perjantai 4. maaliskuuta 2016

Honeycomb/Hunajakenno



Honeycomb/hunajakenno on nopeatekoista ja melko helppoakin tehdä, kunhan ei vaan paahda sokeriseosta liikaa, ettei siitä tule kitkerän makuista. Sitä voi toki syödä sellaisenaankin, mutta koska se koostuu lähes yksinomaan sokerista, itse tein tätä lähinnä koristelutarkoituksia varten. Paljastan sen verran, että blogiin tulossa lähiaikoina kakku, jossa tätä on käytetty koristeena. Mutta honeycomb antaa murusteltuna myös mukavan rapean lisän moneen jälkiruokaan, kokeile vaikka jäätelöannoksen kanssa tai pannacotan lisänä.

Tällä hetkellä telkkarissa pyörii oma lempisarja, Masterchef Australia. Ihan huippuohjelma, joka eroaa monista kokkausohjelmista sen mahtavan hyväntuulisen otteen ansiosta edukseen. Tuomareilla on aina kannustava ote ja pilkettä silmäkulmassa ja kilpailijat tuntuvat vilpittömästi kannustavan toisiaan. Joidenkin nimeltä mainitsemattomien kokkausohjelmien katsomisen  olen lopettanut hyvin lyhyeen, kun tuomarit ovat lytänneet kilpailijat maanrakoon ja kilpailijat ovat kohdelleet toisiaan todella tylysti. Lisäksi Masterchef Australiaan osallistuvat kilpailijat ovat pääsääntöisesti aika hyviä kokkaamaan, joten sitä on siksikin mukava seurata. Ja nyt joku ihmettelee, että miten ihmeessä tämä höpinä liittyy nyt tulossa olevaan honeycomb -reseptiin. Liittypä hyvinkin, sillä honeycomb -resepti on yhden kilpailijan tuomarin, Gary Mehiganin, käsialaa. Alkuperäisen repeptin löydät täältä. Muutin sitä hiukan vaihtamalla glukoosin glukoosisiirapiksi, muuten menin aika samoilla linjoilla kuin alkuperäinen ohje.

HONEYCOMB (n. 20 x 30 cm:n kokoiseen vuokaan)

365 g sokeria
140 g glukoosia (itse käytin glukoosisiirappia)
110 ml vettä

1 tl ruokasoodaa

Vuoraa n. 20 x 30 cm:n kokoinen vuoka leivinpaperilla ja voitele se kevyesti vuokaspraylla tai öljyllä. Ota myös vispilä valmiiksi esille. Mittaa ruokasooda valmiiksi ja tarkista, ettei siinä ole paakkuja (mikäli on, sihtaa se). Jätä odottamaan.

Ota ISO paksupohjainen kattila. Kun ruokasooda lisätään kuumaan sokeriliemeen, se kuplii voimakkaasti ja seoksen tilavuus kasvaa todella paljon. Siksi kannattaa ottaa tosiaan hyvin suuri kattila, ettei tule haavereita. Kuuma sokeriliemi on polttavan kuumaa. Mittaa kattilaan sokeri, glukoosi ja vesi, sekoita ainekset keskenään ja kuumenna sitten seosta sekoittamatta, kunnes seoksesta tulee noin meripihkan väristä. Älä sekoita enää seosta kuumennusvaiheessa, ettei sokeri kristalloidu. Voit tarvittaessa hiukan heilutella kattilaa, mikäli sokeriseos vaikuttaa saavan väriä eri kohdista epätasaisesti. Jos sinulla on sokerilämpömittai, kuumenna sokeriseos 140-asteiseksi. Ota kattila pois lämmöltä ja lisää siihen heti ruokasooda ja vatkaa se voimakkaasti sekaisin seokseen vispilällä, niin, että se varmasti sekoittuu kunnolla. Varo, seos kuohuu voimakkaasti. Kaada samantien massa esivalmistelemaasi vuokaan, kaavi loput kattilasta, mutta älä tasoita pintaa, vaan anna seoksen levitä itsekseen. Jätä jäähtymään noin 30 - 45 minuutiksi.


Murra paloiksi. Voit halutessasi kuorruttaa palat esimerkiksi sulatetulla suklaalla. Itse jätin osan paloista kuorruttamatta, osan kuorrutin sulatetulla valkosuklaalla ja ripottelin pakastekuivatuja vadelmia murusteltuna pintaan, osan kuorrutin tummalla suklaalla ja ripotin pintaan murusteltuja pretzeleitä ja osaan pecan -pähkinämuruja. Ripotin myös hiukan suolaa noihin suklaakuorruteisiin taittamaan makeutta. Garyn ohjetta noudattaen, levitin suklaan palojen pintaan pullasudilla, jolla se olikin helppoa.

Säilytä honeycomb ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä, jossa se säilyy reilun viikon rapeana.

VINKIT:
Erityisesti, jos sinulla ei ole sokerilämpömittaria, käytä teräskattilaa, jossa näet kunnolla sokeriseoksen värin. Pinnoitettua kattilaa ei kannata käyttää, koska sokeriliemen kuumuus saattaa vahingoittaa pinnoitetta

Kattilaan jäävä sokeriseos jämähtää kattilaan kiinni kuin tauti. Helpoiten saat kattilan pestyä, kun täytät sen kuumalla vedellä ja jätät likoamaan joksikin aikaa, jotta sokeriseos pehmenee. Sen jälkeen loput on melko helppo pestä kattilasta pois.

8 kommenttia:

  1. Aaaaah ihan törkeen hyvän näköstä...

    VastaaPoista
  2. Wau, siis niitä ohjelman reseptejä siis todella voi tehdä kotikeittiössä...! Kilpailijat on kyllä uskomattoman taitavia. Ja Masterchef Australia on kyllä ihan paras ohjelma, jenkki- ja kanadaversiot jätän kyllä katsomatta, niistä tulee vaan paha mieli...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Maaria :).Jep. Tämä oli tosi helppo ohje, erityisesti jos on vähänkään kokemusta sokerin paahtamisesta. Kiva kuulla samansuuntainen mielipide noista kokkausohjelmista :). Kävin pikaisesti kurkkaamassa blogiasi, vaikutti hyvältä. Täytyy lueskella lähiaikoina tarkemmin. Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  3. Mekin tykätään vain aussi versiosta. Australiassa myydään oiskohan ollu nestlen valmistamaa patukkaa, violet crumble nimeltään. Son sisältä honeycombia ja ympärillä suklaata. Tolkuttoman hyvää! Tätä täytyy kokeilla, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, samanmielisiä löytyy siis enemmänkin, kiva :). Honeycomb ohjeita tuntuu olevan aika paljon ja osassa ohjeista käytetään myös mm. hunajaa sokerin lisäksi, itse en ole kokeillut sellaista versiota, joten en osaa vertailla makua. Enkä ole myöskään maistanut violet crumblea enkä crunchie baria, jotka on suklaalla kuorrutettuja honeycomb -patukoita. Jos testaat tätä, olisi kiva kuulla, mitä mieltä olit, kun kerran olet syönyt violet crumblea :).

      Poista
  4. Aussi-MC täälläkin ihan paras, nuo Pohjois-Amerikan (USA/Kanada) ihan erityylisiä ja jäävät väliin. Aussissa on ihanan kannustava ja positiivinen ilmapiiri, tuomarit ovat aidosti pahoillaan, kun lähettävät porukkaa pois. Jos jollakulla olisi vielä diabeetikolle sopiva Hunajakennon resepti, niin tosi hienoa (vaikkei siitä kaikkea sokeria ja siirappia voikaan poistaa...), mutta onneksi pieni herkuttelu silloin tällöin on meillekin sallittua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Kiva tosiaan, kun muutkin fanittavat Aussi-MC:tä. On kyllä ihan huippu kokkausohjelma ja juuri tuo kannustava ja positiivinen ilmapiiri tekee siitä erityisen hyvän. No joo, kun kerran on käytännössä sokeria, niin diabeetikolle sopivan version kehittely olisi varmaan aika vaikeaa

      Poista