keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Auringonkeltaiset juustokakut

Juustokakun voi tehdä koristelua vaille valmiiksi jääkaappiin odottamaan tarjoilua jo edellisenä päivänä. Karkkimunilla koristeltu kakku on lisäksi äärihelppo ja nopea koristella. Kermavaahtoruusukkeiden päälle painetaan vain valmiita karkkimunia. Vaikka koristelu on helppo, kakku on silti mielestäni ihan näyttävä, koska keltainen kiille on jo itsessään kaunis. Jos teet kakun muuna ajankohtana kuin pääsiäisenä, koristeluja muuttamalla saat taas ihan erinäköisiä kakkuja aikaiseksi.


AURINGONKELTAISET JUUSTOKAKUT (n. 28 cm pyöreään irtopohjavuokaan TAI kahteen pieneen irtopohjavuokaan)

Keksipohja:
200 g kaurakeksejä
75 voita sulatettuna

Täyte:
4,5 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 prk/250 g Mascarponea
2 dl turkkilaista jogurttia
2,5 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
1/2 (luomu)sitruunan kuori raastettuna
4 rkl sitruunamehua

Kiille:
4 liivatetta
4 dl Valion 3-hedelmää mehua
2 Passionhedelmää

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin.

Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5-10 minuutiksi

Keksipohja:
Tee liivatteiden pehmetessä keksipohja. Sulata voi kattilassa levyllä tai mikrossa. Murskaa keksit joko monitoimikoneessa tai esim. tukevassa pakastepussissa  kaulimella pussin päältä painellen/ajaen. Sekoita voisula keksimurskaan ja painele seos vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi lusikan avulla tai käsin. Laita vuoka kylmään täytteen teon ajaksi.

Täyte:
Vatkaa kerma kulhossa sähkövatkaimella vaahdoksi. Laita toiseen isoon kulhoon mascarpone, jogurtti, sokeri, vaniljasokeri ja raastettu 1/2 sitruunan kuori. Vatkaa samoilla vatkaimilla, joilla vatkasit kerman seos tasaiseksi.

Kuumenna sitruunamehu mikrossa tai kattilassa levyllä ja liota siihen käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet sekoitellen. Jätä hetkeksi jäähtymään. Sekoita sitten liivateliemi juustoseokseen vatkaimilla hiljaisesti samalla vatkaten.

Nostele lopuksi kermavaahto nuolijan avulla juustoseoksen sekaan ja levitä täyte keksiseoksen päälle tasaisesti. Laita kylmään hyytymään peitettynä minimissään pariksi tunniksi.

Kiille:
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan n. 5-10 minuutiksi.

Halkaise passionhedelmät ja koverra niiden hedelmäliha lusikalla tiheään siivilään. jonka alla on kulho. Painele lusikan avulla passionhedelmän sisustaa siivilää vasten, jotta saat mahdollisimman paljon passionmehua irtoamaan allaolevaan kulhoon.

Mittaa samaan kulhoon, jossa sinulla on passionin mehu 3,5 desiä 3-hedelmän mehua. Kuumenna loppumehu (1/2 dl) mehusta mikrossa tai kattilassa levyllä. Liota kuumaan mehuun käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet sekoitellen. Kaada kulhoon, jossa on muu mehu ja sekoittele.

Jos sinulla on reunakalvoa, kannattaa käyttää sitä irtopohjavuoassa, niin saat hyvin tasaiset reunat juustokakkuun. Jos sinulla ei ole reunakalvoa, voit pyyhkäistä hyvin ohuesti neutraalia ruokaöljyä vuoan reunoihin, se auttaa myös kakun irroituksessa.

Ota juustokakku kylmästä ja lusikoi mehu-liivateseosta aluksi lusikan avulla varovasti juustoseoksen päälle. Kun mehua on jo kerros, voit kaataa mehua hiukan enemmän kerrallaan. Laita jälleen peitettynä kylmään hyytymään minimissään 2:ksi tunniksi.

Kakun voi tehdä tähän asti kokonaan valmiiksi tarjoilua edeltävänä päivänä ja koristella se vasta tarjoilupäivänä.

Irrottaessasi kakkua irtopohjavuoasta, kannattaa käydä veitsen kanssa varovasti läpi kakun reuna koko matkalta, jotta kiille irtoaa irtopohjavuoan reunasta. Näin saat kakun kauniimmin irti.

Kakkujen koristelu:

2 dl vispi- tai kuohukermaa
1 rkl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Vatkaa kerma sokerien kanssa vaahdoksi. Laita kermavaahto pursotinpussiin, jossa on esim. avoin tähtitylla.

Elintarvikeväreillä vihreäksi värjättyjä kookoshiutaleita
Laita pieni määrä kookoshiutaleita lasiin ja lisää kookoshiutaleiden sekaan cocktailtikulla vihreää pastaväriä pieni määrä. Sekoita vaikka pikkulusikalla, kunnes saat tasaisen värin aikaiseksi. Olisi hyvä antaa kookoshiutaleiden kuivahtaa kunnolla, jotta väri pysyy paremmin kiinni kookoshiutaleissa.

Kookoshiutaleet kestävät sulamatta, vaikka joutuvat kiilteen kanssa kosketukseen. Itse laitoin munakakkuun värjättyä sokeria kermaruusukkeisiin. Se kestää kyllä kermavaahdon päällä sulamatta, mutta kiilteen kosteus on sille liikaa.

Munakakkuun lisäksi:
karkkimunia

Pursota kakun reunoille pieniä ruusukkeita. Jos haluat, ripottele vihreäksi värjättyjä kookoshiutaleita kermaruusukkeden päälle. Paina pieniä karkkimunia ruusukkeen keskelle.

Kukkakakkuun lisäksi:
Kukkien tekoon sopivaa massaa, esim. kukkamassaa, sokerimassaa, vaahtokarkkimassaa/kaulintamassaa, marsipaania tai Candy Clay -massaa
(valkoisen massan värjäämiseen keltaista elintarvike pastaväriä)

Oletko jo kokeillut Candy Claytä? Candy Clay on helposti muotoiltavaa ja siitä voi tehdä koristeita kuten sokerimassasta tai vastaavista. Sitä on myös helppo tehdä, mutta tarvitset erikoisliikkeessä myytäviä Candy Meltsejä sitä varten. Glukoosisiirappia löytyy ihan tavallisesta ruokakaupasta.

Candy Clay:
Ohjeet Candy Clayn tekoon katsoin Confetin sivulta täältä

CANDY CLAY

1 pss (340 g) Candy Meltsejä
1/4 cupia glukoosisiirappia (Confetin sivuilla ohjeessa Wiltonin glukoosi)

Sulata Candy Meltsit mikrossa kuumentamalla niitä n. 30 sekuntia kerrallaan ja sitten aina sekoittamalla välillä, Jatka kuumennusta, kunnes Candy Meltsit ovat sulaneet. Lisää glukoosisiirappi massan sekaan ja sekoita, kunnes massasta tulee kimmoisa pallo (n. 1-2 min.)

Anna massan levätä huoneenlämmössä minimissään 1-2 tuntia. Parhaiten massa toimii, kun se on levännyt yön yli. Säilytä massa ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä.

Minä tein massaa pienemmän määrän suhteuttamalla Candy Meltsien ja glukoosisiirapin suhteet toisiinsa ohjeen mukaisesti. Massa on lepäämisen jälkeen aluksi hyvin kovaa, mutta se pehmenee nopeasti, kun käsittelet sitä. Kun teet koristeita massasta, ota aina pieni osa kerrallaan esille ja pidä loput peitettynä, koska massa kuivuu helposti. Kauli maissitärkkelyksellä ripotellulla alustalla massa ohueksi ja tee haluamasi mallisia koristeita siitä.

Minä tein nuo narsissit/pääsiäisililjat tai niitä vähän muistuttavat petunia -muotilla. Muotoilin massasta painettua kukkaa muotoilusienen päällä pyöristämällä terälehtiä pallotyökalulla. Painoin terälehtiin sitten kevyet urat muotoilutyökalulla. Keskiön kukkaan tein yksinkertaisesti rullaamalla pienen palan reunasta epätäsaista massaa sormen ympärille ja nipistämällä toisen pään kiinni. Kiinnitin keskiön keltaiseksi värjätyllä tomusokerikuorrutuksella kukan keskelle.

Pursotin kakun keskelle kermavaahtoa ja ripottelin sen päälle vihreäksi värjättyjä kookoshiutaleita ja asettelin kukat kermavaahdon päälle. Candy Clay kestää kermavaahdon päällä hyvin, mutta kiilteen kosteus on sillekin liikaa, kuten muille massoille.Vihreät lehtiosat tein vihreästä sokerimassasta (ne eivät siis myöskään kestä kiilteen päällä sulamatta. Otin ne itse pois kuvauksen jälkeen kakun päältä).

Varminta on koristella kakut aina melko lähellä tarjoiluaikaa, mutta ainakin tuon kukkakakun kukat kestivät seuraavaan päivään hyvin jääkaapissa. Uskoisin, että karkkimunatkin kestävät, mutta niistä saattaa ehkä irrota väriä kermavaahtoon.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti