perjantai 13. syyskuuta 2013

Chorizopiirakka


Minulla jäi edelliseltä päivältä keitettyjä perunoita yli ja jääkaapissa oli chorizoa. Niistä olisi saanut esimerkiksi hyvän mukaellun Tortilla Espanõlan, mutta tällä kertaa päädyin tekemään niistä piirakkaa.

Piirakan pyöräytys on usein ollut apuna, kun jääkaapissa ei ole ollut kauheasti ruokatarvikkeita, eikä ole ehtinyt kauppaan. Täytteeksi voi laittaa hyvin pitkälle, mitä jääkaapista/kaapeista löytyy ja mikä on itselle mieleistä. Meidän perheessä on yksi sipulia inhoava, mutta tämä piirakka maistui hänellekin ihan hyvin, kun sipulia oli maltilla. No ei hän tietenkään löytämiään sipulinpaloja syönyt, vaan jätti ne lautasen reunalle, mutta kuitenkin piirakka upposi ihan hyvin ilman natinoita sipulista :-). On itse asiassa aika kumma, ettei tälle henkilölle reilun 10:n vuoden siedätyshoito ole tuottanut tulosta, eikä sipuli uppoa edelleenkään, jos sen vain voi kaivella pois ruoasta. Minä nimittäin laitan kyllä hyvin moneen ruokaan sipulia...


CHORIZOPIIRAKKA

Pohja
1 dl kermaviiliä
60 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kylmää vettä

Laita vehnäjauhot ja leivinjauhe monitoimikoneeseen ja pyöräytä ne sekaisin. Lisää hiukan pehmennyt voi ja käytä konetta hetki. Lisää kermaviili ja kylmä vesi ja käytä konetta sen aikaa, että muodostuu ryynimäinen seos.

Voit tehdä taikinan myös käsin kulhossa. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja nypi rasva käsin jauhoseoksen joukkoon. Lisää kermaviili ja vesi ja sekoita ne tasaisesti taikinaan.

Voitele piirakkavuoka ja painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille noin puoleenväliin. Minä tein piirakan Teeman isompaan vuokaa, mutta yhtä hyvin voit tehdä sen pyöreään piirasvuokaan tai irtopohjavuokaan. Siistit reunat piirakkaan saat, kun käyt haarukalla läpi koko reunan. Eli haarukan piikeillä painat reunan joka kohdasta samalle tasolle, jolloin samalla reuna hiukan kuvioituu. Laita vuoka hetkeksi kylmään. Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 185-asteeseen.

Kun uuni on kuumentunut, pistele piirakkapohja haarukalla ja laita uunin alaosaan esipaistumaan 10 minuutiksi.  Pohjan esipaisto takaa sen, ettei piirakan pohjasta tule liian pehmeää.
Tee pohjan esipaistuessa täyte.

Täyte
n. 170 g Chorizoa
1 pieni kiinteä kesäkurpitsa
4-5 keitettyä perunaa
1/4 sipulia
1/2 punaista paprikaa
(1/2 dl pilkottua rucolaa)
mustapippuria myllystä reippaan puoleisesti
yrttejä esim. basilikaa, persiljaa jne.

2 dl kermaa
1 dl maitoa
2 kananmunaa
mustapippuria
n. 2,5 dl juustoraastetta


Pilko chorizo ja kesäkurpitsa ohuiksi puoliympyröiksi. Pilko sipuli pieniksi paloiksi, paprika paloiksi  ja peruna lohkoiksi. Laita pannu kuumenemaan ja lisää pannulle ensin chorizo ilman rasvaa. Kuullota hetki ja lisää sitten sipulit ja kuullota hetki. Lisää vielä pilkotut kesäkurpitsat, perunat ja paprika. Mausta mustapippurilla ja yrteillä.
Kuullota aineksia pari minuuttia.

Sekoita keskenään kerma, maito, kananmunat ja juustoraaste sekä mausta seos mustapippurilla.
Pihallani rehottaa rucolaa, joten minä lisäsin sitä saksilla pilkottuna täyteen sekaan, mutta sen voi hyvin jättää poiskin.
Levittele esipaistetun pohjan päälle ensin täyteseos ja sen päälle kerma-maito-kananmuna-juustoseos.

Laita uuniin ja paista vielä uunin alatasossa 200-asteessa, kiertoilmalla 185-asteessa n. 20 minuuttia.

Tarjoile vaikka raikkaan salaatin kera.

5 kommenttia:

  1. Taas sitä ollaan täällä kommentoimassa. (Järkkäämme kaveriporukalla 30v pirskeitä parin kuukauden päästä ja etsiskelen helppoja/halpoja ruokia tarjoiltavaksi iiisolle porukalle. Kelpo syy notkua blogeissa!) Mutta tälläkertaa pisti silmään tuo sipuli-inhokkuus, sillä en itsekään tykkää sipulista! Hyvin hyvin HYVIN pieneksi silputtuna menee, mutta muuten noukin myös pois. "Onneksi" näköjään löytyy kohtalotovereita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun käyt kommentoimassa! Jaa-a, ajattelin, että tuo sipuli-inho olisi enemmänkin vielä nuorempien juttu. Mutta hyvä tietää, ettei teille ainakaan roudaa koskaan siis sipulisia ruokajuttuja.

      Poista
  2. Luulen että se on se sipulin makeus ja "limanen" koostunut mikä inhottaa, samoin kuin sienissä. Vaikka molempia on pienestä asti ollut ruuissa niin silti niihin ei ole tottunut? Tiedä häntä. Salottisipuli on jo vähän helpompi tapaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän perheen sipuli-inhoaja on myös sieni-inhoaja, eli lisää yhtäläisyyttä tuolta osin. Sieniä hän inhoaa jopa niin paljon, että kun on sieniruokaa, silloin tarjolla on hänelle jotain paremmin sopivaa ruokaa. Kaikestahan ei voi pitää, mutta en silti suostu joka päivä tekemään kaksia eri ruokia, siksi sipuli-inhoajan on vain jaksettava kaivella löytämänsä sipuilinpalat pois ruoka-annoksistaan. Sipulia ja/tai valkosipulia kun on ainakin meillä aika monessa ruoassa. Mutta kai sitä jokaisella on jotain sellaisia ruoka-aineita, joista ei niin kauheasti pidä tai ei halua syödä...

      Poista
  3. Näin se meilläkin menee, Teemu tykkää, joten sipulia käytetään -sieniä joutuu ihan yksinään herkuttelemaan. ;)

    VastaaPoista