perjantai 28. maaliskuuta 2014

Sitruunamarenkitortut

Näissä Sitruunamarenkitortuissa Lemon Curdin kirpeys yhdistyy unelmanpehmeän marengin makeuteen sekä rapsahtavan rapeaan pohjaan. Kuten jo aiemmin olen hehkuttanut, sitruuna ja lime kuuluu omiin lempimakuihini, joten ei ihme, että nämä sitruunamarenkitortut olivat mielestäni hyviä. Jos pidät sitruunasta ja makeankirpeästä tortusta, uskallan siis suositella sinulle näitä varauksetta vaikka pääsiäisen herkkupalaksi.



Jos haluat esivalmistella, niin Lemon Curdin voi tehdä vaikka viikko-kaksi viikkoa etukäteen ja säilyttää jääkaapissa.Tällä pohjataikinalla tulee mielestäni hyvä pohja. Sopivan rapea ja maukas. Ohje kuuluu omiin luottoresepteihini, jota käytän melko paljon. Monitoimikoneella tehtynä sen myös pyöräyttää hetkessä, eikä taikinaa käsin tehdessäkään mene kauaa. Sitruunatortut ovat parhaimmillaan leivontapäivänä, koska säilytettäessa pohjien rapeus kärsii, niinkuin usein täytetyissä tortuissa.


SITRUUNATORTUT (n. 16 pientä torttua)

Torttupohjat:
4 dl vehnäjauhoja
125 g voita
1,5 dl tomusokeria
1 kananmuna

Täyte/eilisen blogipäivityksen Lemon Curd

Torttupohjat:
Laita  kaikki torttupohja-aineet monitoimikoneeseen ja käytä sen aikaa, että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Siirrä taikina pakastepussiin/tuorekelmuun ja laita se jääkaappiin n. 45 minuutiksi.

Voitele vuoat kevyesti voilla/vuokaspraylla. Kauli taikina useammassa osassa (leikkaa se vaikka kolmeen osaan) kevyesti jauhotetun leivinpaperin päällä ohueksi levyksi ja nosta taikinalevy varovasti 3-4:n lähekkäin olevan torttuvuoan päälle. Kauli torttuvuokien päältä kaulimella ja painele taikina vielä sormin vuokaan. Toista sama muilla taikinapaloilla. Laita torttuvuoat kylmään noin 20 minuutiksi.

Pistele pohjat haarukalla ja esipaista pohjat 200-asteessa, kiertoilma 180-asteessa 13 minuuttia. Esipaiston ansiosta pohjasta tulee mukavan rapea.

Lisää pohjiin Lemon curdia ja paista vielä 5 minuuttia, kunnes Lemon Curd asettuu.

Jäähdytä ja pursota/levitä halutessasi marenki torttujen päälle. Näihin sitruunatorttuihin marengin makeus antaa mukavaa vastapainoa, koska täytteen Lemon Curd on aika kirpeää. Jos et halua tehdä marenkia, niin voit vaikka ripotella hiukan tomusokeria sitruunatorttujen päälle juuri ennen tarjoilua taittamaan täytteen kirpakkuutta.


SVEITSILÄINEN MARENKI

3 valkuaista
2 dl Siro erikoishienoa sokeria

Tavallistakin sokeria voit käyttää, mutta jotkut tavalliset sokerit ovat niin isokiteisiä, että ne eivät sula niin helposti ja marenkiin saattaa jäädä kokonaisia sokerikiteitä, jotka ratisevat hampaissa. Siro -sokerin kanssa tuota ongelmaa ei ole.

Laita valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Laita kulho vesikattilan päälle, jossa vesi poreilee hiljakseen. Älä anna kulhon pohjan koskettaa kiehuvaa vettä. Sekoittele/vatkaa valkuais-sokeriseosta koko ajan, kunnes sokerikiteet ovat liuenneet ja valkuaisseos on noin 60-asteista. Kokeile valkuaisseosta sormien välissä. Jos siinä on vielä sokerikiteitä, jatka kuumennusta ja vatkausta.

Siirrä seos yleiskoneeseen, jossa on pallovatkain ja vatkaa marenki kuohkeaksi ja viileäksi, noin 10 minuuttia. Tai vatkaa kulhossa sähkövatkaimella.

Levitä tai pursota marenkia sitruunatorttujen päälle ja ruskista halutessasi marengin pintaa hiukan joko tohottimella tai uunissa hetki kuuman grillivastuksen alla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti