tiistai 15. huhtikuuta 2014

Kuorrutettu Lemon Curd kääretorttu




Tämä kaulittavalla massalla kuorrutettu ja Lemon curdia sisältävä, tuorejuusto-kermatäytteellä täytetty kääretorttu sopii hyvin pääsiäiseen pajunkissakoristeensa ansiosta. Pajunkissakoriste on helppo ja nopea tehdä, valkoiset osat ovat sokerimassasta pyöriteltyjä soikioita, ruskeat osat vastaavasti sulatettua tummaa suklaata. Kääretorttu on täytekakkua paljon nopeampi ja helpompi tehdä, mutta näin kuorrutettuna on kuitenkin kakkumainen.

Kääretortun voi hyvin tehdä edellisenä päivänä valmiiksi koristeluineen. Jääkaapissa säilytettäessä sitä ei kuitenkaan saa peittää, ettei kuorrutus ala hikoilemaan ja kostumaan.

LEMON CURD KÄÄRETORTTU (n. 10:lle hengelle)

Kääretorttu:
3 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 dl kermaa

Täyte:
1 rkl vettä
2 liivatelehteä
2 dl vispi- tai kuohukermaa
1 dl mascarponea
1 dl rahkaa
2 tl vaniljasokeria
1/2 dl sokeria
1/2 (luomu)sitruunan kuori raastettuna
1,5 dl Lemon curdia. Käytä kaupan Lemon curdia tai tee curd. Blogistani löytyy Lemon curdin ohje täältä

Kuorrutus:
täytteestä n. 1/2 dl kuorrutuksen tarttumapinnaksi
n. 400 g sokeri-/kaulinta-/vaahtokarkkimassaa tai marsipaania

Koristelu:
n. 10 g tummaa suklaata
pieni nokare valkoista/luonnonvalkoista massaa pajunkissoja varten


Laita uuni lämpenemään 240-asteeseen, kiertoilma 220-asteeseen. Laita leivinpaperi pellille ja voitele se kevyesti.

Laita täytettä varten liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen.

Kääretorttu:
Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaaleaksi vaahdoksi mielellään sähkövatkaimella. Käsinvatkaaminen tekee kyllä hyvää alleille, mutta kestää aika kauan.

Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Sekoita munavaahdon sekaan varovasti jauhoseos ja kerma.

Levitä taikina aiemmin leivinpaperilla vuoraamallesi pellille ja paista uunin keskiosassa n. 5 minuuttia.  Levitä sitten heti leivinpaperi työtasolle ja ripottele sille sokeria. Tälle paperille kumoat kohta kypsän kääretorttupohjan. Tarkkaile koko ajan paistotulosta, koska kääretorttupohja on ohut ja se kärähtää hyvin helposti. Eli loppuvaiheessa ei kannata kääntää enää selkäänsä uunille.

Kumoa kuuma torttupohja aiemmin valmistelemallesi leivinpaperille ja irrota leivinpaperi. Koska voitelit leivinpaperin ennen taikinan laittoa, sen pitäisi irrota melko helposti. Jos ongelmia sen irtoamisessa, kostuta talouspaperi kylmällä vedellä ja pyyhi sillä leivinpaperin päältä. Tämä auttaa irtoamisessa. Laita leivinpelti kääretorttupohjan päälle nurinpäin. Se säilyttää torttupohjan kosteuden eikä kääretorttu murru rullatessa, vaikka se jäähtyykin ennen rullausta. Kermatuotteita sisältävää täytettä ei voi levittää kuumalle pohjalle, koska kuuma pohja sulattaa täytteen.

Täyte:
Vatkaa ensin korkeahkossa kulhossa sähkövatkaimella kerma. Vatkaa samoilla vispilöillä toisessa kulhossa mascarpone, rahka, sokeri, Lemon Curd ja sitruunan raastettu kuori keskenään. Kuumenna 1 rkl vettä mikrossa kupissa (tai kattilassa levyllä) ja sulata siihen käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet. Sekoita liivateliuos heti täytteen sekaan hiljaa sähkövatkaimella vatkaten.

Jos haluat päällystää kääretortun sokerikuorrutteella/marsipaanilla tai vastaavalla, jätä täytteestä n. 1/2 dl kuorrutteen tarttumapinnaksi.

Levitä täyte jäähtyneelle pohjalle ja kääri torttu melko tiukalle rullalle leveästä päästä alkaen leivinpaperia apunasi käyttäen. Eli leivinpaperi tulee tortun päälle sitä rullatessa. Laita kylmään mehustumaan vähäksi aikaa.

Kuorrutus:
Minä testasin itsetehtyä sokerimassaa tämän kuorrutukseen. En kuitenkaan ollut sokerimassaan täysin tyytyväinen, joten en laita sen ohjetta tähän. Jos jossain vaiheessa jatkan reseptin kehittelyä ja saan aikaiseksi hyvän sokerimassan siitä, laitan tietenkin ohjeen blogiini. Maku oli kyllä hyvä, paljon parempi kuin ainakin suurimmassa osassa ostomassoja, mutta rakenne oli aavistuksen mureneva/halkeileva. Tortun kuorrutus ei näytäkään ihan priimalta, koska massan kanssa työskentely oli normaalia vaikeampaa sen heikohkon rakenteen takia.

Levitä loppu, aiemmin kuorrutusta varten jättämäsi 1/2 dl, täytteestä tasaisesti kääretortun pintaan.

Pehmitä kuorrutusmassaa käsissäsi ja kauli massa tomusokeroidulla alustalla isohkoksi suorakaiteen malliseksi suht ohueksi levyksi. Tarkista välillä, että massa irtoaa alustasta ja lisää tarvittaessa tomusokeria levyn alle. Mittaa, että kaulittu suorakaide riittää kääretortun päällystämiseen kunnolla. Kääri torttu massaan, kuten rullaisit kääretorttua. Kiepauta tarvittaessa saumakohta alaspäin. Leikkaa päädyt siistiksi veitsellä.

Koristelu:
Sulata koristelua varten suklaa paloiteltuna joko suoraan minikokoisessa minigrip -pussissa mikrossa tai sulata vesihauteessa suklaa ja siirrä se johonkin pieneen pussiin. Leikkaa pussin kulmaan reikä ja pursota kuorrutetun kääretortun päälle pajunkissan oksia.

Pyörittele valkoisesta/luonnonvalkoisesta massasta pieniä soikeita pallukoita ja laita ne oksiin kiinni. Pursota vielä pajunkissojen alaosaan hiukan tummaa suklaata, osittain ulkonäön takia, osittain myös sen takia, että se kiinnittää pajunkissat kunnolla kiinni.


Jos kääretorttua ei syödä kerralla, säilytä se jääkaapissa peittämättä. Muuten kuorrutus alkaa kostumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti