sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Avokadohummus ja täytetyt kesäkurpitsat



Pidätkö hummuksesta? Entä avokadosta? Jos vastasit kyllä näihin kysymyksiin, avokadohummus on varmasti sinulle uppoavaa. Avokado antaa perushummukseen ihanan kermaisen ja pehmeän koostumuksen. Minä pidän sekä hummuksesta että avokadosta, mutta olen meidän perheestä ainoa, joka pitää hummuksesta, eivätkä nuo meidän perheen miehet niin kauhean innoissaan avokadostakaan ole. Teen hummusta itselleni kuitenkin aika usein, koska se käy niin monen ruoan kanssa ja eniten syön sitä leivän päällä. Blogistani löytyy jo aiemmin useampi hummus -ohje, jotka kaikki ovat mielestäni hyviä ja pohjautuvat tuohon ensimmäisen hummuksen perusohjeeseeni: Hummus, Bataattihummus, Punajuurihummus ja säilöttyä sitruunaa sisältävä porkkanahummus

Laitan tähän samaan postaukseen myös helpon ja nopeahkon (arki)ruoan ohjeen, joka ilman avokadohummusta uppoaa hyvin myös meidän perheen miehille, eli täytetyt kesäkurpitsat. Aloitellaan kuitenkin tuosta avokadohummuksesta.

AVOKADOHUMMUS n. 3,5 dl

2 syöntikypsää avokadoa
1 tlk kikherneitä (400 g purkki)
1 valkosipulinkynsi
6 rkl sitruunamehua (tai maun mukaan enemmänkin)
2 rkl oliiviöljyä (extra virgin)
2 rkl tahinia
mustapippuria myllystä n. 3 pyöräytystä
1/2 tl suolaa
1/2 tl juustokuminaa
n. 2 rkl vettä

Halkaise avokadot, poista kivet ja lusikoi avokado esim. monitoimikoneen kulhoon. Valuta kikherneistä suurin osa nesteestä pois, mutta ota nestettä jokunen ruokalusikallinen talteen. Laita kikherneet avokadojen kanssa samaan kulhoon, lisää hienonnettu valkosipulinkynsi , sitruunamehu, öljy, tahini, mustapippuri, suola ja juustokumina. Aja seos tasaiseksi. Lisää tarvittaessa vielä vettä, jotta saat sopivan koostumuksen hummukseesi.

Säilytä ylijäänyt hummus kannellisessa rasiassa jääkaapissa.

Kesäkurpitsa kuuluu omiin suosikkivihanneksiini ja sitä kuluu meillä ruoanlaitossa  ja leivonnassa vuositasolla kymmeniä kiloja. Kesäkurpitsa on niin monipuolinen kasvis, että se käy todella moniin ruokiin joko päätähtenä tai pienemmässä roolissa. Ihanaa, että kohta saa taas itsekasvatettuja kesäkurpitsoja omasta pihasta. 

Täytteeksi kesäkurpitsoihin käy hyvin monenlaiset täytteet, joten anna oman mielikuvituksesi ja jääkaappisi sisällön määrätä suuntaa. Tässä allaoleva ohje inspiraatioksi.

TÄYTETYT KESÄKURPITSAT (4-6:lle hengelle)

3-4 keskikokoista kesäkurpitsaa
n. 150 g paistijauhelihaa
1 prk/400 g säilöttyjä kikherneitä
1 suippopaprika
1 chili, ilman siemeniä ja välikalvoja
1 pieni sipuli
Tuoretta persiljaa, basilikaa ja oreganoa silputtuna n. 1 tl kutakin
1 rkl Herbes de Provence -yrttiseosta
Mustapippuria myllystä 2-3 kierrosta
n. 2 rkl sormisuolaa/maun mukaan
1 rkl ketsuppia
2 rkl balsamicoa
n. 2-3 dl hienoksi raastettua parmesania

Halkaise kesäkurpitsat pituussuunnassa ja koverra lusikalla kesäkurpitsan sisus pois, niin, että kesäkurpitsan puolikkaasta muodostuu vene, johon täytteen voi lusikoida. Älä heitä sisusta pois, sitä käytetään täytteeseen. Ripottele kesäkurpitsaveneisiin sisälle vähän suolaa ja esikypsennä niitä mikrossa täysteholla 5 minuuttia.

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen.

Voit sillävälin paloitella kesäkurpitsan sisuksen. Pilko myös paprika ja chili, josta olet poistanut siemenet ja sisäkalvot, ellet halua erityisen tulista ruokaa. Valuta kikherneet siivilässä.

Silppua sipuli hienoksi ja freesaa sitä paistinpannussa, johon olet ripauttanut öljyä noin ruokalusikallisen. Kun sipuli on hetken aikaa ollut pannussa, lisää jauheliha ja ruskista se. Mausta seos yrteillä ja mustapippurilla sekä suolalla. Lisää pannulle aiemmin pilkkomasi kesäkurpitsa, paprika ja chili. Lisää myös valutetut kikherneet. Mausta seos ketsupilla ja balsamicolla ja kypsyttele seosta n. 10 minuuttia pannulla välillä sekoitellen.

Kuivaa esikypsentämistäsi kesäkurpistaveneistä ylimääräinen kosteus pois talouspaperilla. Laita kesäkurpitsaveneet uuninkestävään vuokaan tai pellille. Lusikoi täyteseosta reilusti kesäkurpitsaveneisiin ja ripottele täytteen päälle parmesanraastetta.

Kypsennä keskitasolla 200-asteessa, kiertoilma 180-asteessa n. 20-30 minuuttia. Kokeile kesäkurpitsojen kypsyyttä tikulla tai haarukalla. Makusi mukaan jätä ne vielä hiukan napakoiksi tai kypsennä hiukan pehmeämmäksi.

Raikas salaatti lisukkeena täydentää aterian mukavasti. Ja jos minulta kysytään, niin näiden kylkeen passaa vallan loistavasti myös tuo avokadohummus.

Ensi viikolla on kevätpäiväntasaus, jolloin päivä ja yö on samanmittaisia. Kohta päivä on siis pitkästä aikaa yötä pidempi, ihan mahtavaa!! Ihanaa alkavaa viikkoa <3


perjantai 9. maaliskuuta 2018

Alphabet Cake/aakkoskakku








 Itse ei nykyään juuri tule kauheasti seurattua muotia, paitsi kakkumuotia. Somen kautta erilaiset kakkutrendit leviävät nopeasti. Tällä hetkellä yksi kuumimmista kakkutrendeistä on erilaiset Alphabet -kakut. Perinteisen kakkupohjan näissä korvaa pääosin keksipohjat, tosin myös erilaisista kakkupohjista näitä tehdään. Nimensä mukaisesti näitä näkyi ensin aakkoskakkuina, mutta myös numerokakkuja ja erilaisia muotokakkuja on tehty samaan tyyliin. Itse päädyin tekemään kakun sydämenmalliseksi ja nimenomaan keksipohjilla. Kivan erilainen kakku ja yllättävän helppo ja nopea tehdä. Itsellä ainakin meni kauemmin aikaa kakun koristeissa kuin itse kakussa, kun tein macaroneja, minidonitseja, suklaapäällystettyjä mansikoita ja marenkeja kakkua varten. Koristelussa toki vain mielikuvitus on rajana ja valmiilla koristeilla kakun saa tietenkin paljon nopeammin tehtyä.

Leikkasin pahvista sydämenmallisen muotin, jonka avulla leikkasin kaulitusta taikinasta suoraan leivinpaperin päällä jokaisen kolmesta keksipohjasta erikseen. Vedin leivinpaperin sitten varovasti leikatun keksipohjan kanssa pellille. Paistoin jokaisen pellillisen erikseen, jotta uuni paistaisi keksipohjat mahdollisimman tasaisesti.

ALPHABET KAKKU/AAKKOSKAKKU (8-10 hengelle)

Keksipohjat:
5 dl vehnäjauhoja
3 dl mantelijauhoja
250 g voita (jääkaappikylmää)
1 dl sokeria
1 tl aitoa vaniljajauhetta/2 tl vaniljasokeria
2 L-kokoista kananmunaa

Mascarpone-kerma:
4 dl vispikermaa
1 prk/250 g Mascarponea
1 tl aitoa vaniljajauhetta/2 tl vaniljasokeria
4 rkl tomusokeria

Lisäksi täytteeksi/koristeluun:
Reilusti tuoreita marjoja/hedelmiä
Macaroneja/marenkeja/keksejä/suklaata
Syötäviä kukkia (Jos käyttämäsi kukat eivät ole tarkoitettu syötäväksi, suojaa kukkavarret kukkanauloilla/foliolla)
Mintun-/sitruunamelissan lehtiä

Leikkaa ensin esimerkiksi pahvista haluamasi muotoinen ja kokoinen muotti. Leivinpaperikin käy, mutta pahvista leikattu muotti pysyy helpommin paikallaan, kun leikkaa taikinasta sen avulla nuo pohjat. Itse leikkasin pahvista sydämenmuotoisen muotin, jonka keskustaan leikkasin pienemmän sydämen. Sydämen korkeus oli noin 25 cm ja leveys myös 25 cm. pienempi sydän eli tuo aukkokohta oli noin 14 cm.

Keksipohjat:
Laita  kaikki keksipohja -aineet monitoimikoneeseen ja käytä sen aikaa, että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi.

Laita uuni kuumenemaan 185-asteeseen, kiertoilma 165-asteeseen.

Kauli taikina parissa erässä kevyesti jauhotetun leivinpaperin päällä ohuehkoksi levyksi. Leikkaa muotin avulla keksipohjat yksittäin ja vedä aina yksi keksipohja leivinpaperin kanssa uunipellille. Eli kaikkiaan leikkaa siis 3 samanlaista keksipohjaa.

Paista pohjia yksi kerrallaan uunin keskitasolla n. 10 minuuttia. Älä ylipaista, ettei keksipohjista tule liian rapeita. Anna jäähtyä pellillä.

Mascarpone-kerma:
Vatkaa kaikki ainekset kulhossa sähkövatkaimella napakaksi vaahdoksi ja siirrä pursotuspussiin, jonka päähän olet virittänyt pyöreän isohkon tyllan. Jos sinulla ei ole tyllaa, voit myös leikata pursotuspussiin pyöreän reiän.

Kakun kasaus ja koristelu:
Nosta yksi keksipohjista varovasti tarjoilualustalle (laita hiukan Mascarpone-kermaa tarjoilualustalle, jotta keksikakku pysyy hyvin paikallaan). Pursota pursotuspussista Mascarpone-kermasta pyöreitä pallosia vieri viereen. Nosta seuraava keksipohja varovasti edellisen päälle. Laita tuoreita marjoja keksipohjan keskelle ja pursota sitten Mascarpone-kermasta pallosia marjojen molemmille puolille. Nosta viimeinen pohjista päälle, pursota Mascarpone-kermasta taas pallosia ja koristele mieleiseksesi. Koristeita kannattaa käyttää reilusti, jotta saat kakkuun makua ja näyttävyyttä.

Mieheni keräsi hyvin irtopisteitä tuomalla eilen Naistenpäivänä ihania oransseja ruusuja minulle. Kukkia on aina ihana saada, vaikka niitä tulee toki itsekin ostettua melko usein. Itse alan jo elätellä toiveita uudesta kasvukaudesta kevätauringon säteiden innoittamana. Kohta kukkia saa taas kerättyä omasta pihasta, kesä tule jo, minulla on sinua ikävä!

Ihanaa viikonloppua <3 !