tiistai 22. maaliskuuta 2016

Vaniljamoussea + sitruunakiisseliä suklaamunissa




Pääsiäisenä tulee usein herkuteltua aika raskaita ruokia. Silloin jälkiruoka voi olla hiukan pienempi ja kevyempi. Tässä jälkiruoassa yhdistyy moni perinteisesti Pääsiäiseen liitettävä maku, kuten rahka, sitruuna ja suklaa.

Itse tein tämän jälkiruoan hetken mielijohteesta, kun minulla jäi yli tämän Pääsiäiskakun teosta kakun täytteitä ja pääsiäsmunia oli sopivasti käsillä, kun niitä oli varattu Palmusunnuntain virpojia varten. Tarjoile suklaamunat munakupista tai esimerkiksi pienestä liköörilasista tai vastaavasta, jossa muna pysyy pystyssä. Jos et halua tehdä jälkiruokaa suklaamuniin, voit kerrostaa sen laseihin kerrosjäkiruoan tapaan. Suklaamuniin tehtäessä sitruunakiisseliä jää hiukan yli, mutta koska kiisselin sakeutukseen käytetään munaa perunajauhojen lisäksi, helpointa on tehdä koko annos, johon käytetään koko kananmuna.

Aloita jälkiruoan valmistus sitruunakiisselistä, jotta se ehtii jäähtyä ennen jälkiruoan kasausta.

VANILJAMOUSSEA + SITRUUNAKIISSELIÄ SUKLAAMUNISSA (n. 8:lle)

Suklaamunia, 1 per ruokailija

Sitruunakiisseli
2,5 dl vettä
0,5 dl sokeria + hiukan kiisselin päälle ripoteltavaksi
1,5 rkl perunajauhoja
1 kananmuna
1 sitruunan mehu
0,5 (luomu)sitruunan raastettu kuori
hiukan keltaista pastaväriä

Vaniljamousse
1,5 liivatelehteä
1 rkl vettä
0,5 prk Flora Vanilla 12%
0,5 prk/125 g maitorahkaa
0,5 rkl tomusokeria
0,25 tl vaniljajauhetta/0,75 tl vaniljasokeria

Mittaa sitruunakiisseliä varten  kattilaan vesi, sokeri, perunajauhot ja kananmuna. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee, kirkastuu ja pulpahtaa. Älä keitä, vaan ota samantien pois lämmöltä. Sekoita sekaan sitruunamehu ja kuori. Ripota pintaan hiukan sokeria estämään kiisselin kuortumista ja jätä jäähtymään. Voit tehdä kiisselin halutessasi  tarjoilua edeltävänä päivänä valmiiksi.

Sitruunakiisseli on aika vaaleankeltaista, joten jos haluat siitä aidon keltuaisen väristä, tarvitset hiukan keltaista elintarvikeväriä vahvistamaan sen väriä.

Leikkaa suklaamunista hattu pois ja ota yllätys varovasti pois, mikäli käytät yllätysmunia.

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen 5-10 minuutiksi.

Vatkaa vaniljamoussea varten kaikki täyteaineet vettä ja liivatelehtiä lukuunottamatta vaahdoksi sähkövatkaimella. 

Kuumenna 1 rkl vettä mikrossa ja liuota siihen käsin kuivaksi puristamasi liivatteet. Sekoita vaniljamoussen joukkoon. Annostele vaniljamoussea suklaamuniin joko lusikalla tai pursotuspussin avulla. Älä täytä ihan täyteen, vaan jätä hiukan sitruunakiisselille tilaa.

Siirrä sitruunakiisseliä pieneen pakastepussiin, jonka kulmaan olet leikannut pienehkön reiän ja pursota siitä heti vaniljamoussen keskelle keltuainen, ennen kuin vaniljamousse alkaa hyytymään. Pursota sitä niin, että keltuaista menee pinnan lisäksi myös syvemmälle.

Minulta tulee vielä ainakin yksi suklainen pääsiäiskakkuohje blogiin ennen Pääsiäistä. Juhlat: Pääsiäinen tunnisteen alta löydät blogistani myös muita erityisesti Pääsiäiseen sopivia leivonnaisia, jälkiruokia ja ruokia.

4 kommenttia:

  1. Tämä täytetty muna on kerrassaan loistava idea! Se on näyttävän näköinen jälkkäri pöydässä, vähän erilainen ja juuri sopivan kokoinenkin, ainakin jos on syönyt raskaasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Viikonloppukokki :). Tuosta tuli itseasiassa yllättävänkin paljon oikean kananmunan näköinen ;). Ja jos suklaata ei lasketa mukaan, niin jälkkäri on myös melko kevyt.

      Poista
  2. Tosi suloisia! Ihanan värinen tuo "keltuainen" ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :). Pieni keltaisen värin lisäys teki tosiaan just sopivan värin siihen ;)

      Poista