perjantai 27. syyskuuta 2013

Pienet herkkuomenapiiraat


Pidätkö Tarte Tatinin makumaailmasta? Nämä muistuttavat sitä maultaan täytteen karamelliseoksen takia, mutta tässä ohjeessani olen kääntänyt piiraat takaisin oikeinpäin, tehnyt näistä yksittäisannoksia ja pohjataikina poikkeaa myös Tarte Tatinissa käytettävästä. Eli eipä juuri muuta yhteistä siis kuin tuo karamelliseos. Näistä saa ihanan jälkiruoan esim. hyvän vaniljajäätelön kanssa. Minulla ei nyt ollut jäätelöä ja autonikin oli perheen nuorimmaisella, joten en päässyt kauppaan ostamaan jäätelöä. Mutta eipä hätää, maistuivat mainiolta Mascarponevaahdon kanssa :-).

Näiden kanssa on vähän näpräämistä, mutta kun sokeri ja voi karamellisoituu pannussa, saat kuorittua ja pilkottua omenat  ja vastaavasti kun omenapalat pehmenevät karamellissa pannulla, sillä välin esipaistat piiraspohjat. Sitten vain lusikoit täytteen piiraspohjiin ja paistat vielä vähän aikaa.

PIENET HERKKUOMENAPIIRAAT (12 kpl muffinsivuoan koloissa tehtynä)

Täyte
1,5 dl sokeria
150 g voita
1 kanelitanko
1 vaniljapapu/-tanko
n.1/4 tl muskottipähkinää raastettuna
7-9 kotimaista omenaa

Laita paistinpannuun kaikki muut täyteaineet paitsi omenat, vaniljapapu/-tanko halkaistuna. Säädä levy melko voimakkaalle ja anna seoksen karamellisoitua välillä pannua heilutellen. Se saa tulla lähes kahvinväriseksi, jotta siihen saa hyvän paahtuneen sokerin maun. Vältä kuitenkin ylikuumentamasta sitä, jottei mausta tule kitkerä.

Sillä välin kun sokeriseos karamellisoituu, kuori ja pilko omenat hiukan sokeripalaa pienemmiksi paloiksi. Lisää omenapalat karamellisoituneen seoksen sekaan pehmenemään ja imemään makua. Anna niiden kiehua seoksessa n. 5-10 minuuttia omenalajikkeesta riippuen,välillä sekoittaen pannua. Omenapalojen on tarkoitus pehmetä jonkun verran ja imeä karamelliseosta itseensä, mutta älä kypsennä niitä ihan mössöksi.

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen. Tee nyt piiraspohjat omenapalojen tekeytyessä.

Piiraspohjat
100 g huoneenlämpöistä voita
1 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
1 1/2 dl mantelijauhoa
3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kuohukermaa

Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi ja lisää lopuksi kerma. Sekoita taikina tasaiseksi. Ota taikinasta pyöreä pala taikinaa kerrallaan ja painele se muffinsipellin koloihin pohjalle ja reunoille. Pohjista ei tehdä kauhean ohuita ja taikina on helppo painella muffinsipellin koloihin.

Esipaista uunin keskitasolla 8-10 minuuttia.

Ota muffinsipelti pois uunista ja lusikoi täyteseosta tasaisesti piiraspohjiin välttäen ottamasta kauheasti nestettä mukaan. Nestettä on toki tarkoituskin tulla mukaan jonkun verran, mutta sitä käytetään myös annoksen esillepanossa.

Paista vielä uunin keskitasolla n. 10 minuuttia, kunnes pohjaosa on kauniin värinen.

Kun piiraat ovat hetken jäähtyneet muffinsivuoassa, irroita ja nosta ne vuoista pois veitsenkärjen avulla. Eli työnnä varovasti veitsenkärki vuoan ja piiraspohjan reunan väliin ja nosta samalla piiras pois vuoasta.

Tarjoile piiraat mielellään vielä hiukan lämpiminä siivilän läpi tomusokeria päälle ripoteltuna ja esim. vaniljajäätelöpallon kera tai tee niille lisukkeeksi jäätelön sijaan  Mascarponevaahtoa. Laita annokseen hiukan uudelleen lämmitettyä karamelliseosta, jota jäi pannuun. Jos sinulla on Calvadosta, laita sitä karamelliseosta lämmitettäessä pannulle pari ruokalusikallista myös. Antaa hyvän lisämaun. Jos karamelliseosta on liian vähän, voit jatkaa seosta vaahterasiirapilla tai muulla vaalealla siirapilla.

Mascarponevaahto
2 dl kuokukermaa
2 dl Mascarponea
1 tl vaniljasokeria
(1 rkl sokeria) 

Vatkaa sähkövatkaimella kuohukerma löysähköksi vaahdoksi, lisää mascarpone ja muut makuaineet. Et ehkä tarvitse makeutukseen tavallista sokeria ollenkaan, riippuu hiukan omenapiiraissa käyttämäsi omenoiden mausta.  Vatkaa vielä suht napakaksi vaahdoksi. Ota kahden lusikan avulla vaahdosta palloja tai muodosta niistä hiukan pitkulainen pallo ja lisää jälkiruokalautaselle omenapiiraan kaveriksi.

HUOM! Jos piiraat ovat ehtineet jäähtyä, ennen kuin tarjoat niitä tai niitä jää yli, lämmitä piiraita hetki mikrossa tai uunissa, jos enemmän syöjiä ennen tarjoamista, jotta omenatäyte pehmenee ja maku on parhaimmillaan. On nimittäin iso ero maussa ja täytteen rakenteessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti