lauantai 28. toukokuuta 2016

Oreo Cupcakes




Myös näitä Oreo cupcakeja oli meidän Ravintolapäivän kahvilassamme viime lauantaina. Suklaapohja on vanha tuttu pohja, jota käytän yleensä aina kun leivon suklaacupcakeja, mutta laitan sen nyt tähän kuitenkin, enkä pelkästään linkkiä pohjaohjeeseen. Koristeena olevat Mini Oreot kannattaa painaa kuorrutukseen vasta hiukan ennen tarjoilua, ettei keksi pehmene turhaan.

OREO CUPCAKES (n. 16 kpl)

3 dl sokeria
2,5 dl + 2 rkl vehnäjauhoja
1 dl kaakaota (tummaa, makeuttamatonta)
0,75 tl leivinjauhetta
0,75 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
1,5 tl espresso -jauhetta 
0,5 tl vaniljajauhetta tai 1 tl vanilja-aromia
2 kananmunaa (M-kokoa)
1,5 dl kermamaitoa
1 dl (hiukan vajaa) (rypsi)öljyä
1,5 dl kiehuvaa vettä

Oreo -kuorrutus:
7 Oreota, murskattuna
75 g voita, huoneenlämpöistä
n. 3,5 dl tomusokeria
100 g tuorejuustoa (Philadelphia)
1  rkl kermaa

Koristeeksi:
Mini Oreoita

Laita uuni kuumenemaan 180-asteeseen, kiertoilma 160-asteeseen..

Mittaa kulhoon sokeri, jauhot, kaakao, leivinjauhe, ruokasooda, suola, espressojauhe ja vanilja. Sekoita ainekset keskenään.

Lisää jauhoseokseen munat, kermamaito ja öljy ja vatkaa taikinaa sähkövatkaimella pari minuuttia. Lisää lopuksi kiehuva vesi  ja sekoita vielä ainekset sekaisin. Taikina on todella löysää, älä pelästy, että olet tehnyt jotain väärin. Sen kuuluu ollakin hyvin löysää. Vatkaus kannattaa aloittaa hiljaisella nopeudella, ettei taikinaa räisky ympäriinsä.

Koska taikina on niin löysää, sitä on hankala lusikoida muffinivuokiin, eli ota joku kannu, jossa on nokkaosa ja kaada taikina siihen. Kaada taikinaa suoraan muffinsipellillä oleviin paperivuokiin hiukan yli puolenvälin muffinsipaperia. Jos teet ilman muffinsipeltiä, muffinsipaperien pitää olla tosi tukevia.

Paista uunin keskiosassa n. 17 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla, jos taikinaa ei tartu tikkuun, ovat ne kypsiä. Jäähdytä hetki muffinsipellillä, ota sitten pelliltä pois ja jäähdytä ne loppuun ritilällä.

Kuorruta cupcaket vasta täysin jäähtyneenä.

Oreo- kuorrutus:
Murskaa Oreot hienoksi, jotta palat eivät tuki pursottaessa tyllaa. Jätä odottamaan.

Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi.


Lisää voivaahdon sekaan noin 3 dl tomusokeria ja vatkaa se sekaisin. Lisää sitten tuorejuusto suoraan jääkaapista ja Oreo -murska sekä kerma. Lisää loppu tomusokerista ja vatkaa vielä kuohkeaksi. Voit tarvittaessa lisätä hiukan tomusokeria, kunnes saat sopivanpaksuisen kuorrutuksen. Olen huomannut, että eri tuorejuustomerkkejä käytettäessä, niiden koostumuksessa on hiukan eroja. 

Lusikoi pursotusta pursotinpussiin tai tukevaan pakastepussiin ja pursota kuorrutusta tyllan avulla tai pursotuspussin/pakastepussin kulmaan leikkaamasi reiän kautta cupcakien päälle (tai levitä kuorrutusta veitsellä/lusikalla cupcaken päälle). Paina cupcaken kuorrutukseen koristeeksi Mini Oreo.

Säilytä cupcaket jääkaapissa.

Keväällä pihahommissa vierähtää tunti jos toinenkin, puutarhatyöt kun kuuluvat omiin lempiharrastuksiin. Meidän pihassa on tosi paljon kalliota ja pihassa on paljon korkeuseroja. Ulkonäöllisesti pidän siitä tosi paljon, mutta ainoa miinus siinä on se, että kasveille ei ole minun mielestäni tarpeeksi tilaa, kun näkyvän kallion lisäksi myös nurmikon alla on monessa kohdassa kallio aika lähellä. Olenkin laitellut vuosien varrella pihaan erilaisia kasvukehikkoja. Uusimmat hankinnat ovat nämä lavakaulukset, jotka olivat todella edullisia, koska ne ovat käsittelemätöntä puuta. Käsittelin ne puuöljyllä harmaaksi ja niistä tulikin oikein kivat mielestäni. Nyt taas mahtuu lisää kasveja :), sekä syötäviä, että ihan vain koristekasveja.









 Jotenkin tuntuu, että kesä on jo paljon pidemmällä, kun alkukesä on ollut niin ihanan lämmintä. Saa nähdä, pysyykö ilmat koko alkukesän niin lämpöisenä, ettei hallaöistä ole huolta. Esikasvatan vain osan pienen kasvihuoneeni taimista ja esimerkiksi kurkun, kesäkurpitsan ja tomaatin taimet ostan yleensä valmiina. Tuntuu muuten, että lämmin alkukesä on innostanut puutarhureita ostoksille, koska taimia oli eilen todella vähän tarjolla. En esimerkiksi saanut hankittua kaikkia kirsikkatomaatin taimia. Pitää vaikka huomenna lähteä taas uudestaan puutarhaliikkeeseen, jos sitten saisi loput kasvit hankittua. Itsekasvatetut kasvikset maistuu ihan parhaalta. Vähän sama, kuin itsepyydetty kala maistuu aina kaikista parhaalta.

keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Choco-Marshmallow Cookies




Tuntuu kuin oltaisiin jo pitkällä kesässä, kun nyt on ollut niin ihania lämpimiä ja aurinkoisia päiviä. Kyllä kelpaa. Nyt pitää nauttia näistä ilmoista, kun koskaan ei tiedä, milloin on seuraavan kerran taas kaunista ilmaa. Lupailin kirjoittaa blogiin ohjeita meidän Ravintolapäivän pop-up kahvilassamme olleista leivonnaisista siltä osin, kun niiden reseptiä ei blogista vielä löydy. Tässä nyt ensimmäiseksi Choco-Marshmallow cookie -ohje. Näissä on suklaata sekä sulatettuna että paloina taikinassa ja suklaan makua vahvistamaan lisäsin taikinaan vielä tummaa kaakaojauhetta. Taikinassa on myös reilusti minivaahtokarkkeja.

CHOCO-MARSHMALLOW COOKIES (n. 18 kpl)

160 g sulatettua voita
150 g tummaa suklaata (n. 45 % kaakaopitoisuus), rouhittuna
90 g fariinisokeria
60 g sokeria
0,5 tl vaniljajauhetta/2,5 tl vaniljasokeria
2 rkl siirappia
1 muna + 1 keltuainen (L-kokoisia munia)
1,5 dl (60 g) kaakaota (tummaa, makeuttamatonta)
220 g vehnäjauhoja
1,5 tl  maissitärkkelystä
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl leivinjauhetta
1,5 dl minivaahtokarkkeja

Ennen paistoa:
1 kpl minivaahtokarkkeja per cookie

Sulata voi ja jätä se hetkeksi odottamaan.

Rouhi suklaa ja sulata siitä puolet mikrossa tai levyllä vesihauteessa. Toinen puolisko suklaasta sekoitetaan rouheena taikinan sekaan.

Sekoita voisula + sokerit, vanilja ja siirappi taikinakulhossa. Lisää muna + keltuainen ja sekoita ne rasva-sokeriseokseen. Lisää vielä suklaasula.

Sekoita kaakao, jauhot, maissitärkkelys, ruokasooda ja leivinjauhe keskenään ja sekoita ne taikinaan. Lisää lopuksi sekaan suklaapalat ja sekoita ne taikinan sekaan.

Laita taikina kylmään noin 1-2 tunniksi. Voit tehdä taikinan myös jo pari päivää aiemmin jääkaappiin valmiiksi. Ota taikina ennen paistoa noin 10:ksi minuutiksi lämpenemään.

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen.

Nostele leivinpaperoiduille pelleille cookie -kauhalla tai ruokalusikalla n. 18 kpl taikinapalloja. Paina taikinapallot litteämmiksi ja paina jokaiseen cookieen 1 minivaahtokarkki.

Paista uunin keskitasolla 175-asteessa pelti kerrallaan, kiertoilmalla molemmat pellit kerrallaan 155-asteessa noin 10 minuuttia. Minä paistoin näitä omaan makuuni sopivaksi kiertoilmalla 155-asteessa 11,5 minuuttia. Cookiesit ovat uunista otettaessa vielä hyvin pehmeitä, mutta ne kypsyvät vielä hiukan uunista oton jälkeen. Jos pidät pehmeistä cookieseista, älä siis ylipaista niitä.

Anna cookiesien olla pellillä noin 5 minuuttia paiston jälkeen, ja nosta cookiesit 5-10 minuutin päästä ritilälle jäähtymään loppuun.

Paistoajalla voit säädellä cookiesien rapeutta. Jos pidät melko pehmeistä cookieseista, paista vähemmän aikaa, vastaavasti jos pidät rapeista, paista pidempään. Säilytä ylijääneet cookiet ilmatiiviissä rasiassa.

Tänä vuonna on ilmeisesti tulossa hyvä omenavuosi. Näinköhän mekin saataisiin meidän kääpiöomenapuista enemmän satoa kuin viime vuonna, jolloin saimme kokonaista yhden omenan :). Omenapuun kukat on kyllä kauniita, mutta niiden kukinta ei kauaa kestä, varsinkaan tällaisina kuumina, aurinkoisina päivinä. Tämä allaoleva kuva on meidän omasta puusta.



Ja tämä kukkameri vastaavasti kuuluu naapurin omenapuulle. Sain toissavuonna naapuriltani suuren määrän tämän Valkeakuulaan omppuja, joista tein ihanaa omenasosetta. Viimeiset omenasoseet käytettiin vasta tällä viikolla, vaikka esim. puuron päällä sosetta on syöty purkki jos toinenkin ja myös leivontaan olen sosetta käyttänyt. Viime vuonna puussa ei ollut kuin muutama kukka ja 2-3 omenaa. Tänä vuonna näyttäisi todella lupaavalta. 


maanantai 23. toukokuuta 2016

Ravintolapäivän kahvilamme Kaivopuistossa

Taas yksi mukava Ravintolapäivä takana pop-up kahviloitsijana mieheni kanssa, tarkemmin sanottuna jo meidän 9.s kertamme. Suuri kiitos kaikille kävijöille! 

Joka kerta olen nauttinut täysin sydämin sekä kahvilan tarjottavien suunnittelusta, että niiden leipomisesta, olkoonkin, että  yöunet jäävät joko vähiin tai olemattomiin Ravintolapäivää edeltävänä yönä. Ja pieni univaje ei tunnu missään, kun saa kahvilan pystyyn, sen verran mukavaa sen pyörittäminen on aina ollut. Ilman mieheni apua tällainen ei tietty olisi mahdollista, yksin ei tällaista tavaramäärää saisi roudattua, eikä myöskään oikein tuota myyntipuolta pyöriteltyä. 


Kuvaamiset meinaa aina hiukan jäädä muun hössötyksen jalkoihin, mutta tässä nyt jotain kuvia kuitenkin meidän kahvilasta. Ohjeita pyrin kirjoittelemaan blogiin lähiaikoina niistä leivonnaisista, joiden ohjetta ei blogista vielä löydy. 





Vaikka ilma oli erityisesti alussa upea, ennen kuin tuuli yltyi,  Kaivarissa oli liikkeellä yllättävän vähän porukkaa, eikä tällä kertaa missään vaiheessa päässyt syntymään minkäänlaista jononpoikasta. Ja iltapäivällä Kaivari tuntui tyhjenevän entisestään, tulossa olevan lätkämatsin takia. Ei me itsekään haluttu jäädä matsin katsomista vaille, joten oltiin ajastettu matsi kovikselle, jotta se päästiin katsomaan kotiintultua. Kisaeväät olikin sitten sopivasti omasta takaa valmiina, kun leivonnaisia jäi yli melko paljon. Lätkämatsin katsomisen jälkeen uni tulikin nopeasti silmään, edellisen yön leipomissession ansiosta.



Kaivari on kyllä upea paikka, erityisesti kesällä, eikä paljon upeampaa pop-up kahvilan paikkaa voisi löytää. Meri on itselle ollut aina hyvin rakas, pienenä tyttönä (ihan vain pari vuotta sitten ;)) tuli vesillä vietettyä todella paljon aikaa. Ja oli meillä itselläkin vene ja venepaikka Tokoinrannassa useampi vuosi sitten. Nykyään kun asumme Vantaalla, meillä ei enää ole venettä ja merenrannallekin on valitettavasti hiukan pidempi matka kuin aiemmin. Mutta ei täältä nyt sentään mikään mahdoton matka ole merenrantaan, joko Sipooseen tai Helsinkiin.



CT4U kiittää ja kuittaa Ravintolapäivän osalta ja toivottaa aurinkoista alkanutta viikkoa !

- Raili ja "apupoika" Jari

tiistai 17. toukokuuta 2016

Ravintolapäivä 21.5. - CT4U jälleen mukana


Ensi lauantaina on Ravintolapäivä ja koska mieheni lupautui jälleen apupojaksi minulle, osallistumme taas Ravintolapäivään pistämällä kahvilan pystyyn. Meidät löytää Kaivopuistosta, Merisatamanrannasta läheltä Kompassitoria klo 11.30 - 17.00 aikavälillä. Uskomatonta, että tämä on jo 9.s kerta, kun pyöritämme pop-up kahvilaa Ravintolapäivänä. Jos olet Helsingin keskustassa liikkeellä, tule moikkaamaan meitä ja leivonnaisiani Kaivopuistoon.

Olen jo aiemminkin hehkuttanut, miten hyvin tällainen tapahtuma sopii ruoka-/leivontabloggarille. Saa leipoa sydämensä kyllyydestä, tapaa ihania uusia ja jo tutuksi tulleita ihmisiä. Aivan mahtavaa!
Viime viikolla tein viimeisiä testileivonnaisia ja huomenna tai keskiviikkona ajattelin aloittaa leivontaurakan leipomalla lakritsi- ja vadelmamarenkeja. Marengeista on hyvä aloittaa, koska ne säilyvät ilmatiiviisti suljettuna jokusen viikon.  Lakritsimarengeista on muodostunut meidän perheen suosikkimaku marengeista, mutta kyllä vadelmamarengitkin ovat hyviä. Tässä vähän kuvamaistiaisia osasta valikoimaa, joita aion leivoskella lauantaille:



Pop-up kahvilassamme tulee olemaan tällä kertaa ainakin:

Sitruunaleivoksia sveitsiläisellä marengilla

Raparperi-juustokakku tartaletteja

Cupcakes - Oreo ja Salted Caramel

Brownie Bites suklaaganachella 


Suklaakakkua Mascarpone-kermalla ja marjoilla (GLUTEENITON)

Lakrtisi- ja vadelmamarenkeja

Macaronseja

Minikokoisia uunipaistettuja lakritsidonitseja

Suolaisia minipiiraita

Kahvia, teetä ja kylmäksi juotavaksi Pink Lemonadea

Ja jos ehdin leipasta vielä jotain muutakin aamuyön ja aamun tunteina, niin ehkä jotain muutakin
Vähän meinaa joka kerta karata mopo käsistä leipomusten määrän kanssa :).  

Varaamme taas rasioita mukaamme, joten halutessaan herkkuja voi ostaa take away -rasiaan mukaan. Ja otamme mukaan jälleen myös pöydän ja tuoleja, jotta voit istahtaa alas. 

Kurkkaa omat suosikkisi lauantain Ravintolapäivän paikoista Ravintolapäivän karttahausta                                         
Meidän kahvilamme FB:n tapahtumasivulle yritän päivitellä tuoreinta tietoa meidän paikan osalta ja Instassa (celebration.treats.4.u) myös tietoa.

Toivotaan, että ilma suosii tapahtumaa. Hyvää tulevaa Ravintolapäivää!

t.CT4U
Raili ja "apupoika"Jari

lauantai 14. toukokuuta 2016

Raparperi-juustokakku tartaletit




 
Auringonpaisteeseen ja lämpöön ehti jo tottua sen verran, että tänään kun on ollut pilvistä ja sateista, tuntuu ihan oudolta. Mutta luonto ja allergikot tykkäävät, kun tuli vähän vettä, niin siitepölyt saavat kyytiä. Tänä vuonna tuntuukin olevan taas aika paljon siitepölyä liikkeellä, ainakin kun katselee oman autonsa mustaa kattoa, joka pesun jälkeen on nyt ollut hetkessä kirjava ja kellertävä sävyltään.

Olen tällä viikolla leiponut testileivonnaisia ensi viikon lauantain Ravintolapäivää varten. Laitan lähipäivinä blogiin ja blogini Facebook -sivuille Ravintolapäivän pop-up kahvilani osalta lisätietoa. Aurinkoiset päivät houkuttelivat minut pari päivää sitten pakkaamaan eväät picnic-koriin ja suuntaamaan ulos aurinkoon. Ihanaa! Picnic-koriin mukaan päätyivät myös kuvissa näkyvät Raparperi-juustokakku tartaletit, jotka olivat yksi testileivonnaisista. Olen aiemmin tehnyt hyvin samanlaisia tartaletteja mustikasta (mustikka-juustokakku tartaletit), mutta koska nyt on raparperisesonki, halusin kokeilla, miten tuo ohjeeni taipuu raparperin kanssa. Hyvin toimii. Raparperia kannattaa hiukan pehmittää mikrossa ennen kuin sen laittaa tartaletteihin, koska tartaletteja paistetaan täytteen kanssa melko lyhyen aikaa.

RAPARPERI-JUUSTOKAKKU TARTALETIT (n. 20 kpl)

Pohjat/tartaletit:
4 dl vehnäjauhoja
125 g voita (suoraan jääkaapista)
1 dl tomusokeria
1 kananmuna (L-kokoa)

Täyte:
2 dl mascarponea
2 dl kermarahkaa
1 dl vispikermaa
1,5 dl sokeria
0,5 tl vaniljajauhetta (tai puolitetusta vaniljatangosta siemenet, jos käytät vaniljasokeria, laita 1,5 tl)
2 kananmunaa

Täytteen päälle:
n. 4 vartta raparperia
1 rkl sokeria

Laita muut tartalettipohja-aineet monitoimikoneeseen, paitsi kananmunat ja käytä hetken aikaa. Lisää sitten kananmuna ja käytä vielä sen aikaa,  että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina kahtia. litistä niitä hiukan levymäiseksi ja laita taikinat omissa pakastepusseissaan jääkaappiin n. 30 minuutiksi.

Valmistele sillä välin täytteen päälle tuleva raparperi. Huuhdo ja kuivaa raparperi. Keväällä raparperissa on niin ohut kuori, etä raparperin voi käyttää kuorineen, mutta jos käytät myöhemmin kesällä raparperia, se kannattaa ohuesti kuoria. Leikkaa raparperi ohuiksi pyöreiksi siivuiksi/lanteiksi ja laita ne miksronkestävään kulhoon. Ripota sokeri päälle ja sekoita. Kypsennä mikrossa täydellä teholla noin 1-1,5 minuuttia, kunnes raparperi pehmenee melko paljon. Jätä odottamaan.

Voitele pienet tartalettivuoat kevyesti esimerkiksi vuokasprayllä.  Ota toinen taikinoista jääkaapista ja kauli taikina leivinpaperoidulla työtasolla, joka on kevyesti jauhotettu vehnäjauhoilla, ohueksi levyksi. Ota levystä hiukan tartalettivuokaa suuremmalla pyöreällä muotilla ympyrä ja nosta se tartalettivuokaan. Painele sormin reunoille ja ota tarvittaessa ylimääräinen taikina pois veitsellä reunoista. Käytä tarvittaessa hiukan vehnäjauhoja apuna.

Voit myös nostaa kaulitun levyn vierekkäin olevien tartalettivuokien päälle ja kaulia kaulimella niiden päältä.

Tai kolmas tapa on painella nokare taikinaa sormin vuokaan.

HUOM! Jos sinulla on vain vähän tartalettivuokia, paista osa piiraista ja kumoa kypsät piiraat varovasti käteesi, josta nostat ne hyvin varovasti ritilälle jäähtymään. Tee sitten seuraava setti piiraita ja toista sama kunnes kaikki piiraasi on paistettu. Tai paista osa pikkuvuoissa ja loppuosa isommassa vuoassa.

Nosta vuoat kylmään n. 20 minuutiksi. Toista samoin toisen taikinan kanssa.

Laita uuni kuumenemaan 190-asteeseen, kiertoilma 170-asteeseen.

Pistele pohjat haarukalla, noste ne uuniritilän päälle ja esipaista pohjia 190-asteessa, kiertoilma 170-asteessa 8 minuuttia uunin alatasolla. Tarkkaile pohjia ja käännä tarvittaessa ritilää, jolla vuoat ovat kesken paiston.

Tee pohjien paistuessa täyte:
Sekoita kaikki täyteaineet keskenään esim. haarukalla. Lusikoi täytettä esipaistetuille pohjille noin kaksi ruokalusikallista per pohja. Ripottele lopuksi raparperia täytteen päälle.

Paista vielä uunin alatasossa samalla lämmöllä noin 13 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä.

Säilytä piiraat jääkaapissa.



tiistai 10. toukokuuta 2016

Helpot parsa-pekonipiiraat



Parsan ja pekonin liitto toimii aina, myös näissä helpoissa parsa-pekonipiiraissa. Nämä käyvät hyvin pikkusuolaiseksi kahvipöytään tai esimerkiksi juhlien buffet -pöytään. Parsat ja pekonit voi valmistella halutessaan jo edellisenä päivänä, jolloin piiraiden teko sujuu nopeasti ja helposti, kun taikinana käytetään valmiita pakastevoitaikinalevyjä.

Itse olen parsan suuri ystävä ja pidän erityisesti vihreästä parsasta. Näissä piiraissa kannattaakin ehdottomasti käyttää juuri vihreää parsaa, ihan jo ulkonäön takia. Parsa kannattaa esikypsentää uunissa, jolloin se säilyttää hyvin sekä värinsä että rakenteensa. Useimmiten kypsennän muutenkin parsan joko uunissa tai grillissä, en juurikaan käytä keitettyä parsaa.

PIENET PARSA-PEKONIPIIRAAT (15 kpl)

Nippu vihreää parsaa
Hiukan suolaa
1 tl öljyä
1/2 tl sitruunamehua
140 g paketti pekonisiivuja
5 levyä valmiiksi kaulittuja voi-/torttutaikinalevyjä
100 g pehmeää, mietoa vuohenjuustoa
1 prk/150 g Crème Fraîchea
1 tl raastettua (luomu)sitruunan kuorta
6 basilikanlehteä
1 varsi kevätsipulia
Mustapippuria myllystä
Sormisuolaa ripaus

Kananmunaa voiteluun

Esivalmistele ja kypsennä parsa ja pekoni:
Laita uuni kuumenemaan 180-asteeseen, kiertoilma 160-asteeseen. Leivinpaperoi uunipelti.

Pese parsa hyvin. Ota parsa käsiisi niin, että toinen pääty on toisessa kädessä, toinen toisessa. Taivuta parsan päitä kevyesti toisiaan kohti. Parsa napsahtaa poikki siitä kohtaa, josta alkaa tuore kohta. Jätä puumainen alaosa sivuun (voit keittää siitä esim. risottoihin ja keittoihin sopivaa parsalientä). Itse en yleensä kuori vihreää parsaa, mutta riippuen parsan tuoreudesta, kuori parsaa ohuesti parsan- tai perunankuorimaveitsellä, mikäli se vaikuttaa säikeiseltä.

Laita parsat leivinpaperoidulle pellille, pirskota päälle öljyä, sitruunamehua ja suolaa. Kääntele parsoja, jotta ne maustuvat kauttaaltaan.

Kypsennä parsoja uunin keskitasolla 10-15 minuuttia, parsojen paksuudesta riippuen. Ne saavat jäädä vielä melko napakaksi, koska ne kypsyvät lisää piiraita paistettaessa.

Ota pois uunista ja jätä jäähtymään. Jos paistat piiraat vasta seuraavana päivänä, säilytä parsat kannellisessa rasiassa jääkaapissa.

Parsan kypsyessä, kypsennä pekoni pannulla. Leikkaa pekonisiivut saksilla pienehköiksi kuutioiksi ja kypsennä pannulla ilman rasvaa, välillä käännellen, kunnes rapeutuvat ja ruskistuvat kauniisti kauttaaltaan. Nostele pekonipalat lautaselle, jonka pohjalla on talouspaperia, jotta ylimääräinen rasva imeytyy paperiin. Jos paistat piiraat vasta seuraavana päivänä, siirrä pekonipalat jäähdyttyään kannellisessa rasiassa jääkaappiin.

Vuohenjuusto-Crème Fraîche -täyte:
Hienonna vuohenjuusto lautasella haarukan avulla ja sekoita se Crème Fraîchen kanssa. Mausta seos sormisuolalla, mustapippurilla ja sitruunankuoriraasteella ja hienonna sekaan myös basilikanlehdet sekä kevätsipuli.


Piiraiden täyttö ja paisto:
Ota kaulitut taikinalevyt sulamaan ja irrota ne toisistaan ja asettele vierekkäin leivinpaperoidulle pellille.

Laita uuni kuumenemaan 225-asteeseen, kiertoilma 200-asteeseen.

Leikkaa jokainen taikinalevy kolmeen osaan, jolloin saat 15 pienehköä suorakaidetta. Levitä suorakaiteen keskelle vuohenjuusto-Crème Fraiche seosta vajaa teelusikallinen (vähän kuin viinerissä hillo-osa, eli reunat vapaaksi seoksesta). Laita täytteen päälle 2 parsaa (nuppuosa), jotka on leikattu sopivan mittaiseksi niin, että parsojen keskelle jää vapaata tilaa. Ripota paistettuja pekonipaloja tyhjäksi jääneeseen tilaan parsojen keskelle.

Voitele piiraiden reunat kananmunalla pullasudin avulla. Vältä voitelemasta ulkosyrjiä, jotta saat lehteviä leivonnaisia.

Paista uunin keskitasolla n. 15 minuuttia, kunnes piiraat ruskistuvat kauniisti ja nousevat lehteviksi. Nauti mielellään lämpiminä, tai ainakin muutamien tuntien kuluessa, jolloin piiraiden lehtevyys on parhaimmillaan.


VINKKI:
Tee ylijääneistä aineista parsa-pekonimunakas. Leikkaa parsoista pieniä lantteja, yhdistä voitelusta jäänyt kananmuna, parsapalat, pekonipalat, vuohenjuusto-Créme Fraîche täyte ja lisää 2-3 kananmunaa lisää, vähän mustapippuria ja suolaa. Pyöräytä aineista pannussa munakas. Tai kypsennä munakas uunissa uuninkestävässä pannussa/vuoassa.

Ihanaa, että nyt on ollut ihan mahdottoman upeita, aurinkoisia ja lämpimiä päiviä melko kylmän alkukevään jälkeen. Luonto heräsi vauhdilla ja oikein räjähti vihreäksi ja osan lehdistä melkein näkee kasvavan, jos katselee hiukan pidempään. Kyllä tätä kesää on taas odotettu, mutta hyväähän kannattaa odottaakin.

Kävin eilen illalla ihailemassa Roihuvuoren Kirsikkapuistossa ja Japaninpuistossa kirsikkapuiden kukintaa (siellä oli "pari" muutakin ihmistä ja autopaikkaa sai hiukan haeskella). Kukinta on nyt parhaimmillaan, mutta jos ilmat jatkuu näin lämpimänä, tuosta kauneudesta ei kauhean kauaa enää saa nauttia. Pidä siis kiirettä, mikäli haluat päästä osalliseksi tästä lyhytaikaisesta ihanuudesta. Puistossa juhlitaan sunnuntaina Hanami -juhlaa, joten toivotaan, että kukinta ainakin sinne asti kestää kauniina.



keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Äitienpäiväkakku mansikka- ja vaniljatäytteillä





Meillä tämä kakku on enää muisto vain, mutta tämä kakku käy hyvin esimerkiksi tulevaan äitienpäivään. Kakun täytteeksi keitetään helppo mansikkahilloke ja vatkatusta Flora Vanillasta tehdään lisäksi nopea vaniljamousse.

Jos haluat tehdä kakun päälle samanlaisia ruusuja, kuin tässä kakussa on, tarvitset ruusutyllan ja mielellään myös kukka-/ruusunaulan. Ruusut voi tehdä vaikka jo pari päivää aiemmin jääkaappiin kannelliseen rasiaan odottamaan. En ottanut kuvia enkä videota ruusujen teosta, mutta internetistä löytyy hyvin videoita aiheesta (buttercream roses), mikäli et ole aiemmin tehnyt pursotettavia ruusuja.

HUOM! Tein kakun korkeareunaiseen 18 sentin irtopohjavuokaan ja käytin kakkua täyttäessä reunakalvoa, jotta sain hyvin korkean kakun aikaiseksi. Mikäli sinulla ei ole korkeareunaista irtopohjavuokaa, eikä reunakalvoa tms. käytettävissä, tee samalla ohjeella kakku 22-24 cm:n irtopohjavuokaan, jolloin saat matalamman kakun aikaiseksi.

MANSIKKATÄYTEKAKKU (n. 8-10:lle)

Kakkupohja:
Tee kakkupohja 3:sta L-kokoisesta kananmunasta tämän ohjeen mukaan

Täyte: 
3 liivatelehteä
1 Flora Vanilla
1,5 rkl vettä
n. 3 dl mansikkahilloketta (ohje alempana)

Mansikkahilloke:
390 g mansikkasurvosta
150 g/n. 1,5 dl Hillo-marmeladisokeria

Kostutus:
n. 1 dl vaniljamaitoa (maidon sekaan 0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria)

Mansikkahilloke:
Mittaa kattilaan mansikkasurvos ja Hillo-marmeladisokeri. Keitä välillä sekoittaen noin 3 minuuttia ja kaada hilloke jäähtymään laakealle lautaselle.

n. 400 g Itsetehtyä vaahtokarkkimassaa tai muuta kaulittavaa massaa
Minulla valkoista vaahtokarkkimassaa, josta osan värjäsin vaaleanvihreäksi pastavärillä, osan jätin valkoiseksi (alareunassa oleva "nauha)

Jos kakku tarjoillaan koristelupäivänä melko nopeasti koristelun jälkeen, voit päällystää kakun ylijäävällä mansikkahillokkeella (kakun täytteeksi käytetään n. 3/4 hillokkeesta) kaulintamassan tarttumapinnaksi. Mikäli kakku tarjotaan vasta seuraavana päivänä, tee kakkuun eristyskerrokseksi sokerikreemi.

Sokerikreemi
200 g huoneenlämpöistä voita (suolatonta)
2 dl tomusokeria
4 tl vaniljasokeria
n. 1 rkl maitoa tai vettä

Vatkaa voita hetki sähkövatkaimella ja lisää sitten  sokerit. Vatkaa taas hetki. Lisää sitten nestettä pieni määrä kerrallaan, kunnes saat toivomasi paksuisen sokerikreemin.

Paista kakkupohja linkin ohjeen mukaan ja anna sen jäähtyä kunnolla ennen täyttöä.

Kakun täyttö:
Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen n. 5-10 minuutiksi. Vatkaa Flora Vanilla vaahdoksi sähkövatkaimella. Kuumenna 1,5 rkl vettä ja sekoita siihen käsin kuivaksi puristamasi liivatteet.
Sekoita hetken jäähtynyt liivateseos Flora Vanillan joukkoon.

Pese ja kuivaa vuoka, jossa paistoit kakkupohjan. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Vuoraa kakkuvuoka tuorekelmulla ja aseta pohjapala vuokaan. Kakku kannattaa nyt kasata niin päin, että kakkuvuokaa vasten paistunut=tasaisin kakkukerroksista tulee päällimmäiseksi. Jos käytät reunakalvoa, viritä ne kakkuvuokaan nyt.

Kostuta vuokaan laittamaasi kakkupohjaa kevyesti vaniljamaidolla. Levitä kakkupohjalle mansikkahilloketta (siitä käytetään kakkuun n. 3/4 osaa) ja sen päälle 1/2 Flora Vanillasta. Laita vuokaan seuraava kakkupohja, kostuta se ja levitä taas mansikkahilloketta ja loput Fora Vanillasta. Lisää viimeinen kakkupohja, kostuta sitä kevyesti. Peitä kakku ja laita se kylmään vetäytymään minimissään pariksi tunniksi, mielellään seuraavaan päivään.

Poista kakku varovasti vuoasta ja nosta se tarjoilualustalle.

Kuorrutus:
Levitä mansikkahilloketta tai sokerikreemiä kakun päälle ja ja reunoille. Tasoita pinta mahdollisimman tasaiseksi. Kun voikreemipinta on tasainen, myös massapinnasta saa siistin. Laita mielellään kakku hetkeksi jääkaappiin viilentymään. Toista uudestaan.

Ripottele sihdin läpi tomusokeria silikonialustan/leivinpaperin päälle ja pehmitä massaa sen päällä hetken, kunnes se hiukan pehmenee. Kauli massa pyöreäksi, kakkua jonkun verran suuremmaksi ympyräksi ja nosta se esim. kaulimen avulla kakun päälle. Tasoittele kuorrutusta käsin tai kakuntasoittajalla ja leikkaa ylimääräinen massa alareunasta pois. Tasoittele vielä massaa, jotta saat siitä mahdollisimman kauniin pinnan kakulle.

Jos haluat, voit tehdä kakun alareunaan erivärisen nauhan, kuten kuvissa olevassa kakussa. Kauli pitkä suikale massaa ja leikkaa se tasaiseksi nauhaksi esimerkiksi viivoittimen avulla. Ripota hiukan tomusokeria pintaan ja rullaa kevyesti rullalle. Kostuta kakun alareunaa hiukan pensselin avulla vedellä ja kierrä nauha kiinni kakun alareunaan. Leikkaa ylimääräinen nauha pois.

Sokerikreemi ruusuihin ja lehtiin:
200 g voita, huoneenlämpöistä
5 dl tomusokeria
1 tl vanilja-.aromia
1 rkl kermaa

Rosan väristä pastaväriä ruusuja varten
Vihreää pastaväriä lehtiä varten

Vatkaa voi vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää loput aineet ja vatkaa vielä hetki. Sokerikreemin on oltava hyvin jämäkkää, jotta siitä saa pursotettua ruusut ruusutyllalla. Lisää tarvittaessa vielä hiukan tomusokeria, ellei terälehdet pysy hyvin muodossaan.

Värjää suurin osa sokerikreemistä ruusuja varten haluamallasi värillä. Värjää pienempi osa lehtiä varten vihreäksi.

Jos et ole aiemmin pursottanut ruusuja, se vaatii hiukan harjoittelua. 1-2 ruusua pursotettuasi se sujuu jo helpommin.

Ruusut on mielestäni helpointa pursottaa pienen leivinpaperipalan päälle kukkanaulaan ja siirtää jääkaappiin kovettumaan (leivnpaperipala jää alle, josta ruusu on helppo vetää ruusunaulasta pois). Leivnpaperipala kannattaa kiinnittää pienellä sokerikreemitipalla kukkanaulaan.

Lehdet ja varret pursotin suoraan kakkuun. Minulla oli lehtitylla, mutta saman asian ajaa tukevan pakastepussin kulmaan leikattu V:n mallinen reikä, josta saat lehdet pursotettua.

VINKIT:
Jos sokerikreemi lämpenee liikaa, laita se hetkeksi välillä jääkapapiin jähmettymään

Sokerikreemiä jää luultavasti hiukan yli, mutta se säilyy ainakin viikon jääkaapissa kannellisessa rasiassa säilytettynä. Ota se ajoissa huoneenlämpöön lämpenemään ennen käyttöä.

HUOM! Massoilla kuorrutettuja kakkuja ei säilytetä peitettynä, vaan sellaisenaan jääkaapissa, jotta massaan ei kerry kosteutta ja sen rakenne pysyy hyvänä.