lauantai 22. maaliskuuta 2014

Syötävää pitsiä - Cake Lace

Syötävää pitsiä voi tehdä useammallakin tavalla. Tämä tapa, jota nyt kokeilin, on varmaankin kaikista helpoin ja nopein tapa. Eli kyseessä Claire Bowmanin Cake Lace -niminen tuote. Ja mikä parasta, valmistaja lupaa, että pitsi pysyy joustavana kuukausia, eli sen voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen.


Kädet syyhysivät uuden tuoteen kokeiluun, joten leivoin perheelle pienen perustäytekakun mansikkamoussetäytteellä 18-senttiseen kakkuvuokaan. Päällystin kakun sokerimassalla (sekoitin valkoista ja vihreää massaa keskenään), ja kiinnitin tekemäni kakkupitsin vedellä kakun reunaan. Täytyy todeta, että on helppoa, nopeaa ja näyttävää!

 Ehkä ainoa miinuspuoli onkin sitten se kaikista normaalein, joka on yhteistä  melkein kaikkien koristeiden kanssa, eli koristeet eivät  kakun makua kyllä paranna. Ei tämä paha ollut, maistuu kevyesti vaniljalle. Samahan se on kaulittavien massojen kanssa (sokerimassa, marsipaani, kaulintamassa, vaahtokarkkimassa jne.). Niillä saa näyttäviä kakkuja aikaiseksi, mutta kyllä jollain muulla päällystetty kakku ne normaalisti maun puolesta hakkaa, jos minulta kysytään. Joissain tapauksissa kakun tietynlainen ulkonäkö kuitenkin on niin tärkeä, että voi tehdä pienen kompromissin maun suhteen.

Tuotteen mukana tuli myös DVD, jossa näytettiin hyvin tarkkaan, miten kakkupitsiä tehdään ja minkälaisia luomuksia sillä saa aikaiseksi. Ja ihan huikeita kakkujahan tällä tuotteella tosiaan pystyisi tekemään. Eikä käyttö rajoitu tietenkään pelkkiin kakkuihin. Tällähän voi koristella cupcaket, leivokset jne. Valmis pitsi oli todella joustavaa ja siitä on helppo leikata saksilla paloja tai yksittäisiä kuvioita.

Pitsin valmistukseen tarvitset saman valmistajan silikonimaton (joita löytyy paljon erilaisia yksittäisistä kuvioista lähtien) sekä pitsin tekoon tarvittavan tuotepaketin, jossa on jauhemainen osa ja nestemäinen osa, vettä sekä mielellään yleiskoneen tai sähkövatkaimen. Lisäksi pitsimassan levittämiseen nuolija, palettiveitsi tai vaikka valmistajan juuri tähän tarkoitukseen kehittämän muovisen veitsen. Minä käytin molempia,  nuolijaa ja palettiveistä. Massan voi joko ilmakovettaa useamman tunnin huoneenlämmössä tai sitten kovettaa pitsi uunissa.

Alla kuvassa ylhäällä näkyy pari valmista pitsiä, ja sitten silikonimatto, johon pitsiseos levitetään ennen kuivausta sekä Cake Lacen jauhe- ja nestemäinen osa.  


Pitsiseos levitetään silikonimatolle tarkasti niin, että joka kohtaan tulee varmasti seosta, eikä jää esim. ilmakuplia. Sitten kaavitaan kaikki ylimääräinen seos pois. Laitetaan silikonimatto samantien uuniin ja kuivatetaan se siellä (tai sitten jätetään huoneenlämpöön kuivumaan). Minulla pitsin kuivuminen kesti kiertoilmalla 70-asteessa 16 minuuttia, mutta kuivumisaika riippuu paljon kuviosta ja tietenkin myös uunista. Kun pitsi on ollut uunissa n. 12 minuuttia, kannattaa kevyesti koskea pitsiin. Jos se ei tunnu tahmealta, on se valmista. Muuten kuivata vielä pari minuuttia ja kokeile uudestaan. Pitsiä ei kannata kuitenkaan pitää uunissa liian kauan, koska jos se kuivuu liikaa, sen elastisuus kärsii ja se rikkoutuu helposti.Kun pitsi on kovetettu uunissa, sen annetaan jäähtyä noin 5 minuuttia ja sitten VAROVASTI irrotetaan pitsi silikonimatosta kääntämällä matto ympäri ja pätkä kerrallaan irrotetaan pitsiä silikonimatosta samalla esim. palettiveitsellä irrotettua pitsiä painaen. Alempi pitsi irtosi hyvin helposti matosta, koska siinä ei ole juurikaan pieniä irtonaisia kohtia. Ylemmän pitsin kanssa olin hiukan liian kovakourainen ja kärsimätön (yllätys, sanoisi minut tuntevat. HAH, no ei tosiaankaan), jolloin osa noista "hedekohdista" irtosi. Seuraavan pitsin kanssa tajusin olla helläkätisempi ja autoin vielä sormin noissa hedekohdissa, jolloin tuonkin pitsin sai kokonaisena pois silikonimatosta.Valmis pitsi kiinnitetään sokerimassaan pienellä vesimäärällä. Eli jos kiinnität pitsin esim. kakkuun, levitä pienellä pensselillä pieni määrä vettä kakkuun kohtaan, johon haluat pitsin kiinnittää ja painele pitsi sitten käsin kakkuun kiinni. Tarkista, että pitsi on tarttunut joka kohdasta kiinni kakkuun. Lisää tarvittaessa joihinkin kohtiin hiukan vettä ja painele ne kohdat kiinni. Vettä ei kannata käyttää liikaa, ettei pitsi ja/tai sokerimassa vety. Tietenkin voi käyttää veden sijaan elintarvikeliimaa.

Pitsiseosta voi myös värjätä jauhe- tai pastaelintarvikeväreillä pitsiseoksen tekovaiheessa tai sitten tietenkin valmiin pitsin voi värjätä kynäruiskulla tai spray -elintarvikevärillä.

DVD:llä näytettiin myös kaksivärisen pitsin tekoa, jossa ensin pitsiin tehdään pohjaväri ja kuivatetaan, sitten tehdään tehostevärillä toinen kerros edellisen pitsin päälle ja taas kuivatetaan. Tällöin pitsin teossa menee jo huomattavasti enemmän aikaa, mutta kyllä nuo kaksiväriset pitsit olivat ihan hienoja.

Nykyään on ihanaa, kun kaikenlaisia uskomattomia tuotteita on kehitetty meidän innokkaiden kotileipurien iloksi. Tosin jos lompakolta (tai aviomieheltä) kysytään, niin ei niinkään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti