perjantai 18. huhtikuuta 2014

Karitsan kare, paahdetut uudet perunat ja tomaatit



Karitsan kare on helppo ruoka, joka valmistuu aika nopeasti. Karitsan kareesta saa sekä näyttävää juhlaruokaa, että helppoa arkiruokaa, riippuen siitä, mitä lisukkeita sen kanssa tarjoaa.

Ehkä kaikista parasta kaikki liha on mielestäni grillattuna, koska se antaa lihaan vielä oman arominsa. Tässä perheessä se olen minä, joka hoitaa myös grillaamisen pääsääntöisesti, eikä mieheni. Monissa perheissähän grillaaminen on juuri miesten juttu, josta naiset eivät samalla tavalla innostu. Ei meillä, olen ominut senkin osa-alueen itselleni ruoanlaitossa. Grillikautena teen normaalisti koko aterian grillillä, joten siinä on oltava tarpeeksi tilaa koko neljän hengen aterialle (ja välillä ruokavieraidenkin aterialle). Grillatut kasvikset mm. ovat ihania, mutta grillatessa ne vaativat paljon tilaa. Nimitän grilliäni hyökkäysvaunuksi, koska se on melkoisen suuri (itse grillaajakaan ei ole kyllä sieltä pienimmästä päästä). Pääsiäisenä on usein viimeistään avattu grillikausi, niin tässäkin kuvassa. Kevyt verryttely ensimmäisellä kerralla, vain 1/3 grillistä käytössä :).


Meillä ei kuitenkaan ole vielä talven jälkeen tänä vuonna avattu grillikautta, joten sitä odotellessa hyvä tapa on ottaa karitsan kareeseen kaunis pinta pannulla ja kypsentää se loppuun uunissa.

Tässä ruoassa käytetään keitettyjä uusia perunoita, jotka paahdetaan pannussa. Pidämme uusista perunoista, mutta niitä parhaita, eli kotimaisia uusia perunoita joutuu vielä odottelemaan jonkun aikaa. Niitä odotellessa ulkolaisetkin uudet perunat ovat ihan  hyvä korvike, kunhan löytää suht tuoreita perunoita kaupasta. Mutta jos ne ovat valmiiksi jo hiukan nahistuneen ja nuutuneen näköisiä, ne kannattaa suosiolla jättää kauppaan.

Aloita siis ruoanvalmistus keittämällä perunoita sen verran, kun uskot teillä menevän. Jätä perunat sitten jäähtymään ennen niiden paloittelua ja paistoa. Voit keittää ne vaikka edellisenä päivänä ja paloitella ja kypsentää syöntipäivänä.

KARITSAN KARE (noin 6:lle hengelle)

n. 700-800 g karitsan kareeta (n.2-3 kyljystä per ruokailija)
1/2 sitruunan mehu
mustapippuria myllystä noin 6 pyöräytystä
n. 1,5 tl suolaa
1-2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
n. 1 rkl tuoretta timjamia tai rosmariinia makusi mukaan
4 rkl oliiviöljyä

Paistamiseen:
1 rkl öljyä
1 rkl voita

Puhdista tarvittaessa karitsan kareen luista ylimääräiset rasvat ja lihanrippeet pois veitsellä raaputtamalla. Jos kareen reunoissa on hyvin paksulti rasvaa, trimmaa myös rasvaa pois. Älä kuitenkaan poista kaikkea rasvaa, koska siitä tulee hyvää makua ja liha pysyy mehevänä sen ansiosta. Poista myös kalvot kareesta.

Ota liha huoneenlämpöön  n.1/2-1 tunti ennen lihan paistoa, marinoi se ja jätä maustumaan huoneenlämpöön.

Laita kaikki marinadin ainekset laakealle isolle lautaselle ja sekoita ne keskenään. Marinadin sitruuna mureuttaa karitsaa maun lisäksi. Leikkaa tarvittaessa karitsan kare kahteen osaan, jotta saat ne mahtumaan lautaselle. Pyörittele kareet marinadissa ja jätä ne maustumaan huoneenlämpöön. Käännä välillä.

Kuumenna pannu ja lisää siihen voita ja öljyä. Ruskista kareet joka puolelta ja siirrä ne sitten uunivuokaan. Pannua käytetään perunoiden pasitamisessa. Paina lihalämpömittari kareeseen kiinni (tarkista, ettei mittari ota kiinni luuhun) ja kypsennä loppuun uunissa 200-asteessa noin 10 minuuttia 55-58-asteeseen, jolloin liha on vielä punertavaa. Tai jos haluat kypsemmäksi, niin 60-63-asteeseen noin 15 minuuttia.

Peitä kareet foliolla ja jätä vetäytymään 5-10 minuutiksi.

Perunat:
Älä pese pannua, vaan ruskista paloitellut keitetyt perunat samassa pannussa pesemättä, jolloin perunoihin tarttuu karitsasta makua. Kääntele niitä, jotta ruskistuvat kauttaaltaan ja mausta sitruunamehulla, mustapippurilla ja suolalla.

Tomaatit:
Laske tomaatteja 1 kokonainen tomaatti per ruokailija. Pilko tomaatit neljään lohkoon. Laita pannulle ripaus öljyä ja lisää tomaattilohkot. Mausta tomaatit lisäämällä pari pyöräytystä mustapippuria myllystä, 1/2 tl suolaa ja ripaus sitruunamehua sekä n. 1/2 tl balsamicoa. Kääntele ja anna tomaattien kypsyä hetki. Silppua sitten tomaattien sekaan lopuksi basilikanlehtiä.

Arkena tai ystävien kanssa ruokapöydän ympärille kokoontuessa voit tarjota koko ruoan pannusta, jossa paistoit perunat. Nosta karitsan kareet pannuun ja ripottele tomaatit sinne tänne. Koristele vielä vaikka timjamilla tai basilikasilpulla. Tee lisäksi vielä joku salaatti ateriaa monipuolistamaan.

Kun kareet kypsentää leikkaamatta, ne pysyvät mukavan mehevinä. Kypsennettynä ne on helppo myös leikata annoksiin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti