keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Lähiruokapäivä - tomaatti-kesäkurpitsakeitto oliivi-focaccian kera

Tomaatti-kesäkurpitsakeitto lämpöisen oliivi-focaccian kanssa

Onni on pieniä asioita. Esimerkiksi sitä, kun aamulla hipsuttaa paljain jaloin aamukasteen raikkaassa nurmikossa ja noutaa pihalta kesän kypsyttämää oman pihan satoa. Lähiruokaa parhaimmillaan!

On mielenkiintoista seurata kasvien kasvuvoimaa. Meillä on minikokoinen kasvihuone pihalla, mutta vaikka se on pieni, saa sieltä yllättävän paljon satoa. Tänä kesänä ilmat ovat suosineet niin, että jo nyt on saanut poimittua kasvihuonekurkkua ja chilejä, tomaatit alkavat kypsyä ja punastua sekä paprikat pullistua pikku hiljaa. Koska kasvihuone on pieni, siirrän aina ilmojen lämmettyä osan kasveista ulos yöhallojen mentyä. Pihalla rehottaakin mm. kesäkurpitsaa ja kirsikkatomaatteja tänä(kin) kesänä.

Kesäkurpitsa kuuluu omiin lempikasvatettaviin, koska se on helppo ja satoisa. Lisäksi kesäkurpitsa taipuu keittiössä monenlaisiin ruokiin. Se antaa mm. raastettuna hyvää mehevyyttä sämpylätaikinaan (terveellisyysnäkökohtaa unohtamatta), sopii uunissa haudutettaviin ruokiin, keittoihin, grilliin, paistettavaksi, säilöntään avomaan kurkun tavoin ja moneen muuhun ruokaan.

Yksi omista lempiohjeistani kesäkurpitsasta on kehittämäni tomaatti-kesäkurpitsakeitto. Tuoreen leivän kanssa siitä saa hyvän lounaan tai päivällisen ja taipuu se hyvin esim. alkukeitoksikin usemman ruokalajin illallisella. Silloin sitä voi höystää esim. niin, että ripottelee valmiin keiton pintaan lisämausteeksi fetaa ja viipaloituja oliiveja.

TOMAATTI-KESÄKURPITSAKEITTO (4-6 hengelle)

n. 3 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli
1-2 kesäkurpitsaa
1 kartonkitetra paseerattua tomaattia
1 rkl sokeria
n. 1 rkl Herbes de Provence yrttiseosta
Chiliä (maun mukaan), tuoretta tai kuivattua
Mustapippuria myllystä, reilusti/maun mukaan
Basilikaa, oreganoa, tuoretta tai kuivattua
Balsamicoa (edullista, ruoanlaittoon hankittua)
n. 2,5 dl vettä
1 Fond du Chef TAI fondia pullosta n. 1 rkl TAI liha-/kasvisliemikuutio
(Suolaa. Maista ennen kuin laitat, jos esim. käytät Fond du Chefin, ei mielestäni tarvitse lisätä suolaa)
Siruunamehua n. 2-5 rkl
Kermaa maun pyöristykseen, vajaa puoli desiä/maun mukaan

Pilko sipuli ja kesäkurpitsat palasiksi ja freesaa niitä oliiviöljyssä kattilassa, lisää mausteet mukaan (paitsi jos käytät tuoretta basilikaa, niin se kannattaa lisätä vasta aika lopussa).

Lisää paseerattu tomaatti, fondi, vesi, balsamico ja sitruunamehu. Anna kiehua kannen alla n. 1/2 tuntia tai kunnes kasvikset kunnolla kypsiä.

Surauta keitto esim. sauvasekoittimella sileäksi (jos käytät tuorebasilikaa, lisää se, jotta se hienontuu samalla). Nosta vielä hetkeksi kuumalle levylle ja lisää viimeiseksi kerma. Maistele ja lisää mausteita tarvittaessa makusi mukaan.

Jos haluat keittoon lisämakua, voit tosiaan tarjoilla sen fetakuutioiden ja siivutettujen oliivien kera. Esim. kulhoihin laitettuna, jolloin jokainen syöjä voi ripotella makunsa mukaan keiton päälle fetaa/oliiveja.

Tuore leipä käy hyvin keiton kanssa, tässä esim. kuvassa näkyvän Focaccian ohje.

FOCACCIA (2 suurta leipää =  2 pientä peltiä)

Tämä ohje on napattu alunperin jostain suomalaisesta ruokalehdestä, kun nyt taas muistaisi mistä, jotain pieniä muutoksia ohjeeseen tehden...

25 g hiivaa
1/2 dl oliiviöljyä
3 dl haaleaa vettä
2 rkl hunajaa
1 rkl sormisuolaa
n. 12 dl vehnäjauhoja

1. Tuorehiivaa käyttäessäsi kaada kulhoon hiukan kädenlämmintä vettä (n. 37 asteista) ja liota siihen hiiva, lisää loput vedestä, oliiviöljy, hunaja ja sormisuola.
Kuivahiivaa käyttäessäsi sekoita kuivahiiva osaan jauhoista ja lisää hiiva-jauhoseos lämpimään (n. 42 asteiseen) veteen. Lisää oliiviöljy, hunaja ja sormisuola.

2. Lisää vähän kerrallaan vehnäjauhot, koko ajan sekoittaen. Alusta taikinaa joko käsin tai yleiskoneessa n. 5-10 minuuttia. Käsin vähintään tuo 10 minuuttia.

3. Kohota taikina kaksinkertaiseksi liinan alla/taikinakulho muovipussissa n. 30 minuuttia.

4. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sitä hetki. Jaa se 2 osaan. Taputtele taikinat kahdelle leivinpaperilla vuoratulle öljytylle pellille öljytyin käsin n. 1-2 cm paksuisiksi leiviksi. Kohota liinan alla n. 30 minuuttia.

5. Lämmitä uuni 230 asteiseksi, kiertoilma n. 210 asteiseksi. Painele kohonneeseen taikinaan sormilla koloja sinne tänne. Valuta päälle oliiviöljyä ja ripottele sormisuolaa. Halutessasi voit maustaa leivän esim. ripottelemalla päälle viipaloituja oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja hienonnettuna, tuoretta basilikaa, rosmariinia tms.

6. Paista leipiä noin 10-15 minuuttia, kunnes ovat saaneet väriä ja tuntuvat kypsiltä.


sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Bagelit Ison Omenan tyyliin

Kylmäsavulohella, tuorejuustolla, salaatilla, punasipulilla ja herneenversoilla lastattu uunituore bageli eilen iltapalaksi - nami! Jokaisella on tietenkin omat täytesuosikkinsa, tämä on yksi omistani.


BAGELIT (20 KPL)

Bageliohjeita on lukuisia, tämän oman viritelmäni pohjana olen käyttänyt ruotsalaisesta ruokalehdestä jokusen vuosi sitten ottamaani ohjetta, jota olen muunnellut omaan makuuni sopivaksi ja tekotapaa myös muutellut.

Tee ensin esitaikina, johon tulee:

300 g vettä (kädenlämpöistä, eli n. 37 asteista, mikäli käytät tuorehiivaa, kuivahiivan kanssa n. 42 -asteista, eli selkeästi kättä lämpimämpää)
25 g tuorehiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa (11 g)
30 g hunajaa
200 g vehnäjauhoja
100 g hiivaleipäjauhoja

Sekoita ylläolevat aineet keskenään ja kohota huoneenlämmössä n. 2 tuntia.

Lisää esitaikinaan nyt

300 g vettä (lämpötila kuten esitaikinan kanssa)
25 g tuorehiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa (11 g)
600 g vehnäjauhoja
n. 200 g hiivaleipäjauhoja (älä lisää kaikkea kerralla, vaan sen mukaan, miltä taikina vaikuttaa)

Sekoita yleiskoneessa 10 minuuttia. Mikäli alustat taikinaa käsin, sinun pitää alustaa sitä noin 20 minuuttia.
On tärkeää saada bageleihin kunnon sitko. Taikina on elastista ja pehmeähköä.

Lisää taikinaan vielä

30 g öljyä
1 rkl suolaa

Alusta taikinaa vielä koneessa n. 10 minuuttia tai käsin kauemmin. Anna kohota tunnin peitettynä.

Jaa takina jauhotetulla pöydällä 20 osaan. Oikeaoppisesti rinkelit tehtäisiin niin, että taikinapallo rullataan pitkulaiseksi tangoksi ja päät yhdistetään. Itse teen kuitenkin niin, että pyöritän takinan palloksi ja jauhotetuin sormin varovasti venytän keskelle reiän. Kuten esim. munkkirinkilöitä tehdessä. Mielestäni paljon helpompi ja nopeampi tapa, eikä ole vaaraa siitä, että rinkilä aukeaa saumakohdasta.

Siirrä tekemäsi rinkilä leivinpaperilla vuoratulle pellille, johon olet ripottanut jauhoja, jotteivat rinkilät tartu kiinni. Ja toista sama kaikkien muiden rinkilöiden kanssa. Tarvitset 2 peltiä. Nostata 30 minuuttia.

Kuumenna uuni 225 asteeseen tai kiertoilma 205 asteeseen.

Keitä vettä isossa kattilassa ja lisää hyppysellinen suolaa keitinveteen. Keitä rinkeleitä 2-3 kpl kerrallaan n. 1 minuutti per puoli. Jot et tykkää NY Style Bageleista, jotka ovat rapeita päältä ja sitkeitä sisältä, keitä rinkeleitä vähemmän aikaa per puoli. Eli mitä kauemmin keität rinkeleitä, sen sitkeämpi rakenteesta tulee. Nosta rinkilät ritilän päälle valumaan.

Voitele rinkilät haarukalla vatkatulla kananmunalla ja ripottele tai kasta voideltu puoli rinkelistä haluamaasi päällysteeseen (esim. unikonsiemeniin, seesaminsiemeniin, juustoraasteeseen tms.)

Paista leivinpaperilla vuoratuilla pelleillä n. 15 - 20 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä.

Täytä ja nauti tuoreeltaan. Täytteiden kanssa voit olla luova ja täyttää ne ihan oman makusi mukaan. Joku tykkää sipaista päälle reilusti tuorejuustoa eikä mitään muuta. Joku toinen taas lastaa bagelinsa kaikilla mahdollisilla herkuilla. Kokeilemalla löydät omat suosikkisi.

Bagelit maistuvat hyvältä myös seuraavana päivänä, kun halkaiset ja paahdat ne ennen täyttöä.

Perusruokakaupasta saatavat rinkelit muistuttavat näitä bageleita vain etäisesti, eli vaikka näissä onkin monta vaihetta, vaikeaa näiden leipominen ei ole kuitenkaan. 
Ripottelin tällä kertaa osaan bageleista unikonsiemeniä, osaan seesaminsiemeniä ja sitten osasta tein niiden kombon ripottelemalla molempia.

lauantai 27. heinäkuuta 2013

Pink Lemonade hellepäivän janoon

Aah - hellepäivän janon sammutukseen kirpeä ja samalla makea Pink Lemonade. Lasin reunoihin sipaistu grenadiinia ja sitten lasin reuna pyöräytetty sokerissa. Kuvassa juoma näyttää punaisemmalta kuin luonnossa, oli oikeasti vaaleanpunaisempaa kuin kuvassa näyttää.

PINK LEMONADE (N. 2 L valmista juomaa)

Jos pidät hiukan kirpeästä ja silti makeasta hellepäivän juomasta, tämä on juuri sinulle.

Sokerisiirappia varten:

n. 5 dl sokeria
2,5 dl vettä

Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa, sekoittele, jotta sokeri sulaa kunnolla. Anna jäähtyä kunnolla, laita esim. jääkaappiin n. 1 - 1,5 h. Itse nopeutin jäähtymistä niin, että laitoin kattilan lavuaariin, jossa oli kylmää vettä, niin sokerisiirappi jäähtyi nopeasti.

n. 4-5 sitruunaa (niin paljon, että saat puristettua mehua 2,5 dl)
2,5 dl karpalo-vadelmamehua tai pelkkää karpalo- tai vadelmamehua.

n. 7 dl vettä

Sokerisiirapin jäähtyessä, purista sitruunoista mehu ja siivilöi se isoon astiaan. Lisää valitsemasi mehu sekä jäähtynyt sokerisiirappi ja ensin n. 6 desiä vettä. Maistele ja laimenna oman makusi mukaiseksi juomaksi.

Lisää juoman sekaan mielellään sitruunalohkoja ja jäitä sekä esim. minttua tai sitruunamelissaa.

 **

Nyt pitää mennä leipomaan nousseet bagelit ilta- ja aamupalaa varten. Niistä huomenna lisää täällä blogissa.


perjantai 26. heinäkuuta 2013

Karkkibuffet ja mansikkakakku

 Eilen tehtyjen Cake popsien seuraksi tein tänään mansikkakakun - varsinainen karkkipäivän kattaus :-).


 En tiedä, oliko syynä tosiaan tämän päivän ukkonen, mutta vispikerma ei meinannut millään vatkautua tarpeeksi jämäkäksi pursotuksia varten, vaikka seassa oli vaniljakreemijauhettakin. Ilma meni niin pimeäksi ukkosen ja vesisateen takia, että piti ottaa työmaavalo esiin, jotta sai edes jonkinlaiset kuvat aikaiseksi. Siitä johtuen myös varjot sitten korostuivat. Saisikin aina kuvattua luonnonvalossa niin ei olisi tällaisia ongelmia. Väritkin toistuvat luonnonvalossa aina paremmin.


Kakkupohjana käytin Kinuskikissan ohjetta mehevä suklaakakkupohja http://www.kinuskikissa.fi/meheva-suklaakakkupohja/

Kuten Kinuskikissan sivullakin näkyy, pohja on tosiaan aika kiinteä ja hajoava. Kakku jäi ehkä minun makuuni liian matalaksi, ja se oli mielestäni vaikea leikata kolmeen osaan. Täytteet siis kahdessa välissä. Tosin jos täytekerrokset olisivat olleet minulla paksummat, tietenkin kakkukin olisi ollut korkeampi.

Kostutuksena käytin vaniljamaitoa (maidon sekaan siis vaniljaa makuaineeksi). Täytteenä kahdessa välissä tuoreita mansikoita paloina, Lemon curdia sekä valkosuklaa-kerma-tuorejuustotäyte. Valkoinen pursotus vispikermaa vaniljakreemijauheella tukevoitettuna ja ruskea pursotus vastaavasti suklaaganachea.

Suklaaganache

2 dl vispikermaa
150 g tummaa suklaata (70 %)

Kuumenna kerma kattilassa ja lisää paloiteltu suklaa joukkoon. Sekoita, kunnes suklaa sulaa ja seos on tasainen. Laita seos jääkaappiin ja vatkaa se kuohkeaksi kunnes seos on varmasti kylmää, voi odottaa seuraavaankin päivään jääkaapissa. Huom! seos vatkautuu hyvin nopeasti , joten älä ylivatkaa sitä. Tätä voi käyttää myös kakun täytteenä, tässä kakussa pursotin sillä ruskeat pursotteet.

Valkosuklaa-kerma-tuorejuustotäyte

120 g valkoista suklaata sulatettuna
2 dl vispikermaa
80 g tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
1 rkl tomusokeria

Sulata suklaa. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaahdon joukkoon ensin tuorejuusto ja molemmat sokerit, sekoita. Lisää viimeiseksi sula valkosuklaa ja sekoita tasaiseksi.

1,5 litraa mansikoita jaoin osan täytteeksi ja osan säästin kakun päälle koristeeksi.Kokosin kakun irtopohjavuokaan ja laitoin sen jähmettymään jääkaappiin n. puoleksi tunniksi.
Leikkasin päälle tulevat mansikat puoliksi ja asettelin ne vieri viereen kakun pinnalle ja tein hyytelösokerista mansikoille hyytelön, jonka lisäsin mansikoiden päälle ja laitoin kakun vielä vuoassaan jääkaappiin hyytymään.

Kakun hyydyttyä vatkasin valkoista pursotusta varten 2,5 dl vispikermaa, johon sekoitin noin 1 rkl vaniljakreemijauhetta.

Lopuksi laitoin ruskeaa pursotusta varten suklaaganachen omaan pursotuspussiinsa ja valkoista pursotusta varten vatkatun kerman toiseen pursotuspussiin. Molemmissa oli tähtityllat. Siirsin kakun tarjoilualustalle ja sivelin reunat ohuesti vatkatulla kermalla. Sitten pursotin ensin kermalla pystysuorat viivat kakun reunoihin niin, että jätin suklaaganache -pursotuksille tilaa niiden väliin. Sen jälkeen pursotin ruskeat pystysuorat viivat suklaaganachella pursotuspussia hiukan liikuttaen sivusuunnassa samalla. Päälle suklaaganachella vielä reunapursotus ja valkoisella kermalla yksittäiset tähtipursotukset sinne tänne ruskean kuorrutteen päälle.

torstai 25. heinäkuuta 2013

Suklaa cake popseja


Tänään tein suklaa cake popseja, kakkuosa oli suklaakakkua ja kuorrutus maitosuklaan makuista Simply Meltsiä. Päällä osassa monivärisiä nonparelleja ja osassa suklaanmakuisia koristerakeita.


Ohjeen kakkuosaan nappasin Valion sivuilta resepteistä
http://www.valio.fi/reseptit/cake-pops-eli-kakkutikkarit/

Tein nämä alusta loppuun samana päivänä, ja lisäsin murennettuun kakkuosaan n. 100 g Philadelphia -tuorejuustoa, 2 dl tomusokeria ja 2 rkl huoneenlämpöistä voita.

Pyörittelin massan samantien palloiksi ja laitoin jääkaappiin kovettumaan. Kun ne olivat kovettuneet n. 1,5 tuntia, sulatin Simply Meltsiä pienen määrän ja dippasin puolikkaaksi leikatun grillitikun pään sulaan meltsiin ja työnsin sen palloon. Jähmetin uudelleen jääkaapissa jonkun aikaa. Sulatin lisää Simply Meltsiä ja dippasin pallot yksitellen sulaan meltsiin ja pyörittelin popsia hetken, jotta ylimäääräinen kuorrutus valuu pois. Koristelin popsit samantien ennen kuin kuorrute jähmettyi ja tökkäsin ne sokerilla täytettyyn astiaan pystyyn.

keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Nopea ja helppo rahkaomenapiirakka


Otin piirakasta annospalan pyöreällä muotilla. Lisukkeena paseerattua puneherukkaa raikastamassa annosta sekä punaherukkaterttuja. Vaniljakastike on Flora Vanillaa kevyesti vatkattuna. Piirakka on ihan hyvää sellaisenaan suoraan pelliltä pala leikattuna esim. kahvin kanssa. Tässä siksi annoksena, kun se oli ruoan jälkiruokana.
RAHKAOMENAPIIRAKKA (pellillinen)

Tämä tehdään osissa, ilman vatkaamisia. Sekoita keskenään:

8 dl vehnäjauhoja
3,5 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
lisää seokseen
250 g rasvasulaa (voita tai margariinia tai juoksevaa kasvirasvaa. Kaikki käy)

Ota erilleen puolet ylläolevasta ja sekoita siihen
1 muna
2 dl piimää tai maustamatonta jogurttia (vaniljajogurttikin käy)

Tämä osa on piirakan pohja, toinen osa alkuperäisestä seoksesta on päälle ripoteltava muruosa.
Lisäksi tarvitset omenahilloa niin paljon, että se riittää levitettäväksi pellilliselle piirakkaa. Sanoisinko noin kolmisen desiä. Katso ohjeesta alempaa, mihin se tulee.

Täyte:

1 prk rahkaa
1,5 dl sokeria (jos omenahillo, jota laitat piirakkaan on makeaa, vähennä tästä sokeria)
2 munaa
2 tl vaniljasokeria

Sekoita täyteaineet keskenään.

Levitä leivinpaperoidulle pellille ensin piirakan pohja ja pohjan päälle omenahillo. Hillon päälle vastaavasti täyteseos. Koko komeuden päälle ripottelet sitten sivuun ottamasi muruosan tasaisesti.

Paista uunin keskiosassa 200 asteessa n. 30 min., kunnes hiukan ruskistunut ja täyte hyytynyt. Täyte hyytyy vielä hiukan lisää uunista oton ja jäähtymisen seurauksena.

tiistai 23. heinäkuuta 2013

Pizzaa ja pullaa iltalomalaiselle

Intin iltalomilla käyvää piti hemmotella pizzalla ja pullalla. Pulla on herkku nro 1 hänen mielestään. Pizzataikinan laitoin nousemaan jo useampi tunti ennen pizzan paistoa, koska se syventää pizzapohjan makua, kun se saa rauhassa tekeytyä.

Tonnikala-oliivipizzaa


PIZZAPOHJA ( 4 isoa pyöreää pizzaa)

4 dl lämmintä vettä
ripaus suolaa
n. 1/7 osa kuivahiivapussista tai ihan pieni nokare tuorehiivaa
n. 10 dl jauhoja
n. 1/4 dl oliiviöljyä

1. Jos käytät tuorehiivaa, lisää se n. 37 asteisen (suurinpiirtein kädenlämpöisen) veden joukkoon ja sekoita, kunnes se liukenee. Vastaavasti kuivahiivaa käyttäessäsi, se kannattaa sekoittaa ensin pieneen osaan jauhoja, ennen kuin lisäät sen lämpimään n. 42 asteiseen (eli  kädenlämpöistä lämpimämpään) veteen. Liian viileässä taikinanesteessä hiiva ei aktivoidu ja vastaavasti liian lämpöisessä hiivan aktiiviset aineosat taas tuhoutuvat.

2. Lisää suola ja jauhoja pieni osa kerrallaan. Sekoittele/vatkaa reilusti joko taikinakulhossa esim. puuhaarukalla/vispilällä tai käytä esim. yleiskonetta. Alussa kannattaa vatkata jauhoja pieni osa kerrallaan, jotta saat ilmaa sitoutumaan taikinaan hyvin. Näin  pizzapohjaasi tulee hyvä rakenne.

3. Jatka jauhojen lisäystä ja lisää öljy taikinaan, kun taikina on jo paksuuntunut jonkun verran. Öljy löysyttää taikinaa, joten joudut lisäämään vielä jauhoja sen jälkeen. Vaivaa taikinaa hyvin joko käsin tai yleiskoneessa. Kannattaa jättää taikina mieluummin liian löysäksi kuin tehdä siitä turhan paksua. Löysemmästä taikinasta saat maukkaamman ja ilmavamman pizzapohjan ja voit tarvittaessasi lisätä jauhoja vielä pohjaa leivottaessa.

4. Kun pohjataikina vaikuttaa mielestäsi sopivalta, laita kulho, jossa taikina on muovipussiin ja sulje pussin suu. Jätä kohoamaan mielellään hyvin pitkäksi aikaa esim. n. 3 tunniksi huoneenlämpöön. Mikäli haluat nopeammin pizzaa, nostata taikinaa minimissään n. 1/2 tuntia.


Pizzapohjan noustessa tee pizzakastike

PIZZAKASTIKE

1 sipuli
1/2 yksikyntistä valkosipulia tai n. 3 kynttä tavallista valkosipulia
tomaattimurskaa/paseerattua tomaattia/tuoretomaatteja tai näiden sekoitusta eri suhteissa
balsamicoa (edullista ruoanlaittoon varten hankittua), ei välttämätön
mustapippuria myllystä
suolaa
oreganoa, basilikaa ja muita haluamiasi mausteita esim. vähän chiliä jne.
(maun mukaan voit lisätä näitä: sitruunamehua, vähän fondia, sokeria, viinietikkaa)

1. Pilko sipuli ja valkosipuli hienoksi ja kuullota niitä öljyssä kattilassa tai pannussa

2. Lisää mausteita ja tomaattimurska tai mitä tomaattia käytät. Itse teen usein tätä kastiketta isomman määrän, jolloin laitan 1 purkin tomaattimurskaa+ 1 purkin paseerattua tomaattia ja jos on vähän jo liian kypsiä tomaatteja, myös niitä. Tästä kastikkeesta saa hyvän pastakastikepohjan tai keittopohjan esim. seuraavan päivän ruokaa varten samalla vaivalla. Toki säilyy muutamankin päivän jääkaapissa.

3. Maistele kastiketta tässä vaiheessa, ja lisää oman makusi mukaan mausteita. Hyvä olisi olla jotain hapanta (balsamicoa, muuta viinietikkaa, sitruunamehua, limen mehua, soijakastiketta tms.) sekä jotain makeaa (sokeria hiukan, hunajaa tai ketsuppia tms.), jotta saat makean ja happaman sopivasti tasapainoon. Luota omaan makuaistiisi tässä. On hyvä antaa kastikkeen porista pienellä melko kauan, jotta  maku syvenee. Kannattaa vielä maistella kastiketta sen tekeydyttyä ja päättää, tarvitseeko se vielä lisämausteita.

4. Surauta lopuksi pizzakastike sileäksi sauvasekoittimella. Huom! tämä vaihe ei ole välttämätön, mutta sileä pizzakastike on mielestäni paljon parempaa kuin sellainen, jossa on sipulinpaloja. Ja meidän perheessä 1 inhoaa sipulinpaloja niin paljon, että hän kaivaa kaikista ruoista näkyvät sipulinpalat pois :-).

 **

Mieti, mitä haluat pizzoihisi täytteeksi. Kun sinulla on hyvä pizzapohja ja pizzakastike, ne muodostavat jo hyvän makuliiton, eikä sinun tarvitse maun takia lisätä paljon täytteitä. Tässä taas oma makusi ratkaisee, tällä kertaa minä tein meidän perheelle tonnikala- oliivipizzaa, mutta koska makuja on melkein niin paljon kuin pizzansyöjiä, kannattaa miettiä, tekisikö eri makuisia pizzoja syöjien lempimaut huomioonottaen.

**

Ja sitten pizzaleipuriksi:

Lämmitä uuni hyvissä ajoin kuumaksi, n. 270 -asteiseksi, kiertoilma n. 250 -asteiseksi. Pellit kannattaa laittaa tyhjänä uuniin kuumenemaan, jotta saat pohjastasi rapeamman. Leivo pizzapohjat suoraan leivinpaperin päällä jauhoja ja öljyä apuna käyttäen, eli ripota leivinpaperille hiukan jauhoja ennen kuin laitat siihen taikinaa. Ota taikinaa sopivan kokoinen pala ja laita se leivinpaperille. Öljyä kätesi reilusti ja muotoile taikina joko käsin tai kaulimella/piirakkapulikalla sopivaksi. Minä olen ohuen pizzapohjan ystävä ja mieluiten piirakkapulikalla ajelen pizzapohjan sopivaan muotoon. Jos kaulitset taikinaa, älä paina kauhean kovaa, jottet poista ilmaa hyvin nouseesta pizzataikinastasi, eli hellästi.
Kun pizzapohjasi on sopiva, vedä se suoraan leivinpaperin päällä kuumalle pellille ja laita uuniin. Paista uunissa n. 5 minuuttia, ja lisää sen jälkeen ensin pizakastiketta ja sitten haluamasi täyteaineet. Ripottele juustoraastetta tai revittyjä mozzarellapaloja pizzan päälle ja laita takaisin kuumaan uuniin. Anna olla,  kunnes sopivan värinen, tähän menee n. 5-10 minuuttia. Kun pizzapohjan esipaistaa ennen täytteiden lisäämistä, pohja pysyy rapeampana kuin niin, että lisäisi heti täytteet päälle.

Valmiin pizzan päälle voit ripotella oreganoa ja esim. rucolaa ja/tai yrttejä. Toista sama muiden pizzojen kohdalla. Jos paistat kiertoilmalla, voit paistaa ainakin 2 pizzaa kerrallaan. Jos uunisi on iso, varmaan kolmekin. Nauti vaikka raikkaan salaatin kera.

  
Onhan se lämmin pulla kyllä hyvää. Peruskamaa, mutta aina maistuvaa. Teen pullataikinan ihan Sunnuntai -jauhopussin kyljessä olevalla ohjeella. Tai no, en kyllä mittaile jauhoja, vaan ne laitan näppituntumalla, kunnes taikina on sopivaa. Tässäkin sama kuin esim. pizzapohjassa, sämpylöissä, leivissä jne. Kannattaa jättää taikina aika löysäksi, jotta lopputulos on ilmava ja pehmeä pulla. Eli älä lisää kaikkia jauhoja kerralla ja tarvittaessa lisää niitä vasta siinä vaiheessa, kun leivot pullaa, kun olet jo kohottanut taikinan. Aina voi lisätä jauhoja, mutta pois niitä ei saa. 
Ja parempaa pullaa tulee, jos jauhaa kardemumman siemenistä morttelissa, eikä käytä valmista jauhettua kardemummaa. Olen aika ex tempore leipoja ja siksi käytän usein pullataikinassa juoksevaa kasvirasvaa. Jos teen korvapuusteja, kuten nyt, niin täytteeksi rasvana käytän useimmiten esim. Oivariini vähärasvaisempaa. Näin leivonta on nopeaa, mutta täytteenä oleva Oivariini riittää  tekemään pullasta paremman makuisen. Paistan myös pullani hiukan alhaisemmalla lämmöllä, mitä useimmat. Meidän perhe pitää vaaleista ja mehevistä pullista. 



maanantai 22. heinäkuuta 2013

Left over -salaattia

Eiliseltä ruoalta jäi yli grillaamiani broilerifileitä ja kesäkurpitsaa sekä lisukkeena olleita tuoretortellineja, mutta niistä ei olisi yksinään riittänyt ruoaksi. En mielelläni heitä ruokaa pois, joten mitä niistä sitten virittäisi?

Päätin tehdä niistä salaatin. Kurkkaus jääkaappiin, ahaa, esim. kurkkua ei löydy, mutta vesimelonia oli  vähän jäljellä. Salaattiin päätyi lopulta jääsalaattia, tomaattia, mozzarella -palloja, vesimelonia sekä pilkottuna eiliset broilerifileet ja kesäkurpitsat sekä loput tuoretortellinit. Mukaan vielä omasta pihasta basilikaa ja oreganoa ja päälle sitruunapestoa.

Ei hassumpaa ollenkaan, ja tähteet tuli hyvin käytettyä tällä tavalla.




sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Brownie jäätelön kera


Tänään jälkiruoaksi oli brownieta jäätelön kera. Perinteinen kunnon tahmea brownie on omia jälkiruokasuosikkejani. Tällä kertaa lisukkeena oli jäätelöä - nam.



Koristeena oli sulatettua tummaa ja valkoista suklaata, viimeisiä mansikoita omasta pihasta sekä maitohorsman kukkia. Maitohorsman kukat kuuluvat  niihin kukkiin, joita voi syödä, eivätkä ne maistu kovin voimakkaalle. Rikkaruohoille uusi tapa hävittää ne, syö ne pois :-).



Nyt en muista, mistä olen tämän brownie -ohjeen ottanut, mutta tein nämä tällä ohjeella:

BROWNIES

200 g tummaa suklaata
170 g  voita/mielellään suolatonta
320 g ( 3,75 dl) sokeria
130 g (2 dl) vehnäjauhoja
3 kananmunaa

Kuumenna uuni 170 asteeseen, kiertoilma 150 astetta.

Sulata suklaa voin kanssa joko vesihauteessa tai mikrossa.
Lisää voi-suklaaseokseen sokeri ja sekoita hyvin.
Sitten jauhot sekaan ja kunnon sekoitus. Viimeiseksi lisää kananmunat ja sekoita taikina sileäksi.

Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 30 x 20 cm) ja paista uunissa n. 25 minuuttia.Älä ylipaista brownieta, sen on tarkoituskin olla pehmeää. Kannattaa kokeilla n. 15 minuutin kohdalla, miltä brownie vaikuttaa ja paistaa sitten loput minuutit sitä tarkkaillen.

Jos haluat, voit ripotella pinnalle esim. tomusokeria.

Itse ajattelin seuraavalla kerralla kun teen tällä ohjeella, kokeilla sokerin vähentämistä, olivat hyviä, mutta tosi makeita.

lauantai 20. heinäkuuta 2013

Herkkubuffet




 Maistuisiko joku makea herkkubuffetista?

Tarjolla mm. cupcakeseja, kakkua, vaahtokarkkeja, suklaata, ranskanpastilleja jne.
 
Omat haasteensa kuvaukseen aiheutti sekä keinovalo että omien kuvaustaitojen puute. Mutta jostainhan se pitää aloittaa :-). Lainasin poikani kameraa, jota en ollut koskaan aiemmin käyttänyt, joten siihen nähden on melkein ihme, että yleensäkään sain aikaiseksi minkäänlaisia kuvia. 






Cupcakesit olivat "perus" vaniljacupcakes -reseptin mukaan tehtyjä (oma resepti) ja niissä oli tuorejuustolla kevennetty Buttercream -kuorrutus. 

 
Kakussa täytteenä mustikka-valkosuklaamousse (itsetehtyä mustikkahilloa, kermaa, liivatelehtiä, aitoa vaniljasokeria ja sulatettua valkosuklaata), kuorrute marsipaanin ja sokerimassan sekoitusta (n. 50/50). Itse en henkilökohtaisesti ole minkään kaulittavan kuorrutteen ystävä, koska mielestäni kakuista tulee kovin helposti liian makeita ja lisäksi ainakin osa kuorrutteista on liian hallitsevan makuisia. Merkkikohtaisia eroja toki on paljon, joten kokeilemalla varmaan löytää omat suosikkinsa.

Kakkupohjat tein tällä kertaa Ullan Unelmien kakkupohjan ohjeilla, joista mm. saa helposti ryhtinsä pitävät pohjat. Isompi vuoka on halkaisijaltaan 26 cm ja pienempi 18 cm. Pohjan ja kuorrutteen välissä voikreemi eristämässä kosteutta. Jos syöt kakun samana päivänä, riittää tarttumispinnaksi esim. kerma tai kakun täyte riippuen tietenkin siitä, mitä täyte on. Jos kuorrutat kakun vaalealla kuorrutteella ja kakkupohjasi on esim. suklaa-/kaakaopohja, kannattaa tehdä voikreemi kakkuun, jottei tumma pohja kuulla kuorrutteen alta ikävästi. Koristeet samaa marsipaanin ja sokerimassan seosta kuin kuorrutekin, mutta värjäsin osan vaaleanpunaiseksi geelielintarvikevärillä. Muut kakun koristeet tehty jo edellisenä päivänä, mutta kakun alareunaa kiertävä nauha laitettu tuoreeltaan kakkuun. 


Tässä hiukan erilaisia versioita herkkubuffetista. Niissä kuvissa, joissa kakkukoristeena on tuplasydän, kakku sopisi esimerkiksi kihlajaisiin.


Vastaavasti kun kakusta otti tuplasydän -koristeen pois ja laittoi tilalle fantasiakukan kakun päälle, kakku kävisi hyvin vaikka pienen tytön syntymäpäiville. Lisäksi pöytäliinan värin vaihto muuttaa tunnelmaa rennompaan suuntaan. Viivat kakun päällä tulevat ihan valaistuksen takia, ovat pikkuruusujen varjoja...



Pöytäliinan vaihdon lisäksi myös herkkuja hiukan päivitetty tähän pöytään laittamalla tikkareita ja englanninlakuja.

perjantai 19. heinäkuuta 2013

Yllätys, yllätys - Cupcakes





Jahas, vielä hiukan lisää Cupcakeseja. Nyt vain yhdestä ainoasta kuva, kun tein minikokoisen satsin, kun on viime päivinä tullut leivottua turhankin paljon näitä kuppikakkuja. Näissä tuorejuustokurrute, joka jähmetetty jääkaapissa ensin ja sitten lisätty päälle sulatettua suklaata ja nonparelli/strösseliseosta sekä tuore kirsikka.

Samalla tajusin, etten ole toteuttanut suunnitelmaani kunnollisten cupcakes-/muffinipaperien hankkimisesta vielä. Peruskaupoissa on tylsät valikoimat ja aina ei tule lähdettyä erikoisliikkeeseen niitä ostamaan.Tai siis kyllä sinne aina muuten voisi mennä, mutta kun tuppaa noita heräteostoksia tarttumaan matkaan sen verran rajusti, että tulee vähän kalliita muffinsipapereita.

Mieheni on aina hiukan kauhuissaan, kun kerron meneväni leivontaliikkeeseen. Hän tuntee minut sen verran hyvin, että tietää, etten alle satasen ostoksilla yleensä sieltä selviä. Mutta kun siellä on kaikkia ihanuuksia, jotka vain huutavat nimeäni :-). No lohdullista tietty se, että onneksi rakas mieheni on aika perso makealle, vaikkakaan ulkomuodosta sitä ei pystyisi päättelemään. On sitä onnellista langanlaihaa porukkaa, jolle ei tunnu kertyvän ylimääräisiä kiloja sitten millään (harmikseni meikäläinen ei kuulu tuohon kadehdittavaan ryhmään).

torstai 18. heinäkuuta 2013

Cake popseja, part II



Nyt halusin tehdä cake popseista hiukan räväkämpiä eikä niin hempeitä kuin edellinen setti näistä herkkupaloista. Näihin halusin pehmeän kakkuosan vastapainoksi  hiukan rapeutta kuorrutukseen ja mielestäni näin rakenne olikin kivasti hiukan moniulotteisempi.

Cake popsien kakkuosa on suklaakakkua, jossa on hiukan tuorejuustoa seassa. Kuorrutukseen käytin sekä valkoista että ruskeaa Candymeltsiä ja sitten vielä dippasin pehmeän kuorrutteen nonpareilleihin ja toiset suklaakuuliin. Näissäkin käytetty tikkuina leikattuja puisia grillitikkuja ja popsit pystyssä sokerilla täytetyssä astiassa.

keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Makeaa masun täydeltä


Olen lähipäivinä leiponut useamman setin cupcakeseja, kun olen kehitellyt itselle mieluisia ohjeita sekä itse kakkuosaan että myös kuorrutteeseen.

Perhe on tietenkin ollut tyytyväinen, kun on saanut maistella mielin määrin leipomuksia. Ihan keveimmästä päästä leivonnaisia nämä eivät ole, joten on hyvä, että on useampi jakamassa syömistaakkaa.

Vaniljacupcakes kevennetyllä kuorrutteella, jossa pohjana oli keittämäni vaniljakiisseli. Loistava kuorrute myös pursotuksiin.

tiistai 16. heinäkuuta 2013

Cake popseja



Olen tehnyt cake- ja cookie popseja aiemminkin jokusen kerran, mutta eipähän ole tullut näpsäistyä kuvia niistä.

Tällä kertaa pyysin poikaani napsasemaan muutaman kuvan popseista muistoksi. Osassa popseista on tummaa suklaata kuorrutteena, osassa Candymeltsiä.  Käytin myös joitain aiemmin ylijääneitä sokerimassakoristeita, etteivät ne jää rasiaan pyörimään.

Nämä popsit tein murustetusta sokerikakusta, johon lisäsin hiukan tuorejuustoa sekä itsetehtyä Lemon Curdia. Popsit ovat siinä mielessä näppäriä, että niihin voi käyttää esim. muotokakun teosta ylijääneet kakunpalat.

Varsinaista ohjetta popseihin en yleensä käytäkään, koska ne ovat niin helposti muunneltavissa. Perusidea cake popseissa on yleensä niin, että kakkua murustetaan, jonka sekaan sitten laitetaan esimerkiksi tuorejuustoa tai voita ja vaikka jotain haluttua makuainetta, esim. suklaarouhetta. Lisätään kosteaa ainesta sen verran, että saadaan muotoiltava massa. Halutessaan massan voi jähmettää jääkaapissa tässä vaiheessa tai sitten vasta kun on tehnyt siitä halutun mallisia popseja. Viimeistään tässä vaiheessa ne kannattaa jähmettää jääkaapissa. Kun popsit ovat tarpeeksi jähmettyneet, niihin voi halutessaan laittaa tikut. Kannattaa kastaa tikun pää esim. sulaan suklaaseen tai Candymeltsiin ja työntää tikun pää popsin sisään ja antaa jähmettyä. Näin popsit pysyvät tikussa hyvin paikoillaan, kun ne dippaa kuorrutusaineeseen. Kun ne dippaa kuorrutukseen, sen jälkeen ne voi halutessaan koristella heti ennen kuorrutuksen jähmettymistä joko nonparelleilla tai vastaavilla tai sitten antaa jähmettyä ja koristella kuorrutuksen jähmetyttyä jollain, kuten näissä ylläolevilla Candymeltsillä ja sokerikoristeilla.

Jos et ole aiemmin tehnyt popseja, niin esim. Bakerellan sivuilta löytyy paljon seikkaperäisiä kuvia popsien teosta ja vaikka minkälaisia popseja.

Vinkki 1:

 Minulla ei nyt ollut varsinaisia tikkaritikkuja (joita saa erikoisliikkeistä), mutta käytin popseihin grillitikkuja, jotka leikkasin sopivan mittaiseksi ja käytin niistä sen puolen, jossa ei ole terävää päätä. Toimii hyvin, eikä maksa paljon mitään. Ja ovat myös ekologisempia kuin muoviset...

Vinkki 2:

Erikoisliikkeissä myydään myös popseille telineitä, mutta esim. sokerilla/suolalla tms. täytetty astia toimii ihan hyvin alustana, johon kuorrutetut popsit työntää pystyyn. Jos popsin laittaa esim. lautaselle siinä vaiheessa kun popsi ei ole vielä jähmettynyt, ei niistä saa tasaisia.


maanantai 15. heinäkuuta 2013

Mustikkacupcakes


Ja seuraavat cupcaket uunista ulos. Nyt vuorossa mustikkacupcaket


Nyt halusin hiukan eri värimaailmaa, eli näihin tein tuorejuustobuttercream -kuorrutteen, jonka värjäsin vaaleanpunaiseksi. Turkoosi koriste on mikrossa sulatetusta Candy Meltsistä pursotettu leivinpaperille ja sitten siirretty kuorrutteen päälle.

Näissä tein pohjan suoraan ruotsalaisen ruokalehden mukaan, mutta tästä pohjaosasta meillä ei tykätty. Eli sitä ohjetta en ainakaan tule naputtelemaan tänne blogiini. Oli mielestämme liian tiivis ja raskas pohja. Ei jää siis uudestaan tehtävien reseptien joukkoon.





sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Cupcake anyone?


Ostin tarjoilusetin, jossa on kolme erikokoista kakku-/herkkutelinettä. Siksi piti tietenkin leipasta. Leivoin sitruuna cupcakeseja sitruunatuorejuustokuorrutteella sekä vanilja cupcakeseja American Buttercream -kuorrutteella .


 


Koristeena sokerimassasta pari päivää aiemmin tehtyjä koristeita ja koristerakeita sekä nonparelleja.
Sokerimassasta koristeet tehty sekä silikonimuotilla (sydämet) että painettavilla muoteilla. Painettavat muotit ovat kaikista helpoimpia ja nopeimpia tapoja tehdä sokerimassasta koristeita. Kukkakoristeita kannattaa yleensä muotoilla vielä hiukan koristelusienen päällä muotoilutyökalulla, mutta se  ei ole välttämätöntä. Perhoset asetin puoliksi leikatun ja keskeltä taitetun wc-paperihylsyn päälle (folion päälle, ripaus tomusokeria folion päälle kiinnitarttumisen estämiseksi) kuivumaan, jotta sain siivet taipumaan keskeltä. Sokerimassasta tehdyt koristelutarvikkeet sekä tarjoilusetti hankittu Confetista. 

 
Sitruuna raikasti mukavasti kuorrutetta ja oli näistä kahdesta koko perheen suosikki. Sitruunatuorejuustokuorrutteessa oli suhteessa enemmän tuorejuustoa kuin tässä allaolevassa perusohjeessa ja lisäksi raastettua luomusitruunankuorta sekä ripaus keltaista geelimäistä elintarvikeväriä. Geelimäiset elintarvikevärit ovat siitä hyviä, että niitä riittää jo ihan pieni määrä antamaan väriä. Jos käytät värejä ensimmäisen kerran, lisää vain pieni määrä kerrallaan, aina voi lisätä, mutta pois ei saa :-). Minulla on Wiltonin värejä, joita saa leivontatarvikeliikkeestä, mutta kyllä ruokakaupan nestemäisetkin värit käyvät. Kun käytät geelivärejä, muista aina, että lisäät väriä esim. puhtaalla coktailtikulla tms., jotta et siirrä kuorrutusta vahingossa väripurkkiisi, vaan värisi pysyvät puhtaana ja käyttökuntoisina.

Itse pidän kosteahkosta ja mehevästä cupcake -kakkuosasta, mutta osa valitsisi mieluummin murenevan kakkuosa. Kumpaankohan koulukuntaan sinä mahdat kuulua?

 Teen kutakuinkin allolevalla reseptillä American Buttercream -kuorrutuksen yleensä. Lisään useimmiten hiukan tuorejuustoa joukkoon, koska muuten se maistuu mielestäni liikaa voilta.

AMERICAN BUTTERCREAM KUORRUTUKSENI

140 g voita, huoneenlämpöistä 
n. 3,5 dl tomusokeria
2,5 tl vaniljaa
n. 4 rkl tuorejuustoa
n. 1 rkl kermaa

Vatkaa huoneenlämpöinen voi kunnolla kuohkeaksi ja vaaleaksi esim. sähkövatkaimella. Lisää siivilöity tomusokeri joukkoon ja jatka vatkaamista. Ja siks isiivilöitynä, koska muuten kuorrutukseen jää helposti tomusokerista klimmpejä, eikä siitä tule ihanan tasaista. Tässä vaiheessa voit maustaa seoksen joko vaniljalla tai halutessasi jollain muulla makuaineella. Itse käytän vaniljana useimmiten aitoa Madagaskarin vaniljaa. Pidän yleensä leivontatarvikkeissani valmiina seosta, jossa erikoishienon sokerin (Siro) sekaan olen sekoittanut vaniljaa. Mutta ihan perusvaniljasokerikin tai vaniljaesannsi kyllä käy. Jos taas haluat maustaa kuorrutuksen muulla kuin vaniljalla, hyviä vaihtoehtoja on rajattomasti, esim. raastettua (luomu)sitruunankuorta, paseerattuja marjoja, hyvää kaakaota, Peanut Butteria, kahvia jne.


Muutenkin voit ruuvailla ainesosia oman maksusi mukaan. Makuja on monenlaisia, joku tykkää varmaan eniten sellaisesta kuorrutuksesta, jossa on pelkästään voita. Siinä tapauksessa jätä tuorejuusto kokonaan pois.

Lisää nyt tuorejuustoa haluamasi määrä ja vatkaa hetken vielä kuohkeaksi.

Ei hätää, jos vahingossa kuorrutuksesta tulee liian löysää, lisää vain sitten vielä hiukan lisää siivilöityä tomusokeria.

HUOM! Jos käytit makuaineeksi jotain nestemäistä, niin ehket tarvitse lisätä kermaa ollenkaan, muuten
lisää kermaa (maitokin käy, mutta kermasta tulee mielestäni silkkimäisempi kuorrute)) pieni määrä kerrallaan, kunnes saat mielestäsi sopivan koostumukseen kuorrutteeseen.

Riippuen siitä, miten haluat esim. cupcaket kuorruttaa, levittämällä kuorrutuksen veitsellä tai palettiveitsellä tai pursottamalla, kuorrutus kannattaa tehdä käyttötarkoituksen mukaan sopivan paksuiseksi. Jos haluat kuorruttaa ne pursottamalla niin, että kuorrutus jää kauniisti cupcakesin päälle, kuorrutuksen on oltava melko kiinteää/paksua.
Kauniit pursotetut kierteet saat esimerkiksi suljetulla tai avatulla tähtityllalla. Pursotus on yllättävän helppoa ja pienellä harjoittelulla se onnistuu keneltä tahansa. Erilaisia tyllia ja tapoja pursottaa on monia, kokeilemalla löytää omat suosikkinsa.

Pelkästään kuorrutuksen levitys ja esim. raastettu suklaa tai strösselit, koristerakeet, nonparellit, tuoreet marjat  jne. tekevät luomuksestasi juhlavan ja omannäköisesi. Tässäkin vain mielikuvitus on rajana.