Nyt on kotimaisten omenien aika :-), joten nautitaan niistä kaikissa muodoissaan. Ulkolaiset omenat ei tuoksu juuri miltään, mutta voi että, miten ihanalta kotimaiset omenat tuoksuvatkaan. Ja tietysti myös maistuvat vähän lajikkeesta riippuen. Jotkut eivät ole niin hyviä sellaisenaan syötäviksi, mutta niistä saa esim. hyvää piirakkaa, tai sosetta jne. Meillä on pihassa kolme nuorta kääpiöomenapuuta, mutta viime talvena jänikset mokomat olivat tehneet tuhojaan niin, että vain yksi omenapuu säilyi lähes koskemattomana. Saa nähdä, miten kahden muun omenapuun kanssa käy jatkossa, varsinkin toinen niistä näyttää aika säälittävältä :-(.
Onneksi jänikset säästivät edes tuon yhden puun suuremmilta tuhoilta, jotta saadaan vähän omankin pihan omppuja.
Tällä leivonnaisella oli niin upea nimi, että sitä oli ihan pakko kokeilla. En ehkä menisi tätä ihan taivaalliseksi väittämään, mutta hyvää tämä oli. Ohjeessa kehotettiin tarjoamaan piirakan kanssa esim. kermavaahtoa, eli voihan se olla, että se olisi nostanut tämän sitten sinne taivaalliseen luokkaan :-). Me söimme tätä sellaisenaan ilman lisukkeita.
Nyt kun kotimaisen omenan sesonki alkoi, laitan tänne blogiini varmaan lisääkin omenapiirakan ohjeita lähiaikoina. Yksi hyvä ja todella helppo ohje löytyykin jo täältä blogistani, eli helppo ja nopea mustikkapiirakka muuttuu helpoksi ja nopeaksi omenapiirakaksi vaihtamalla mustikat omenasiivuiksi ja jättämällä hillo-marmeladisokeri pois päältä. Ripottele kanelia ja sokeria sen sijaan omenasiivujen päälle. Toimii :-).
Kyseessä Tareq Taylorin ohje, tai tarkkaan ottaen hänen anoppinsa ohje.
TAIVAALLINEN OMENATOSCA (8-10 palaa)
100 g voita
2 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
(1 tl leivinjauhetta. Ei ollut ohjeessa, mutta laitoin)
2 tl vaniljasokeria
2 omenaa (laitoin 3)
1/2-1 tl kanelia
Toscakuorrutus
50 g voita
3/4 dl sokeria
50 g mantelilastuja
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl maitoa
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sulata voi ja jätä se jäähtymään.
Vispaa munat ja sokeri kuohkeaksi
Sekoita sekaan jauhot (joihin olet sekoittanut leivinjauheen) ja vaniljasokeri. Lisää viimeiseksi sulatettu voi. Sekoita hyvin. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan. Itse pingotin leivinpaperin vuoan pohjan ja reunan väliin ja voitelin reunat kevyesti.
Kotimaisia omenia ei mielestäni kannata kuoria, ellei lajikkeen kuori ole todella paksu ja kova. Jos käytät ulkomaisia omenoita, ne kannattaa kuoria. Leikkaa omenat siemenettömiksi ohuiksi viipaleiksi ja lado ne taikinan päälle. Omenoiden menekki riippuu paljon omenien koosta, mutta laita niitä niin paljon, että omenaa tulee joka kohtaan. Ripauta kanelia omenaviipaleiden päälle.
Paista kakkua n. 25 minuuttia keskitasolla. Ota kakku pois uunista ja nosta uunin lämpötila 200 asteeseen.
Tee toscakuorrutus kattilassa levyllä. Sulata voi ja sokeri keskenään. Sekoita mukaan mantelilastut ja jauhot. Sekoita koko ajan ja lisää maito.
Levitä kuuma toscakuorrutus kakun päälle ja paista kakkua vielä n. 8-10 minuuttia.
Tarjoa kakku mielellään vaikka kermavaahdon kera.
Viikonloppuna tuli testattua tämä - oli todellakin herkullista!
VastaaPoistaKiva kuulla, että maistui ja mukavaa, että jätit kommentin :-). Hyvää (leivonta)syksyn jatkoa! t.Raili
Poista