torstai 28. marraskuuta 2013

Èclair -tuulihattuleivokset

Éclaireja ja yleensäkin tuulihattuja olen tehnyt useamman kerran. Nyt näitä on näkynyt varsinkin ulkolaisilla leivontasivuilla aika paljon. Oikeastaan siitä tuli itsekin mieleen näitä taas pienen tauon jälkeen leipoa. Macaronien leivonnasta jäi yli keltuaisia, joten tein näihin vaniljatäytteen. Päälle tein tummasta suklaasta ganachen ja pursotin suklaaganachen päälle sulatettua valkosuklaata raidoiksi.

Tämä ohje on vanhoja ohjeita vuosien takaa tuulihattutaikinan osalta. Vaniljatäytettä olen hiukan muokannut.

ÉCLAIRS (n. 17 kpl)
2 dl vettä
100 g voita
1 1/2 dl vehnäjauhoja
3 munaa
ripaus suolaa

VANILJATÄYTE
4 dl maitoa
3 keltuaista
1,5 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
1/2 dl maissitärkkelystä (tai perunajauhoja)
1 1/2 dl vaahdotettua kermaa
25 g voita
1 dl rahkaa
( 1 rkl vaniljakreemijauhetta)

Tee ensin vaniljatäyte:
Sekoita maito, keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys kattilassa keskenään. Kuumenna melko hiljaisella ja sekoita koko ajan, kunnes kiisseli kiehahtaa ja alkaa paksuuntua.

Jäähdytä kiisseliä noin 10 minuuttia ja lisää sitten vaniljasokeri ja voi kiisselin joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Peitä kiisseli esim. kelmulla kuortumisen ehkäisemiseksi ja laita jääkaappiin viilentymään.

Lisää jäähtyneen kiisselin joukkoon rahka sekä vaahdoksi vatkattu kerma. Kiisseli saa olla aika jämäkkää, joten lisää tarvittaessa 1 rkl vaniljakreemijauhetta, mikäli täyte vaikuttaa liian löysältä. Lusikoi täyte pakastuspussiin tai pursotinpussiin, jossa on esimerkiksi tähtitylla ja laita viileään odottamaan. Jos sinulla ei ole tyllaa, leikka sitten vain pursotusvaiheessa pakastepussin kulmaan /pursotinpussin päähän reikä.

Vaniljatäyte on aika raskas ja aika monivaiheinen tehdä. Vaniljatäytteen sijaan kävisi esim. yksinkertaisesti vaikka makeutettu kermavaahto. Tai rahkaa, kermaa ja jotain marjaa sokerilla makeutettuna.

Éclair -tuulihattutaikina:
Laita uuni kuumenemaan 220-asteeseen.
Mittaa kattilaan maito, vesi ja voi. Kuumenna seos kiehuvaksi ja lisää kaikki jauhot kerrallaan. Sekoita voimakkaasti puuhaarukalla kunnes seos irtoaa kattilan reunoista. Jäähdytä viitisen minuuttia.

Lisää munat yksitellen sähkövatkaimella vatkaten. Laita taikina pursotuspussiin.

Pursota taikinasta leivinpaperoidulle pellille esim. tähtityllalla varustetulla pursotinpussilla n. 8-10 sentin pitkulaisia leivoksia. Jätä kunnon välit, koska tuulihattuleivonnaiset leviävät aika paljon. Jos sinulle ei oel tyllaa/pursotinpussia, leikkaa jämäkän pakastuspussin kulmaan reikä ja pursota siitä pellille leivokset.

Paista uunin keskitasolla 220-asteessa 15 minuuttia ja laske lämpö sitten 180-asteeseen ja paista vielä noin 15-20 minuuttia. Tarkista yhdestä, että ovat kypsiä myös sisältä, muuten lässähtävät uunista oton jälkeen.

Nosta valmiit leivokset ritilän päälle jäähtymään. Halkaise leivokset ja päällystä kansiosa suklaaganachella ja tee siihen valkosuklaasta koristeraidat ja jätä jähmettymään.

SUKLAAGANACHE ÉCLAIRIEN PÄÄLLE
40 g tummaa suklaata (minulla 74 %:sta)
1/2 dl kuohukermaa

Kuumenna kerma lähes kiehumapisteeseen esim. mikrossa tai kattilassa levyllä. Paloittele suklaa melko pieniksi paloiksi ja laita se kulhoon. Kaada kerma päälle ja sekoittele kunnolla sekaisin. Levitä veitsellä samantien éclairien päälle.

Valkosuklaaraidat ganachen päälle:
Sulata paloiteltua valkosuklaata n. 4 palaa mikrossa pienessä pussissa. Leikkaa pussin kulmaan pieni aukko ja pursota suklaaganachen päälle.

Kokoa jäähtyneet leivokset pursottamalla vaniljatäytettä pohjaosan päälle ja nosta koristeltu kansi päälle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti