torstai 3. huhtikuuta 2014

Kesäkurpitsa-maissipihvit

Kasvispihveistä saa kevyen lounaan salaatin kanssa, tuhdimpaa ruokaa kaipaavalle ne käyvät hyvin vaikka perunamuusin kanssa ja sopivat ne hyvin myös esim. kalan lisukkeeksi tai voit kasata niistä kasvisburgerin.
Kasvispihvejä on helppo ja nopea tehdä, ja niiden makua ja koostumusta voi muutella sen mukaan, mitä kasviksia milloinkin löytyy. Eli ei kannata pitäytyä vain perinteisemmisssä kaali-,- porkkana -versioissa (niitä mitenkään väheksymättä, hyviä ovat nekin).


Kasvispihvien lisukkeeksi käy hyvin crème fraîche+majoneesipohjainen kastike, mutta se ei ole mitenkään välttämätön.  Jos teet tämän kastikkeen kasvispihveille, aloita kastikkeesta. Laita sitten kastike jääkaappiin odottamaan tarjoiluun asti, jotta maut tasaantuvat ja syvenevät.

KASTIKE KASVISPIHVEILLE

1 prk (kevyt) crème fraîchea
n. 1/2 dl (kevyt)majoneesia
n. 4 rkl tai maun mukaan sitruunamehua
2 rkl hienonnettua tilliä TAI esim. minttua/basilikaa/persiljaa
mustapippuria myllystä n. 3 pyöräytystä
1/2 - 1 tl suolaa
2 tl valkoviinietikkaa TAI valkoista balsamicoa
1 tl sokeria

Sekoita kaikki aineet keskenään ja laita kastike jääkaappiin tarjoiluun asti.


Näissä kasvispihveissä on kesäkurpitsaa ja polentaa pääaineksina. Polenta antaa pihveihin hiukan rapeaa suutuntumaa.

KESÄKURPITSA-MAISSIPIHVIT ( n. 12 kpl)

1 keskikokoinen kesäkurpitsa
3 kevätsipulin vartta (ohuina kiekkoina saksilla tai veitsellä leikattuna))
1 rkl tuoretta oreganoa hienonnettuna (basilika käy myös hyvin)
1/2 (luomu)sitruunan raastettu kuori
1,5 tl suolaa
mustapippuria myllystä n. 4 pyöräytystä
1/2 miedohkoa chiliä siemenet poistettuna, hienonnettuna TAI valmista chilikastiketta n. 1 tl
2 kananmunaa
2,5 dl polentajauhoja (maissia)
0,5 dl vehnäjauhoja

Raasta pesty kesäkurpitsa karkeahkoksi raasteeksi. Ripottele suola kesäkurpitsan päälle ja jätä hetkeksi vetäytymään.

Purista kesäkurpitsaraaste käsin kuivaksi, jotta saat ylimääräisen nesteen pois. Laita kuivaksi puristettu kesäkurpitsaraaste kulhoon ja lisää sekaan kaikki muut aineet. Sekoita tasaiseksi massaksi.

Kuumenna pannussa oliiviöljyä pari ruokalusikallista ja ota massasta reilun ruokalusikallisen kokoisia kekoja pannuun (tai haluamasi kokoisia). Painele keot pihvin malliseksi ja paista ne molemmin puolin noin pari minuuttia.

Kasvispihvit eivät tykkää kyttyrää lämmityksestä, eli voit hyvin tehdä niitä tällaisen isomman erän ja lämmittää niitä menekin mukaan mikrossa tai uunissa. Voit vaikka syödä toisena päivänä näitä puhtaasti kasvisruokana ja toisena päivänä esim. kalan lisukkeena.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti