tiistai 7. tammikuuta 2014

Haudutetut päärynät, suklaaganachea ja mascarpone -kermaa

Haudutetut päärynät on helpohko jälkiruoka, jonka voi tehdä valmiiksi vaikka edellisenä päivänä. Haudutusliemen voi maustaa monella tapaa ja itse haudutusliemenä voi käyttää vettä, viiniä, mehua...
Tällä kertaa käytin itse normandialaista omenasiideriä haudutusliemessä ja maustoin sen vaniljatangolla ja kardemummalla sekä sitruunamehulla. Lisukkeeksi päätyi mascarpone -kerma sekä suklaaganache.



SIIDERILIEMESSÄ HAUDUTETUT PÄÄRYNÄT, SUKLAAGANACHEA  JA MASCARPONE -KERMAA (4:lle hengelle)

4 kiinteää päärynää
3 dl omenasiideriä (mielellään normandialaista "maalaissiideriä")
5 dl vettä
2,5 dl sokeria
1 vaniljatanko halkaistuna pituussuunnassa
3 kokonaista kardemumman siemenpalkoa

Paina kardemumman siemenpalkoja hiukan päältäpäin, jolloin saat ne hiukan avautumaan, vaikka siemenet jäävät edelleen sisälle.

Laita kaikki muut aineet, vaniljatanko puolitettuna pituussuunnassa, paitsi päärynät pienehköön kattilaan ja anna niiden kiehahtaa, käännä levy sitten keskilämmölle tai hiukan sen alle. Kuori sillä välin päärynät niin, että niihin jää kantaan kare (siis se tikku) kiinni. Ota pohjasta pieni kova kantaosa irti. Laita kuorimasi päärynä samantien liemeen, ettei se tummu.

Kun olet kuorinut kaikki päärynät ja laittanut ne haudutusliemeen, leikkaa leivinpaperista kattilan suuaukon kokoinen pyöreä pala ja aseta se päärynöiden päälle. Se auttaa päärynöiden kypsymisessä tasaisesti.

Päärynöiden kypsymisaika riippuu paljon päärynälajikkeesta, keskimäärin siinä menee noin 30 minuuttia. Minulla kesti juurikin tuo puoli tuntia. Tarkista päärynöiden kypsyys tikulla. Päärynät on tarkoitus kypsentää pehmeähköksi, mutta kuitenkin muotonsa säilyttäväksi. Päärynät jäähdytetään keitinliemessään, joten ota huomioon, että ne kypsyvät vielä vähän lisää, kun ne ovat kuumassa liemessä.

Noin 30 minuuttia ennen tarjoilua, ota haudutuslientä noin 3 dl erilleen ja laita se kattilaan. Keitä melko kovalla lämmöllä sitä kasaan makusiirapiksi.  Mikäli haluat siitä hiukan paksumpaa, lisää ruokalusikallinen hillo- marmeladisokeria kiehumisen loppuvaiheessa sekaan. Tarjoile lämpöisenä jälkiruoan osana.

Jälkiruoan kasaus:

Tee ensin mascarpone -kerma ja jätä se hetkeksi sivuun.

Mascarpone -kerma:
1 dl kuohukermaa
1/2 prk mascarponea
2 tl vaniljasokeria
n. 1 rkl tomusokeria

Laita kaikki aineet kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi.

Suklaaganache:
40 g tummaa suklaata (n. 70 % kaakaopitoisuus)
1/2 dl kuohukermaa

Kuumenna kerma mikrossa tai kattilassa levyllä lähes kiehumapisteeseen. Paloittele suklaa ja lisää kerman joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

Laita päärynät pystyyn jälkiruokalautasille ja valuta lämmintä suklaaganachea niiden yläosaan. Jos päärynä ei pysy pystyssä, leikkaa alaosasta hiukan veitsellä pois, jolloin saat alaosasta tasaisemman. Tee mascarpone -kermasta soikeahko pallo kahden lusikan avulla. Valuttele lämmintä makusiirappia lautasille. Jos sinulla on tuoreyrteistä esim. minttua, sitruunamelissaa tai basilikaa, laita vielä lehti annoksen koristeeksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti