tiistai 25. maaliskuuta 2014

Itsetehdyt maissitortillat & guacamole, broilertacot



Nykyään maissitortillojen tekoon sopivia maissijauhoja (ainakin Maseca -merkkisiä maissijauhoja, jotka on limemehulla valkaistu) saa jo suuremmista peruskaupoista. Olenkin tehnyt maissitortilloja jo useamman kerran, vaikkei blogissa ohjetta niistä olekaan ollut (tosin tostada -ohje oli canapé -ohjeessa vuodenvaihteessa). Jos noudatat gluteenitonta ruokavaliota, itsetehdyt maissitortillat sopivat myös sinulle. Itsetehdyt maissitortillat ovat hyviä ja ne ovat puoli-ilmaisia, koska yhdestä jauhopussillisesta saa tehtyä julmetun määrän maissitortilloja. Ja tuore on aina tuore, eli aika eri asia, kun kaupassa tyhjiöpakkauksessa viikko- tai kuukausitolkulla hyllyllä odottaneet tortillat.

Toki voit halutessasi käyttää kaupan valmiita tortilloja ja täytteeksi voi laittaa melkeinpä mitä haluaa. Jos et ole koskaan maistanut itsetehtyä tuoretta guacamolea, suosittelen kokeilemaan. On ihan eri planeetalta kuin kaupan purkkiguacamolet ovat. Helppoa ja nopeaakin guacamolen teko on. Ainoa haaste on oikeastaan se, että avokadot ovat sopivan kypsiä. Raaka avokado ei maistu hyvälle, mutta nykyään monesta kaupasta saa jo onneksi  nk. syöntikypsiä avokadoja, jotka on merkattu erikseen. Avokado kypsyy kyllä muutamassa päivässä huoneenlämmössä syöntikuntoon, mikäli ne ovat raakoja. Kypsymistä voi nopeuttaa hiukan laittamalla avocadon banaanien kanssa samaan pussiin. Banaaneista irtoava etyleeni kypsyttää avokadot nopeammin. Jos taas avokadosi meinaavat mennä liian kypsäksi, laita ne jääkaappiin, koska kylmä hidastaa avokadon kypsymistä. Meidän perheessä kukaan muu ei tykkää avokadoista kuin minä, mutta he pitivät kuitenkin tekemästäni guacamolesta.

MAISSITORTILLAT (8 kpl pienehköä maissitortillaa)

2,5 dl maissijauhoja (esim. Maseca, EI siis maissitärkkelystä)
2 dl vettä
ripaus suolaa

Mittaa kulhoon maissijauhot, vesi ja suola. Sekoita ne keskenään noin kahden minuutin ajan, kunnes saat pehmeän tasaisen tortillataikinan. Lisää tarvittaessa joko tippa vettä tai ripaus jauhoja, kunnes saat sopivan tuntuisen tortillataikinan. Taikina ei saa olla murenevaa muttei myöskään kovin tarttuvaa.

Minulla ei ole tortilla -prässiä. Jos sinulla on, käytä sitä. Ilman sitäkin pärjää hyvin parillakin metodilla.

Lautas-/pannumetodi:
Muodosta tortillataikinasta 8 kpl noin golfpallon kokoista palloa. Laita leivinpaperi työtasolle/leikkuulaudalle ja ota pallo kerrallaan leivinpaperin päälle. Peitä odottavat taikinapallot, koska ne kuivuvat helposti.
Päällystä lautanen/pannu tuorekelmulla tai pidä tuorekelmu/muovi taikinapallon ja lautasen/pannun välissä, kun painat pallon litteäksi. Ilman muovia tortilla tarttuu helposti kiinni ja rikkoutuu. Paina tasapohjaisella lautasella/pannulla taikinapallo tortillan muotoon. Taikina on melko haurasta, joten käsittele sitä varoen.

Irrota varovasti ja paista kuivalla kuumalla pannulla pari tortillaa kerrallaan molemmin puolin hetken, noin minuutti per puoli tai kunnes niihin tulee hiukan ruskeita pilkkuja. Säilytä valmiit tortillat kostean pyyhkeen alla, jotta pysyvät pehmeinä.

Kaulintametodi:
Muodosta tortillataikinasta 8 kpl noin golfpallon kokoista palloa. Laita leivinpaperi työtasolle/leikkuulaudalle ja ota pallo kerrallaan leivinpaperin päälle. Peitä odottavat taikinapallot, koska ne kuivuvat helposti.
Kaulitse MUOVIN läpi tortillataikina ohueksi pyöreäksi tortillaksi. Ilman muovia välissä taikina tarttuu kaulimeen. Minä leikkasin vahvan pakastepussin auki, ja käytin sitä kaulimen ja taikinan välissä.  Taikina on melko haurasta, joten käsittele sitä varoen.

Irrota varovasti ja paista kuivalla kuumalla pannulla molemmin puolin hetken, noin minuutti per puoli  tai kunnes niihin tulee hiukan ruskeita pilkkuja.. Säilytä valmiit tortillat kostean pyyhkeen alla, jotta pysyvät pehmeinä.


Minä pidän guacamolesta, jossa maistuu melko vahvasti lime. Jos et ole limen suuren suuri ystävä, laita ensin 2:n limen mehu, maista ja lisää sitten vielä lisää limenmehua, mikäli se sopii makupalettiisi.

GUACAMOLE (n. 2,5 dl)

1 tomaatti
1/4 punasipulia
1/2 punaista chiliä
n. 1/2 ruukkua korianteria
3 avocadoa
2-3 limea
1/2 tl suolaa
mustapippuria kierros-pari myllystä

Leikkaa tomaatti 4 lohkoon. Poista veitsellä siemenet ja kantaosa, guacamoleen käytetään vain siemenetön ja kannaton hedelmäliha. Kuutioi tomaatin hedelmäliha pieniksi kuutioiksi. 

Hienonna 1/4 punasipulia hienoksi silpuksi.

Poista chilistä siemenet ja välikalvot. Hienonna chili.

Halkaise avokadot, poista kivi ja koverra hedelmäliha lautaselle. Purista  limen mehut avokadojen sekaan (limenmehu estää avokadoa tummumasta). Muusaa haarukalla avokadoja, mutta jätä hedelmälihaan vielä pienehköjä paloja, eli älä muusaa sileäksi. 

Sekoita aiemmin valmistelemasi tomaatti-, punasipuli- ja chilipalat avokadoseokseen. Lisää vielä hienonnettua korianteria sekä suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Guacamole olisi hyvä tarjota melko nopeasti valmistamisen jälkeen, jolloin sen väri on kauneimmillaan, mutta ellet tarjoa guacamolea heti, laita tuorekelmu suoraan guacamolen pintaan kiinni, ettei se tummu ja laita guacamole jääkaappiin tarjoiluun asti.


BROILERTACOT (8 kpl)
2 rkl öljyä
n. 300 g broilerfileitä tai filesuikaleita yms.
1/4 kesäkurpitsaa
1/2 punaista chiliä
1/2 sipulia
(1 valkosipulin kynsi)
1 tl jeeraa
n. 4 pyöräytystä mustapippuria myllystä
n. 1/2 tl suolaa
1/2 limen mehu
tuoretta korianteria n. 6 lehteä

limenlohkoja tacon päälle

Kuumenna öljy paistinpannussa. Paloittele tarvittaessa broileri pienempiin paloihin ja kypsennä öljyssä n. 5 minuuttia välillä sekoitellen.

Hienonna sillä välin sipuli, chili (anna olla siemenet ja välikalvot jos pidät mausteisesta. Jos haluat miedompaa, ota välikalvot ja siemenet pois) ja valkosipuli, mikäli käytät sitä ja lisää ne pannulle broilerin joukkoon. Paloittele myös kesäkurpitsa ja lisää sekin pannulle.

Mausta mustapippurilla, jeeralla ja suolalla. Kypsentele noin 5 minuuttia lisää.

Tarkista, että broileri on kypsää ja lisää sitten viimeiseksi korianterin lehdet hienonnettuna ja purista sekaan vielä limen mehu.

Kasaa broilertacot laittamalla ensin broilertäytettä tortillan toiselle puoliskolle ja lusikoi sitten reilu annos guacamolea broilertäytteen päälle. Käännä tortilla kaksinkerroin tacon muotoon ja laita limenlohko tacon päälle. Koristele vielä halutessasi tuoreella korianterilla.

Jos olet oluen ystävä, korkkaa tacojen kaveriksi vaikka pullollinen Sol -olutta, jonka pullonsuulle olet laittanut limenlohkon.

6 kommenttia:

  1. Meilläkään ei juuri avokadosta tykätä, mutta erehdyin tekemään "the avokadopastaa" ja oli törkeen hyvää! Piti tehdä uudestaankin, joten suosittelen jos ette ole kokeilleet ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koska en tee ruokaa koskaan ohjeiden mukaan, niin avokadopastaakaan ei ole tullut tehtyä. Niin paljon sitä on hypetetty joka puolella, että ehkä täytyy sitä kuitenkin testata. Muutenhan se on jo aukko yleissivistyksessä. Ja usein on niin, että vaikkei joku ainesosa olisikaan hyvää välttämättä sellaisenaan, niin ruoan osana se saattaa kolahtaa ihan eri tavalla.

      Poista
    2. Ihan ihailtavaa, mä en todellakaan jaksa olla kovin kokeileva keittiössä, vaan haen vinkkejä jos teen jotain normisapuskaa kummallisempaa. Siks tällaset blogit on taivaanlahja meikäläisenkaltaiselle poropeukalolle ;)

      Poista
  2. Kyllähän mäkin vinkkejä ja vaikutteita imen sieltä ja täältä ruokiinkin. Niistä ja omista ideoista syntyy sitten erilaisia omia yhdistelmiä ja tulkintoja. Leivontaa sentään teen joskus suoraan ohjeistakin :-), siinä kun aineosien suhteet on paljon tärkeämmät onnistumisen kannalta.

    VastaaPoista
  3. Juu, leivonnaiset ei kauheesti anna anteeksi vääristä raaka-aine määristä. :) Sen verran joskus leipominen kiinnosti että aloitin kondiittorikoulun (jota kävin kaksi päivää!). Sitten musta tulikin kartoittaja. Heh..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No aika nopeesti lopetit. Ehkä siis hyvä, että pysyy sinulla vain harrastuksena tuo leipominen.

      Poista