perjantai 29. marraskuuta 2013

Täytekakku vadelmilla ja suklaaganachella

Tein miehelleni pienen syntymäpäiväkakun, jonka kuorrutin suklaavoikreemillä, päälliosa oli suklaaganachea, suklaalastuja ja kotimaisia pakastevadelmia. Sisälleen kakku kätki  kääretorttupohjasta leikattuja kakkupohjia ja mustikka-valkosuklaamoussen. Kakku oli melko pieni, täytin sen halkaisijaltaan 18-senttiseen irtopohjavuokaan.

HUOM!Täytekakut kannattaa lähes poikkeuksetta leipoa ja täyttää tarjoilua edeltävänä päivänä, jotta kosteus tasaantuu ja maut ovat parhaimmillaan. Jos leivot ja täytät täytekakun tarjoilupäivänä, kostuta kakkua reilummin, ettei se jää liian kuivaksi!

KÄÄRETORTTUPOHJA (uunipellillinen)
4 munaa (isoja munia, jos pieniä, laita 5)
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 175-asteeseen. Leivinpaperoi pelti ja voitele se kevyesti.
Voitelu ei ole välttämätön, mutta kypsä  pohja irtoaa sen ansiosta helposti leivinpaperista.

Vatkaa munia hetki hiljaisella nopeudella joko sähkövatkaimella tai yleiskoneessa. Lisää sitten sokeri ja vatkaa suurimmalla nopeudella napakaksi ja vaaleaksi vaahdoksi.

Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi ne muna-sokerivaahtoon parissa erässä varovasti käännellen.

Levitä tasaisesti aiemmin levinpaperilla vuoraamallesi pellille ja paista uunin keskitasossa 6-8 minuuttia. Minulla kesti kiertoilmalla 7 minuuttia.

Pohjan paistuessa levitä työtasolle leivinpaperi ja ripottele sille sokeria. Kun pohja on kypsä, kumoa pohja leivnpaperin päälle ja irroita heti pohjasta leivinpaperi. Jos pohja ei irtoa kauniisti, sivele leivinpaperin päältä kylmään veteen kastetulla paperilla. Se auttaa pohjan irtoamisessa.

Painoin irtopohjavuoan reunuksella kääretorttupohjaan ympyrät, jotka leikkasin irti. Koska kakkuvuoka oli sen verran pieni, sain leikattua sopivasti 3 kakkulevyä. 

TÄYTE
2 dl kermaa
50 g valkosuklaata
100 g tuorejuustoa
2 dl (pakaste)mustikoita
1 dl tomusokeria
4 liivatetta
2 rkl vettä

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään n. 10 minuutiksi.

Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa kattilassa.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Survo mustikoita haarukalla lautasella pienemmiksi tai surauta niitä hetki sauvasekoittimella hienommaksi.  Lisää seokseen tuorejuusto ja tomusokeri  sekä sulatettu valkosuklaa ja sekoita tasaiseksi.

Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sekoita ne mikrossa tai kattilassa kuumentamasi vesitilkan kanssa.
Sekoita liivateliuos muun täytteen joukkoon hyvin sekoittaen. Maista, että makeus on omasta mielestäsi kohdallaan ja makeuta lisää tarvittaessa.

Kostutukseen:
n. 1/2 dl sitruunavettä
Sitruunavesi=vettä, sitruunamehua ja sokeria sekaisin

KAKUN KOKOAMINEN

Täytä kakku irtopohjavuokaan, jolla leikkasit kakkupohjat. Vuoraa kakkupohja tuorekelmulla niin, että tuorekelmusta jää liepeet kunnolla yli kakkupohjan reunasta. Kelmu auttaa kakkua irtoamaan kauniisti.
Laita yksi pohjalevy vuokaan ja kostuta sitä pullasutia/lusikkaa apunasi käyttäen sitruunavedellä. Laita täytettä noin puolet pohjan päälle. Laita toinen kakkulevy päälle, kostuta ja täytä samoin kuin ensimmäinenkin pohjakerros. Kostuta kevyesti myös päällimmäistä kakkulevyä, mutta alapinnaltaan ja paina se sitten ylimmäiseksi vuokaan yläpuoli eli kostuttamaton puoli ylöspäin. Paina kädellä täytettyä kakkua, jotta saat syntymään mahdollisimman tasaiset kerrokset. Käännä tuorekelmun liepeet kakun suojaksi ja laita mielellään joku kevyehkö paino kakun päälle. Laita jääkaappiin seuraavaan päivään.

Seuraavana päivänä kumoa kakku tarjoiluvadille ja poista tuorekelmu. Tee suklaavoikreemi.

SUKLAAVOIKREEMI
35 g voita, huoneenlämpöistä
n. 20 g tummaa suklaata sulatettuna (minulla 74 %:sta)
1 rkl kaakaota
n. 1,5 dl tomusokeria siivilöitynä
2 rkl maustamatonta tuorejuustoa
(1 rkl kermaa)

Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata paloiteltu suklaa mikrossa tai levyllä kattilassa varovasti ja jätä se hetkeksi jäähtymään.

Lisää voivaahdon sekaan tomusokeri ja vatkaa se sekaisin. Lisää sitten kaakao, sula suklaa ja tuorejuusto. Vatkaa kuohkeaksi. Lisää tarvittaessa kermaa ja vatkaa vielä kuohkeaksi.

Levitä suklaavoikreemiä tarjoilualustalle kumoamasi kakun päälle ja reunoille ohuehko taisinen kerros. Laita kakku kylmään n. 10-15 minuutiksi, jotta voikreemi hiukan jähmettyy ja levitä sitten kakun päälle voikreemiä hiukan paksumpi kerros. Tasoittele joko lastalla, palettiveitsellä tai veitsellä mahdollisimman tasaiseksi. Laita kakku kylmään siksi ajaksi, kun teet suklaaganachen.

SUKLAAGANACHE KAKUN PÄÄLLE
60 g tummaa suklaata (minulla 74 %:sta)
1/2 dl kuohukermaa

Kuumenna kerma lähes kiehumapisteeseen esim. mikrossa tai kattilassa levyllä. Paloittele suklaa melko pieniksi paloiksi ja laita se kulhoon. Kaada kerma päälle ja sekoittele kunnolla sekaisin. 

Kaada ganache kakun keskelle ja levitä palettiveitsellä/lusikalla kakun päälle.  Vedä ganachea reunoille päin lusikalla tai palettivetsellä ja siellä täällä työnnä sitä reunan yli, jolloin saat ganachea valumaan myös reunoille.

KAKUN PÄÄLLE KORISTEEKSI
Koristele kakku vielä esim. suklaalastuilla ja kotimaisilla pakastevadelmilla.
Suoraan suklalevystä saat esim. juustohöylällä koristeita. Tai veitsellä voi leikata ohuita siivuja. Minä sulatin suklaata, levitin sen ohuehki levyksi lastalla marmorialustalle ja työnsin siitä sen hiukan jähmetyttyä lastalla lastuja. Vadelmat kannattaa ottaa vasta hetkeä aiemmin pakastimesta sulamaan. Sitten vain nostelet ne vaikka keoksi kakun keskelle. Suklaa ja vadelma käyvät hyvin makupariksi.

Kääretorttulevyn ylijäämäpaloista aion tehdä jonkun kerrostetun jälkiruoan, joten jotain sellaista tulossa seuraavaksi blogiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti