keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Timjami-vuohenjuustoperunat annoskoossa

Timjami-vuohenjuustoperunat käyvät monenlaisen ruoan lisukkeeksi. Nyt pääsiäisen hujakoilla esim. karitsalle ja lampaalle. Jos pidät rosmariinista, timjamin tilalle käy hyvin myös rosmariini.Meillä syötiin timjami-vuohenjuustoperunoiden kanssa härän marmorifilettä, vihreää parsaa ja punaviinikastiketta. Eli käy hyvin oikeastaan kaikenlaisen lihan seuraan nämä perunat, sekä punaisen lihan, että lintujen kanssa.

TIMJAMI-VUOHENJUUSTOPERUNAT (6 annosvuokaa)

Voita vuokien voiteluun ja hiukan annosvuokien päälle

n. 6 kpl isohkoja perunoita
n.  50 g vuohenjuustoa (Chèvre)
pari oksaa lehdet irrotettuna tuoretta timjamia
1 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
1 kananmuna
n. 6 pyöräytystä myllystä mustapippuria
n. 1 tl suolaa

Pese ja kuori perunat. Siivuta ne ohuiksi perunalanteiksi. Mandoliinilla saa  perunasta todella ohuita viipaleita. Jos sinulla ei ole mandoliinia, voit siivuttaa perunat esimerkiksi monitoimikoneessa, jolla saa myös suht ohuita viipaleita. Jos teet tätä ruokaa, ja leikkaat perunat veitsellä, kypsymisaikaa pitää lisätä, koska paksummat perunaviipaleet vaativat pidemmän ajan. Toimii kyllä muuten ihan samoin, olen tehnyt näitä myös veitsellä leikatuista perunasiivuista. Sekä ruoan valmistelu, että kypsyminen vie silloin vaan tosiaan enemmän aikaa. Vaikka olisi hyvä veitsen kanssa, on se tekniikka kuitenkin monitoimikonetta ja mandoliinisiivutusta hitaampaa.

Leikkaa annosvuokien pohjalle leivinpaperista pohjan kokoinen ympyrä ja laita se vuokien pohjalle. Tämä ei ole välttämätöntä, mutta perunat irtoavat silloin varmemmin kauniisti vuoasta. Voitele vuoan pohjat ja reunat voilla.

Kerrosta vuokiin kerroksittain perunasiivuja ja vuohenjuustoa sekä timjamia. Aloita perunasiivuista, murusta sitten perunasiivujen päälle vuohenjuustoa ja timjamin lehtiä. Toista niin monta kertaa, että vuoka täyttyy. Päällimmäinen kerros tulisi olla perunasiivuja. Paina sormilla kerroksia tiiviiksi, jotta kun kumoat perunapaistoksen, se pysyy kauniisti koossa. Liian löyhästi kasattu ei välttämättä pidä kauniisti muotoaan.


Sekoita kerma, maito, kananmuna ja mustapippuri sekä suola keskenään ja jaa seos tasaisesti annosvuokiin. Laita vielä ihan pienen pieni voinokare annosvuokien päälle.

Kypsennä uunin alatasolla n. 50 minuuttia 215-asteessa, kiertoilma 195-asteessa. HUOM! Jos perunasiivut eivät ole todella ohuita, kypsennysaikaa pitää jonkun verran lisätä. Joudut ehkä myös alentamaan hiukan silloin uuuninlämpöä, etteivät ne ruskistu liian ruskeiksi päältä. Tarkista kypsyys työntämällä esim. grillitikku perunapaistoksen pohjaan asti. Jos tuntuu pehmeältä, on kypsää, muuten kypsennä vielä hetki.

Anna jäähtyä pari minuuttia, ennen kuin kumoat annosvuoista pois. Kannattaa vetää veitsellä annosvuokien reunaa pitkin koko matka, jotta varmistaa kauniin irtoamisen. Sitten kumoaa ja ottaa leivinpaperipyörylän pois. Koristele vielä vaikka tuoreella timjamilla.


Jos haluat varmistaa, että annoksista tulee siistit, kumoa paistokset eri lautaselle, mihin kokoat annokset ja nosta perunapaistos sitten lastan kanssa annoslautaselle.

Viimeksi kun tein näitä, niitä jäi yli. Kumosin ne pois annosvuoista ja säilytin jääkaapissa. Seuraavana päivänä lämmitin ne, eikä rakenne ja maku juurikaan kärsinyt siitä.


2 kommenttia:

  1. Tämä ruoka näyttää todella hyvältä! Aivan ihanan näköinen pihvi ja perunat, nami :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia. Härän marmorifile on hyvää lihaa, joten siitä on helppoa saada ihana pihvi :). Annosvuokiin tehtynä nämä perunat ovat tosiaan paljon juhlavamman näköisiä, kuin suureen uunivuokaan tehtynä. Vähän enemmän näprättävää, mutta toisaalta kypsyvät nopeammin kuin isossa vuoassa.

      Poista