maanantai 7. huhtikuuta 2014

Chia-karpalo sconesit


Nopeat, astetta terveellisemmät sconesit pyöräyttää aamupalalle tai iltapalalle nopeasti. Taikinassa on Chian -siemeniä, jotka sisältävät runsaasti omega-3-6-9-rasvahappoja, proteiinia, kuituja, vitamiineja sekä antioksidantteja. Hedelmäisyyttä tuovat kuivatut karpalot ja pientä purutuntumaa saksanpähkinät. Makeutukseen käytin agave -siirappia, jolla on alhainen GI arvo ja jauhoina on kookosjauhoja (runsaskuituisia ja vähähiilihydraattisia), täysjyväkaurajauhoja ja vain hiukan vehnäjauhoja.

Koska kookosjauhoja on melko paljon, ne tekevät sconeseista hiukan murenevia ja tiiviimpiä kuin tavalliset sconesit. Jos haet perinteisempää kuohkeampaa rakennetta sconeseihin, löydät unikkoskonssieni ohjeen sekä appelsiinimarmeladin ohjeet täältä.

CHIA-KARPALO SCONES (8 palaa)

1,5 dl maitoa
1 tl sitruunamehua
1 muna
1 rkl agave -siirappia (hunajakin käy)

2 dl kookosjauhoja
1 dl täsyjyväkaurajauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa

90 g voita

2 rkl Chia -siemeniä
1 dl kuivattuja karpaloita
1 dl saksanpähkinöitä 

Voiteluun:
maitotilkka

Laita uuni kuumenemaan 220-asteeseen, kiertoilma 200-asteeseen.

Laita mikronkestävään kulhoon/mukiin maito ja kuumenna mikrossa 30 sekuntia, lisää sitruunamehu ja kananmuna sekä agave -siirappi joukkoon. Jätä odottamaan.

Jos sinulla on monitoimikone, mittaa koneen kulhoon kaikki jauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja suola. Pyöräytä pari kierrosta, eli  aineet sekaisin. Lisää sitten kylmä voi kuutioina jauhoseoksen päälle ja pyöräytä konetta sen verran, että saat voin ja jauhot kunnolla sekaantumaan keskenään. Lisää sitten maito-sitruunamehu-kananmuna-agave -sirappi -seos ja pyöräytä pari kierrosta. Lisää viimeiseksi chian -siemenet, karpalot ja saksanpähkinät. Pyöräytä pari kertaa ja käytä sitten konetta hetki niin, että taikina muodostuu pallomaiseksi. Älä käytä liikaa, ettei taikina sitkisty.

Jos et omista monitoimikonetta, tee taikina käsin. Toimi muuten kuten yllä, mutta nypi voikuutiot sormin jauhoseoksen sekaan ryynimäiseksi. Lisää sitten maito-sitruunamehu-muna-agave -siirappi -seos, chian -siemenet ja veitsellä hiukan pienityt karpalot ja saksanpähkinät. Sekoita tasaiseksi. Vältä tässäkin vaivaamista.

Taputtele taikina leivinpaperoidun pellin päälle pyöreäksi kiekoksi ja leikkaa se sitten veitsellä sektoreittain 8 osaan. Jätä palat ympyrän muotoon, voitele pullasudin avulla maidolla ja paista uunin keskitasolla n. 15 minuuttia.

Nauti tuoreena vaikka marmeladin tai voin kanssa. Perheen Nutellan ystävä söi omansa Nutellalla siveltynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti