lauantai 28. helmikuuta 2015

Veriappelsiini-juustokakku




Veriappelsiinien sesonkiaika on lyhyt, tammikuun lopulta maaliskuun alkupuolelle. Vielä näitä ihania vitamiinipommeja kaupoissa hetken löytyy, joten jos et ole jo ostanut niitä, pidähän kiirettä. Veriappelsiinien mehu on upean väristä ja halusin hyödyntää sitä tällä kertaa juustokakun kiilteessä ja myös kakun sisältä löytyvässä hyydykeraidassa. Kakusta tulikin kaunis mielestäni tuon ihanan punaisen värin ansiosta.


Tässä kakussa on hiukan enemmän näperreltävää kuin tavallisessa juustokakussa, mutta ei niin paljoa, miltä se ehkä äkkipäältään vaikuttaa. Ulkoapäin tuo punainen raita kakun sisällä ei näy, vaan vasta kakkua leikatessa, jolloin yllätys paljastuu.


HUOM! Jos pidät napakasta juustokakusta, lisää juustokakkutäytteeseen yksi liivatelehti lisää. Minä itse pidän henkilökohtaisesti melko pehmeästä juustokakusta, ja tämän rakenne oli itselle juuri oikeanlainen.

Tein juustokakun korkeareunaiseen irtopohjavuokaan. Seos ei mahdu matalareunaiseen 18-senttiseen vuokaan, ellet käytä reunakalvoa, jolloin voit täyttää vuoan reunojen yli.

VERIAPPELSIINI-JUUSTOKAKKU (18-senttiseen korkeareunaiseen irtopohjavuokaan, n. 8-10 hengelle)

Keksipohja:
140 g Oreo -täytekeksejä tai vastaavia
40 g voita (n. 3 rkl), sulatettuna

Kakun keskelle hyydykeraita:
2 dl veriappelsiinimehua (itsepuristettua)
2 liivatelehteä

Juustokakkutäyte:
4 liivatelehteä
250 g Mascarponea
3 dl kuohukermaa
1 dl tomusokeria
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
1 dl turkkilaista jogurttia
6 rkl Cointreauta (tai muuta appelsiinilikööriä)
4 rkl veriappelsiinimehua (itsepuristettua)
Yhden hyvinpestyn veriappelsiinin  raastettu kuori

Kiille:
3 liivatelehteä
2 dl  veriappelsiinimehua (itsepuristettua)
1/2 dl sokeria
2 rkl Cointreauta (tai muuta appelsiinilikööriä)

Koristelu:
2 dl vispikermaa
1 rkl tomusokeria
veriappelsiinista leikattuja pieniä siivunpaloja
1 murusteltu Oreo -keksi tai vastaava
muutama tuore mintunlehti


Kakun keskelle hyydykeraita:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen n. 5-10 minuutiksi

Purista veriappelsiineista mehu ja mittaa siitä 2 dl kattilaan.  Kuumenna mehua ja lisää sen sekaan käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet. Sekoita ja tarkista, että liivatelehdet sulavat. Ota pois lämmöltä.

Jos sinulla on pieni irtopohjavuoka, halkaisijaltaan korkeintaan 16-senttiä, päällystä sen  pohja ja reunat tuorekelmulla.Tai päällystä esim. tasapohjainen lautanen, jonka halkaisija on pienempi kuin irtopohjavuoka (18 cm), tuorekelmulla.

Kaada veriappelsiini-liivateseos varovasti valitsemaasi vuokaan/lautaselle ja laita kylmään hyytymään.

Älä pese katilaa, van jätä se odottamaan, kohta teet siinä uuden liivateseoksen.

Keksipohja:
Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin. Voitele vuoan reunat kevyesti ruokaöljyllä tai käytä reunakalvoa. Molemmilla tavoilla saat juustokakun reunasta siistin ja se irtoaa vuoasta kauniisti.

Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5-10 minuutiksi

Tee liivatteiden pehmetessä keksipohja. Sulata voi kattilassa levyllä tai kulhossa mikrossa. Murskaa keksit joko monitoimikoneessa tai esim. tukevassa pakastepussissa  kaulimella pussin päältä painellen/ajaen. Sekoita voisula keksimurskaan ja painele seos vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi lusikan avulla tai käsin. Älä painele pohjaa liian tiukkaan, ettei siitä tule liian tiivis. Laita vuoka kylmään täytteen teon ajaksi.

Täyte:

Vatkaa kerma kulhossa sähkövatkaimella vaahdoksi. Laita toiseen kulhoon mascarpone, jogurtti, tomusokeri, vaniljajauhe tai vaniljasokeri, 3 rkl Cointreauta, veriappelsiinimehu ja veriappelsiinin raastettu kuori. Vatkaa seos tasaiseksi samoilla vatkaimilla, joilla vatkasit kerman.

Laita samaan kattilaan, jossa teit hyydykeraidan, 3 rkl Cointreauta ja 3 rkl veriappelsiinimehua.
Sekoita joukkoon käsin kuivaksi puristamasi täytteen liivatelehdet. Sekoittele sen aikaa, että liivatelehdet sulavat. Ota pois lämmöltä hetkeksi jäähtymään.

Sekoita sitten liivateliemi juustoseokseen, vatkaimilla hiljaisesti samalla vatkaten.

Nostele lopuksi kermavaahto nuolijan avulla juustoseoksen sekaan ja levitä noin puolet täytteestä keksipohjan päälle tasaisesti. Laita kylmään hyytymään noin 20 minuutiksi. 

Ota vuoka kylmästä. Jos teit hyydykeraitaa varten tulevan hyydykkeen lautasella, tarkista, että hyydykkeen halkaisija on n. 16 senttiä. Leikkaa tarvittaessa pienemmäksi  tai trimmaa reunat tasaisemmaksi. Nosta hyydyke varovasti tuorekelmun avulla pois ja kumoa se varovasti juustokakun keskelle.

Jos taas hyydytit hyydekeraidan irtopohjavuoassa, irrota reunat ja nosta hyydyke varovasti tuorekelmun avulla pois vuoasta. Kumoa se varovasti juustokakun keskelle.

Lisää heti loput juustotäytteestä varovasti hyydykkeen päälle ja laita vuoka peitettynä kylmään hyytymään pariksi tunniksi.

Kiille:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen n. 5-10 minuutiksi

Mittaa kattilaan veriappelsiinimehu, sokeri ja Cointreau.  Kuumenna ja lisää sen sekaan käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet. Sekoita ja tarkista, että liivatelehdet sulavat. Ota pois lämmöltä.

Anna jäähtyä hetken ja sekoita silloin tällöin jäähtymisen aikana, jotta seos ei kuorru. Kun seos  on selkeästi jäähtynyt, ota juustokakku kylmästä ja lusikoi kiilleseosta aluksi lusikan avulla varovasti juustoseoksen päälle. Kun mehua on jo kerros, voit kaataa mehua hiukan enemmän kerrallaan. Laita jälleen peitettynä kylmään hyytymään noin tunniksi tai pidemmäksi aikaa.

Kakun voi tehdä tähän asti kokonaan valmiiksi tarjoilua edeltävänä päivänä.

Irrottaessasi kakkua irtopohjavuoasta, kannattaa käydä veitsen kanssa varovasti läpi kakun reuna koko matkalta, jotta kiille irtoaa irtopohjavuoan reunasta. Näin saat kakun kauniimmin irti.

Koristelu:
Vatkaa kerma ja tomusokeri sähkövatkaimella vaahdoksi. Pursota tyllan avulla kerma kakun reunoille. Asettele pieniä appelsiininsiivupaloja reunoille, ripota keksimurskaa ja lisää vielä mintunlehtiä koristeeksi.

torstai 26. helmikuuta 2015

Lion Bars

 

Helppotekoisia herkkupaloja ilman uunia. Maapähkinävoita, paahdettuja kookoshiutaleita, suklaata...  Nämä Lion Barsit jäivät kummittelemaan mieleen, kun näin jokin aika sitten Leila leipoo -ohjelmassa Leila Lindholmin tekevän näitä. Kun joku ohje jää kummittelemaan mieleen, paras tapa toimia, on tietenkin kokeilla kyseistä ohjetta mahdollisimman pikaisesti. Vaihdoin ohjeen valkoisen sokerin tilalle kookossokerin ja lisäksi vähensin sokerin määrää.  Mutta makeita näistä silti tuli, hyviä kylläkin. Kirjoitin sulkuihin Leilan alkuperäisen ohjeen määrät.  Patukoita tuli sen verran paljon tällä ohjeella, että ohjeen voisi hyvin puolittaa ja jähmettää massan yhdessä leipävuoassa.

LION BARS (n. 15 isohkoa, 30 pienehköä patukkaa)

3 dl Peanut Butteria (Crunchy, jossa pähkinänpaloja)
2 dl vaaleaa siirappia
0,5 dl kookossokeri (Leilan ohjeessa 1 dl valkoista sokeria)
1 tl vaniljajauhetta (Leilan ohjeessa 1 rkl vaniljaa)
3 dl kookoshiutaleita
5 dl Rice Krispies -muroja

Koristeluun:
250 g tummaa suklaata (70 % kaakaopitoisuus)

Vuoraa tuorekelmulla tai vastaavalla kaksi pitkulaista leipävuokaa.

Paahda kuivalla pannulla kookoshiutaleet, niitä lähes koko ajan sekoitellen. Anna niiden paahtua kullankeltaisiksi, mutta varo polttamasta niitä.  Jätä jäähtymään.

Sulata kattilassa Peanut Butter, siirappi ja sokeri. Ota pois lämmöltä ja sekoita vaniljajauhe sekaan.

Mittaa suureen kulhoon Rice Krispies -murot ja lisää niiden sekaan paahdetut kookoshiutaleet. Sekoita ne keskenään. Lisää sitten Peanut Butter -seos ja sekoita massaa, kunnes ainekset ovat kunnolla sekaisin. Sekoita kuitenkin sen verran hellävaraisesti, ettet riko muroja.

Nostele seosta lusikalla kahteen esivalmistelemaasi leipävuokaan. Älä tasoittele, vaan jätä pinnat rosoiseksi. Laita peitettynä jääkaappiin jähmettymään noin tunniksi.


Nosta tuorekelmun avulla jähmettyneet massat pois vuoistaan. Leikkaa terävällä veitsellä haluamasi kokoisiin paloihin.


Paloittele/rouhi suklaa. Sulata se, joko mikrossa puoliteholla pari minuuttia, silloin tällöin välillä sekoittaen, tai vesihauteessa miedolla lämmöllä. Dippaa suklaaseen joko palojen pohja tai toinen reuna ja nosta ritilän päälle, jotta ylimääräinen suklaa valuu ritilän läpi. Laita uudestaan kylmään jähmettymään.


Irrota Lion Barsit ritilältä, pakkaa ne kannelliseen rasiaan ja säilytä jääkaapissa.


tiistai 24. helmikuuta 2015

Kesäkurpitsa-tomaattilasagne



Blogiin päätyy ruokaohjeistani huomattavan pieni osuus verrattuna leivontaohjeisiin. Osittain se johtuu siitä, että ruokia tehdessä, aineosia ei tarvitse mittailla juuri ollenkaan, kun ruokia tehdessä voi maistella ja silmämääräisesti arvioida esimerkiksi nesteen osuutta ja lisäillä tarvittavia ainesosia sitä mukaa, kun ruoanvalmistus etenee. Joten kun ruoka on valmiina, ei sitten tarkasti muistakaan, mitä ja paljonko siihen tuli mitäkin ainesosaa laitettua. Välillä tulee kuitenkin skarpattua ja kirjattua ylös, mitä ruokaan tarkemmin laittoi, joten ohjeenkin voi blogiin laittaa.

Kesäihmisenä odotan toki muutenkin jo kovasti tulevaa kesää, mutta myös ruoanlaittajan näkökulmasta. Tuoreet yrtit kuuluvat omiin maustesuosikkeihin, ja omista pikkuviljelmistä ruokiin on helppo napata yrtinoksa sieltä, toinen täältä. Kaupassa käyn yleensä pari kertaa viikossa, enkä kovin hyvin saa suurinta osaa kaupan ruukkuyrteistä pysymään freesinä kovin pitkään. Eikä kauhean montaa eri ruukkuyrttiä tule myöskään ostettua samalla kertaa, joten talvella tulee osittain oltua kuivattujen yrttien varassa. Hankin viime syksynä pienen kasvikuivurin, jolla kuivasin myös yrttejä talvea varten melko paljon. Mutta esimerkiksi lempiyrttini basilika on ihan eri tasolla tuoreena kuin kuivattuna. Muutenkin basilikaa tulee käytettyä niin paljon, että kaupan ruukkuyrtti kuluu yleensä yhteen tai kahteen ruokaan, ne kun ovat niin pieniä.

Tämä kesäkurpitsa-tomaattilasagne kuuluu meidän perheen arkiruokasuosikkeihin. Tämän ruoan kohdalla mietin jälleen kerran, miten kyseinen ruoka pitäisi nimetä. Päädyin siihen, että tämä kuitenkin muistuttaa lasagnea sen verran, että sen voi niin nimetä, vaikka nuo kasvissiivutkin ovat ympyröitä, eivätkä suorakaiteenmallisia. Tavallisesta lasagnesta poiketen, tämä ruoka on vähähiilihydraattinen ja huomattavasti helpompi ja nopeampi tehdä kuin perinteinen lasagne. Feta ja parmesan antavat mukavasti makua, eikä kastikkeita tarvitse keitellä, kunhan kypsentää ja maustaa jauhelihaseoksen pannulla, ennen ruoan kasausta vuokaan ja uunissa kypsennystä.

KESÄKURPITSA-TOMAATTILASAGNE (4-6:lle hengelle)

1 + 2 rkl rkl öljyä
1 iso sipuli
1 valkosipulin kynsi
350 g (1 pkt) pihvinaudan jauhelihaa
n. 8 pyöräytystä mustapippuria myllystä
1/2 tl savupaprikajauhetta
pienen pieni tiraus Srirachaa/muuta chilikastiketta
n. 1/2 rkl suolaa HUOM! Puolet jauhelihaseokseen, puolet kesäkurpitsasiivujen ensimmäsen kerroksen päälle
1 rkl Herbes de Provence -yrttiseosta (tai muita mieleisiä yrttejä)
2 rkl ketsuppia
1 rkl balsamicoa

2 kesäkurpitsaa (4 pientä)
4 pihvitomaattia/6 tavallista tomaattia
4 rkl kikhernejauhoja

1 pkt/200 g fetajuustoa
2 dl parmesaania raastettuna

Laita uuni kuumenemaan 220-asteeseen, kiertoilma 200-asteeseen

Pilko sipuli ja valkosipuli pieneksi. Laita pannuun 1 rkl öljyä kuumenemaan ja freesaa siinä sipuli-valkosipuliseosta pari minuuttia välillä käännellen. Lisää jauheliha ja mustapippuri, puolet suolasta,   Herbes de Provence -yrttiseos, savupaprika sekä Sriracha, ja paista välillä sekoitellen, kunnes jauheliha on kypsähköä. Lisää vielä ketsuppi ja balsamico ja sekoita ne jauhelihaseoksen sekaan. Jätä odottamaan.

Pese kasvikset. Siivuta kesäkurpitsa ja tomaatit ohuiksi pyöreiksi viipaleiksi. Laita laakean, ison suorakaiteen mallisen vuoan pohjalle leivinpaperi (tai voitele vuoka. Leivinpaperin kanssa ei tarvitse voidella vuokaa ja vuoan pesu sujuu helpommin, kun ruoka ei tartu vuokaan kiinni).  Lado kesäkurpitsasiivuja pohja täyteen vieri viereen. Suolaa ja pippuroi ne kevyellä kädellä. Lado sitten niiden päälle tomaattisiivut samoin vieri viereen.  Ripota kikhernejauhot tomaattisiivujen päälle. Tomaateista ja kesäkurpitsasta irtoaa aina nestettä jonkun verran, jonka kikhernejauhot sitovat mukavasti. Ripota 1/3 parmesaanraasteesta tomaattisiivujen päälle.

Levitä seuraavaksi jauhelihaseos vuokaan ja ripota lopusta parmesaanraasteesta puolet jauhelihaseoksen päälle. Murustele sitten fetajuusto tasaisesti vuokaan.

Lado viimeiseksi kerrokseksi kesäkurpitsasiivuja vieri viereen ja ripota loput parmesaanista päälle. Ripota loput öljystä eli 2 rkl tasaisesti vuoan pinnalle.

Paista uunin keskitasossa n. 35 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsyneet ja pinta on ruskistunut kauniisti. Lisukkeeksi vielä vaikka vihersalaattia ja esimerkiksi etikkapunajuuria, ohje tarvittaessa täältä.


lauantai 21. helmikuuta 2015

Helppo appelsiinikakku



Kakun voi tarjota myös leivoksen tyyliin, esimerkiksi kermavaahdolla, appelsiinisiirapilla ja appelsiinilla koristeltuna. Jos aiot tarjota kakkua näin, kannattaa tehdä appelsiinisiirappia sitä varten hiukan enemmän. Tuo allaolevassa ohjeessa oleva appelsiinisiirappi käytetään kokonaisuudessaan kakkujen kostutukseen paiston jälkeen.


Löysin viimeksi Punnitse & Säästä -liikkeessä asioidessani hiukan terveellisempiä "strösseleitä", eli monivärisiä suklaalla kuorrutettuja auringonkukansiemeniä. Nuo ruskeat maistuivat muuten hiukan mokkapavuille. Tein appelsiinimehusta, tomusokerista ja tipasta elintarvikeväriä kahteen pikkukakkuun appelsiininmakuisen tomusokerikuorrutuksen ja ripottelin auringonkukansiemeniä päälle koristeeksi.  Aika kiva lopputulos mielestäni. Tosin kun auringonkukansiemenissä on joskus sellaisia pahanmakuisia siemeniä joukossa, niin valitettavasti myös näissä suklaisissa versioissa tuntui olevan muutama.


Tämän appelsiinikakun ohjeen löysin Jaelin blogista Appelsiineja ja hunajaa, täältä. Jael oli nimennyt kakun - Ihan totta paras ja helppotekoisin appelsiinikakku! Pitihän noin paljon lupaavaa ohjetta tietenkin heti kokeilla. Kakku olikin helppotekoinen ja ihan hyvä, muttei meidän perheen mielestä kuitenkaan sentään paras appelsiinikakku, mitä ollaan syöty. MUTTA Jael oli blogipäivityksensä kommenteissa maininnut jauhaneensa kookoshiutaleita ja mannaryynejä hienommaksi, vaikkei alkuperäisessä ohjeessa niin lukenut. Uskoisin, että kakku olisi ollut meidän mielestämme parempaa, jos olisimme myös hienontaneet ainakin kookoshiutaleet pienemmiksi, ne kun tuntuivat jäävän hiukan "suuhun pyörimään". Suosittelen siis tuota hienontamista.

HELPPO APPELSIINIKAKKU (1 iso pitkulainen leipävuoka + pikkuvuoka)

2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl (10 g) leivinjauhetta
2,5 dl mannaryynejä
2,5 dl kookoshiutaleita
2,5 dl sokeria
2,5 dl öljyä
2,5 dl appelsiinimehua
4 munaa
2 appelsiinin kuoriraaste

Appelsiinisiirappi:
2,5 dl appelsiinimehua
130 g sokeria ( 1 dl = 85 g)
muutama tippa sitruunamehua

Koristeluun:
Kookoshiutaleita tai tomusokeria

Laita uuni kuumenemaan 180-asteeseen, kiertoilma 160-asteeseen.

Sekoita taikinakulhossa kuivat aineet, eli vehnäjauhot, leivinjauhe, mannaryynit, kookoshiutaleet ja sokeri keskenään. Lisää öljy, appelsiinin kuoriraaste, appelsiinimehu ja kananmunat.

Paista voidellussa vuoassa/vuoissa noin 50 minuuttia. Itselläni oli iso leipävuoka ja kaksi pientä kartonkivuokaa. Pienet paistuivat kiertoilmalla noin 25 minuutissa, isompi 40 minuutissa. Kaikki uunit ovat kuitenkin yksilöitä, joten tarkista tikulla kakun kypsyys. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, on kakku kypsä, muuuten paista vielä hetki.

Tee kakun paistuessa appelsiinisiirappi. Mittaa kattilaan appelsiinimehu, sokeri ja sitruunamehu.  Kuumenna kiehumispisteeseen ja anna kiehua muutaman minuutin. Nosta jäähtymään.

Valele uunista otettujen kuumien kakkujen päälle appelsiinisiirappia. Anna kakkujen jäähtyä vuoissaan, jolloin appelsiinisiirappi imeytyy koko kakkuun ja mehustaa sen.

torstai 19. helmikuuta 2015

Raakamakeiset - Terveellistä hyvää



Herkutella voi myös terveellisesti. Mieheni suhtautuu pääsääntöisesti hiukan epäilevästi tämäntyylisiin herkkuihin (=terveellisempiin herkkuihin). Nämä olivat kuitenkin hänen mielestään hyviä, joten uskallan suositella varauksetta muillekin. Näissä raakamakeispalleroissa on taateleita, saksanpähkinöitä, manteleita, raakakaakaojauhetta, neitsytkookosöljyä ja goji -marjoja ja ne on pyöritelty luomu kookoshiutaleissa. Eli kaikkia hyväätekeviä ainesosia sopivassa herkullisessa suhteessa.


Käytin tähän pehmeitä kivellisiä taateleita, joita saa hyvinvarustettujen kauppojen hedelmätiskiltä kylmäsäilytyksessä pahvirasiassa (kotonakin säilytettävä jääkaapissa), joten taateleita ei tarvitse liottaa vedessä ennen käyttöä.

RAAKAMAKEISET (n. 40 kpl)

1,5 dl  kuorellisia manteleita (n. 80 g)
1,5 dl saksanpähkinöitä (n. 80 g)
15 pehmeää taatelia, kivet poistettuna
5 rkl raakakaakaojauhetta
1/2 dl Goji -marjoja
2 rkl Neitsyt kookosöljyä

Palleroiden kierittelyyn:
n. 1 dl luomu kookoshiutaleita

Laita monitoimikoneen kulhoon, jossa on leikkuuterä, pähkinät ja aja ne pienehköksi rouheeksi. Lisää taatelit, joista olet poistanut kivet, raakakaakaojauhe, Goji -marjat ja kookosöly. Käytä konetta, kunnes saat massasta hyvin sekoittunutta ja haluamasi karkeusasteista. Omaan makuuni massa on, kun siinä on vielä hiukan pähkinänpaloja, jolloin niistä jää kivasti purutuntumaa.

Laita massa pakastepussiin ja jääkaappiin noin 15-30 minuutiksi, jotta se hiukan jähmettyy. Pyörittele sitten puhtain käsin pieniä palleroita, jotka kierittelet kookoshiutaleissa. Pallerot voi syödä hetikin, mutta mielestäni rakenne ja maku on parempi, kun ne saavat olla hetken kylmässä, jolloin ne hiukan kovettuvat ja maut tasoittuvat.

Raakamakeiset voi säilyttää vajaan viikon jääkaapissa tai pakastimessa pidempään, jolloin voit ottaa sieltä herkkupalleron kerrallaan, makeanhimon yllättäessä, hyvällä omallatunnolla. Vaikkei näissä ole lisättyä sokeria, makeanhimo talttuu silti mukavasti. Kaikki  aineosat ovat terveellisiä, mutta energiaa näissä on melko paljon, joten kauhean montaa ei kannata silti vedellä kerralla.

maanantai 16. helmikuuta 2015

Oikeanlainen laskiaispulla?






Minkälainen se sinun mielestäsi on? Useinhan tämän laskiaisherkun syöjät jakautuvat kahteen leiriin, joko hillopullan tai mantelimassapullan kannattajiin. Mutta jos minulta kysytään, fuusiopulla sen pitää ehdottomasti olla. Pumpulinpehmeän pullan väliin itsetehtyä mantelimassaa, hilloa ja kermavaahtoa. Se on siinä, täydellinen laskiaispulla!

Mantelimassaa on todella helppo tehdä itse ja itsetehty mantelimassa on mielestäni paljon parempaa kuin kaupasta valmiina ostettu mantelimassa. En ollut laittanut viime laskiaisena mantelimassan teko-ohjetta blogiin, joten korjataan nyt tuo virhe tänä laskiaisena. Mantelimassan voi tehdä yhtälailla kuorituista kuin kuorimattomista manteleista. Kuorimattomista manteleista tehty mantelimassa on tummempaa kuin kuorituista manteleista tehty ja hiukan voimakkaammin mantelilta maistuvaa. Itse lisään useimmiten tipan-pari karvasmanteliaromia makua voimistamaan, mutta sen voi hyvin jättää poiskin halutessaan. Karvasmanteliaromi kun jakaa aika paljon mielipiteitä.

Tarvitset mantelimassan tekoon monitoimikoneen, blenderin tai vastaavan. Itse massan tekoon menee vain noin 5 minuuttia aikaa ja massan voi säilyttää tuorekelmussa käärittynä jääkaapissa.

MANTELIMASSA (n. 250 g)

100 g manteleita (kuorittuja tai kuorimattomia)
1,5 dl tomusokeria
1 munanvalkuainen (käytetään reilu puolet)
(1-2 tippaa karvasmanteliaromia)

Laita mantelit monitoimikoneeseen/blenderiin tai vastaavaan. Hienonna mantelit hienoksi. Lisää tomusokeri ja käytä konetta vielä hetki.

Erottele kananmunasta keltuainen ja valkuainen erilleen. Lisää osa valkuaisesta ja käytä konetta taas hetki. Riippuen, kuinka pehmeän koostumuksen haluat mantelimassaan, lisää valkuaista sen mukaan. Jos mantelimassasi menee liian pehmeäksi, lisää vielä hiukan tomusokeria.

Rullaa mantelimassa, tarvittaessa tomusokeria avuksi käyttäen, pötköksi ja säilytä jääkaapissa tuorekelmuun kiedottuna. Rullasta on helppo leikata pullan väliin sopivankokoinen kiekko. Tai jos haluat, voit raastaa sitä kermavaahdon joukkoon tai tehdä pullasta koverretun sisuksen kanssa tahnan, lisäämällä joukkoon hiukan kermaa.

Loput valkuaisesta ja keltuainen kannattaa käyttää pullien voiteluun.

Mäenlasku ei välttämättä kuulu meillä laskiaisen viettoon, mutta itsetehdyt laskiaispullat kuuluvat niihin perinneherkkuihin, joita ilman meillä ei koskaan olla laskiaisena. Laskiaispullat teen aina ihan peruspullataikinasta, jota alustan melko pitkään ja jonka jätän hyvin pehmeäksi, jolloin pullista saa pumpulinpehmeitä. Useimmiten teen pullista sekä normaalikokoisia että minikokoisia, kuten tänäkin vuonna. Koska pullien ohje on sama kuin viime vuonna blogiin kirjoittamani ohje, en kirjoita ohjetta tähän uudestaan, mutta löydät sen tarvittaessa täältä.

Löydät myös laskiaisen muut sesonkiherkut, hernekeiton ja pannukakun ohjeet, tarvittaessa täältä.

Laskiaissunnuntaina oli upea aurinkoinen kevyt pakkassää. Toivottavasti ilma suosii huomenna laskiaistiistaina mäenlaskua ja/tai ulkoilua yhtä hyvin kuin laskiaissunnuntaina.


sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Oeufs en cocotte - Munat annosvuoissa

 

Oeufs en cocotte on ranskalainen munaruoka, jonka valmistuu nopeasti esimerkiksi aamupalalle. Seurakseen se ei kaipaa kuin hyvää patonkia tai muuta maukasta leipää, jota dipataan löysäksi jätettyyn keltuaiseen. Perusohjeessa annosvuokiin laitetaan useimmiten kermaa, kananmuna ja mausteita ja kypsennetään uunissa vesihauteessa (Bain-Marie). Mutta annosvuokiin voi upottaa itselleen muitakin mieluisia aineksia, kalaa, kinkkua, kasviksia, juustoraastetta jne. Olen tehnyt aiemminkin vastaavia, mutta kun näin Rachel Khoon ohjeen Pieni keittiö Pariisissa -ohjelmassa, jossa hän käytti kananmunan lisäksi Crème Fraîchea tavallisen kerman sijaan, päätin tehdä näitä mahdollisimmann nopeasti ranskankermalla. Mielestäni ranskankermalla näistä tulikin parempia kuin tavallisella kermalla, koska ranskankerman mieto happamuus kävi hyvin yhteen kananmunan kanssa.

Kananmunina kannattaa käyttää mahdollisimman hyvälaatuisia ja tuoreita munia. Mieheni oli ostanut pari päivää aiemmin työpaikan kautta luomukananmunia suoraan tuottajalta, joten ajankohta osui loistavasti yksiin näiden teon kanssa.

OEUFS EN COCOTTE - MUNAT ANNOSVUOISSA (4:lle)

1 prk Crème Fraîchea
4 kananmunaa
Lämminsavulohta
Tuoretta tilliä
Mustapippuria myllystä
Suolaa
Savupaprikaa

Lisäksi:
Patonkia tai muuta hyvää leipää
 
Laita uuni kuumenemaan 180-asteeseen, kiertoilma 160-asteeseen.

Kasaa annokset ramekin-vuokiin/kuumuutta kestäviin kahvikuppeihin tai vastaaviin laittamalla ensin vuokien pohjalle lusikallinen Crème Fraîchea per vuoka. Mausta mustapippurilla, suolaripauksella ja savupaprikaripauksella. Saksi seuraavaksi  reilusti tuoretta tilliä vuokiin, lisää paloiteltua lämminsavulohta ja riko varovasti kananmunat vuokiin. Lisää vielä lisää tilliä ja lusikallinen Crème Fraîchea per vuoka. Rouhaise päälle lopuksi vielä vähän mustapippuria.


Laita annosvuoat isompaan uunivuokaan ja lisää kuumaa vettä annosvuokien puoliväliin asti. Kypsennä vuoat vesihauteessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes valkuainen on hyytynyt, mutta keltuainen on vielä juoksevaa. Vesihauteessa kypsentäessä munat kypsyvät lempeästi, eivätkä hyydy liian nopeasti. Munat kypsyvät vielä hiukan lisää uunista oton jälkeen, joten ei kannata ylikypsentää niitä.


Nauti patongin tai muun hyvän leivän kanssa. Jos pidät avokadosta, niin avokadon siivut kävivät mielestäni hyvin ruoan lisänä. Myös esim. siian-/muikunmäti käy hyvin. Itselläni ei valitettavasti ollut muuta mätiä kuin sillinmätiä, joka ei ole mädeistä ihan omia suosikkeja, mutta toki se ihan hyvin meni tämän ruoan kanssa.


Ja aamupalan lisäksi tätä munaruokaa voi hyvin tarjota brunssilla, lounaalla, välipalalla, iltapalalla...no melkein milloin vain. Helppoa, hyvää ja nopeaa!


torstai 12. helmikuuta 2015

Cake popseja banaanikakusta

 
 

Edellisen postauksen sydänaiheisen piilokuvakakun leivonnasta jäi yli punaista kakkua, josta sydämet leikattiin. En mielellään heitä mitään käyttökelpoista pois, joten päätin tehdä ylijäämäpaloista Cake popseja, kun palat olivat aika epämääräisen mallisia ja riekaleisia. Banaanikakku kävikin oikein hyvin popseihin, eikä kosteisiin muruihin tarvinnut lisätä kuin hiukan tuorejuustoa. Kakkumurut olivat valmiiksi punaisia, joten päätin nämäkin tehdä nyt ystävänpäivän teemaan. Toki Cake popsit voi tehdä mistä tahansa kakku- tai muffinsimuruista.

Tällä kertaa tein osan popseista sydämenmallisiksi, osan pyöreiksi.  Tikkuina käytin osaan katkottuja puisia grillitikkuja, osaan muovisia tikkaritikkuja.

CAKE POPSIT (n. 30 kpl)

n. 270 g (punaisia) banaanikakun muruja (tai muuta kakkua/muffinseja)
n. 2 rkl maustamatonta tuorejuustoa

Jos  käytät muuta kakkua, voit halutessasi värjätä kakkumassan punaiseksi pastavärillä.

Kostean banaanikakun kanssa riitti pieni märä tuorejuustoa. Jos kakkumurut ovat kuivempia, tarvitset enemmän tuorejuustoa. Voit lisätä myös esim. rommia/konjakkia/likööriä jne. massaan. Massan tulee olla sen verran kosteaa, etä se pysyy hyvin kasassa.

Kuorrutukseen:
Yhteensä n. 1/2 pussia Candy Meltsejä TAI
n. 250 g suklaata

n. 30 kpl tikkaririkkuja tai esim. puisia grillitikkuja katkottuna sopivan mittaiseksi

Voit kuorruttaa kaikki samalla värillä, tai käyttää useampaa väriä. Minulla oli valkoista Candy Meltsiä sekä maitosuklaan väristä Candy Meltsiä, mutta suklaa käy yhtälailla. Popsien kuorrutus vaikuttaa melko paljon popsien makuun, joten valitse itsellesi mieluisat maut.


Murusta kakku-/muffinsipalat murumaiseksi käsin tai monitoimikoneessa. Näin kauniin väristä murua oli tuo ylijäämä banaanikakusta jo valmiiksi.


Sydämenmalliset popsit tein painelemalla pops -massan sekä Silicomartin silikoniseen suklaakonvehtimuottiin että Ikean sydämenmallisiin jääpalamuotteihin (tarkkasilmäisimmät ehkä huomaavat, että massa ei näytä tässä kovin punaiselta. Kuva on otettu aiemmin popsien teosta, joten kyseessä ei ole sama pops -massa). Pyöreät popsit pyörittelin käsin noin lihapullan kokoisiksi palloiksi.



Laita muottisi/pyöritellyt pallosi pakastimeen pakastamista kestävän alustan kanssa n. 30 minuutiksi. Kunnolla kylmät sydämet/pallot on paljon helpompi kuorruttaa sulalla suklaalla/Candy Meltsillä, koska kuorrutus jähmettyy niihin melko nopeasti.

Sulata mikrossa pienissä kupeissa/laseissa haluamasi kuorrutusta varovasti, varoen ylikuumennusta. Candy Meltsit kannattaa sulattaa puoliteholla, sekoittaa välillä ja jatkaa sitten sulatusta erissä. Niiden rakenne kärsii, jos ylikuumennat ne. Vastaavasti valkosuklaata 600 W -teholla hiukan vajaa 2 minuuttia, tummaa 74 %:sta suklaata samalla teholla hiukan yli 2 minuuttia. Voit toki sulattaa suklaan vesihauteessakin kuumuutta kestävässä kulhossa, jonka laitat poreilevan vesikattilan päälle, varoen, ettei vesihöyryä mene suklaan joukkoon.

Ota sydämet/pallot pakastimesta ja kuorruta yksi kerrallaan. Dippaa tikun pää sulaan kuorrutukseen ja työnnä se sitten Cake Popsin alaosasta sisään hetken matkaa.  Tällä tavalla varmistetaan, että popsit pysyvät hyvin kiinni tikussa. Tätä vaihetta ei kannata jättää väliin, koska myös varsinainen kuorrutus on helppoa, kun ei tarvitse pelätä, että pops tippuu kuorruttaessa tikusta irti.Tee näin puolelle popseista ja laita sitten popsit vielä uudestaan hetkeksi pakkaseen ennen kuorrutusta. Tee sitten samoin loppuosalle popseista.


Ota sitten ensimmäinen puolikas tikutetuista popseista pois pakkasesta. Dippaa tikutetut popsit yksi kerrallaan kuorrutuksessa. Tarkista että kuorrutusta on joka puolella ja valuta hetki ylimääräistä suklaata pois kupin/lasin päällä, ennen kuin laitat sen esimerkiksi sokerilla täytettyyn kulhoon pystyyn kuivumaan. Kukkasieni tai styrox tms. käy myös hyvin. Voit halutessai koristella popseja tässä vaiheessa, ennen kuin kuorrutus jähmettyy tai sitten vasta lopuksi, kun kaikki on kuorrutettu. Tee samoin jälkimmäiselle puoliskolle popseja.

Jos käytät koristelussa nonparelleja/strösseliä, koristele popsisi jo tässä vaiheessa.

HUOM! Jos kuorrutat Candy Meltseillä, kuorrutus on usein sellaisenaan liian paksua, eikä sillä saa kaunista sileää kuorrutusta aikaiseksi. Lisää silloin Candy Melts -sulaan kasviöljyä pieni määrä ja sekoita tasaiseksi. Voit lisätä tarvittaessa lisääkin öljyä, mutta kannattaa lisätä öljyä pieni määrä, sekoittaa ja tarkistaa koostumus. Candy Melts -sulaa voi myös tarvittaessa lämmittää uudestaan, mikäli se ehtii jähmettyä liikaa, ennen kuin olet saanut popsit kuorrutettua.

Nosta kuorrutetut popsit hetkeksi kylmään jähmettymään.

Koristelin omat sydämeni/palloni sulatetulla punaisella Candy Meltsillä ja sokerikuvioilla sekä aiemmin kaulintamassasta tekemilläni koristeilla. Sulatin mikrossa pienessä Minigrip -pussissa Candy Melts nappeja, leikkasin pussin kulmaan pienen reiän ja pursotin valmiille sydämille/palloille koristeita. Kiinnitin sillä myös irtokoristeet popsien pintaan.

Koristelussa vain mielikuvitus on rajana ja erilaisilla koristeluilla saa aikaiseksi hyvinkin erinäköisiä popseja.  Allaolevassa kuvassa esimerkiksi aiemmin yhteen Ravintolapäivään tekemiäni popseja, ennen sellofaaniin pakkausta. Kun tekee paljon popseja, nopea koristelutapa on esimerkiksi dipata vielä kostea popsi puoliksi nonpareilleihin tai strösseliin. Osa strösseleistä ja koristerakeista maistuu muultakin kuin vain sokerilta, eli myös niillä saa lisämakua ja vaihtelua popseihin. Esim. kirkkaanpunaiset koristerakeet maistuivat mansikalta, kelta-ruskeat strösselit banaanilta, kirjavat strösselit tuttifrutilta, isommat suklaapallot suklaalta. Nonparellit ovat aika kovia, eivätkä maistu juuri miltään, mutta niitä saa todella monen värisenä ja niistä voi tehdä tietenkin omiakin värisekoituksia esim. teemavärien mukaan.



 HYVÄÄ YSTÄVÄNPÄIVÄÄ!



tiistai 10. helmikuuta 2015

Ystävänpäivä - Banaanikakku piilotetulla sydänkuviolla


Ystävänpäivän lähestyessä viritin omaa banaanikakun ohjettani leipomalla kakun sisään punaisia sydämiä samasta taikinasta. Kun kakkua leikkaa, salaisuus paljastuu. Punainen sydän vaaleassa kakussa ei voi jäädä huomaamatta ja muuten ulkonäöltään melko vaatimaton kakku saa melkolailla nostetta. Erilaisia piilokuvakakkuja on näkynyt viime vuosina  erityisesti ulkolaisilla leivontasivuilla, joten en voi paukutella henkseleitä tämän idean keksimisestä. Sitä en tiedä, kuka on alunperin idean takana, mutta joka tapauksessa idea on mielestäni aika hauska. Ystävänpäivään käy hyvin sydän, mutta samalla idealla voi piilokuvakakkuja tehdä toki jollain muullakin kuviolla.

Ulkolaisten sivujen ohjeissa kakkuja tehdään usein kakkuaineista, joihin sekoitetaan vain esim. neste ja kananmuna ja siksi tämäntyylisissä ohjeissa oli monessa käytetty kahtaa eri kakkua. Itse päätin tehdä kakun kuitenkin samasta taikinasta, jotta ei tarvitsisi tehdä kahta taikinaa. Kun hedelmävadilla oli banaaneita päässyt hiukan ylikypsäksi, päädyin nimenomaan banaanikakkuun. Banaanikakkua ei edes kannata tehdä, jos banaanit eivät ole tarpeeksi kypsiä. Kakusta tulee sitä parempi, mitä kypsempiä banaanit ovat, eli jo mustakuoriseksi menneet banaanit käyvät tähän parhaiten.

BANAANIKAKKU PIILOSYDÄMELLÄ (iso kakku, suureen leipävuokaan)

4-6 kypsää banaania (isoja 4, pieniä 6)
4-6 rkl sitruunamehua
400 g voita tai margariinia
4  dl sokeria
2 dl fariinisokeria
6 kananmunaa
8 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
4 tl vaniljasokeria
n. 2 tl raastettua muskottipähkinää
4 tl kanelia
2 tl inkivääriä
4 rkl tummaa rommia

Punaista taikinaa varten:
n. 1/2 tl punaista pastaväriä

Tee ensin koko taikina, josta erotetaan osa, joka värjätään punaiseksi ja paistetaan ensin, jolloin saadaan kakun sisään leivottavat sydämet. Taikina on suuri, joten tee se suureen taikinakulhoon.

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla.

Soseuta banaanit lautasella haarukalla ja lisää joukkoon sitruunamehu sekoittaen, banaanien tummumista ehkäisemään.

Vatkaa pehmeä rasva + sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi esim sähkövatkaimella.


Lisää munat yksitellen joukkoon samalla vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää jauhoseosta vuorotellen banaanisoseen kanssa vaahdon sekaan. Lisää vielä rommi halutessasi sekaan ja sekoita se taikinan joukkoon. Rommia tässä on niin vähän, ettei se juurikaan maistu, mutta antaa kuitenkin mukavan lisätwistin kakkuun. Alkoholi haihtuu kakkua paistaessa pois, joten on myös lapsille sopivaa, vaikka laittaisitkin rommia mukaan.

Ota taikinasta erilleen toiseen kulhoon noin 5 dl taikinaa ja lisää sen sekaan punaista pastaväriä. Väri saa olla aika voimakas tässä vaiheessa, koska se haalistuu hiukan paistaessa. Sekoita tasaiseksi. Minulla oli värinä ruusunpunainen, mutta kirkkaanpunainen käy myös hyvin.


Levitä taikina tasaisesti uunipellille ja paista uunin keskitasolla n. 12-16 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla, ellei tikkuun tartu taikinaa, kakku on kypsä.

Nosta kakku leivinpapereineen ritilälle jäähtymään.

Voitele varsinaista kakkua varten suuri suorakaiteenmallinen leipävuoka ja jauhota se kevyesti. Voit halutessasi leikata myös vuoan pohjalle leivinpaperin. Laske tässä vaiheessa uunin lämpö 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen.

Kun punainen kakkulevy on jäähtynyt, leikkaa levystä sydämenmallisella piparimuotilla sydämiä. Kakkuun tarvitaan sydämiä melko paljon, joten asettele piparimuotti aina niin, että saat levystä mahdollisimman paljon sydämiä. Minulla oli noin 5 cm kokoinen sydänmuotti. Pienempi muotti voi olla, muttei juurikaan isompi, koska kakkuun pitää mahtua vaaleaa taikinaa sekä sydämen alle, että päälle.


Laita leipävuokaan ensin kerros vaaleaa taikinaa. Asettele sen päälle sitten riviin punaisia sydämiä tiukasti toisiinsa kiinni koko vuoan matkalle. Halusin, että kumoamisen jälkeen päälle tulee kakusta tasainen pinta, joten laitoin sydämet kantaosa ylöspäin, jotta kakun kumouksen jälkeen sydänkuvio tulee oikeinpäin. Lisää sitten vaaleaa taikinaa varovasti sydänrivistön molemmille puolille ja lopuksi myös sydänkuvioiden päälle niin, ettei sydämiä näy enää ollenkaan. Jos koko kakkutaikina ei mahdu leipävuokaasi, voit paistaa lopputaikinasta muutaman muffinsin.


Nosta leipävuoka uuniin ja paista tunnin verran uunin alatasolla. Kokeile kypsyyttä tikulla. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä.  Kumoa kakku vasta hieman jäähtyneenä.

Jos haluat, voit koristella kakun vielä kumoamisen jälkeen kuorrutuksella ja sokerisydämillä

Kuorrutus:
6 rkl tomusokeria
6 tl vettä
sokerisydämiä kuorrutuksen päälle

Sekoita tomusokeri ja vesi keskenään, kunnes saat sileän melko notkean kuorrutuksen aikaan. Levitä kuorrutus lusikalla kakun päälle ja anna osan kuorrutuksesta valua kakun reunoille. Lisää halutessasi kuorrutuksen päälle ennen sen jähmettymistä vielä sokerisydämiä.

Kakku säilyy huoneenlämmössä kuvun alla muutaman päivän. 
 

Tästä kakusta jää yli jonkun verran tuota punaista kakkua, tai oikeastaan epämääräisiä kakkupaloja, kun kakkulevystä leikataan sydämet. Seuraavaksi blogiin tulossa ohje, mihin olen hyödyntänyt nuo ylijäämäpalat.