torstai 9. tammikuuta 2014

Parmesaani-oliivileipä

Leivon usein leipää tai sämpylöitä. Kaikkia tekeleitä ei vain tule laitettua tänne blogiin, koska useimmiten teen leivät/sämpylät täysin näppituntumalla, ilman mitään mittailuja. Jos haluaa laittaa ohjeen blogiin, pitää siis ottaa kiltisti mittavälineet käteen ja kirjata ylös ainesosat :).


PARMESAANI-OLIIVILEIPÄ ( 2 pitkulaista leipää)

5 dl vettä
1 pussi (11 g) kuivahiivaa
1 tl (sormi)suolaa
1 rkl hunajaa (juoksevaa)
1 dl ruisjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
7-9 dl vehnäjauhoja
12 vihreää oliivia siivuina (+ pari lisää, jos haluat laittaa myös leivän päälle)
0,5 dl oliiviöljyä
1,5 dl raastettua parmesania (+ leipien päälle n. 4 rkl)
1 rkl oreganoa (jätä hiukan leipien päälle ripoteltavaksi ennen paistoa)

Tee taikina joko taikinakulhossa käsin tai yleiskoneella. Mittaa n. 42-asteinen vesi (selkeästi kättä lämpimämpää, kädenlämpöinen on n. 37-asteista) taikinakulhoon. Lisää hunaja, suola ja ruisjauhot, joihin olet sekoittanut kuivahiivan.
Lisää sitten kaurahiutaleet ja noin puolet vehnäjauhoista, taikinaa alustaen.

Lisää viipaloidut oliivit, oregano sekä oliiviöljy ja lisää vehnäjauhoja samalla koko ajan alustaen. Voi olla, että 7 desiä vehnäjauhoja riittää, mutta tunnustele taikinaa alustamisen loppupuolella ja lisää tarvittaessa enemmän vehnäjauhoja. Alusta taikinaa käsin noin 15 minuuttia, yleiskoneessa riittää noin 5 minuuttia. Jätä taikina melko pehmeäksi, mutta kuitenkin käsiteltäväksi.

Kohota lämpimässä paikassa 30 minuuttia.

Kumoa taikina jauhotetulle leivinpaperille ja jaa taikina kahtia. Muotoile käsin leivinpaperoidun pellin päälle kaksi pitkulaista leipää, jotka ovat lähes pellin mittaiset.  Peitä leivät leivinliinalla ja kohota noin 45 minuuttia.

Laita uuni kuumenemaan kohotusajan loppupuolella 230 -asteeseen, kiertoilma 210 -asteeseen.

Voitele leivät päältä kevyesti oliiviöljyllä ja ripottele leipien päälle raastettua parmesaania sekä ripaus oreganoa.  Voit halutessasi lisätä myös muutaman oliivisiivun leivän päälle. Paista uunin alatasolla ensin 10 -minuuttia ja laske sitten lämpötila 215 -asteeseen, kiertoilma 195 -asteeseen. Paista vielä n. 15 minuuttia.

Kokeile leipien kypsyyttä kopauttamalla pohjaa sormella. Jos leivistä kuuluu ontto kumahdus, ne ovat kypsiä. Muuten paista vielä hetki. Jäähdytä leivät ritilällä peittämättä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti