perjantai 8. marraskuuta 2013

Suklaiset Mokka -cupcaket isälle



Isän sydämen voi sulattaa isänpäivänä vaikka näillä Mokka -cupcakeilla. Näiden leipominen on melko nopeaa ja ne voi hyvin tehdä jääkaappiin valmiiksi jo lauantaina. Anna mielikuvituksen lentää koristeluissa ja tee juuri teidän perheen isälle sopivia näistä. Pienetkin lapset voi ottaa mukaan näitä leipomaan ja koristelemaan (meidän perheessä sellaisia ei enää kylläkään ole). Siinä on aina oma viehätyksensä, kun pikku kätöset ovat mukana. Aina se ei ole tietenkään kauhean siistiä, kun on pieniä jauhopeukaloita mukana, mutta lasten into korvaa kyllä sen, että joutuu siivoamaan hiukan enemmän. Ja isommat lapset voivat leipoa nämä alusta loppuun itse.

Nämä ovat meheviä ja säilyttävät kosteutensa ainakin  muutaman päivän jääkaapissa säilytettynä. Kannattaa ottaa ne kuitenkin huoneenlämpöön tarjolle noin puoli tuntia ennen tarjoilua, jotta kuorrutus pehmenee sopivasti.


MOKKA -CUPCAKET (n. 12 kpl)
3 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaota
1 tl vanilja-aromia
0,75 tl leivinjauhetta
0,75 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
1,5 munaa
1,5 dl kermamaitoa
1 dl öljyä (hiukan vajaa)
1,5 dl kiehuvaa vettä, johon sekoitettu Nescafé Espresso pussista/stickistä noin puolet

Laita uuni kuumenemaan 180-asteeseen.

Mittaa kulhoon sokeri, jauhot, kaakao, leivinjauhe, ruokasooda, suola ja vanilja-aromi. Sekoita ainekset keskenään.

Lisää jauhoseokseen munat, kermamaito ja öljy ja vatkaa niitä noin minuutin verran.

Kiehauta vesi ja sekoita siihen Espresso -jauhe. Lisää kahviseos taikinaan ja sekoita aineet keskenään.
Taikina on todella löysää, älä pelästy, että olet tehnyt jotain väärin. Sen kuuluu ollakin hyvin löysää.

Koska taikina on niin löysää, sitä on hankala lusikoida muffinivuokiin, eli ota joku kannu, jossa on nokkaosa ja kaada taikina siihen. Siitä kaada sitten taikinaa suoraan muffinsipellillä oleviin paperivuokiin n. 3/4 täyteen muffinsipaperia. Jos teet ilman muffinsipeltiä, muffinsipaperien pitäää olla tosi tukevia.

Paista uunin keskiosassa n. 20 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla, jos taikinaa ei tartu tikkuun, ovat ne kypsiä. Jäähdytä hetki muffinsipellillä ja jäähdytä ne loppuun ritilällä.

Kuorruta jäähtyneet cupcaket niiden makua täydentävällä suklaisella mokkakuorrutuksella.







SUKLAINEN MOKKAKUORRUTUS
70 g huoneenlämpöistä voita (miellelään suolatonta tai vähäsuolaista)
n. 30 g tummaa suklaata sulatettuna (minulla 74 %:sta)
3 rkl kaakaota
Nescafé Espresso jauhetta n. 1/2 pussia/stickiä tai maun mukaan
n. 3 dl tomusokeria siivilöitynä
1 rkl maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl kermaa

Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata paloiteltu suklaa mikrossa tai levyllä kattilassa varovasti ja jätä se hetkeksi jäähtymään.

Lisää voivaahdon sekaan tomusokeri ja vatkaa se sekaisin. Lisää sitten kaakao, sula suklaa, espresso jauhe ja tuorejuusto sekä kerma. Vatkaa vielä kuohkeaksi.

Jos kuorrutat cupcaket pursottamalla, kuorrutus saa olla hyvin jämäkkää. Mikäli levität sen veitsellä, voit lisätä hiukan kermaa, jolloin saat helpommin levittyvän kuorrutteen. Näillä ainesosilla saat kuorrutuksesta jämäkän, hyvin kuosissa pysyvän kuorrutteen.
Kuorrutan cupcaket yleensä joko suljetulla tähtityllalla, vasemmanpuoleisin tylla. Tai sitten avonaisilla tähtityllilla, joita on molemmat oikeanpuoleiset.

Usein käytän varsinaisen pursotinpussin sijaan vahvaa pakastepussia, jonka liitoksen vahvistan maalarinteipillä.  

Vasemmanpuoleiset on kuorrutettu suljetulla tähtityllalla ja oikeanpuoleiset avonaisella tähtityllalla. Ei kauheasti eroa pursotusjäljessä. Tällaiset pursotukset saat, kun aloitat pursotuksen ulkoreunasta ja etenet ympyränmuotoisesti keskustaan päin. Kun pääset keskustaan, lopeta pursotinpussin painaminen ja nosta tylla suoraan ylös.

Koristeena näissä cupcakeissa on ruokakaupasta (Prisma) ostetusta pinkistä vaahtokarkinmakuisesta kaulintamassasta pikkuruisella keksi-/piparimuotilla kaulitusta massasta otettuja sydämiä. Sydämet on tehty pari päivää aiemmin, jotta ne hiukan kuivuvat ja kestävät paremmin cupcakien päällä.


 Sydämellistä isänpäivää kaikille iseille :-)!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti