lauantai 15. maaliskuuta 2014

Orange Blossom Cupcakes

Suklaa ja appelsiini käyvät tunnetusti hyvin yhteen. Näissä cupcakeissa maut yhdistyvät kolmella tasolla, itse kakkuosassa, kuorrutteessa ja vielä koristeissa. Jos et halua väkertää koristeita, voit esim. ripauttaa suklaakuorrutuksen päälle hiukan (luomu)appelsiinin raastettua kuorta.


Mikäli teet myös hillottuja appelsiininkuoria ja/tai kumqvatin viipaleita koristeeksi, aloita niistä. Koko ohjeeseen riittä yksi (luomu)appelsiini, eli jos teet kuoresta koristeet, kuoritaan appelsiini ensin. Sitten loppuappelsiinista käytetään mehua cupcakien kakkuosaan ja kuorrutukseen.

ORANGE BLOSSOM -CUPCAKES (n. 16 normaalikokoista) 

3 dl sokeria
2,5 dl + 2 rkl vehnäjauhoja
1 dl kaakaota (tummaa, makeuttamatonta)
0,75 tl leivinjauhetta
0,75 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
2 kananmunaa
0,5 dl kermaa
0,5 dl Cointreau -likööriä
0,5 dl appelsiinimehua (appelsiinista puristettua)
1 dl (hiukan vajaa) (rypsi)öljyä
 1 tl vanilja-aromia
1,5 dl kiehuvaa vettä johon sekoitettu 1/2 stickiä Nescafé Espresso -jauheesta
(tai vahvaa kahvia)

Laita uuni kuumenemaan 180-asteeseen, kiertoilma 160-asteeseen.

Mittaa kulhoon sokeri, jauhot, kaakao, leivinjauhe, ruokasooda ja suola. Sekoita ainekset keskenään.

Lisää jauhoseokseen munat, kerma, likööri, applesiinimehu, vanilja-aromi ja öljy ja vatkaa niitä noin minuutin verran.

Kiehauta vesi ja sekoita siihen Espresso -jauhe. Lisää kahviseos taikinaan ja sekoita aineet keskenään.
Taikina on todella löysää, älä pelästy, että olet tehnyt jotain väärin. Sen kuuluu ollakin hyvin löysää.

Koska taikina on niin löysää, sitä on hankalahko lusikoida muffinivuokiin, eli ota joku kannu, jossa on nokkaosa ja kaada taikina siihen. Siitä kaada sitten taikinaa suoraan muffinsipellillä oleviin paperivuokiin n. 3/4 täyteen muffinsipaperia. Jos teet ilman muffinsipeltiä, muffinsipaperien pitäää olla tosi tukevia.

Paista uunin keskiosassa 180-asteessa, kiertoilma 160-asteessa n. 20 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla, jos taikinaa ei tartu tikkuun, ovat ne kypsiä. Jäähdytä hetki muffinsipellillä ja jäähdytä ne loppuun ritilällä.

Kuorruta cupcaket vasta täysin jäähtyneenä.

APPELSIINI-SUKLAAKUORRUTUS 

50 g tummaa suklaata, kaakaopitoisuus n. 70 %:a
100 g voita, huoneenlämpöistä
3 dl tomusokeria
1 prk/250 g Mascarponea
1 dl kaakaota (tummaa, makeuttamatonta)
2 rkl kuohukermaa
2 rkl appelsiinimehua (appelsiinista)
3 rkl Cointreau -likööriä

Sulata paloiteltu suklaa mikrossa tai levyllä kattilassa varovasti ja jätä se hetkeksi jäähtymään.

Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi.

Lisää voivaahdon sekaan tomusokeri ja vatkaa sekaisin. Lisää sitten kaakao, sula suklaa, mascarpone sekä kerma ja Cointreau ja appelsiinimehu. Vatkaa vielä kuohkeaksi.

Jos kuorrutat cupcaket pursottamalla, kuorrutus saa olla aika jämäkkää, eli lisää hiukan tomusokeria tarvittaessa. Voit myös laittaa kuorrutuksen hetkeksi jääkaappiin viilenemään, jotta se hiukan jämäköityy.


Koristeeksi tein hillottuja appelsiininkuoria ja kumqvatin viipaleita. Ne korostavat myös appelsiininmakua. Cupcaket saivat lisäkoristeen myös suklaasiirtoarkilla tehdystä suklaakoristeesta.

HILLOTUT APPELSIININKUORET JA KUMQVATIN VIIPALEET

vettä kuorien ja viipaleiden keittoon
1 appelsiinin kuori
6 kumqvattia

3 dl sokeria
1,5 dl vettä

Pese appelsiini ja kumqvatit huolella. Leikkaa kumqvatti kuorineen ohuiksi pyöreiksi viipaleiksi. Kuori appelsiini ohuesti perunankuorimaveitsellä niin, ettei kuoreen tule valkoista osaa mukaan. Leikkaa appelsiininkuorisuikaleita hiukan pienemmiksi paloiksi.

Laita kattilaan vettä kiehumaan ja lisää sinne appelsiininkuoret sekä kumqvatin viipaleet. Kiehauta, kaada seos siivilään. Laita kattilaan uusi vesi, kiehauta ja toista sama. Tee vielä kolmnas kerta samoin. Ideana tässä on se, että useampi kiehautus ja aina veden vaihto välissä poistaa kuorissa olevaa karvautta.

Kun olet kiehauttanut kuoret kolme kertaa, laita kattilaan sokeri ja vesi ja anna niiden kiehua hetki. Lisää sitten appelsiininkuoret ja kumqvatin viipaleet sokeriiliemen sekaan ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes kuoret ovat pehmenneet. Aikaa siihen kuluu noin tunti.

Anna kuorien jäähtyä liemessä tai nosta ne halutessasi leivinpaerin päälle jähmettymään. Jos jähmetät kuoret liemessä, koristeet ovat hiukan pehmeämpiä ja tahmeampia käytettäessä. Vastaavasti jos kuivatat ne leivinpaperin päällä, koristeet ovat kuivempia ja helpommin käsiteltäviä. Itse valitsin tällä kertaa jättää koristeet sokeriliemeen kuivumaan, koska halusin ne pehmeämpänä cupcakien päälle. Kun koristeet ovat jäähtyneet, leikkaa appelsiininkuorisuikaleista haluamasi muotoisia koristeita. Minä leikkasin appelsiininkuoret ohuiksi suikaleiksi. Kuvissa ne näkyvät kumqvattiviipaleen takana. Appelsiininkuorella ja kumqvattiviipaleilla ei ole mitenkään hirveän suurta makueroa, minulla kyse oli lähinnä erimallisten koristeiden aikaansaannista.

SUKLAAKORISTEET SUKLAASIIRTOARKILLA

Haluamaasi suklaata
suklaasiirtoarkki/paloja suklaasiirtoarkista

Jos haluat suklaakoristeista kestäviä tai käytät ne myöhemmin, kannattaa temperoida suklaa.
Minä käytin temperoimatonta suklaata, koska käytin koristeet samantien.

Sulata suklaa joko mikrossa varovasti puoliteholla tai vesihauteessa kattilan päällä. Laita suklaata suklaasiirtoarkin päälle ja levitä suklaa ohuehkosti palettiveitsen avulla suklaasiirtoarkille.




Nosta kylmään hetkeksi jähmettymään. Kuori sitten varovasti suklaasiirtoarkki suklaasta, jolloin kuvio on siirtynyt suklaaseen. Voit murtaa käsin paloja tai leikata terävällä veitsellä paloja. Jos haluat leikata säännönmukaisia paloja, kannattaa suklaan antaa hetken pehmetä huoneenlämmössä, jolloin se ei murru yhtä helposti kuin jääkaappikylmä suklaa tekisi. Myös erilaisilla muoteilla voit varovasti painaa hiukan pehmenneestä suklaasta kuvioita.

Samalla periaatteella saa esim. kakun reunaan kauniin kuvioreunuksen. Mittaa kakun ympärys, sekä pituus, että korkeus ja leikkaa suklaasiirtoarkista sitten sopivan kokoinen suikale. Tee kuten yllä muuten, mutta kun suklaa on hiukan jähmettynyt, paina suikale varovasi kakun reunuksen ympärille. Nosta sitten koko kakku jääkaappiin jähmettymään ja poista suklaasiirtoarkki vasta kun suklaa on kunnolla jähmettynyt.

Jot et temperoinut suklaata, säilytä mahdolliset ylijääneet suklaakoristeet jääkaapissa.

Säilytä ylijääneet cupcaket jääkaapissa, mutta ota ne hiukan ennen tarjoilua huoneenlämpöön, jotta ne eivät ole liian kylmiä tarjottaessa. Kuorrutteessa on sen verran paljon tuorejuustoa, ettei se kyllä ole suoraan jääkaapistakaan otettuna ikävän kovaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti