Nämä sämpylät ovat maukkaita ja pehmeitä, vaikka niissä on paljon myös kuituja. Mysli antaa kivan makulisän sämpylöihin. Jos käyttämäsi mysli on makeaa, laita siirappia vain 1 rkl, ettei sämpylöistä tule liian makeita. Myös muu makeutusaine käy, esim. hunaja tai sokeri. Makeutta on kuitenkin hyvä olla hiukan mukana, jotta hiiva toimii kunnolla.
Kun on leiponut jonkun verran, sämpylöitä voi helposti varioida, kun tietää, minkälaista taikinan pitää olla. Itsellä blogin kirjoittamisen aloittamisen jälkeen leivonta on hidastunut jonkun verran, kun aiemmin olen aika rennolla ranneliikkeellä heitellyt aineksia kasaan ja silmämääräisesti arvioinut, koska taikina on sopivaa. Nyt kun olen alkanut laittaa ohjeita ylös, on pitänyt mittailla aineksia ;-).
Sämpylöissä paljon kuitua sisältävät sämpylät tarvitsevat mielellään hiukan enemmän hiivaa, jotta niistä tulee kuohkeita eikä liian tiiviitä. Eri siemenien, erilaisten jauhojen, kasvisraasteen, puurohiutaleiden tms. lisääminen lisää rutkasti makua ja terveellisyyttä.
MYSLISÄMPYLÄT (n. 20 - 25 kpl)
6 dl lämmintä vettä
1,5 pussia kuivahiivaa (á 11 g) tai vastaava määrä tuorehiivaa
1 tl sormisuolaa
1-2 rkl siirappia
2,5 dl mysliä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl ruisjauhoja
3 dl hiivaleipävehnäjauhoja
7-9 dl vehnäjauhoja
0,5 dl oliiviöljyä
Mittaa lämmin taikinaneste kulhoon, jossa teet taikinan. Jos käytät yleiskonetta taikinan alustamiseen, laita taikinaneste koneen kulhoon. Kuivahiivaa käyttäessäsi taikinanesteen tulee olla n. 42 asteista, jotta hiivasolut aktivoituvat. Eli selkeästi kädenlämpöistä lämpimämpää. Tuorehiivan kanssa vastaavasti noin kädenlämpöistä eli 37 asteista, koska liian kuumassa tuorehiiva menettää toimintakykynsä. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se pieneen määrään jauhoja ja sitten vasta taikinanesteeseen. Tuorehiiva liotetaan suoraan taikinanesteeseen.
Lisää nyt suola, siirappi, mysli sekä auringonkukansiemenet ja ruis- ja hiivaleipäjauhot. Sekoita tai vatkaa taikinaa, jotta saat hyvän sitkon alulle. Lisää jauhoja vähän kerrallaan taikinaa sekoittaen/alustaen. Lisää melko loppuvaiheessa öljy ja lisää vielä jauhoja kunnes saat taikinaan sopivan koostumuksen. Alusta taikinaa joko käsin noin 10 minuuttia, koneessa noin 5-10 minuuttia, jotta saat hyvän sitkon. Silloin valmiista sämpylöistä tulee kuohkeita. Taikina sää jäädä aika tahmeaksi ja tarttuvaksi. Voit sämpylöitä leipoessasi vielä lisätä tarvittaessa jauhoja. Pehmeästä taikinasta tulee maukkaimmat sämpylät.
Peitä taikina puhtaalla muovipussilla tai leivinliinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa n. 1/2 tuntia.
Kumoa koko taikina kerrallaan leivinpaperoidulle ja jauhotetulle pöydälle ja painele siitä tasainen n. 2 cm paksuinen suorakaiteen mallinen levy. Leikkaa levystä suorakaiteen tai neliön mallisia sämpylöitä. Eli ruudutat taikinan sopivan kokoisiksi sämpylöiksi niin, että leikkaat taikinan ruuduttaessa loppuun asti. Sitten vain nostelet valmiit sämpylät leivinpaperoiduille pelleille nousemaan. Tarvittaessa voit vielä muokata yksittäisiä sämpylöitä tässä vaiheessa. Minä tein sämpylöistä aika suuria, niitä tuli tästä määrästä n. 20 kpl.
Meillä tykätään näistä suorakaiteen/neliön mallisista sämpylöistä ja niiden teko on nopeaa. Mutta jos pidät enemmän pyöreistä sämpylöistä, niin toki voit pyöritellä näistä pyöreitäkin sämpylöitä, jotka nostat leivinpaperoiduille pelleille nousemaan.
Nostata sämpylöitä leivinliinoilla peitettynä noin 1/2 tuntia. Laita sillä välin uuni kuumenemaan 220 asteeseen.
Huom! Jos teet pieniä sämpylöistä, nosta uunin lämpöä tässä kohtaa 230 asteeseen, vastaavasti kun vähennät paiston edetessä lämpöä, säädä se 210 asteeseen.
Kun sämpylät ovat kohonneet, voitele aina uuniin menevä pelti kerrallaan sämpylät juuri ennen uuniin laittoa kädenlämpöisellä vedellä. Lisäksi laittaessasi sämpylät uuniin, laita uunin pohjalle hiukan vettä ja sulje uunin luukku heti. Vesihöyry saa sämpylät nousemaan hyvin ja niihin muodostuu rapea kuori.
Jos itse pidät mieluummin pehmeäkuorisista sämpylöistä, voit voidella ne kananmunalla ennen uuniin laittoa ja ripotella niiden päälle koristeeksi esim. auringonkukansiemeniä tai puurohiutaleita. Kananmunalla voideltuihin sämpylöihin koristeet jäävät hyvin kiinni. Jätä myös uunin pohjalle lisäämättä vettä.
Paista sämpylöitä n. 5 minuuttia ja vähennä sitten uunin lämpö 200 asteeseen ja paista vielä noin 10-15 minuuttia sämpylöiden koon ja uunisi tehon mukaan.
Vedellä voidellut sämpylät jäävät kypsinäkin vaaleiksi, kananmunalla voidellut ruskistuvat päältä. Kun otaksut sämpylöiden olevan kypsiä, käännä pari niistä ympäri ja kopauta sormellasi sämpylän pohjaa. Jos se kumisee, ne ovat kypsiä, muuten jatka vielä paistamista.
Jäähdytä valmiit sämpylät ritilällä peittämättä jos tykkäät rapeakuorisista sämpylöistä, jos taas pehmeäkuoriset ovat toiveenasi, jäähdytä ne ritilällä leivinliinan alla.
Kiertoilmalla paistettaessa voit laittaa 2-3 peltiä kerrallaan uuniin. Jos paistat kiertoilmalla, vähennä uunin lämpötilaa n. 15 astetta.
Toimiva resepti! Ja muunneltavissakin hyvin. Ei ollut jyviä, ei sämppäjauhoja, ei hiivaleipäjauhojakaan ja hyviä tuli! Korvasin puuttuvat aineet 4-viljan hiutaleilla ja vehniksillä. Katsotaan millaisina pysyvät kun jäähtyvät.
VastaaPoistaVähän opettelua tuon uuden uunin kanssa - viime vuonna pullat eivät ainakaan onnistuneet vanhalla reseptillä ollenkaan.. :)
Kiva, kun onnistuivat. Sämpylöiden ja leipien leivonnassa voi tosiaan aika helposti muunnella taikinaa ilman, että lopputulos kärsii.
PoistaJa uuneissa tosiaan on eroja. Kohta olet jo sinut uuden uunisi kanssa :). Meilläkin laitettiin koko keittiö uusiksi kolmisen vuotta sitten. Sain keittiökoneet ja kivitasot 2 päivää ennen nuoremman pojan rippijuhlia. Pikku jännitysmomentti oli siis uusien härveleiden kanssa, onneksi kuitenkin tarjottavat sain tehtyä kunnialla. Mitä nyt hiukka verenpaine meinasi nousta :-). -R-