tiistai 12. marraskuuta 2013

Synnttäritarjoilut - n. 15 hengelle makeita leivonnaisia


Lokakuussa vietettiin vanhemman poikani 20-vuotispäiviä sukulaisten kesken. Laitoinkin blogiini jo aiemmin täytekakusta ohjeen, mutta ajattelin nyt lisätä tähän hiukan muistakin tarjottavista ohjeita. Söimme ensin ruokaa, joten ruoan jälkeen tarjolla oli vain makeita leivonnaisia kahvin ja teen kera. Kuva on valitettavan heikkolaatuinen, kun en näistä tarjottavista alunperin edes ajatellut laittaa ohjeita blogiini.

Osa tarjottavista on jo aiemmin blogissani julkaistujen ohjeiden mukaan tehtyjä. Yleensäkin juhliin kun tekee tarjottavia, kannattaa ainakin osa tarjottavista tehdä jotain sellaista, mitä on aiemminkin leiponut. Ensinnäkin se nopeuttaa tietenkin leipomisurakkaa ja toisekseen kaikkien uusien ohjeiden toimivuus ei ole aina varmaa. Eli ei kannata kokeilla ainakaan tärkeiden juhlien ollessa kyseessä montaa uutta ohjetta, vaan hyödyntää ainakin joitain jo aiemmin hyväksi havaittuja tarjottavia.

Mitä suuremmat juhlat ja suurempi vierasmäärä, sitä enemmän suunnitteluun ja valmisteluun kannattaa käyttää aikaa. Itse leivon yleensä kaiken tai lähes kaiken tarjottavan päivä-pari aiemmin, enkä esim. pakasta tarjottavia etukäteen. Mutta aiempaa leivontaa ja pakastinta kannattaa ilman muuta hyödyntää, mikäli on suuremmat juhlat tulossa, ainakin niiden tarjottavien osalta, jotka kestävät hyvin säilytystä tai voi nostaa lähes suoraan pakastimesta pöytään.

Kannattaa varata myös jotakin ruokaisampaa/suolaista tarjottavaa. Usein  juhlissa suolaisia tarjottavia menee paremmin kaupaksi kuin makeita. Itsellä on isommista juhlista kokemusta omien poikien rippijuhlista x 2 ja vanhemman pojan yo-juhlista. Voisin jossain vaiheessa laittaa niistä juhlatarjottavista myös jotain tänne blogiini, jos jollekin juhlia suunnittelevalle niistä olisi jotain apua. Tosin kovin kummoisia kuvia ei taida olla kuin joistain tarjottavista...

Tällä kertaa makeana tarjottavana oli suklaa -cupakeja minttu- ja Peanut Butter -makuisilla kuorrutuksilla, Rice Krispies Treats paloja, Cake Popseja, täytekakkua, sitruunaisia minikääretorttuleivoksia ja suklaa whoopie pie -keksejä.

SUKLAA CUPCAKET (24 kpl)

 Pohjaosa molemmissa sama, 2 eri kuorrutusta

6 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaota
3,6 dl sokeria
3,6 dl öljyä
2 munaa
2 tl vaniljasokeria
2,65 dl piimää
3 tl valkoviinietikkaa
1 tl ruokasoodaa

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Sekoita jauhot ja kaakao kulhossa keskenään.

Vaahdota sokeri ja öljy keskenään sähkövatkaimella täydellä teholla eri kulhossa. Lisää muna samalla vatkaten, sitten vaniljasokeri.

Vähennä vatkaimen nopeutta, ja lisää jauhoseos ja piimä erissä.

Sekoita valkoviinietikka ja ruokasooda keskenään lasissa. Se kuohuaa hiukan, kuuluukin. Sekoita seos taikinaan.

Annostele taikina mielellään muffinsipelleillä oleviin paperivuokiin täyttäen paperivuoasta n. 3/4. Paista uunin keskitasolla n. 20 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyyttä. Jos taikinaa ei tartu tikkuun, ovat kypsiä. Jäähdytä hetki muffinsivuoassa, ja nosta sitten ne vuosta pois ja siirrä esim. ritilälle kokonaan jäähtymään ennen kuorrutusta.

MINTTUKUORRUTUS (Noin 12 cupcakeen)
75 g voita, huoneenlämpöistä
n. 5 dl tomusokeria
n. 3 tl piparminttuaromia (maistele seosta ja laita oman makusi mukaan mintun makua)
1-2 rkl kuohukermaa
100 g tuorejuustoa
(vihreää elintarvikeväriä)
(kaakaota)

Vatkaa huoneenlämpöinen voi kunnolla kuohkeaksi ja vaaleaksi esim. sähkövatkaimella. Lisää siivilöity tomusokeri erissä joukkoon ja jatka vatkaamista. Siivilöintiä ei kannata jättää tekemättä, koska muuten kuorrutuksesta ei tule niin tasaista. Mausta seos piparminttuaromilla ja lisää jääkaappikylmä tuorejuusto joukkoon. Jos haluat värjätä kuorrutteen, tee se tässä vaiheessa. Minä värjäsin osan kuorrutuksesta vihreäksi geelielintarvikevärillä (pastavärillä) ja osan ruskeaksi kaakaolla. Eli erotin massasta pienemmän osan, jonka värjäsin ruskeaksi ja suuremman osan värjäsin vihreäksi. Vatkaa vielä kuohkeaksi.

Ei hätää, jos kuorrutuksesta tulee liian löysää tai paksua. Voit tarpeen mukaan lisätä hiukan tomusokeria, jos kuorrutus on liian löysää ja vastaavasti tilkan kermaa, mikäli kuorrutus on mielestäsi liian paksua.

Jos haluat tehdä kaksivärisen kuorrutuksen, laita pursotuspussiin ensin raita toisella värillä pussin pituussuunnan mukaisesti. Täytä sitten varovasti pursotuspussi toisella värillä. Kun pursotat, saat kaksivärisen kuorrutteen, kuten kuvassa vihreä-ruskea kuorrutus. Itse halusin vihreää väriä suurimman osan ja vain hiukan ruskeaa, joten ruskea raita pursotuspussissa oli minulla aika ohut.

Minä pursotin kuorrutuksen pursotinpussin ja tyllan avulla avonaisella tähtityllalla (tylla 1M), mutta yhtälailla voit levittää kuorrutuksen veitsellä tai esim. pursottaa sen pakastepussin avulla, jonka kulmaan olet leikannut reiän. Pursottaessa kuorrutusta kuluu aina enemmän, eli jos levität kuorrutusta veitsellä, sinulla jää tästä kuorrutusmäärästä varmaan hiukan kuorrutusta yli.

PEANUT BUTTER -KUORRUTUS (Noin 12 cupcakeen)
37 g voita, huoneenlämpöistä
100 g tuorejuustoa
1,25 dl Peanut Butteria
n. 5 dl tomusokeria
1/2 rkl kuohukermaa

Vatkaa huoneenlämpöinen voi hyväksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja vatkaa jälleen kunnolla kuohkeaksi. Lisää nyt Peanut Butter ja vatkaa kunnolla sekaisin. Lisää siivilöityä tuomusokeria pienissä erissä ja vatkaa se sekaan. Lopuksi lisää kerma ja vatkaa vielä puolisen minuuttia.

Tarkista kuorrutuksen paksuus. Voit tähänkin lisätä tomusokeria, mikäli kuorrutus vaikuttaa liian löysältä ja vastaavasti hiukan kermaa, mikäli kuorrutus on mielestäsi liian paksua. Tämä kuorrutus ei ole kauhean jämäkkää, ja kannattaakin laittaa kuorrutus jääkaappiin noin 15 minuutiksi, ennen kuin pursotat sen cupcakeihin, jotta saat kauniin pursotuksen, joka pysyy ryhdissä.

Koristelin molemmat cupcaket vielä tummasta suklaasta veitsellä leikatuilla ohuilla siivuilla/paloilla. Koska pohjaosassa ei ole suklaata (toki siihen voi lisätä sitä halutessaan joko rouheena tai sulatettuna ennen paistoa), suklaa koristeena antaa hyvän suklaan lisämaun näihin molempiin. Kannattaa käyttää n. 70 %:sta tummaa suklaata, joka ei lisää enää juurikaan makeutta, kun on hiukan bitteriä.

RICE KRISPIES TREATS -PALAT (n. 20 palaa)

Tee ensin Rice Krispies Treats -perusmassa, ohjeen löydät täältä
http://celebration-treats-4-u.blogspot.fi/2013/10/rice-krispies-treats.html

Paloittele hiukan jäähtynyt massa haluamasi kokoisiin suorakaiteen mallisiin paloihin.
Koristele ne kuvan mukaisesti pursottamalla paloille sulaa valko- ja tummaa suklaata ja lisää pakastekuivatun mansikan paloja.

Koristeluja varten tarvitset
n. 25 g valkosuklaata
n. 25 g tummaa suklaata
pakastekuivattuja mansikoita paloina
pieniä minigrip -pusseja

Sulata paloitellut suklaat omissa pusseissaan mikrossa korkeintaan puoliteholla. Sulata ensin vaikka 50 sekuntia ja ota pussit välillä pois ja sekoita käsin pussin päältä. Älä ylikuumenna suklaata, ettei siitä tule rakeista, eli jatka sulatusta aina pieni aika kerrallaan ja tarkista, miltä suklaa näyttää. Riippuu tosi paljon omasta mikrosta ja käytetystä suklaasta, minkä aikaa sitä pitää kuumentaa.

Kun suklaat on sulaneet, leikkaa pussien kulmaan pieni reikä saksilla ja pursota ensin toisella värillä suklaata palan laidasta laitaan. Jatka sitten toisella värillä niin, että pursotat nyt eri suuntaan (ristiin) kuin ensimmäisellä suklaalla. Paina pakastekuivatun mansikat paloja kiinni sulaan suklaaseen ja pursota vielä hiukan suklaata niin, että sitä menee myös mansikoiden päälle. Minä pursotin ensin tummalla suklaalla, sitten valkosuklaalla, kiinnitin mansikanpalat ja pursotin vielä tummaa suklaata.

Näihin CAKE POPSEIHIN löydät ohjeen täältä:
http://celebration-treats-4-u.blogspot.fi/2013/09/cake-popseja.html


Tämän täytekakun ohjeen löydät vastaavasti täältä:

http://celebration-treats-4-u.blogspot.fi/2013/10/taytekakku-viiri-ja-tuulihyrrakoristein.html

WHOOPIE PIET (N. 15 KPL)

Keksiosan ohjeen otin kirjasta Allt om cupcakes, whoopies och cakepops. Täyteosa oma viritelmä.

150 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
2,5 dl fariinisokeria
1 iso muna
1 tl vaniljasokeria tai vaniljaesanssia
n. 5,5 dl vehnäjauhoja
3/4 dl kaakaota
1/2 tl ruokasoodaa
1,5 dl piimää (lisäsin hiukan enemmän kuin ohjeessa)
2 rkl maitoa (lisäsin hiukan enemmän kuin ohjeessa)

Kuumenna uuni 175-asteeseen. Leivinpaperoi pari peltiä leivinpaperilla.

Vispaa voi kuohkeaksi ja lisää erissä fariinisokeria. Vispaa mukaan muna ja vanilja niin, että kaikki on kunnolla sekaisin.

Sekoita keskenään jauhot, ruokasooda ja kaakao ja sihtaa ne munaseokseen erissä piimän kanssa vuorotellen. Lisää maito ja sekoita.

Lusikoi seos aiemmin leivinpaperilla vuoraamillesi pelleille, seoksesta tulee noin 30 kpl whoopien puolikkaita, eli saat 15 kokonaista whoopie Pieta.

Paista 10-12 minuuttia 175-asteessa. Minä paistoin kiertoilmalla 155-asteessa 17 minuuttia. Anna olla pelleillä n. 10 minuuttia ja nosta ne sitten ritilän päälle jäähtymään loppuun.


Näihin voi tehdä monenlaisia täytteitä oman maun mukaan, minä tein näihin Mascarpone-valkosuklaatäytteen. Samaa täytettä pursotin myös kuvassa näkyvien minikääretorttuleivosten päälle.

MASCARPONE-VALKOSUKLAATÄYTE (riittää sekä whoopiehin että minikokoisiin kääretorttuleivoksiin)

1/2 prk Mascarponea
1/2 dl kermaa
tomusokeria maun mukaan
n. 50 g valkosuklaata
2 tl vaniljasokeria

Vatkaa kerma ja mascarpone melko napakaksi vaahdoksi. Lisää vaniljasoekri ja raasta valkosuklaata sekaan oman makusi mukaan. Maista ja makeuta mieleiseksesi tomusokerilla.

Pursota pienellä tähtityllalla täytettä toiseen whoopie pien puolikkaaseen ja paina toinen puolikas sen päälle.

SITRUUNAKÄÄRETORTTULEIVOKSET

Tein minikokoisen kääretortun, jonka leikkasin siivuiksi ja pursotin kääretorttuleivoksille mascarpone-valkosuklaatäytettä päälle. Lisäsin vielä kotimaisen pakastevadelman ja sitruunamelissan lehden koristeeksi. HUOM! Älä käytä ulkolaisia pakastevadelmia ainakaan kuumentamatta leivonnaisissasi, ne ovat teveysriski.

1,5 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 dl kermaa

Täyte
Kesäkurpitsasitruunahilloa
HUOM! Voit käyttää tämän tilalla esim. Lemon Curdia tai sitten, mikäli et halua sitruunanmakuisia leivoksia, jotain muuta hilloa.

Laita uuni lämpenemään 240-asteeseen. Laita leivinpaperi pellille ja voitele se kevyesti.

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaaleaksi vaahdoksi mielellään sähkövatkaimella. Käsinvatkaaminen tekee kyllä hyvää alleille, mutta kestää aika kauan ;-).

Sekoita jauhot ja leivinjauho keskenään. Sekoita munavaahdon sekaan varovasti jauhoseos ja kerma.

Levitä taikina aiemmin leivinpaperilla vuoraamallesi pellille ja paista uunin keskiosassa n. 5 minuuttia.  Levitä sitten heti leivinpaperi työtasolle ja ripottele sille sokeria. Tälle paperille kumoat kohta kypsän kääretorttupohjan. Tarkkaile koko ajan paistotulosta, koska kääretorttupohja on ohut ja se kärähtää hyvin helposti. Eli loppuvaiheessa ei kannata kääntää enää selkäänsä uunille.

Kumoa kuuma torttupohja aiemmin valmistelemallesi leivinpaperille ja irrota leivinpaperi. Koska voitelit leivinpaperin ennen taikinan laittoa, sen pitäisi irrota melko helposti. Jos ongelmia sen irtoamisessa, kostuta talouspaperi kylmällä vedellä ja pyyhi sillä leivnpaperin päältä. Tämä auttaa irtoamisessa. Levitä hillo kuuman kääretorttupohjan päälle tasaisesti. Kääri torttu melko tiukalle rullalle leveästä päästä alkaen leivinpaperia apunasi käyttäen. Eli leivinpaperi tulee tortun päälle sitä rullatessa. Jäähdytä hiukan ja laita rulla jääkaappiin viilenemään ja mehustumaan.

Leikkaa kääretorttu haluamasi kokoisiin paloihin, pursota niiden päälle mascarpone-valkosuklaatäytettä ja koristele leivokset.

Sitruunakääretortussa käyttämäni hillon ohje löytyy täältä:
http://celebration-treats-4-u.blogspot.fi/2013/09/kesakurpitsasitruunahillo.html

Jos haluat tehdä isompia leivoksia näistä, löydät ohjeen normaalikokoiseen kääretorttupohjaan samasta paikasta, jossa on myös sitruuna-kesäkurpitsahillon ohje. Silloin ei kyllä tuo mascarpone-valkosuklaatäyte riitä kaikkien koristeluun, eli lisää ainemääriä puolella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti