keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Halloween Brownie valkosuklaaganachella ja paukkukarkeilla



Vietetäänkö teillä jotenkin Halloweenia? Meillä ei kovin isosti, mutta koska rakastan juhlia, leivontaa ja näpertelyä, tulee Halloweeniksi yleensä ainakin leivottua jotain teemaan sopivaa. Koska suklaa käy yleensä tilanteeseen kuin tilanteeseen, tuumin, että suklaisesta browniesta saa helposti viritettyä Halloween brownien. Laitoin tavallisen brownie taikinan sekaan Mini Smarties -rakeita, päällystin kypsän brownien oranssiksi värjätyllä valkosuklaaganachella ja ripotin pinnalle vielä Popping Candya, joka poksahtelee mukavasti suussa ja sitten  nostelin erikseen tekemäni Halloween koristeet päälle.

Postauksen lopusta löydät teko-ohjeet syötäviin noidanhattuihin, hämppiksiin ja haamuihin. Niitä voisi hyvin käyttää jonkun muunkin leivonnaisen koristeena (esim. cupcake, kakku) tai jälkiruoan koristeena (esim. rahka-annos, pannacotta, jätskiannos) brownien sijaan.

HALLOWEEN BROWNIE (n. 20X30 cm suorakaidevuokaan)

200 tummaa suklaata (50-60 % kaakaopitoisuus)
160 g voita
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
1,5 tl espresso -jauhetta
2,5 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
3 munaa (L-koko)

4 pikkurasiaa Mini Smarties rakeita (LIDListä ostettuja)

Valkosuklaaganache:
1/2 dl vispikermaa
100 g valkosuklaata
0,5 rkl voita
keltaista pastaväriä (tarvittaessa hiukan myös punaista)

Koristeluun:
n. 3 pikkurasiaa Mini Smarties rakeita (LIDListä ostettuja)
n. 1/2 pussia paukkukarkkia (Popping Candy)
Syötäviä Halloween -koristeita, ohje alempana

Brownie:
Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen. Vuoraa n. 20x30 cm:n kokoisen suorakaiteen mallisen vuoan pohja ja reunat leivinpaperilla

Sulata paloiteltu suklaa + voi keskenään. Voit tehdä sen joko mikrossa puoliteholla (n. 1,5 minuuttia) tai kattilassa matalalla lämmöllä levyllä. Älä ylikuumenna, ettei suklaan rakenne kärsi. Sekoita keskenään.

Ota tarvittaessa isompi taikinakulho ja kaada voi-suklaseos siihen. Lisää sokeri, sekoita keskenään lusikalla/lastalla. Lisää sitten vanilja, espresso -jauhe ja jauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi munat ja sekoita taikina tasaiseksi. Vältä liian voimakasta sekoitusta, ettei brownie -taikinastasi tule liian kakkumaista. Siihen ei ole tarkoitus sitoutua ilmaa, vaan valmiin brownien on tarkoitus olla tahmea.

Siirrä taikina vuokaan ja tasoita se nuolijalla. Paista uunin keskitasolla noin 17 minuuttia. Brownien kuuluu jäädä melko löysäksi, koska se kiinteytyy jäähtyessään jonkun verran. On tietenkin makuasia, kuinka tahmeaksi brownien haluaa jättää, siksi tarkkaa paistoaikaa on vaikea sanoa. Ei kannata ylipaistaa, muuten siitä tulee kuiva, eikä rakenne ole oikeanlainen.

Nosta brownie ritilälle jäähtymään vuoassaan noin 10 minuutiksi, ennen kuin nostat sen varovasti leivinpaperin avulla vuoasta pois ritilälle jäähtymään loppuun

Suklaaganache:
Rouhi suklaaganachea varten suklaa pienemmiksi paloiksi. Kuumenna kerma ja voi mikrossa tai kattilassa levyllä lähes kiehumapisteeseen. Älä anna sen kuitenkaan kiehua. Ota pois lämmöltä.

Lisää kuuman kerman joukkoon suklaarouhe ja jätä seos hetkeksi odottamaan. Lisää keltaista väriä ja sekoita suklaaganache tasaiseksi. Tarkista väri, itselläni pelkkä keltainen väri aikaansai voimakkaan oranssin. Lisää tarvittaessa hiukan punaista väriä. Anna hetki jäähtyä ja levitä sitten jäähtyneen brownien päälle esimerkiksi palettiveitsellä.

Anna ganachen jähmettyä hiukan ja ripota pinnalle Mini Smarties rakeita. Ripota vielä paukkukaramellia (Popping Candy) noin puolikas pussi brownien pintaan.

Jos haluat, voit vielä koristella browniesi syötävillä Halloween -koristeilla. Tässä ohjeet noidanhattuun, hämppiksiin ja haamuihin.

NOIDANHATUT

Tarvitset yhtä noidanhatua varten:

1 kpl Hershey's Kisses suklaanamin (minulla oli Cookies n' Cream versioita, joten tarvitsin dipata karkin ensin ruskeaan Candy Melts -sulaan. Suklaakin käy. Jos sinulla on valmiiksi perussuklaiset Kisses -karkit, 1. vaihe jää pois)

Ruskeita Candy Meltsejä n. 3 kpl tai tummaa suklaata n. 10 g
Puolikas Oreo -keksistä (täytteet poistettuna)
Vihreitä Candy Meltsejä n. 3 kpl tai valkosuklaata, jonka värjäät pastavärillä vihreäksi
Pari pientä keltaista sokerihelmeä/koristeraetta


Sulata tumma Candy Melts/tumma suklaa mikrossa pienessä kupissa, kunnes se on juoksevaa. Dippaa Kisses - karkki siihen ja nosta leivinpaperin päälle jähmettymään. Laita hetkeksi jääkaappin, jolloin jähmettyy nopeammin.

Irrota Oreo -keksin puolikkaat toisistaan ja kaavi täyte pois. Yhteen hattuun tarvitaan vain toinen puolikas ilman täytteitä.

Sulata vihreä Candy Melts/valkoinen suklaa mikrossa suoraan pienessä Mini Grip -pussissa. Jos käytit valkosuklaata, värjää se vihreäksi. Leikkaa pussin kulmaan reikä ja pursota ympyrä Oreo -keksin keskelle ja paina sitten kevyesti aiemmin valmistelemasi Hershey´s karkki keskelle. Lisää vielä sokerihelmi/koristerae. Anna jähmettyä ja käytä koristeena.

HÄMPPIKSET

Tarvitset yhtä hämppistä varten:

Ruskeita Candy Meltsejä n. 3 kpl tai tummaa suklaata n. 10 g
Pyöreä karkki (minulla Halvan Suklaa lakukuula)
Jelly Bean
Punaisia Candy Meltsejä 2 kpl tai valkosuklaata, jonka värjäät punaiseksi n. 5 g


Sulata tumma Candy Melts/tumma suklaa mikrossa pienessä kupissa, kunnes se on juoksevaa. Dippaa suklaasulaan ensin kuula ja nosta leivinpaperille jähmettymään. Dippaa sitten heti perään puoliksi leikkamaasi Jelly Bean ja paina se kuulaan pääksi.

Sulata punaiset Candy Meltsit/valkoinen suklaa mikrossa suoraan pienessä Mini Grip -pussissa. Jos käytit valkosuklaata, värjää se punaiseksi. Pursota hämppikselle silmät (leikkaa pussin kulmaan pieni reikä ja pursota siitä). Laita hetkeksi kylmään jähmettymään.

Jalat pursotetaan sulasta Candy Meltsistä tai suklaasta, mutta ne kannattaa pursottaa vasta, kun hämppis on jo lopullisessa paikassa brownien päällä, Pursota nekin pussin kulmaan leikkaamastasi pienestä reiästä sulalla Candy Meltsillä tai suklaalla.

HAAMUT

Tarvitset yhtä haamua varten:

1 kpl valkoinen vaahtokarkki
Sakset
3 kpl valkoisia Candy Meltsejä tai n. 10 g valkoista suklaata
(valkoinen suklaa on aika kellertävää, voi värjätä sulatetun suklaan valkoisemmaksi lisäämällä siihen hiukan valkoista pastaväriä)
Ruskeita Candy Meltsejä 2 kpl tai tummaa suklaata n. 5 g
Puutikku/pensseli


Pyöristä vaahtokarkin toinen pää hiukan pyöreämmäksi muotoilemalla sitä saksilla pyöreämmäksi.
Sulata Candy Meltsit tai valkosuklaa pienessä kupissa. Nosta pyöristetty vaahtokarkki leivinpaperin päälle ja valele sen päälle lusikan avulla sulaa Candy Meltsiä/suklaasulaa. Valuva Melts/suklaasula sopii hyvin haamun alaosaan eli anna sen olla. Nosta hetkeksi kylmään jähmettymään.

Sulata silmiä varten ruskeat Candy Meltsit tai tumma suklaa mikrossa pienessä kupissa. Maalaa haamulle silmät ja halutessasi suu puutikun/pensselin avulla.

VINKIT:

- Koristeet voit tehdä hyvin pari päivää aiemmin ja säilyttää kannellisessa rasiassa huoneenlämmössä

- Brownien voit leipoa päivää aiemmin ja säilyttää huoneenlämmössä peitettynä, mutta kuorrutus ja koristelu kannattaa tehdä vasta tarjoilupäivänä

- Koristeet sopivat hyvin monen Halloween -herkun koristeeksi. Kun koristeet ovat valmiina, koristelu käy kädenkäänteessä.

Itselläni on viikonloppuna paljon mieleistä ohjelmaa, kun torstaista sunnuntaihin on Messukeskuksessa Viini ja Ruoka -tapahtuma (olen menossa sinne ainakin sunnuntaina) ja Wanhassa Satamassa lauantaista sunnuntaihin Lakritsi- ja Salmiakkifestivaalit. Suosittelen molempia tapahtumia lämpimästi. Ehkä törmätään viikonloppuna :).

perjantai 21. lokakuuta 2016

Arvonta - lippupaketti Viini ja Ruoka 2016 (+Kirjamessut) tapahtumaan

Suomen suurin ruokatapahtuma Ruoka ja Viini järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä samaan aikaan Kirjamessujen kanssa 27. - 30.10. Tarjolla 600 viiniä, 60 erilaista ruoka-annosta ja yli sata yritystä, joiden osastoilta voi tehdä ruokaan liittyviä hankintoja.


Tapahtuma on uudistunut useammallakin tapaa. Ensinnäkin nimi on lyhennetty aiemmasta Viini-, Ruoka ja Hyvä Elämä -tapahtumasta ytimekkäämpään ja yksinkertaisempaan muotoon: Viini- ja Ruoka -tapahtumaan. Lisäksi ilta-aukioloaikoja on pidennetty ja ruoka- ja viinialueiden raja-aidat on poistettu, jolloin koko tapahtuma-alue on anniskelualuetta. Alaikäiset pääsevät messuille huoltajan seurassa.

Viinit ja ruoka-annokset maksetaan maistelulipukkeilla, joita voi ostaa tapahtuma-alueelta. Valinnanvaraa on sekä ruokien että viinien osalta melkoisesti. Messuilla on mukana 10 eri ruokarekkaa: Kimchi Wagon, Fat Tomato, Thai Papaya, Il Carro, Fisu&Ranet, Käpylän Majakka, Mielensäpahoittajan ruokarekka, Levant, Alexsanders ja Street Castro. Ensimmäsitä kertaa tapahtumassa on myös vegezone, joka on erikoistunut raakaruokaan.

Paikan viinitastingeihin, joissa maistellaan Vuoden viinit -kilpailun finalisteja voi hankkia etukäteen täältä: http://viiniruoka.fi/ Sivuilta löydät myös tarkempaa tietoa tapahtumasta. Kannattaa ehdottomasti tutustua etukäteen tarjontaan, jotta messuista saa mahdolisimman paljon irti.

Messuilla uutuuskeittokirjojejn kirjoittajat kertovat kirjoistaan ja sunnuntaina on mahdollisuus seurata, kuinka finaaliin päässeet kuusi kotileipuria mittelevät taitojaan kakunkoristelun SM-tittelistä. Finalistit koristelevat kilpailuteoksensa yleisön ja tuomarien silmien alla. Kriteereinä kilpailussa on koristelun monipuolisuus ja kakun herkullisuus.

Arvon lippupaketin, jossa 2 sisäänpääsylippua  (arvo á 16 €) Ruoka- ja Viini tapahtumaan. Samoilla lipuilla pääsee myös samaan aikaan Messukeskuksessa järjestettäville Kirjamessuille. Arvontaan pääset mukaan jättämällä tämän postauksen kommenttikenttään viestin ja sähköpostiosoitteesi, jota tarvitsen vain voittajan tavoittamista varten.  Aikaa osallistua arvontaan on vain sunnuntaihin 23.10.16 klo 22:00 asti, joten toimi nopeasti, mikäli messuliput kiinnostavat. Voittajan julkistan blogini CT4U FB-sivulla ja voittajaan olen myös henkilökohtaisesti yhteydessä.

Viini- ja Ruoka -tapahtuman järjestävät Viinilehti Oy ja Messukeskus

Itse aion vierailla messuilla ainakin sunnuntaina, mahdollisuuksien mukaan myös jonain muuna päivänä. Ehkä törmätään siellä :).

Onnea arvontaan ja hyvää loppuviikkoa!

-Raili

sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Slow Food Festival - Fiskars Village


Pari viikkoa sitten kävin tunnelmallisessa Fiskarsin Ruukissa tutustumassa Slow Food Festivaaleihin, joka kokoaa yhteen lähiseudun tuottajat ja lähiruoasta kiinnostuneet kuluttajat. Tämä vuotuisesti syksyllä järjestetty tapahtuma järjestettiin nyt jo kahdeksatta kertaa. Tapahtuma tarjosi runsaasti silmänruokaa varsinaisten makuelämysten lisäksi. Reilut 60 lähiseudun tuottajaa levittäytyi ulkona Paja-aukiolle ja sisätiloihin Makasiinin ja Kuparipajan tiloihin.

Fiskarsin Ruukin alue oli itselleni ennestään tuttu, joten kun sain *kutsun muutaman muun bloggaajan ohella tähän lähiruokatapahtumaan, lähdin innolla mukaan. Onhan ruoka ja lähiruoka itselle sydäntä lähellä oleva asia ja omassa pihassa ja pikku kasvihuoneessakin tulee viljeltyä kaikenlaista, sekä tuoreena käytettäväksi, että säilöttyä satoa talven varalle.


Slow Food on maailmanlaajuinen aatteellinen järjestö ja paikallistasolla toimiva liike, jonka perusideana on, että kaikki ihmiset voisivat nauttia maukkaasta ja terveellisestä ruoasta, samalla kun se hyödyttää myös tuottajia ja ympäristöä. Tarkoituksena on edistää lähituotetun ruoan asemaa alueella. Liike sai alkunsa vuonna 1986 Roomasta ja tällä hetkellä Slow Food-liike toimii 152 maassa. Slow Food Västnyland perustettiin Tammisaaressa 2009 ja Slow Food Festivalin lisäksi se järjestää muitakin lähiruokatapahtumia.

Viime vuosina lähiruoan arvostus onkin ollut mukavasti kasvussa ja ihmisiä kiinnostaa, mistä oma ruoka on peräisin ja miten se on tuotettu. Juttelin joidenkin pientuottajien kanssa heidän tuotteistaan ja oli ihanaa huomata, kuinka intohimoisesti he tuotteiisiinsa suhtautuvat. Yksi hyvä esimerkki oli Tammisaarelainen Tittis korgar, jonka marmeladit olivat aivan ihania. Tuotteisiin kuuluu nimen mukaisesti myös pariskunnan tekemiä koreja ja puutuotteita.



Saaristolaisleipä on omasta mielestäni yksi parhaista leivistä ja maistiaispalan jälkeen ostoskassiini sujahtikin Tammisaarelaisen Lilla Skärgårdsbagerietin/Pieni Saaristoleipomon makoisa saaristolaisleipä kotiinviemisiksi. Ostin myös Lohjalaisen Linnan Saskatoon yrityksen Saskatoon hyytelöä pari purkkia. Minulla oli tarkoituksena mennä kesällä poimimaan saskatoonia kyseiselle tilalle itsepoimintaan ystäväni kanssa, mutta myöhästyimme poiminnasta vajaan viikon, koska Saskatoonin satokausi on melko lyhyt. Ensi kesänä sitten ehdottomasti tätä supermarjaa poimimaan.


Jonkun aikaa festivaalialuetta kierreltyämme ja lounasajan lähestyessä, suuntasimme askeleemme Laundry Fiskars Café Bariin. Laundry on rento kahvila/baari, joka kokoaa paikalliset yhteen kahville, lounaalle sekä illanviettoon, vähän kuin yhteinen olohuone siis. Nimensä paikka on saanut siitä, että paikalla on alunperin toiminut Fiskarsin Ruukin vanha pesutupa. Rakennus on peräisin vuodelta 1860 ja se on ehtinyt toimia myös kouluna, puhelinkeskuksena ja mm. kirjastona. Paikan omistaa pirtsakka Lea Sarasjoki (ylhäällä vasemmalla). Lounasseurana oli yläkuvassa näkyvä aurinkoinen Tuula-opas, joka piti meistä hyvää huolta koko reissun ajan sekä Matkakuume -blogin Gia ja Miika suloisen pikkutyttärensä Bellan kanssa. Kuvasta puuttuu Smoothiempaa menoa -blogin Piiku sekä Lämmöllä tehtyä -blogin Maija. Kannattaa käydä lukemassa jossain vaiheessa myös muiden bloggareiden postaus festivaaleista (tästä  Piikun postaukseen ja tästä Maijan postaukseen aiheesta).


Lounaan jälkeen oli vielä aikaa tutustua festivaalitarjontaan. Näissä kuvissa näkyy vain murto-osa siitä tarjonnasta, jota festivaaleilla oli. Kuvissa näkyvien tuotteiden lisäksi tarjolla oli mm. liha- ja kalatuotteita sekä leipomotuotteita.

Varsinaisten lähiruokkamarkkinoiden lisäksi Fiskarsin Ruukissa on tavallisestikin paljon nähtävää ja koettavaa. Alueella on paljon pieniä putiikkeja ja pajoja, ravintoloita ja kahviloita, kauniit maisemat, vanhoja hienoja rakennuksia jne. Fiskarsin Ruukki on perustettu vuonna 1649, joten paikalla on paljon historiaa. Ruukin eri aikakausiin voi tutustua näyttelyssä, joka kertoo alueen historiasta.

Fiskarsin museolla oli oma myyntipöytä ja se oli käynnistänyt tapahtumaa varten vanhan, alakuvassa näkyvän myllyn ja jauhanut myyntiin tuoreita jauhoja. Ostin itse pussillisen luomu ruisjauhoja, mutten vielä ole kerennyt leipomaan niistä, joten en osaa sanoa, huomaako näiden jauhojen tuoreuden valmiissa leipomuksessa.



Rekolan Panimolla oli sympaattinen Kleinbus -olutauto. Itse en ole oluen ystävä, mutta ostin miehelleni tuliaisiksi pullollisen Rekolan Panimon Metsän henki olutta, joka on maustettu hennosti kuusenkerkällä, heidän myyntikojultaan. Mieheni kehuttua olutta,  maistoin sitä itsekin kulauksen ja totesin, että tämänmakuista olutta voisin jopa itsekin ajatella juovani.


Kakkukahvit meille tarjosi PetriS Chocolate Room. Paikka on varsinainen konditoriatuotteiden, suklaan ja praliinien ystävän taivas. Vai mitä tuumaat yläkuvan herkuista, alkaisiko olemaan valinnanvaikeutta? Tuotteista löytyy paljon myös gluteenittomia vaihtoehtoja.


Tältä muuten näyttää bloggaajien kahvihetken aloitus :). Kukaan ei saa koskea herkkuihin, ennen kuin kaikki ovat varmasti saaneet hyvät kuvat. Välillä on kiva, kun paikalla on samanhenkisiä ihmisiä, jotka eivät katso kieroon kuvaussessiota, vaan heiluvat kameroiden kanssa samalla tavalla kuin itsekin kúvaamassa.


Itse valitsin herkkuhetkeni kakkupalaksi teen kanssa vaaleanpunaisen shampanja-mansikka kakun. Kakku oli unelmanpehmeää, kuin pala pilveä kielen päällä. Saimme valita myös suklaista/praliineista pienen rasiallisen herkkuja kotiinviemisiksi. Jaoin joka suklaan/praliinin perheen kanssa kristillisesti neljään osaan, jotta kaikki saivat maistaa joka makua. Petris Chocolate Room löytyy Fiskarsin lisäksi myös Porvoosta.


Tutustuimme myös Ägräs Distilleryn yhteydessä olevaan Tap roomiin (yläkuvan vasemman puoleiset kuvat). Tislaamo valmistaa giniä, akvaviittia ja digestiiviä, jotka maustetaan paikallisilla villiyrteillä sekä viskiä.  Tosin viskin kypsymistä joutuu vielä odottelemaan jokusen vuoden, ennen kuin Ägräsin viskiä on mahdollisuus päästä maistamaan. Kypsytysluolaksi viskille on löydetty meren rannalla oleva luola ja viskistä on tarkoitus tehdä ns. savuviskiä.  Ägräsin viskin raaka-aineena on mallastettu ohra. Ägräs on muuten muinainen suomalainen viljan ja kasvillisuuden haltija ja jumala.

Ennen kotiinlähtöä Ravintola Kuparipaja/Kulma tarjosi meille välipalaa. Yläkuvassa oikealla näkyy hiukan tuota Kulmaa ja valitsemani tanskalaistyylinen voileipä haudutetun teen kera. Olipa erinomainen leipä ja oli ihanaa saada todella huolella valmistettua teetä. Paikan omistaja Juha Järvinen oli suorittanut jokin aika takaperin teekoulutuksen ja sen ansiosta täältä saa nyt todella laadukasta teetä. Eri teelaadut vaativat eriasteista vettä ja eripituisen haudutusajan, jotta teelaadun parhaat ominaisuudet saadaan esiin. Olikin ensimmäinen kerta, kun teen tilattuani sain mukaan ajastimen, johon oli ajastettu aika, jolloin teesiivilä nostetaan kupista pois. Ravintolan menu vaikutti mielenkiintoiselta ja siinä on käytetty mahdollisimman paljon paikallisia raaka-aineita.

Takaisin minibussiin kömmittyämme, ostoksien kanssa paluumatkaa varten, meitä odotti vielä mukava yllätys, kun saimme ihanat lahjakassit, joissa oli sekä herkkuja että käyttötavaraa. Todella mukava päivä kokonaisuudessaan ja kaiken lisäksi ilmakin suosi meitä.

*Matkat Fiskarsiin minibussilla, sekä mahtavan Tuula -oppaan käyttöömme, tarjosi Länsi-Uudenmaan Lumo Matkailu Oy. Kiitos myös yllämainituille toimijoille kestityksestä ja infosta sekä niille pientuottajille, jotka olivat osallistuneet lahjakassiemme täyttämiseen.

Pysyäksesi ajan tasalla siitä, mitä kaikkea kivaa Länsi-Uusimaa tarjoaa, kannattaa käydä Länsi-Uudenmaan Lumo Matkailu Oy:n sivuilla täällä

sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Pumpkin Pancakes + linkki ihanaan kurpitsakakkuun


Rakastan kurpitsaa melkein muodossa kuin muodossa. Kypsennän yleensä kurpitsaa kerrallaan uunissa melko suuren määrän ja teen osasta paahdettua kurpitsaa sosetta, osan jätän paloiksi. Näin minulla on jääkaapissa useampaan ruokaan valmiina kypsää kurpitsaa käytettäväksi. Nopeuttaa ruoanlaittoa/leivontaa melkoisesti.


Tällä kertaa otin jääkaapista aiemmin tekemääni kurpitsasosetta kurpitsapannareita varten. Kun pannarien kanssa tarjoaa vaahterasiirappia, ei valkoista sokeria kaipaa taikinaankaan, kun kurpitsasose on luonnostaan hiukan makeaa. Heittäydyin hiukan hurjaksi ja kokeilin pannarien lisukkeeksi uunissa rapeaksi paistettua ja vaahterasiirapilla glaseerattua pekonia.  Jos pekoni kuulostaa pannarien kanssa hiukan liian villiltä, sen sijaan lisukkeeksi vaahterasiirapin kanssa sopisi hyvin esimerkiksi saksan- tai pekaanipähkinät.

PUMPKIN PANCAKES (n. 20 kpl ~ 10 cm pannareita)
Kuivat aineet:
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1,5 tl kanelia
1/4 tl muskottipähkinää
1/2 tl neilikkaa
0,5 tl vaniljajauhetta
suolaripaus

Kosteat aineet:
2 kananmunaa (L-koko)
2 dl (kevyt)maitoa
1 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl (rypsi)öljyä
1,5 dl kurpitsasosetta (ohje alempana)

Lisukkeeksi:
Vaahterasiirappia
Saksan- tai pekaanipähkinöitä (paahda mielellään kuivalla pannulla) TAI
Vaahterasiirapilla glaseerattua rapeaa pekonia (ohje alempana, 170 g pekonipakettia varten)

Kurpitsasose:
Aloita pannarien valmistus kypsentämällä kurpitsa. Voit kypsentää kurpitsan joko uunissa paahtamalla tai kattilassa keittämällä. Kurpitsan voit kypsentää vaikka pari päivää ennen leipomista ja säilyttää sen jääkaapissa rasiassa. Itse tykkään kypsentää kurpitsan aina uunissa paahtamalla, jolloin kurpitsan maku on mielestäni parhaimmillaan. Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen. Pese kurpitsa. Paloittele se kuorineen ja koverra pois siemenet sekä höttöinen sisus lusikalla. Laita kurpitsanpalat leivinpaperoidun pellin päälle ja ripottele hiukan öljyä kurpitsapalojen päälle. Kypsennä uunin keskitasossa n. 30-45 minuuttia, välillä paloja käännellen, kunnes kurpitsanpalat tuntuvat kypsiltä niitä haarukalla kokeiltaessa. Kypsymisaika vaihtelee kurpitsalajikkeesta riippuen.

Voit toki  kypsentää kurpitsan halutessasi myös kuorittuna ja paloiteltuna keittämällä, jolloin saat hiukan nopeammin soseen tehtyä (n. 15 minuutissa).

Anna palojen jäähtyä hiukan ja  kuori uunipaahdetut palat  kulhoon (tai lisää keitetyt siivilässä hyvin valutetut palat kulhoon), jossa ajelet ne sauvasekoittimella soseeksi tai laita ne blenderiin.

Vaahterasiirapilla glaseeratut rapeat pekonisiivut uunissa:
Laita uuni kuumenemaan 220-asteeseen, kiertoilma 200-asteeseen. Leivinpaperoi pelti ja asettele pellille pekonisiivut vieri viereen niin, etteivät ne mene päällekkäin.

Paahda pekonia uunin keskitasolla noin 12 minuuttia. Ota pelti pois uunista ja sivele pekonisiivujen pintaan noin 2 rkl vaahterasiirappia pullasudin avulla. Paahda vielä samassa lämmössä noin 4 minuuttia. Nosta pekonisiivut sitten talouspaperoidulle lautaselle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy paperiin.

VINKKI: Pekoni kannattaa laittaa paahtumaan hiukan ennen, kuin alat paistaa pannareita, jotta se on vielä lämmintä, kun saat pannarisi paistettua.

Pannaritaikina + pannarien paisto:
Sekoita kuivat aineet kulhossa yhteen. Sekoita toisessa kulhossa kosteat aineet yhteen. Yhdistä seokset ja vatkaa seos tasaiseksi vispilällä.

Laita pannulle ennen ensimmäisen pannarierän paistoa noin ruokalusikallinen (rypsi)öljyä. Myöhemmin rasvaa ei tarvitse lisätä, jos pannusi on kunnollinen. Annostele pannaritaikinaa pannulle esimerkiksi pienellä kauhalla, jolloin saat pannareistasi saman kokoisia,  noin 3-4 pannaria kerrallaan, pannusi koosta riippuen. Paista aavistus keskilämpöä kuumemmalla, kunnes pintaan nousee kuplia, ja käännä sitten pannari varovasti lastan avulla ympäri. Paista toista puolta vielä jonkun aikaa, jotta pannarit kypsyvät myös sisältä. Nosta lautaselle odottamaan tarjoilua.

Pinoa pannareita lauatsellesi sopivan kokoinen kasa ja laita niiden päälle joko paahtamaasi pekonia tai paahdettuja pähkinöitä ja valuta pannarikeon päälle vaahterasiirappia. Selvyyden vuoksi mainitsen, etten todellakaan syönyt koko tuota pannaripinoa, joka kuvassa näkyy :) Itselleni sopiva annoskoko oli 4 pannaria, kun nämä ovat aika täyttäviä.

Eilen herkuttelimme vanhemman pojan synttäreillä tällä kurpitsakakulla, joka on syksyisistä kakuista perheen suosikkeja. Samalla ihmettelimme, mihin ihmeeseen vuodet ovat lentäneet. Eihän siitä nyt kauhean kauaa ole, kun hän syntyi. No eipä, vain 23 vuotta :).


Jos pidät porkkanakakusta, pidät varmasti myös tästä, pari vuotta sitten kehittämästäni kurpitsakakusta. Ohje kurpitsakakkuun täältä