tiistai 29. huhtikuuta 2014

Peruna-pekoni uunimunakas

Tämä uunimunakas taipuu todella moneen tilanteeseen. Se sopii pieniksi paloiksi leikattuna ja tikutettuna (vaikka oliivin tai kirsikkatomaatin kanssa basilikanlehden kera) cocktailpalaksi, buffet -pöydässä monen ruoan kanssa yhteen, lounaaksi tai kevyeksi iltapalaksi salaatin kanssa jne. Lisäksi kun sen tekee uunipannussa, siitä riittää isollekin porukalle. Toimii kuumana tai kylmänä, eikä hätkähdä lämmityksestäkään, eli sen voi hyvin tehdä vaikka edelllisenä päivänä valmiiksi. Sopisi siis hyvin myös vappubrunssin osaksi.


Jos ihmettelet, mitkä karahkat kuvissa on ylläolevissa cocktail -paloissa, niin ne ovat katkaistuja grillitikkuja. Minulla ei ollut kuvaushetkellä cocktail -tikkuja, joten jotain piti nopeasti keksiä, jotta sain nämä tikutettua kuvaa varten.

Uunimunakas on piirakkamainen ja palat ovat hyvin koossapysyviä, koska pohjassa on sen verran paljon perunaa yms. Meillä oli mm. tätä vanhemman pojan lakkiaisissa tarjolla buffet -pöydässä. Tämä toimii ihan ok huoneenlämpöisenäkin, eli ei ole niin tarkkaa, vaikka jäähtyisikin.

UUNIMUNAKAS (uunipannullinen, noin 25 palaa, riippuen palojen koosta)

10 keitettyä perunaa
1 pkt (170 g) pekonia
3 kevätsipulin vartta
1 pussi/200 g herne-maissi-paprikaa (pakaste)
2 paahdettua suippopaprikan puolikasta (säilyke)
n. 1 rkl tuoretta timjamia
n. 1 rkl tuoretta basilikaa

n. 6 pyöräytystä mustapippuria myllystä
n. 1,5 tl suolaa
11 kananmunaa
15 rkl kermaa TAI maitoa (vesikin käy)
150-200 g juustoraastetta

Pese ja keitä perunat kypsäksi. Jätä jäähtymään.

Perunoiden kiehuessa, paista pekoni esimerkiksi saksilla pieniksi paloiksi paloiteltuna pannussa. Älä lisää rasvaa, äläkä paista pekonia liian kuumalla pannulla. Sekoittele välillä.

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen. Vuoraa uunipannu leivinpaperilla.

Leikkaa jäähtyneet ja kuoritut perunat paloiksi ja lado ne uunipannulle leivinpaperin päälle. Ripottele paistetut pekoninpalat päälle, herne-maissi-paprika (voi ottaa suoraan pakkasesta), paahdettu suippopaprika paloiteltuna, kevätsipulin varret renkaiksi leikeltynä, timjamia (lehtiosat) ja basilikaa lehdet hiukan pienemmiksi revittynä.


Sekoita kulhossa haarukalla keskenään mustapippuri, suola, kananmunat ja kerma/maito.

Kaada munaseos uunipannulle peruna-pekoni -seoksen päälle. Ripottele päällimmäiseksi vielä juustoraastetta ja paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia tai kunnes kauniisti ruskettunut ja hyytynyt.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti