perjantai 11. huhtikuuta 2014

Parsa-savulohisalaatti


Parsa-savulohisalaatti käy hyvin tarjottavaksi vaikka kevään buffet -pöytään, koska se on ulkonäöltään kaunis ja lisäksi täyttävää. Koska salaatissa on perunaa, kananmunia ja savulohta, se sopii erinomaisesti myös lämpöisen aterian tilalle, pitäen nälkää paremmin kuin pelkkä vihersalaatti.

PARSA-SAVULOHISALAATTI (4-5:lle hengelle)

n. 8 keitettyä (uutta) perunaa
5 puolikovaksi keitettyä kananmunaa
1 nippu vihreää parsaa (hiukan oliiviöljyä, sitruunanmehua+suolaa)
1/2 jääsalaatista
1 rasia Napolitana Mixiä (sis. rucolaa, mizunaa, pinaattia ja punajuurikkaan lehtiä) 
n. 300 g lämminsavulohta
n. 20 mustaa oliivia
3 tomaattia
1/2 kurkkua
1/2 ruukkua basilikaa
(pari kevätsipulin vartta renkaina)

Kastike:
3 rkl sitruunamehua
pari pyöräytystä myllystä mustapippuria
ripaus suolaa
ripaus sokeria
1/2 tl Dijon -sinappia
1/2 valkosipulin kynttä raastettuna
n. 4 rkl oliiviöljyä

Keitä ensin perunat ja kananmunat. Keitä kananmunat puolikoviksi. Laita munat kattilaan ja lisää kylmää vettä niin paljon, että munat peittyvät. Kuumenna vesi kiehuvaksi, niin että se poreilee, muttei kiehu liian kovalla. Keitä kutakuinkin 9 minuuttia, kaada keitinvesi pois ja anna munien olla ihan hetki kattilassa. Laita sitten kattila munineen lavuaariin ja laske kylmää vettä munakattilaan. Anna veden valua hetken yli, jotta se jäähdyttää kunnolla kattilan ja munat. Anna munien olla kylmässä vedessä noin 5 minuuttia ja nosta ne sitten pois kattilasta.

Perunoiden ja munien kypsyessä, kypsennä myös vihreä tankoparsa. Pese parsat ja ota molemmin käsin parsasta kiinni. Taivuta parsan päitä varovasti toisiaan kohti. Parsa napsahtaa poikki siitä kohtaa, josta alkaa tuore kohta. Älä käytä tähän parsan alaosaa, joka on puumainen (voit käyttää sitä kuitenkin esim. kasvisliemen tekoon tai keittoon makua antamaan). Minä kypsensin parsan suoraan isolla pannulla. Laitoin pannulle hiukan oliiviölyä, ripottelin siihen suolaa, ja laitoin parsat paistumaan. Kääntelin niitä välillä ja lopuksi puristin pienen määrän sitruunamehua maun korostajaksi. Älä ylikypsennä parsaa, se kypsyy aika nopeasti. Ota välillä parsa käteen ja kokeile taivuttaa sitä molemmista päistä toisiaan kohti. Jos se taipuu hiukan, parsa on kypsä.  Jos haluat, voit toki kypsentää parsan myös keittämällä tai höyryttämällä.

Kastike:
Purista lasiin sitruunanmehu ja lisää muut aineet, paitsi öljy, valkosipuli mielellään raastettuna, jotta se on tarpeeksi pienenä. Sekoita aineet keskenään haarukalla ja lisää sitten öljyä aluksi tipoittain, samalla sekoittaen. Lopussa voit lisätä öljyä jo reilummin kerrallaan. Maista ja lisää tarvittaessa makusi mukaan jotain ainesosaa. Salaattikastike saa olla melko kirpeän makuista.

Kasaa salaatti mielellään laakealle vadille ennemmin kuin syvään kulhoon. Salaatti on silloin paljon houkuttelevamman näköinen ja ainekset pysyvät freesimpinä, kun ne eivät paina toisiaan niin paljon.

Pese ja kuivaa jääsalaatti ja Napolitana mix. Revi käsin jääsalaattia hiukan pienemmiksi paloiksi.

Perkaa savulohi ruodottomaksi ja paloittele se. Puolita kuoritut kananmunat pitkittäin, leikkaa parsa tarvittaessa pienemmiksi paloiksi, lohko tomaatit ja paloittele kurkku sekä viipaloi perunat.

Sitten vain kasaat ainekset kauniisti salaattivadille aloittaen jääsalaatista ja noin reilusta puolikkaasta Napolitana mixistä. Seuraavaksi kerrokseksi laita perunasiivuja.  Ripottele perunasiivujen päälle puolet salaattikastikkesta, jotta perunansiivut imevät salaattikastikkeen makua itseensä.

Lisää muut ainesosat kerroksittain, mutta jätä kananmunat mielellään päällimmäiseksi ja parsasta latvaosia sekä mustia oliiveja myös päälle, jotta salaatti on houkuttelevan näköinen tarjolle laitettaessa. Ohjeeseen laitoin kevätsipulin sulkuihin Se kävisi hyvin salaattiin, mutta tällä kertaa jätin sen itse pois.

Ripottele loppu salaattikastikkeesta salaatin päälle juuri ennen tarjoilua. Voit vielä rouhaista kananmunille hiukan mustapippuria myllystä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti