivontapäivänä, koska ne kuivettuvat nopeasti. Tosin jogurtti taikinassa pitää nämä tarpeeksi mehevinä seuraavaankin päivään, jätin tarkoituksella pari seuraavalle päivälle. Tarvittaessa rieskaa voi hetken kuumentaa mikrossa.

Toimii hyvin vaikka aamupalalla näin:


Vastapaistetun rieskan päällä salaattia, rapeaksi paitettua pekonia, paistettu kananmuna sekä avokadoa. Seurana kurkku- ja tomaattilohkoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti