torstai 24. huhtikuuta 2014

Mutakakkua Daim -kermalla



Mutakakut ovat lähes poikkeuksetta hyviä ja lisäksi kiitettävän helppotekoisia. Tämäkään mutakakku ei poikennut tuosta säännöstä ja päälle laitettava Daim -kerma oli kiva lisä kakkuun. Ajattelin kokeilla ohjetta, kun se ilmestyi Hembakat -lehdessä noin 1,5 vuotta sitten, mutta silloin kakun teko jäi suunnitteluasteelle, kun kokeilin samasta lehdestä löytynyttä toista mutakakkuohjetta. Uudestaan ohje putkahti esille, kun Taru oli hehkuttanut sitä blogissaan useamman kerran. Hän oli tehnyt kakun Leivotaan -lehden ohjeen mukaan (Leivotaan ja Hembakat on lähes yksi ja sama asia). Ohjeen otin tähän nyt siis Tarun blogista Tarun Taikakakut.

Minulla on yksi aiempi mutakakkuohje, joka on todella hyvä ja hyvin samanlainen pohjaosaltaan, sillä erotuksella, että siinä on 1 kananmuna enemmän, hiukan enemmän sokeria ja jauhoina vain 1 rkl perunajauhoja, jolloin kakku on myös gluteeniton. Näitä kahta kakkua täytyisi varmaan maistaa rinnakkain, jolloin voisi kunnolla sanoa, kumpi pohjaosa on omaan makuun parempaa. Ehkä minulla oleva aiempi ohje maistuu vielä suklaisemmalta. Molemmat mutakakut kuitenkin hyviä ja ihanan tahmeita.

Aineosat kakussa on täysin Tarun blogista otetun ohjeen mukaan tehty, mutta muutin ihan hiukan tekotapaa, kurkkaa siis alkuperäinen ohje halutessasi tuolta Tarun blogista.

MUTAKAKKU DAIM -KERMALLA (22-24 cm irtopohjavuokaan)

Mutakakku:
200 voita
200 g tummaa suklaata
4 kananmunaa
2 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa

Daim-kermavaahto:
2,5 dl vispi- tai kuohukermaa
1,5 rkl kaakaota
1,5 rkl tomusokeria
2 tuplapakkausta (á 56 g) Daim -suklaata

Mutakakku:
Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen.

Voitele pyöreä 22-24 cm halkaisijaltaan oleva pyöreä irtopohjavuoka. Älä vuoraa pohjaa paperilla, koska tahmea kakku tarttuu siihen helposti kiinni.

Sulata kattilassa voi miedohkolla lämmöllä ja lisää paloiteltu suklaa samantien joukkoon. Kun seos sulanut, ota se pois lämmöltä ja lisää siihen sokeri ja suola lusikalla sekoittaen. Lisää sitten kananmunat yksi kerrallaan aina välillä lusikalla sekoittaen. Lisää viimeiseksi vehnäjauhot ja sekoita taikina tasaiseksi.

Laita taikina vuokaan ja paista sitä uunin alatasolla n. 12-15 minuuttia. Minä paistoin omaani kiertoilmalla 12 minuuttia. Vuorasin kakun ulkoreunan kaksinkerroin taitetulla leivinpaperisuikaleella, jonka kiinnitin vuokaan paistinarulla. Näin kakun reunakin jää hiukan pehmeämmäksi, kuin ilman paperivuorausta.

Uunien tehot vaihtelee aika paljon, joten kannattaa paistaa ensin lyhyempi aika ja tarkistaa, miltä kakku näyttää. Kakku saa vielä hyllyä vuoassa, kun se otetaan uunista pois. Mutakakku kiinteytyy jäähtyessään lisää. Mutakakun ideana on, että kakku jää tahmeaksi. Jos ylikypsennät kakun, se ei ole enää mutakakku, vaan tavallinen suklaakakku.

Anna kakun jäähtyä vuoassaan jonkun aikaa ja siirrä se sitten jääkaappiin siksi aikaa, että se jäähtyy kokonaan, mielellään yön yli.

Tarjolle laitettaessa, irrota kakku vuoastaan ja siirrä se tarjoilulautaselle. Tee kakun päälle Daim -kerma ja koristele se mieleiseksesi.

Daim -kerma:
Vaahdota kerma ja lisää sen sekaan kaakao ja tomusokeri sihdin läpi ja sekoita tasaiseksi. Murskaa Daim ja laita 2/3 murskasta kerman sekaan, käytä loput murskasta kakun koristeluun.

Älä vatkaa kermaa liian kovaksi, vaan jätä se pehmeähköksi. Käytän enimmäkseen vispikermaa kakuissa, jonka vatkautuminen kestää aikansa ja kun tällä kertaa vatkasin kuohukermaa, se ehti vatkautua hiukan liikaa minulla, kun se vatkautui ihan hetkessä.

Minulla kakussa koristeena lisäksi sulatetusta tummasta suklaasta pursotettuja spiraaleja ja vaaleanpunaisesta kaulintamassasta painomuoteilla tehtyjä perhosia ja kukkia (perhoset kuivatettu muotoon kaareviksi ja kukkaa muotoiltu pallotyökalulla sekä keskelle pursotettu pikeerillä valkoinen keskusta).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti