sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Kinuskinen puolukkajuustokakku



Lisää puolukasta tehtyjä herkkuja :-).

Kakussa kinuski kesyttää puolukan kirpeyttä ja vastaavasti puolukka tasoittaa kinuskin makeutta.
Melko mainio makuliitto, ainakin jos tykkää puolukasta ja kinuskista.
Kakun teko on helppoa, mutta kuten ainajuustokakuissa, hyytymiset vievät aikansa.

Jos on vieraita tulossa, kakun voi tehdä hyvin tarjoilua edeltävänä päivänä valmiiksi ja säilyttää peitettynä jääkaapissa. Jos haluat koristella kakun, se kannattaa tehdä vasta tarjoulupäivänä.

KINUSKINEN PUOLUKKAJUUSTOKAKKU (24-26 cm irtopohjavuokaan)

Keksipohja
100 g kaurakeksejä
70 g Wilhelmiina -keksejä
70 g voita
HUOM! Voit käyttää vain yhtä laatua keksejäkin pohjassa, esim. koko 170 g kaurakeksejä tai Digestive -keksejä tms.

Laita täytteen 5 (tai 6, jos tykkäät napakasta juustokakusta) liivatelehteä pehmenemään kylmään veteen kulhoon.

Laita keksit ja hiukan pehmennyt voi monitoimikoneen kulhoon ja aja ryynimäiseksi seokseksi.
Voit myös murskata keksit esim. muovipussissa kaulimella ja lisätä sulatetun voin keksimurskeen joukkoon.

Pingota irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin levinpaperi. Voitele vuoan reunat kevyesti öljyllä, jotta juustokakku irtoaa kauniisti vuoasta hyydyttämisen jälkeen. Painele keksiseos tasaisesti vuoan pohjalle. Jos teit keksiseoksen monitoimikoneessa ilman rasvan sulatusta, painele seos lusikalla melko tiiviisti vuokaan. Mikäli sulatit rasvan, älä painele sitä kovin tiiviisti vuokaan, ettei siitä tule liian tiivis ja vaikea leikattava. Laita kylmään täytteen teon ajaksi.

Täyte
1 prk Flora Vanillaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
397 g purkki valmista kinuskia kondensoidusta maidosta
2,5 dl sokeroimatonta puolukkasurvosta
1 dl turkkilaista jogurttia
(tarvittaessa hiukan tomusokeria)
5 (tai 6, jos pidät napakasta juustokakusta) liivatelehteä
3 rkl vettä

Vatkaa Flora Vanilla vaahdoksi kulhossa ja lisää sitten tuorejuusto, kinuski, turkkilainen jogurtti sekä puolukkasurvos ja vatkaa sen verran että ainekset sekoittuvat kunnolla. Maistele seosta ja lisää tarvittaessa hieman tomusokeria. Minä en lisännyt yhtään sokeria, mutta täyteseos oli silti mielestäni hyvän makuista. Kiilleosa tehdään hyytelösokerista ja puolukkamehusta, joten siitä tulee hiukan lisämakeutta.

Kuumenna 3 rkl vettä esim. mikrossa lasissa ja sulata siihen käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet. Anna hetki jäähtyä ja liruttele sitten täyteseoksen joukkoon koko ajan vatkaten.

Levitä täyte tasaisesti keksipohjan päälle ja laita esim. foliolla peitettynä jääkaappiin ja anna hyytyä n. 3 tuntia.

Kiille
3 dl puolukkamehua
1,5 dl hyytelösokeria

Kuvassa olevassa kakussa puolukkamehun tein survotuista puolukoista yksinkertaisesti valuttamalla survosta siivilässä. Sitten lisäsin vettä jonkun verran, jotta sain yhteensä tuon 3 dl. Jos käytät valmista puolukkamehua, et varmaan saa kiilteestä yhtä helakan punaista. Minua ei pienet puolukan siemenet haitannut kiilteessä, mutta jos haluat ne pois, laita siivilään sideharsoa, ja valuta mehu sen läpi, jolloin siemenet jäävät sideharsoon.

Kuumenna puolukkamehu kattilassa ja lisää hyytelösokeri asteittain koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa ja nosta pois levyltä. Anna jäähtyä hiukan, jolloin liemi myös paksunee ja sekoittele silloin tällöin.
Valuttele seos esim. lusikkaa apunasi käyttäen varovasti hyytyneen juustokakun päälle ja laita taas kylmään peitettynä odottamaan tarjoilua. Jos hyytelöliemesi kiinteytyy liikaa, voit lämmittää sen uudestaan juoksevaksi kuumentamalla sitä hetken uudestaan.

Kun asettelet kakkua tarjolle, vedä veitsellä varovasti irtopohjavuoan reunojen ja täytteen välistä koko kakun ympäri ennen irtoreunan irrottamista. Näin kakku irtoaa kauniimmin vuoasta.

Kakku ei välttämättä vaadi mitään koristeita, koska on kaunis sellaisenaankin, mutta halutessasi voit koristella sen esim. valkosuklaalla, joko lastuilla tai sulatetusta valkosuklaasta tekemällä kuvioita kiilteen päälle. Tai kuten minä tein, nopeasti vain laittamalla puolukoita sivuille ja punaherukan lehtiä tai jotain muita vihreitä lehtiä.

VINKKI: Kesän talven keskelle saa helposti pakastamalla punaherukan ja/tai mustaherukan lehtiä. Ne voi laittaa ihan sellaisenaan pakasterasiaan ja ottaa esim. kakunkoristeeksi suoraan pakkasesta. Aika kiva lisä keskellä talvea, kun ei muuten juuri vihreää ole näkyvissä :-). Samoin tietysti punaherukan terttuja kannattaa laittaa kokonaisena marja-aikaan, niistä saa myös kauniita koristeita tosi helposti.

2 kommenttia:

  1. Todella hyvä kakku!!!
    Ainoastaan kiille epäonnistui, ei hyytynyt ollenkaan.
    Aion tehdä jouluksi uudestaan, mutta eri kiilleohjeella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Mukava kuulla, että pidit kakusta. Mikäköhän tuon kiilteen kanssa sinulla mahtoi olla, ettei se hyytynyt...? Minulla hyytyi oikein hyvin ja olen hyytelösokerilla tehnyt joihinkin muihinkin kakkuihin ilman ongelmia.

      Poista