perjantai 30. elokuuta 2013

Red velvet Cupcakes & kookos-valkosuklaamansikat



KOOKOS-VALKOSUKLAAMANSIKAT

Jos etsit jotain helppoa ja nopeaa tarjottavaa tai itsellesi herkkupalaa, tässä on yksi hyvä vaihtoehto. Jopa hiukan vähemmän makeat mansikat maistuvat ihanilta, kun dippaat mansikat puoliksi sulatettuun valkosuklaaseen ja sitten kierittelet suklaaosan  heti kookoshiutaleissa.

Tässä ei tarvitse temperoida suklaata mitenkään, riittää, kun sulatat paloittelemasi suklaan varovasti esim. mikrossa lasissa tai pienessä kulhossa. Valkosuklaa kuumenee helposti liikaa, joten käytä esim. puolitehoa mikrossa, kuumenna pieni aika kerrallaan - esim. 20 sek ja sekoita välillä. Jatka kuumennusta pieni hetki kerrallaan, kunnes suklaa on sulanut.

Toki halutessasi voit sulattaa suklaan myös perinteisesti vesihauteessa. Eli kattilaan vettä kiehumaan, toiseen kuumuutta kestävään astiaan laitat suklaan paloina ja laitat sen poreilevan veden päälle niin, ettei suklaata sisältävän astian pohja kosketa vettä. Sekoittele välillä.Vesi ei myöskään saa kiehua liian kovaa ja on varottava, ettei vesihöyryä pääse suklaan sekaan. Jos vesihöyryä menee suklaan sekaan, siitä tulee ryynimäistä.

Kolmaskin tapa on, eli suoraan kattilaan paloiteltu suklaa ja koko ajan sekoittaen HYVIN miedolla lämmöllä sulattaa suklaan. Levy 2-3 tasolla. Varsinkin valkosuklaan kanssa on varottava, ettei suklaa ylikuumene.

Ylläolevista kolmesta tavasta suosittelen helpoimpana mikrossa sulattamista.

Dippaa mansikat yksitellen sulaan valkosuklaaseen ja kierittele suklaaosa esim. lautaselle ripottelemissasi kookoshutaleissa. Kookoshiutaleissa kierittämisen ansiosta voit jättää mansikat suoraan esim. lautaselle tai leivinpaperin päälle jähmettymään. Jos et tarjoile mansikoita melko nopeasti, siirrä ne kannelliseen astiaan jääkaappiin tarjoilua odottamaan.

RED VELVET CUPCAKES ( 12 kpl)

Kuvassa kerrosvadin alimmaisella tasolla sekä oikealla näkyy cupcaket. Ohje on otettu Hembakat -lehdestä. Itse kakkuosa on aika perus Red velvet - ohjetta, jonka suuntaisia ohjeita on paljon. Kuorrutus onkin tässä ehkä se hiukan erikoisempi. Kuorrutuksen pohjaksi keitetään suklaakiisseli.

3 dl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaota
1,8 dl sokeria
1,8 dl öljyä
1 muna
(1 1/2 rkl punaista elintarvikeväriä)
1 tl vaniljasokeria
1 1/3 dl piimää
1 1/2 tl valkoviinietikkaa
1/2 tl ruokasoodaa

Punainen elintarvikeväri kakkuosassa on oikeastaan vain värin vuoksi, josta leivonnainen saa nimensäkin, eli makuun sen poisjättäminen ei juurikaan vaikuta. Jos siis sinulle ei ole väliä, vaikkei leivonnaisen kakkuosa ole punainen, voit jättää sen pois.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Sekoita jauhot ja kaakao kulhossa keskenään.

Vaahdota sokeri ja öljy keskenään sähkövatkaimella täydellä teholla eri kulhossa. Lisää muna samalla vatkaten, sitten (elintavikeväri ja) vaniljasokeri.

Vähennä vatkaimen nopeutta, ja lisää jauhoseos ja piimä erissä.

Sekoita valkoviinietikka ja ruokasooda keskenään lasissa. Se kuohuaa hiukan, kuuluukin. Sekoita seos taikinaan.

Annostele taikina mielellään muffinsipellillä oleviin paperivuokiin täyttäen paperivuoasta n. 3/4. Paista uunin keskitasolla n. 20 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyyttä. Jos taikinaa ei tartu tikkuun, ovat kypsiä. Jäähdytä hetki muffinsivuoassa, ja nosta sitten ne vuosta pois ja siirrä esim. ritilälle kokonaan jäähtymään ennen kuorrutusta.

Kuorrutus

1 1/4 dl maitoa
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
125 g tummaa suklaata paloina
100 g voita huoneenlämpöisenä
150 g tomusokeria
1 rkl kaakaota
1 tl vaniljasokeria

Vispaa kattilassa keskenään maito ja jauhot.Kuumenna, kunnes seos pulpahtaa ja sekoita koko ajan. Anna kiehua koko ajan sekoittaen 2-3 minuuttia. Jäähdytä kulhossa. HUOM! oma huomioni on, että maito-jauhoseosta kannattaa keitellä hiukan kauemmin kuin ohjeessa alunperin mainittu 1-2 minuuttia. Jos seosta kiehauttaa liian vähän aikaa, jauhot maistuvat kuorrutuksessa ikävästi.

Sulata suklaa paloiteltuna joko mikrossa tai vesihauteessa kuten yllä kookos-valkosuklaamansikoiden kanssa on selostettu. Tumma suklaa ei ole niin herkästi ylikuumentuvaa kuin valkosuklaa, mutta silti kannattaa kuumentaa maltilla. Jäähdytä hetki sulatettua suklaata.

Sekoita keskenään voi, tomusokeri , kaakao ja vaniljasokeri kuohkeaksi. Lisää seokseen ensin sulatettu suklaa ja sitten maito-jauhoseos. Vispaa sileäksi seokseksi.

Alkuperäisessä ohjeessa neuvotaan kuorruttamaan cupcaket heti, mutta mielestäni kuorrutus on liian löysää , ainakin jos haluat kuorruttaa ne pursottamalla. Eli itse laitan kuorrutuksen jääkaappiin viilentymään niin, että se hiukan jähmettyy ja pitää kuosinsa pursottaessa. Jos levität kuorrutuksen veitsellä, voit tehdä sen heti.
Kuorrutusta on aika reilusti, eli ainakin minulla jäi tästä määrästä kuorrutusta yli, vaikka pursotin sen, jolloin sitä menee suht paljon.

Pursotukseen voit käyttää esim. tukevaa muovipussia, johon lusikoit kuorrutuksen ja leikkaat muovipussin kulmaan saksilla reiän. Et siis välltämättä tarvitse tyllaa. Kuvassa olevat olen pursottanut avoimella tähtityllalla ja koristellut ne yksinkertaisesti minivaahtokarkeilla.

BEBELEIVOKSET

Vaaleanpunaiset bebeleivokset olen tehnyt Kinuskikissan sivujen ohjeella täältä
http://www.kinuskikissa.fi/isun-bebe-leivokset

Itse tein bebet minimuffinsivuoan syvennyksiin, jolloin leivoksista tuli sieviä suupaloja. Bebet ovat aika makeita ja aika tuhteja, joten pienikin leivos riittää varsinkin, jos on muutakin makeaa tarjolla.
Halusin kokeilla näiden pakastamista, kun ohjeessa oli mainittu, että ne kestävät hyvin pakastamista. Niin kestivätkin, ne olivat kauniita vielä pakastuksen jälkeen.

Nämä olivat esillä hellepäivänä jonkun aikaa ennen kuvausta, joten kuorrutus lötkähti. Jääkaapissa sulatettuna ne olivat ihan priimakuntoisia. Eli mitä tästä opimme? Älä laita niitä kovin pitkäksi aikaa esille lämpenemään, ainakaan jos olet ne pakastanut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti