torstai 30. huhtikuuta 2015

Paljon poreita ja sitruunaa sisältävä sima


HAUSKAA VAPPUA! Täksi vapuksi ei enää perinteistä simaa ehdi tehdä, mutta laitan nyt kuitenkin simaohjeen blogiin, koska simaa kannattaa tehdä muulloinkin kuin vapuksi.  Kannattaa myös kokeilla erilaisia makusimoja. Hyviä vinkkejä löydät vaikka Dansukkerin sivuilta. Hyvä perussiman ohje, joka on useimpien makuun, löytyy fariinisokeripussin kyljestä. Itse olen virittänyt tuota ohjetta enemmän omaan makuuni sopivaksi, eli voimakkaammin sitruunanmakuiseksi, vähemmän makeaksi ja enemmän poreita sisältäväksi.

HUOM! Itse haluan simaani todella reilusti poreita, joten meillä simaani nimitetäänkin Railin lentosimaksi. Pulloa avataessa täytyy noudattaa varovaisuutta ja avata korkkia pikkuhiljaa, jotta paine laskee asteittain. Lisäksi kannataa käyttää muovipulloja, jotka kestävät painetta lasipulloa paremmin. Jos et pidä vahvasti poreilevasta simasta, vähennä hiivan määrää 1/2 tl->1/5 tl (fariinisokeripussissa mainittu määrä).

RAILIN VAPPUSIMA (vajaa 4 litraa)

4 litraa vettä
3 pienehköä sitruunaa
250 g fariinisokeria
200 g sokeria
1/2 tl kuivahiivaa (tuorehiivaa yli herneen kokoinen nokare)

Pullotusvaiheeseen:
Rusinoita, vähän sokeria

Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Lisää loput vedestä sekä hyvin pestyistä sitruunoista ohuesti kuoritut keltaiset kuoret. Varo, ettei kuoren alla olevaa valkoista osaa tule mukaan, koska siitä tulee simaan kitkerä maku. Purista sitten vielä mehut sitruunoista mukaan.

Anna jäähtyä 43-45 asteiseksi, eli selkeästi kättä lämpimämmäksi. Ota simasta pieni osa erilleen ja sekoita siihen kuivahiiva ja sekoita seos sitten simaan ja sekoita kunnolla sekaisin. Näin käyminen lähtee nopeammin käyntiin, kuin jos vain ripottaisit kuivahiivan pinnalle. Jos käytät tuorehiivaa, siman pitää olla jäähtynyt noin 37-asteiseksi, ennen kuin hiivan voi lisätä. Liota silloinkin hiiva osaan simasta, ennen kuin lisäät sen seokseen.

Anna käydä huoneenlämmössä noin vuorokauden.

Laita puhtaisiin pulloihin suppilon läpi noin teelusikallinen sokeria per pullo ja muutamia rusinoita. Pullota sitten sima suppilon avulla. Sima valmistuu viileässä noin viikossa, huoneenlämmössä noin 3:ssa päivässä. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan.

Säilytä sima viileässä. Sima kannattaa juoda noin viikon kuluessa valmistumisesta.

Koska leivoin munkkirinkilöitä jo ennen vappuaattoa, tein meille tänään siman kanssa vappuherkuksi kuvassa näkyviä churroja. Niiden ohjeen laitan lähipäivinä blogiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti