lauantai 31. elokuuta 2013

Karibialainen banaanikakku




Tätä kakkua ei kannata tehdä, jos banaanit eivät ole tarpeeksi kypsiä. Kakusta tulee sitä parempi, mitä kypsempiä banaanit ovat. Banaanit saavat olla niin kypsiä, että muuten laittaisit ne jo biojäteastiaan eli ihan mustakuoriset käyvät tähän parhaiten.

Banaanikakun ohjeita on vaikka minkälaisia, tämä on oma viritelmäni, joka saa minut aina siirtymään makumuistoissa Karibian saarille. Olisikohan kakussa käyttämälläni karibialaisella rommilla ja sieltä tuoduilla kokonaisilla muskottipähkinöillä osuutta asiaa ;-). Onnistuu toki ilman rommiakin ja valmiiksi jauhetulla muskottipähkinällä. Kokonaiset kuorelliset muskottipähkinät muuten säilyvät hyvänä vuosikausia, joten niitä kannattaa ostaa reissusta, jos tulee vastaan. Myös vaniljatangot ovat tietyissä maissa puoli-ilmaisia Suomen hintoihin nähden. Ne eivät tosin säily pehmeinä kauhean kauaa... Muitakin mausteita ostelen aina matkoilta, koska niiden avulla saa kotikeittiössä upeita viritelmiä aikaiseksi.

Minun mielestäni banaanikakun oikea muoto on suorakaide, eli teen banaanikakun aina leipävuokaan. Halutessasi voit tehdä kakun rengasvuokaan. Tästä tulee iso kakku, joten jos sinulla on pieni rengasvuoka, saat samalla esim. muutaman banaanimuffinsin tästä.

KARIBIALAINEN BANAANIKAKKU (iso kakku, joko leipävuokaan tai halutessasi rengasvuokaan)

2-3 kypsää banaania (isoja 2, pieniä 3)
2-3 rkl sitruunamehua
200 g voita tai margariinia
2  dl sokeria
1 dl ruokokidesokeria tai fariinisokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
raastettua muskottipähkinää n. 1 tl tai valmiiksi jauhettua n. 2 tl
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
2 rkl tummaa rommia

Voitele ja jauhota vuoka, jossa paistat kakun. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen, kiertoilma n. 155-160 asteeseen.

Soseuta banaanit lautasella haarukalla ja lisää joukkoon sitruunamehu sekoittaen banaanien tummumista ehkäisemään.

Vatkaa pehmeä rasva + sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen joukkoon samalla vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää jauhoseosta vuorotellen banaanisoseen kanssa vaahdon sekaan. Lisää vielä rommi halutessasi sekaan ja sekoita se taikinan joukkoon. Rommia tässä on niin vähän, ettei se juurikaan maistu, mutta antaa kuitenkin mukavan lisätwistin kakkuun. Alkoholi haihtuu kakkua paistaessa pois, joten on myös lapsille sopivaa, vaikka laittaisitkin rommia mukaan. Toimii myös ilman rommia.

Laita taikina vuokaan ja paista tunnin verran uunin alatasolla. Kokeile kypsyyttä tikulla. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä.  Kumoa vasta hieman jäähtyneenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti