torstai 23. tammikuuta 2014

Pulled Pork -sämpylät


Pulled Pork, revittyä sikaa, nyhtöpossua, riivittyä possua, ylikypsää possua...taitaapa tällä ameriikan herkulla olla yhtä monta nimeä kuin valmistustapojakin.  Pikaruokaa tämä ei tosiaankaan ole, koska ideana on hauduttaa edullisempaa ruohonosaa pitkään ylikypsäksi matalahkossa lämmössä, jolloin siitä saadaan mehevää ja maukasta. Mutta aktiivinen valmistusaika on lyhyt, kypsennys vie valmistuksesta suurimman osan ajasta. Kannattaakin tehdä isompi satsi kerrallaan ja käyttää pariin eri tarkoitukseen valmista pulled porkia.

Vihdoinkin minäkin kokeilin tätä itse. Päätin turvautua jonkun jo aiemmin kokeilemaan reseptiin. HK ja pidot paranee tuli tässä mukaan kuvioihin, löysin nimittäin HK:n sivuilta reseptin, jossa possua ei hukuteta valmiiseen BBQ -kastikkeeseen.  Tein jonkun verran muutoksia alkuperäiseen reseptiin, eli jos haluat olla HK:n kanssa täysin samoilla linjoilla, kurkkaapa alkuperäinen ohje keskinopea pulled pork

En löytänyt kauppareissullani maustamatonta kassleria, josta tämä herkku useimmiten tehdään. Lähikaupassa oli kuitenkin suolalapaa, josta päädyin tämän tekemään. Jätin alkuperäisessä ohjeessa olevan suolan pois kokonaan. Pelkäsin, että tästä saattaa tulla liian suolaista siltikin, mutta onneksi se pelko osoittautui aiheettomaksi. Hyvää tuli :).

PULLED PORK

1400 g suolalapaa
1 dl (hiukan alle)  tummaa siirappia
1 dl (hiukan alle) fariinisokeria
1 dl riisiviinietikkaa
1 dl vähäsuolaista soijakastiketta
1 rkl hot pepper saucea
1/2 yksikyntistä valkosipulia
reilu pala inkivääriä hienoksi raastettuna
2 tl savupaprikajauhetta
mustapippuria myllystä n. 5 pyöräytystä
1/2 dl vettä

1/2 dl (hiukan vajaa) ketsuppia
1/2 dl (hiukan vajaa) sinappia

Laita lihat uunivuokaan, johon ne juuri ja juuri mahtuvat. Sekoita keskenään kaikki muut loput aineet paitsi ketsuppi ja sinappi. Kaada seoksesta puolet lihojen päälle.

Peitä vuoka leivinpaperilla ja foliolla ja kypsennä 150-asteessa n.4,5 tuntia (tai yön yli 95-asteessa). Minulla oli kiertoilmalla 130-asteessa 4,5 tuntia ja peittona oli uunivuokaani sopiva kansi.

Anna lihojen hiukan jäähtyä, jotta niitä on helpompi käsitellä. Revi liha pieniksi säikeiksi kattilaan ja poista vähän ylimääräistä rasvaa sekä mahdolliset luut ja kamarat.

Kaada osa liemestä ja loput maustekastikkeesta lihojen päälle ja lisää joukkoon ketsuppi ja sinappi. Anna porista muutama minuutti välillä sekoitellen.


Halusin maistaa Pulled Porkia sämpylöiden kanssa, joten leipasin possulle kaveriksi kuohkeita sämpylöitä. Yleensä kun leivon sämpylöitä, pyrin lastaamaan taikinaan kaikkea terveellistä ainesta - paljon siemeniä, leseitä, puurohiutaleita jne. Nyt kuitenkin olin maltillisempi, jotta näiden rakenne ja makumaailma olisi hiukan lähempänä jenkeissä käytettäviä hampurilaissämpylöitä.

SÄMPYLÄT (n. 15 kpl)

5 dl vettä
2 rkl hunajaa
ripaus suolaa
1 dl kaurahiutaleita
2 dl ohrajauhoja
1 dl hiivaleipäjauhoja
1 pss kuivahiivaa (11 g)
n. 9 dl vehnäjauhoja
1/4 dl oliiviöljyä

Tee ensin esitaikina, eli sekoita kättä lämpimämpään, eli 42-asteiseen veteen jauhoseos, johon olet sekoittanut kaurahiutaleet, ohra-, hiivaleipäjauhot ja kuivahiivan. Lisää 2 dl vehnäjauhoja sekä suola ja hunaja. Sekoita joko käsin taikinakulhossa hetken aikaa tai käytä yleiskonetta taikinan tekoon.  Tässä vaiheessa taikina on vielä vellimäistä. Peitä kulho puhtaalla muovipussilla tai kelmulla ja anna sen tekeytyä 10 minuuttia, jolloin hiiva on aktivoitunut ja kuplii.

Lisää sitten pikkuhiljaa vehnäjauhoja koko ajan samalla alustaen taikinaa. Jätä hiukan vehnäjauhoja ja lisää oliiviöljy. Lisää jälleen vehnäjauhoja alustaen, kunnes saat kinnteähkön, mutta pehmeän taikinan aikaiseksi.

Kohota taikinaa vielä muovipussilla/muovilla peitettynä lämpimässä paikassa puolisen tuntia.

Kippaa taikina leivinpaperoidulle ja jauhotetulle työtasolle. Leikkaa taikinasta samankokoisia paloja ja muotoile sämpylöistä haluamasi mallisia isohkoja sämpylöitä.

Nosta leivinpaperoiduille pelleille ja kohota leivinliinalla peitettynä n. puoli tuntia. Laita nostatusajan loppupuolella uuni kuumenemaan 250-asteeseen, kiertoilma 230-asteeseen.

Voitele vedellä sämpylät päältä ja paista niitä ensin 250-asteessa, kiertoilmalla 230-asteessa 8 minuuttia. Säädä sitten uunin lämpö 195-asteeseen, kiertoilma 175-asteeseen ja paista vielä n. 10 minuuttia, kunnes kypsiä. Kopauta sämpylän pohjaa, jos kumisee, on kypsä. Jäähdytä ritilällä peittämättä.


PULLED PORK -SÄMPYLÖIDEN KASAUS

Kasaa lämmitetyn/ppahdetun halkaistun sämpylän väliin reilulla kädellä pulled porkia ja sitten vain ääntä kohti. Kannattaa varata servettejä ruokailuun, sen verran mehukasta on tuo täyte, että vaikka siitä osa imeytyy sämpylään, osa saattaa valahtaa suupielille ;).

Jos pulled porkisi on jäähtynyt ennen sämpylöiden täyttöä, lämmitä sitä kattilassa ennen sämpylöiden väliin lastaamista.

Pulled pork säilyy jääkaapissa muutamia päiviä. Ja sitähän voi sitten käyttää hyvinkin moneen, tortillan täytteenä, pizzassa, pastakastikkeessa, pitaleipien välissä lisukkeiden kera, sämpylän välissä joko sellaisenaan tai esim. coleslawn kanssa... mitä nyt itse keksitkin.

Meidän perhe ei ole kovin suuri possunlihan ystävä, mutta tämä maistui ihan hvvin kaikille. Ja annos oli sen verran suuri, että tästä syötiin pari kertaa reilusti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti