sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Tropical Milkshake



Pirtelö mielletään usein lasten herkuksi, mutta tämä aikuisten herkkupirtelö ei ole autoilijoille eikä lapsille sopiva sen sisältämän rommin takia. Pirtelön maku muistuttaa hiukan Piña Coladaa, vaikkei siinä olekaan käytetty ananasta. Laita vaikka silmät kiinni, kun nautit tästä kylmästä herkusta, niin pirtelön makumaailma kuljettaa sinut johonkin lämpimään.


Pirtelöä tulee noin 7 desiä tällä ohjeella, eli kaksi reiluhkoa annosta suht isoihin laseihin. Tämä sopisi myös aterian jälkiruoaksi, jolloin se kannattaisi tarjota melko pienistä laseista. Silloin sama määrä riittäisi noin 6-8:lle, koska pirtelö on melko täyttävää, eikä aterian päälle kaipaa suurta annosta.

TROPICAL MILKSHAKE (2 isoa annosta)

3 dl pakastettuja mangokuutioita
1 limen mehu
0,25 dl tummaa rommia (mielellään karibialaista)
0,5 dl kookossiirappia
5 dl vaniljajäätelöä
2,5 dl maitoa

Lataa blenderiin tai korkeaan astiaan, jossa voit käyttää sauvasekoitinta mangokuutiot, limen mehu, rommi ja kookossiirappi. Surauta tasaiseksi. Lisää jäätelö ja maito ja aja kuohkeaksi.

Kaada pirtelö korkeisiin laseihin, lisää pillit niihin ja laita koristeeksi vaikka limensiivut.


perjantai 28. maaliskuuta 2014

Sitruunamarenkitortut

Näissä Sitruunamarenkitortuissa Lemon Curdin kirpeys yhdistyy unelmanpehmeän marengin makeuteen sekä rapsahtavan rapeaan pohjaan. Kuten jo aiemmin olen hehkuttanut, sitruuna ja lime kuuluu omiin lempimakuihini, joten ei ihme, että nämä sitruunamarenkitortut olivat mielestäni hyviä. Jos pidät sitruunasta ja makeankirpeästä tortusta, uskallan siis suositella sinulle näitä varauksetta vaikka pääsiäisen herkkupalaksi.



Jos haluat esivalmistella, niin Lemon Curdin voi tehdä vaikka viikko-kaksi viikkoa etukäteen ja säilyttää jääkaapissa.Tällä pohjataikinalla tulee mielestäni hyvä pohja. Sopivan rapea ja maukas. Ohje kuuluu omiin luottoresepteihini, jota käytän melko paljon. Monitoimikoneella tehtynä sen myös pyöräyttää hetkessä, eikä taikinaa käsin tehdessäkään mene kauaa. Sitruunatortut ovat parhaimmillaan leivontapäivänä, koska säilytettäessa pohjien rapeus kärsii, niinkuin usein täytetyissä tortuissa.


SITRUUNATORTUT (n. 16 pientä torttua)

Torttupohjat:
4 dl vehnäjauhoja
125 g voita
1,5 dl tomusokeria
1 kananmuna

Täyte/eilisen blogipäivityksen Lemon Curd

Torttupohjat:
Laita  kaikki torttupohja-aineet monitoimikoneeseen ja käytä sen aikaa, että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Siirrä taikina pakastepussiin/tuorekelmuun ja laita se jääkaappiin n. 45 minuutiksi.

Voitele vuoat kevyesti voilla/vuokaspraylla. Kauli taikina useammassa osassa (leikkaa se vaikka kolmeen osaan) kevyesti jauhotetun leivinpaperin päällä ohueksi levyksi ja nosta taikinalevy varovasti 3-4:n lähekkäin olevan torttuvuoan päälle. Kauli torttuvuokien päältä kaulimella ja painele taikina vielä sormin vuokaan. Toista sama muilla taikinapaloilla. Laita torttuvuoat kylmään noin 20 minuutiksi.

Pistele pohjat haarukalla ja esipaista pohjat 200-asteessa, kiertoilma 180-asteessa 13 minuuttia. Esipaiston ansiosta pohjasta tulee mukavan rapea.

Lisää pohjiin Lemon curdia ja paista vielä 5 minuuttia, kunnes Lemon Curd asettuu.

Jäähdytä ja pursota/levitä halutessasi marenki torttujen päälle. Näihin sitruunatorttuihin marengin makeus antaa mukavaa vastapainoa, koska täytteen Lemon Curd on aika kirpeää. Jos et halua tehdä marenkia, niin voit vaikka ripotella hiukan tomusokeria sitruunatorttujen päälle juuri ennen tarjoilua taittamaan täytteen kirpakkuutta.


SVEITSILÄINEN MARENKI

3 valkuaista
2 dl Siro erikoishienoa sokeria

Tavallistakin sokeria voit käyttää, mutta jotkut tavalliset sokerit ovat niin isokiteisiä, että ne eivät sula niin helposti ja marenkiin saattaa jäädä kokonaisia sokerikiteitä, jotka ratisevat hampaissa. Siro -sokerin kanssa tuota ongelmaa ei ole.

Laita valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Laita kulho vesikattilan päälle, jossa vesi poreilee hiljakseen. Älä anna kulhon pohjan koskettaa kiehuvaa vettä. Sekoittele/vatkaa valkuais-sokeriseosta koko ajan, kunnes sokerikiteet ovat liuenneet ja valkuaisseos on noin 60-asteista. Kokeile valkuaisseosta sormien välissä. Jos siinä on vielä sokerikiteitä, jatka kuumennusta ja vatkausta.

Siirrä seos yleiskoneeseen, jossa on pallovatkain ja vatkaa marenki kuohkeaksi ja viileäksi, noin 10 minuuttia. Tai vatkaa kulhossa sähkövatkaimella.

Levitä tai pursota marenkia sitruunatorttujen päälle ja ruskista halutessasi marengin pintaa hiukan joko tohottimella tai uunissa hetki kuuman grillivastuksen alla.



torstai 27. maaliskuuta 2014

Lemon Curd

Rakastan sitruunan ja limen makuja melkein missä tahansa muodossa. Eikä Lemon tai Lime Curd tee poikkeusta tähän sääntöön. Ne käyvät molemmat tosi moneen, ovat ihania kakun, torttujen ja piiraiden täytteenä, jogurtin seassa, jäätelön kanssa...listaa voisi jatkaa pitkällekin. Ja nyt kevätauringon ihanasti lämmittäessä teki mieli tehdä jotain auringonkeltaista.


Olen tehnyt erilaisa curdeja monesti aiemminkin aina hiukan eri ohjeita kokeillen. Koska samalla päätin, että teen myös sitruunapiiraita, ajattelin kokeilla jotain sellaista Lemon Curd -ohjetta, jonka tiedän takuuvarmasti sopivan piiraan täytteeksi niin, että se jähmettyy sopivasti uunissa. Löysinkin tämän hyvän kuuloisen ohjeen, jossa Lemon Curdia oli nimenomaan käytetty piiraan täytteenä David Lebowitzin blogista

LEMON CURD (n. 2,5 desiä Lemon Curdia)

125 ml sitruunamehua
1 (luomu)sitruunan raastettu kuori
1,25 dl (100 g) sokeria
 85 g voita, kuutioina
2 isoa kananmunaa
2 isoa keltuaista

Pese sitruuna hyvin kuumalla vedellä. Raasta sitruunankuori kattilaan ja purista kattilaan sitruunoista mehua, kunnes saat 125 ml mehua kasaan.

Lisää kattilaan sokeri ja voi. Kuumenna seosta.

Vatkaa toisessa kulhossa munat ja keltuaiset sekaisin keskenään.

Kun voi sulaa, vatkaa kananmunaseoksen sekaan hiukan kuumaa sitruunaseosta koko ajan sekoittaen. Kaada sitten koko munaseos kattilaan lopun sitruunaseoksen sekaan ja kuumenna koko ajan sekoitellen, kunnes seos alkaa saostua ja lähes kuplii reunoilta.

Kaada Lemon Curd siivilän läpi puhtaaseen purkkiin. Jos aiot säilyttää Lemon Curdia pidempään, käytä steriloitua purkkia.


Ohje oli omaan makuun oikein toimiva, ihanan kirpeä ja voimakkaan sitruunanmakuinen. Jos et pidä kovin kirpeästä curdista, kannattaa lisätä hiukan sokerin määrää. Lisäksi ohje oli myös helppotekoinen.

Seuraavaksi laitan varmaan blogiin sitruunamarenkipiiraiden ohjeen, joiden tekovaiheesta tämä kuvamaistiainen. En ole vielä ehtinyt itsekään maistaa näitä, koska kuorrutan nämä marengilla loppuun ja ruskistan vielä hiukan tohottimella marengin pintaa ennen koemaistoa. Piiraiden pohjan tiedän toimivan, koska se on yksi vanhoja luottoreseptejäni, mutta katsotaan, miten nämä yhdistelmät sopivat keskenään. Ohje blogissa varmaan huomenna tai viimeistään ylihuomenna, mikäli läpäisee makuseulan.



tiistai 25. maaliskuuta 2014

Itsetehdyt maissitortillat & guacamole, broilertacot



Nykyään maissitortillojen tekoon sopivia maissijauhoja (ainakin Maseca -merkkisiä maissijauhoja, jotka on limemehulla valkaistu) saa jo suuremmista peruskaupoista. Olenkin tehnyt maissitortilloja jo useamman kerran, vaikkei blogissa ohjetta niistä olekaan ollut (tosin tostada -ohje oli canapé -ohjeessa vuodenvaihteessa). Jos noudatat gluteenitonta ruokavaliota, itsetehdyt maissitortillat sopivat myös sinulle. Itsetehdyt maissitortillat ovat hyviä ja ne ovat puoli-ilmaisia, koska yhdestä jauhopussillisesta saa tehtyä julmetun määrän maissitortilloja. Ja tuore on aina tuore, eli aika eri asia, kun kaupassa tyhjiöpakkauksessa viikko- tai kuukausitolkulla hyllyllä odottaneet tortillat.

Toki voit halutessasi käyttää kaupan valmiita tortilloja ja täytteeksi voi laittaa melkeinpä mitä haluaa. Jos et ole koskaan maistanut itsetehtyä tuoretta guacamolea, suosittelen kokeilemaan. On ihan eri planeetalta kuin kaupan purkkiguacamolet ovat. Helppoa ja nopeaakin guacamolen teko on. Ainoa haaste on oikeastaan se, että avokadot ovat sopivan kypsiä. Raaka avokado ei maistu hyvälle, mutta nykyään monesta kaupasta saa jo onneksi  nk. syöntikypsiä avokadoja, jotka on merkattu erikseen. Avokado kypsyy kyllä muutamassa päivässä huoneenlämmössä syöntikuntoon, mikäli ne ovat raakoja. Kypsymistä voi nopeuttaa hiukan laittamalla avocadon banaanien kanssa samaan pussiin. Banaaneista irtoava etyleeni kypsyttää avokadot nopeammin. Jos taas avokadosi meinaavat mennä liian kypsäksi, laita ne jääkaappiin, koska kylmä hidastaa avokadon kypsymistä. Meidän perheessä kukaan muu ei tykkää avokadoista kuin minä, mutta he pitivät kuitenkin tekemästäni guacamolesta.

MAISSITORTILLAT (8 kpl pienehköä maissitortillaa)

2,5 dl maissijauhoja (esim. Maseca, EI siis maissitärkkelystä)
2 dl vettä
ripaus suolaa

Mittaa kulhoon maissijauhot, vesi ja suola. Sekoita ne keskenään noin kahden minuutin ajan, kunnes saat pehmeän tasaisen tortillataikinan. Lisää tarvittaessa joko tippa vettä tai ripaus jauhoja, kunnes saat sopivan tuntuisen tortillataikinan. Taikina ei saa olla murenevaa muttei myöskään kovin tarttuvaa.

Minulla ei ole tortilla -prässiä. Jos sinulla on, käytä sitä. Ilman sitäkin pärjää hyvin parillakin metodilla.

Lautas-/pannumetodi:
Muodosta tortillataikinasta 8 kpl noin golfpallon kokoista palloa. Laita leivinpaperi työtasolle/leikkuulaudalle ja ota pallo kerrallaan leivinpaperin päälle. Peitä odottavat taikinapallot, koska ne kuivuvat helposti.
Päällystä lautanen/pannu tuorekelmulla tai pidä tuorekelmu/muovi taikinapallon ja lautasen/pannun välissä, kun painat pallon litteäksi. Ilman muovia tortilla tarttuu helposti kiinni ja rikkoutuu. Paina tasapohjaisella lautasella/pannulla taikinapallo tortillan muotoon. Taikina on melko haurasta, joten käsittele sitä varoen.

Irrota varovasti ja paista kuivalla kuumalla pannulla pari tortillaa kerrallaan molemmin puolin hetken, noin minuutti per puoli tai kunnes niihin tulee hiukan ruskeita pilkkuja. Säilytä valmiit tortillat kostean pyyhkeen alla, jotta pysyvät pehmeinä.

Kaulintametodi:
Muodosta tortillataikinasta 8 kpl noin golfpallon kokoista palloa. Laita leivinpaperi työtasolle/leikkuulaudalle ja ota pallo kerrallaan leivinpaperin päälle. Peitä odottavat taikinapallot, koska ne kuivuvat helposti.
Kaulitse MUOVIN läpi tortillataikina ohueksi pyöreäksi tortillaksi. Ilman muovia välissä taikina tarttuu kaulimeen. Minä leikkasin vahvan pakastepussin auki, ja käytin sitä kaulimen ja taikinan välissä.  Taikina on melko haurasta, joten käsittele sitä varoen.

Irrota varovasti ja paista kuivalla kuumalla pannulla molemmin puolin hetken, noin minuutti per puoli  tai kunnes niihin tulee hiukan ruskeita pilkkuja.. Säilytä valmiit tortillat kostean pyyhkeen alla, jotta pysyvät pehmeinä.


Minä pidän guacamolesta, jossa maistuu melko vahvasti lime. Jos et ole limen suuren suuri ystävä, laita ensin 2:n limen mehu, maista ja lisää sitten vielä lisää limenmehua, mikäli se sopii makupalettiisi.

GUACAMOLE (n. 2,5 dl)

1 tomaatti
1/4 punasipulia
1/2 punaista chiliä
n. 1/2 ruukkua korianteria
3 avocadoa
2-3 limea
1/2 tl suolaa
mustapippuria kierros-pari myllystä

Leikkaa tomaatti 4 lohkoon. Poista veitsellä siemenet ja kantaosa, guacamoleen käytetään vain siemenetön ja kannaton hedelmäliha. Kuutioi tomaatin hedelmäliha pieniksi kuutioiksi. 

Hienonna 1/4 punasipulia hienoksi silpuksi.

Poista chilistä siemenet ja välikalvot. Hienonna chili.

Halkaise avokadot, poista kivi ja koverra hedelmäliha lautaselle. Purista  limen mehut avokadojen sekaan (limenmehu estää avokadoa tummumasta). Muusaa haarukalla avokadoja, mutta jätä hedelmälihaan vielä pienehköjä paloja, eli älä muusaa sileäksi. 

Sekoita aiemmin valmistelemasi tomaatti-, punasipuli- ja chilipalat avokadoseokseen. Lisää vielä hienonnettua korianteria sekä suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Guacamole olisi hyvä tarjota melko nopeasti valmistamisen jälkeen, jolloin sen väri on kauneimmillaan, mutta ellet tarjoa guacamolea heti, laita tuorekelmu suoraan guacamolen pintaan kiinni, ettei se tummu ja laita guacamole jääkaappiin tarjoiluun asti.


BROILERTACOT (8 kpl)
2 rkl öljyä
n. 300 g broilerfileitä tai filesuikaleita yms.
1/4 kesäkurpitsaa
1/2 punaista chiliä
1/2 sipulia
(1 valkosipulin kynsi)
1 tl jeeraa
n. 4 pyöräytystä mustapippuria myllystä
n. 1/2 tl suolaa
1/2 limen mehu
tuoretta korianteria n. 6 lehteä

limenlohkoja tacon päälle

Kuumenna öljy paistinpannussa. Paloittele tarvittaessa broileri pienempiin paloihin ja kypsennä öljyssä n. 5 minuuttia välillä sekoitellen.

Hienonna sillä välin sipuli, chili (anna olla siemenet ja välikalvot jos pidät mausteisesta. Jos haluat miedompaa, ota välikalvot ja siemenet pois) ja valkosipuli, mikäli käytät sitä ja lisää ne pannulle broilerin joukkoon. Paloittele myös kesäkurpitsa ja lisää sekin pannulle.

Mausta mustapippurilla, jeeralla ja suolalla. Kypsentele noin 5 minuuttia lisää.

Tarkista, että broileri on kypsää ja lisää sitten viimeiseksi korianterin lehdet hienonnettuna ja purista sekaan vielä limen mehu.

Kasaa broilertacot laittamalla ensin broilertäytettä tortillan toiselle puoliskolle ja lusikoi sitten reilu annos guacamolea broilertäytteen päälle. Käännä tortilla kaksinkerroin tacon muotoon ja laita limenlohko tacon päälle. Koristele vielä halutessasi tuoreella korianterilla.

Jos olet oluen ystävä, korkkaa tacojen kaveriksi vaikka pullollinen Sol -olutta, jonka pullonsuulle olet laittanut limenlohkon.

lauantai 22. maaliskuuta 2014

Syötävää pitsiä - Cake Lace

Syötävää pitsiä voi tehdä useammallakin tavalla. Tämä tapa, jota nyt kokeilin, on varmaankin kaikista helpoin ja nopein tapa. Eli kyseessä Claire Bowmanin Cake Lace -niminen tuote. Ja mikä parasta, valmistaja lupaa, että pitsi pysyy joustavana kuukausia, eli sen voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen.


Kädet syyhysivät uuden tuoteen kokeiluun, joten leivoin perheelle pienen perustäytekakun mansikkamoussetäytteellä 18-senttiseen kakkuvuokaan. Päällystin kakun sokerimassalla (sekoitin valkoista ja vihreää massaa keskenään), ja kiinnitin tekemäni kakkupitsin vedellä kakun reunaan. Täytyy todeta, että on helppoa, nopeaa ja näyttävää!

 Ehkä ainoa miinuspuoli onkin sitten se kaikista normaalein, joka on yhteistä  melkein kaikkien koristeiden kanssa, eli koristeet eivät  kakun makua kyllä paranna. Ei tämä paha ollut, maistuu kevyesti vaniljalle. Samahan se on kaulittavien massojen kanssa (sokerimassa, marsipaani, kaulintamassa, vaahtokarkkimassa jne.). Niillä saa näyttäviä kakkuja aikaiseksi, mutta kyllä jollain muulla päällystetty kakku ne normaalisti maun puolesta hakkaa, jos minulta kysytään. Joissain tapauksissa kakun tietynlainen ulkonäkö kuitenkin on niin tärkeä, että voi tehdä pienen kompromissin maun suhteen.

Tuotteen mukana tuli myös DVD, jossa näytettiin hyvin tarkkaan, miten kakkupitsiä tehdään ja minkälaisia luomuksia sillä saa aikaiseksi. Ja ihan huikeita kakkujahan tällä tuotteella tosiaan pystyisi tekemään. Eikä käyttö rajoitu tietenkään pelkkiin kakkuihin. Tällähän voi koristella cupcaket, leivokset jne. Valmis pitsi oli todella joustavaa ja siitä on helppo leikata saksilla paloja tai yksittäisiä kuvioita.

Pitsin valmistukseen tarvitset saman valmistajan silikonimaton (joita löytyy paljon erilaisia yksittäisistä kuvioista lähtien) sekä pitsin tekoon tarvittavan tuotepaketin, jossa on jauhemainen osa ja nestemäinen osa, vettä sekä mielellään yleiskoneen tai sähkövatkaimen. Lisäksi pitsimassan levittämiseen nuolija, palettiveitsi tai vaikka valmistajan juuri tähän tarkoitukseen kehittämän muovisen veitsen. Minä käytin molempia,  nuolijaa ja palettiveistä. Massan voi joko ilmakovettaa useamman tunnin huoneenlämmössä tai sitten kovettaa pitsi uunissa.

Alla kuvassa ylhäällä näkyy pari valmista pitsiä, ja sitten silikonimatto, johon pitsiseos levitetään ennen kuivausta sekä Cake Lacen jauhe- ja nestemäinen osa.  


Pitsiseos levitetään silikonimatolle tarkasti niin, että joka kohtaan tulee varmasti seosta, eikä jää esim. ilmakuplia. Sitten kaavitaan kaikki ylimääräinen seos pois. Laitetaan silikonimatto samantien uuniin ja kuivatetaan se siellä (tai sitten jätetään huoneenlämpöön kuivumaan). Minulla pitsin kuivuminen kesti kiertoilmalla 70-asteessa 16 minuuttia, mutta kuivumisaika riippuu paljon kuviosta ja tietenkin myös uunista. Kun pitsi on ollut uunissa n. 12 minuuttia, kannattaa kevyesti koskea pitsiin. Jos se ei tunnu tahmealta, on se valmista. Muuten kuivata vielä pari minuuttia ja kokeile uudestaan. Pitsiä ei kannata kuitenkaan pitää uunissa liian kauan, koska jos se kuivuu liikaa, sen elastisuus kärsii ja se rikkoutuu helposti.



Kun pitsi on kovetettu uunissa, sen annetaan jäähtyä noin 5 minuuttia ja sitten VAROVASTI irrotetaan pitsi silikonimatosta kääntämällä matto ympäri ja pätkä kerrallaan irrotetaan pitsiä silikonimatosta samalla esim. palettiveitsellä irrotettua pitsiä painaen. Alempi pitsi irtosi hyvin helposti matosta, koska siinä ei ole juurikaan pieniä irtonaisia kohtia. Ylemmän pitsin kanssa olin hiukan liian kovakourainen ja kärsimätön (yllätys, sanoisi minut tuntevat. HAH, no ei tosiaankaan), jolloin osa noista "hedekohdista" irtosi. Seuraavan pitsin kanssa tajusin olla helläkätisempi ja autoin vielä sormin noissa hedekohdissa, jolloin tuonkin pitsin sai kokonaisena pois silikonimatosta.



Valmis pitsi kiinnitetään sokerimassaan pienellä vesimäärällä. Eli jos kiinnität pitsin esim. kakkuun, levitä pienellä pensselillä pieni määrä vettä kakkuun kohtaan, johon haluat pitsin kiinnittää ja painele pitsi sitten käsin kakkuun kiinni. Tarkista, että pitsi on tarttunut joka kohdasta kiinni kakkuun. Lisää tarvittaessa joihinkin kohtiin hiukan vettä ja painele ne kohdat kiinni. Vettä ei kannata käyttää liikaa, ettei pitsi ja/tai sokerimassa vety. Tietenkin voi käyttää veden sijaan elintarvikeliimaa.

Pitsiseosta voi myös värjätä jauhe- tai pastaelintarvikeväreillä pitsiseoksen tekovaiheessa tai sitten tietenkin valmiin pitsin voi värjätä kynäruiskulla tai spray -elintarvikevärillä.

DVD:llä näytettiin myös kaksivärisen pitsin tekoa, jossa ensin pitsiin tehdään pohjaväri ja kuivatetaan, sitten tehdään tehostevärillä toinen kerros edellisen pitsin päälle ja taas kuivatetaan. Tällöin pitsin teossa menee jo huomattavasti enemmän aikaa, mutta kyllä nuo kaksiväriset pitsit olivat ihan hienoja.

Nykyään on ihanaa, kun kaikenlaisia uskomattomia tuotteita on kehitetty meidän innokkaiden kotileipurien iloksi. Tosin jos lompakolta (tai aviomieheltä) kysytään, niin ei niinkään!

perjantai 21. maaliskuuta 2014

Pinaatti-mozzarella-tomaatti -tagliatellea

Tämä on nopea ruoka, jos käytät valmista kuiva- tai tuorepastaa tähän ruokaan. Ja vaikka tekisit itse tuorepastan, kuten minä tein tällä kertaa, ei ruoassa silti mene ihan mahdottoman kauaa aikaa.

Pastakastikkeen jujuna on Buffalo Mozzarella, joka venyy ihaniksi mozzarellarihmoiksi  pastaa syödessä. En siis suosittele tekemään tätä tavallisesta mozzarellasta, koska sen rakenne on erilainen. Hyväähän se varmaan tavallisestakin mozzasta tehtynä olisi, muttei kuitenkaan sama asia.



Jos käytät valmista pastaa, hyppää tämä pastaosio yli. Pastakastikeohje löytyy alempaa.

TUORETAGLIATELLE (n. 4:lle hengelle)

3 kananmunaa
1 tl suolaa
1 tl oliiviöljyä
n. 300 g vehnäjauhoja (hiukan vajaa)

Pastataikina monitoimikoneella:
Laita monitoimikoneeseen kananmunat, suola, oliiviöljy ja suurin osa vehnäjauhoista. Käytä konetta hetken aikaa. Taikinasta pitäisi muodostua pallo. Jos taikina vaikuttaa liian löysältä, lisää vielä hiukan jauhoja ja käytä taas hetken aikaa konetta.

Pastataikina käsin:
Jos sinulla ei ole monitoimikonetta, tee taikina käsin. Valintasi mukaan kumoa jauhot (suurin osa) joko pöydälle tai tee taikina laakeassa kulhossa, tekotapa lähes identtinen. Tee jauhojen keskelle kuoppa, johon kippaat kananmunat, suolan ja oliiviöljyn. Sekoita munaseos sekaisin haarukalla. Siirtele sitten haarukalla jauhoja alussa pieni määrä kerrallaan munaseokseen sekoittaen ja sitten hiukan reippaammin. Lisää tarvittaessa hiukan jauhoja. Kun saat kaikki ainekset sekaisin, kippaa taikina jauhotetulle työtasolle ja jatka taikinan työstämistä, kuten on alempana kerrottu.

Kumoa taikinapallo puhtaalle kevyesti jauhotetulle työtasolle ja vaivaa ja työstä sitä mielellään n. 10 minuuttia, jotta saat silkkimäisen ja elastisen pastataikinan aikaiseksi. Taikina on aika jämäkkää, mutta kunnollinen työstö auttaa pastan jatkokäsittelyssä tehden siitä elastista, jolloin siitä saa aikaiseksi tarpeeksi ohutta pastaa.

Peitä taikinapallo muovilla ja jätä se vetäytymään vähintään puoleksi tunniksi huoneenlämpöön. Voit myös tehdä pastataikinan huomattavasti aiemmin ja laittaa peitettynä jääkaappiin odottamaan. Jääkaapissa taikinan pintaan saattaa kertyä hiukan kosteutta, joten kun otat taikinan jääkaapista, sivele taikinapallon pintaan kevyesti jauhoja. Minä tein pastataikinan edellisenä iltana ennen nukkumaanmenoa, jolloin se oli seuraavana päivänä valmiiksi työstettävää.

Minulla ei ole pastakonetta, vaikka se on ollutkin hankittavien keittiövempeleiden listalla pidempään. Jossain vaiheessa aion kyllä hankkia KichenAidiini tuon  lisäosan. Kyllähän se helpottaisi pastan tekoa, vaikka toki käsinkin pastan teko onnistuu ihan hyvin, vaatii vain hiukan enemmän kärsivällisyyttä.

Pastan teko pastakoneella:
Jos sinulla on pastakone, leikkaa taikina n. neljään osaan ja työstä kevyesti jauhotettua taikinaa pala kerrallaan. Aja ensin pastakoneen paksuimmalla asetuksella pala läpi pari kertaaa ja säädä pastakonetta aina ohuempaan suuntaan, kunnes saat sopivan vahvuuden. Leikkaa pastalevyt sitten tagliatelleksi.

Ripottele esim. suurehkolle tarjottimelle polentaa (maissia) ja nostele siihen tagliatellet kuivahtamaan noin 20 minuutiksi.

Pastan teko ilman pastakonetta:

Jauhota puhdas työtaso kevyesti jauhoilla ja kauli pastapallosi suureksi suorakaiteen malliseksi ohueksi levyksi. Irroittele välillä pastalevyä työtasolta ja ripauta hiukan jauhoja lisää alle. Jos työtasosi on pienehkö, jaa taikinapallo kahtia ja kauli taikina kahdessa osassa suorakaiteen malliseksi neliöksi.

Ripauta pastalevyn päälle hiukan jauhoja ja rullaa pasta löysähkösti rullalle. Leikkaa terävällä veitsellä pastasta paloja.

EDIT/13.9.2014. Kannattaa rullata pastalevyä molemmista päistä keskustaa kohden. Silloin pasta on helpompi avata rullalta kuivumaan.


Ripottele esim. suurehkolle tarjottimelle polentaa (maissia) ja nostele siihen rullalta avatut  tagliatellet kuivahtamaan noin 20 minuutiksi.


Tuorepasta kypsyy todella nopeasti, se vaatii vain noin parin minuutin keittoajan.


PINAATTI-MOZZARELLA-TOMAATTI -PASTAKASTIKE (n. 4:lle hengelle)

vettä pastan keittoon
(meri)suolaa keitinveteen

2 rkl oliiviöljyä
1/2 punasipulia
1 valkosipulin kynsi
1/2 kanaliemikuutiosta
1 tölkki säilöttyjä kirsikkatomaatteja
1 rkl ketsuppia
1 rkl balsamicoa
mustapippuria useampi kierros myllystä
n. 1 tl suolaa
3 aurinkokuivattua tomaattia (öljyyn säilöttyjä)
n. 2,5 dl raastettua parmesaania (jätä vähä annosten päälle)
1 pkt/100 g tuoretta babypinaattia
500 g Buffalo Mozzarellaa
tuorebasilikaa n. 5 lehteä

Laita suureen kattilaan pastavesi kiehumaan.

Jos käytät kuivapastaa tähän ruokaan, kannattaa pasta laittaa kiehumaan heti, kun vesi kiehuu (suolaa vesi), koska kastike valmistuu nopeasti.

Pese babypinaatti ja jätä se siivilään valumaan.

Hienonna punasipuli ja valkosipuli veitsellä hienoksi silpuksi. Lorauta pannulle oliiviöljy ja kuullota siinä hetki punasipulia ja valkosipulia. Sekoittele silloin tällöin.

Lisää pannulle 1/2 kanaliemikuutiosta murennettuna, kirsikkatomaattitölkin sisältö, ketsuppi, balsamico, mustapippuri, suola ja aurinkokuivatut tomaatit paloiteltuna sekä suurin osa raastetusta parmesaanista. Sekoita keskenään.

Laita tässä välissä tuorepasta kiehumaan runsaaseen keitinveteen, jonka olet maustanut reiluhkosti suolalla. Se kypsyy parissa minuutissa, älä ylikypsennä sitä.

Pastan kiehuessa lisää pannulle vielä babypinaatti ja Buffalo Mozzarella käsin paloiksi revittynä sekä basilika paloiksi revittynä.

Nosta kypsä pasta kastikkeen sekaan pihtien/reikäkauhan avulla ja sekoita keskenään, jotta pasta imee kastiketta itseensä. Lisää tarvittaessa pari ruokalusikallista pastan keitinvettä sekaan.

Annostele lautasille ja ripota päälle vielä hiukan raastettua parmesaania.


keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Superhelppo vaniljajäätelö ilman jäätelökonetta


Hyvärakenteista jäätelöä on superhelppo tehdä ilman jäätelökonettakin kondensoidun maidon ansiosta. Kondensoitu maito on todella makeaa, joten halusin tasapainottaa jäätelön makeutta lisäämällä seokseen Mascarponea. Jäätelöstä tuli tosi hyvää ja sen rakenne oli erinomainen. Lisäksi jäätelön teossa menee noin 5 minuuttia, tosin sen jälkeen jäätelö pitää kyllä jäädyttää pakastimessa useamman tunnin. Suosittelen kokeilemaan!


VANILJAJÄÄTELÖ (n. 1,5 L jäätelöä)

1 prk Flora Vispiä
3 tl vaniljasokeria
1 prk Mascarponea
1 tölkki kondensoitua maitoa

Vatkaa Flora Vispi ja vaniljasokeri sähkövatkaimella vaahdoksi. Lisää Mascarpone ja vatkaa vielä hetki. Sekoita lopuksi sekaan kondensoitu maito. Done!

Jäätelöseosta tulee näistä aineosista n. 1,5 litraa. Tarvitset siis ison kannellisen rasian tai kaksi pienempää. Lusikoi seos rasiaan ja pakasta, kunnes jäätelö on kiinteytynyt sopivaksi. Jäätelön kovettumiseen menee useampi tunti. Jos sinulla on kiire saada jäätelö tarjoilukuntoon, käytä matalia rasioita, joissa jäätelöä on ohut kerros. Silloin jäätelö kiinteytyy paljon nopeammin tarjoilukuntoon.

Tein omasta jädestäni osasta jäätelöpuikkoja ja osan lusikoin kannelliseen rasiaan. Minulla oli Tupperin vanha jätskipuikkomuotti, jolla saa kerrallaan tehtyä neljä jäätelöpuikkoa. Jäätelöseos on sen verran tukevaa, että siihen sai  heti muottien täyttämisen jälkeen painettua puiset jäätelötikut. Ripottelin vielä kantaosaan strösseliä ennen pakastusta.

Seoksessa oleva Mascarpone antaa kivan makulisän jäätelöön, mutta toki tätä perusseosta voi maustaa monin tavoin, jos haluat tehdä erimakuisia jäätelöitä. Varmaan joitain makuvariaatioita tulee näkymään jossain vaiheessa blogissanikin, sen verran helppoa ja hyvää tämä jäätelö on.  Miltä kuulostaisi esim. mansikkajäätelö, jossa on ihania kotimaisia mansikoita, kun kotimaiset auringonkypsyttämät mansikat ovat parhaimmillaan. NAM! Kesää ja aurinkoa odotellessa...







maanantai 17. maaliskuuta 2014

Kesäkurpitsakeitto ja oregano-pesto -puustit

Olen aiemminkin hehkuttanut, miten monikäyttöinen kesäkurpitsa on. Loppukesällä tulee tehtyä omista kesäkurpitsoista hyvin paljon kaikenlaista, mutta kyllä minä muuna aikanakin käytän kesäkurpitsaa aika paljon. Tällä kertaa kesäkurpitsa saa parikseen mm. perunaa sekä Koskenlaskija sulatejuustoa tässä nopeahkossa ja helpossa keitossa.



Jos haluat leipoa keitolle lisukkeeksi nämä oregano-pesto -puustit, kannattaa ruoanlaitto aloittaa niistä, koska taikinan kohotukseen sekä puustien kohotukseen menee kuitenkin oma aikansa. Sillä aikaa, kun puustit ovat kohoamassa, valmistelet keiton. Keiton kanssa toki käy hyvin esim. kaupan ruisleipä, jos jauhopeukaloasi ei juuri samaan aikaa kutita.

Nämä puustit kävisivät hyvin myös esim. buffetpöydässä tai piknikillä tarjottaviksi, koska ne eivät välttämättä kaipaa mitään päällysteitä, kun niiden täytteenä on hiukan voita ja sitruunapestoa.


OREGANO-PESTOPUUSTIT (N. 24 KPL)

Taikina:
6 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa (11 g)
1 rkl kuivattua oreganoa
3 dl kokojyväspelttijauhoja
1 dl auringonkukansiemeniä (kuorittuja)
1 dl kauraleseitä
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
4 dl + n. 8 dl vehnäjauhoja
0,5 dl oliiviöljyä

Täyte:
n. 3 rkl voita
n. 4 tl sitruunapestoa

Tee taikina joko yleiskoneessa tai käsin taikinakulhossa. Sekoita kuivahiiva, oregano ja kokojyväspelttijauhot keskenään.

Laita taikinakulhoon lämmintä n. 42-asteista vettä, eli selkeästi kättä lämpimämpää (37-astetta). Lisää veden sekaan kuivahiivaseos.

Lisää taikinaan auringonkukansiemenet, kauraleseet, suola ja hunaja sekä 4 dl vehnäjauhoja. Anna koneen käydä hetken aikaa tai käsin tehdessäsi sekoita esim. puuhaarukalla voimakkaasti, jotta taikinaan saa hyvän sitkon alulle.

Lisää sitten pikkuhiljaa lisää vehnäjauhoja koko ajan samala alustaen taikinaa. Lisää alustuksen loppupuolella öljy ja vehnäjauhoja vielä niin paljon, että saat pehmeähkön, hiukan kulhon reunoista irtoavan taikinan. Käsin  pitäisi alustaa n.10-15 minuuttia, koneella hiukan vajaa 10 minuuttia riittää.

Peitä taikinakulho puhtaalla muovilla ja nostata taikinaa noin puoli tuntia lämpimässä paikassa.

Kumoa kohonnut taikina leivinpaperoidulle ja jauhotetulle työtasolle ja vaivaa taikinaa hetki. Kauli taikina siten suureksi suorakaiteen malliseksi levyksi, kuten tekisit korvapuusteja tehdessäsi. Levitä levynn päälle ensin voi veitsellä ja sitten sen päälle sitruunapesto tasaisesti.

Kääri tiukaksi rullaksi ja leikkaa rullasta n. 3 cm levyisiä suoria paloja. Nosta palat lappeelleen (eli täyte näkyy ylöspäin) joko vahvoihin muffinsipapereihin (tyyliä amerikanmuffinsivuoat) tai sitten suoraan leivinpaperoiduille pelleille.

Peitä puustit ja jätä ne kohoamaan n. 40 minuutiksi.

Laita uuni lämpenemään kohotusajan loppupuoliskolla 250-asteeseen, kiertoilma 230-asteeseen.

Voitele kohonneet puustit lämpöisellä vedellä päältä ja paista niitä ensin 250-asteessa, kiertoilma 230-asteessa 8 minuuttia. Laske lämpö sitten 215-asteeseen, kiertoilma 195-asteeseen ja paista vielä n. 10 minuuttia.

Tarkista puustien kypsyys kopauttamalla niitä pohjaan. Jos kuuluu kumea ääni, ovat kypsiä, muuten paista niitä vielä hetki.

Jäähdytä valmiit puustit ritilällä peittämättä, jotta niissä säilyy rapeahko pinta.




KESÄKURPITSAKEITTO (n. 4:lle hengelle)

2 rkl oliiviöljyä
2 pienehköä kesäkurpitsaa (yht. 600 g)
3 isohkoa jauhoista perunaa (yhtn. n. 350 g)
1 sipuli
8 dl vettä
1 kanaliemikuutio
mustapippuria myllystä n. 8 kierrosta
1 rkl Herbes de Provencea
1 tl soijakastiketta

1/3 pkt Koskenlaskija voimakas sulatejuustoa

Kuori perunat ja sipuli ja paloittele ne melko pieniksi paloiksi. Paloittele kesäkurpitsat myös pienehköiksi paloiksi.

Kuumenna kattila ja laita sen pohjalle oliiviöljy. Freesaa kattilassa kasviksia reilu 5 minuuttia silloin tällöin käännellen. Lisää stten vesi, kanaliemikuutio, mustapippuri, Herbes de Provence ja soijakastike.

Anna kiehua hiljaisella kannen alla n. 25 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kunnolla pehmenneet.

Ota keitinlientä talteen n. 2 dl ja soseuta sitten keitto kattilassa sauvasekoittimella.

Laita kattila takaisin levylle ja paloittele keiton sekaan Koskenlaskija pieninä paloina. Sekoittele keittoa, kunnes juusto sulaa ja sekoaa tasaisesti keiton sekaan. Tarkista keiton maku ja paksuus. Lisää tarvittaessa sivuun ottamaasi keitinlientä ja/tai suolaa. Liemikuutio, soija ja juusto ovat aika suolaisia, joten siksi suola kannattaa maistaa vasta valmiista keitosta ja lisätä sitä tarvittaessa. Minä en ainakaan kaivannut enää suolaa lisää, mutta sehän on makukysymys.


lauantai 15. maaliskuuta 2014

Orange Blossom Cupcakes

Suklaa ja appelsiini käyvät tunnetusti hyvin yhteen. Näissä cupcakeissa maut yhdistyvät kolmella tasolla, itse kakkuosassa, kuorrutteessa ja vielä koristeissa. Jos et halua väkertää koristeita, voit esim. ripauttaa suklaakuorrutuksen päälle hiukan (luomu)appelsiinin raastettua kuorta.


Mikäli teet myös hillottuja appelsiininkuoria ja/tai kumqvatin viipaleita koristeeksi, aloita niistä. Koko ohjeeseen riittä yksi (luomu)appelsiini, eli jos teet kuoresta koristeet, kuoritaan appelsiini ensin. Sitten loppuappelsiinista käytetään mehua cupcakien kakkuosaan ja kuorrutukseen.

ORANGE BLOSSOM -CUPCAKES (n. 16 normaalikokoista) 

3 dl sokeria
2,5 dl + 2 rkl vehnäjauhoja
1 dl kaakaota (tummaa, makeuttamatonta)
0,75 tl leivinjauhetta
0,75 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
2 kananmunaa
0,5 dl kermaa
0,5 dl Cointreau -likööriä
0,5 dl appelsiinimehua (appelsiinista puristettua)
1 dl (hiukan vajaa) (rypsi)öljyä
 1 tl vanilja-aromia
1,5 dl kiehuvaa vettä johon sekoitettu 1/2 stickiä Nescafé Espresso -jauheesta
(tai vahvaa kahvia)

Laita uuni kuumenemaan 180-asteeseen, kiertoilma 160-asteeseen.

Mittaa kulhoon sokeri, jauhot, kaakao, leivinjauhe, ruokasooda ja suola. Sekoita ainekset keskenään.

Lisää jauhoseokseen munat, kerma, likööri, applesiinimehu, vanilja-aromi ja öljy ja vatkaa niitä noin minuutin verran.

Kiehauta vesi ja sekoita siihen Espresso -jauhe. Lisää kahviseos taikinaan ja sekoita aineet keskenään.
Taikina on todella löysää, älä pelästy, että olet tehnyt jotain väärin. Sen kuuluu ollakin hyvin löysää.

Koska taikina on niin löysää, sitä on hankalahko lusikoida muffinivuokiin, eli ota joku kannu, jossa on nokkaosa ja kaada taikina siihen. Siitä kaada sitten taikinaa suoraan muffinsipellillä oleviin paperivuokiin n. 3/4 täyteen muffinsipaperia. Jos teet ilman muffinsipeltiä, muffinsipaperien pitäää olla tosi tukevia.

Paista uunin keskiosassa 180-asteessa, kiertoilma 160-asteessa n. 20 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla, jos taikinaa ei tartu tikkuun, ovat ne kypsiä. Jäähdytä hetki muffinsipellillä ja jäähdytä ne loppuun ritilällä.

Kuorruta cupcaket vasta täysin jäähtyneenä.

APPELSIINI-SUKLAAKUORRUTUS 

50 g tummaa suklaata, kaakaopitoisuus n. 70 %:a
100 g voita, huoneenlämpöistä
3 dl tomusokeria
1 prk/250 g Mascarponea
1 dl kaakaota (tummaa, makeuttamatonta)
2 rkl kuohukermaa
2 rkl appelsiinimehua (appelsiinista)
3 rkl Cointreau -likööriä

Sulata paloiteltu suklaa mikrossa tai levyllä kattilassa varovasti ja jätä se hetkeksi jäähtymään.

Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi.

Lisää voivaahdon sekaan tomusokeri ja vatkaa sekaisin. Lisää sitten kaakao, sula suklaa, mascarpone sekä kerma ja Cointreau ja appelsiinimehu. Vatkaa vielä kuohkeaksi.

Jos kuorrutat cupcaket pursottamalla, kuorrutus saa olla aika jämäkkää, eli lisää hiukan tomusokeria tarvittaessa. Voit myös laittaa kuorrutuksen hetkeksi jääkaappiin viilenemään, jotta se hiukan jämäköityy.


Koristeeksi tein hillottuja appelsiininkuoria ja kumqvatin viipaleita. Ne korostavat myös appelsiininmakua. Cupcaket saivat lisäkoristeen myös suklaasiirtoarkilla tehdystä suklaakoristeesta.

HILLOTUT APPELSIININKUORET JA KUMQVATIN VIIPALEET

vettä kuorien ja viipaleiden keittoon
1 appelsiinin kuori
6 kumqvattia

3 dl sokeria
1,5 dl vettä

Pese appelsiini ja kumqvatit huolella. Leikkaa kumqvatti kuorineen ohuiksi pyöreiksi viipaleiksi. Kuori appelsiini ohuesti perunankuorimaveitsellä niin, ettei kuoreen tule valkoista osaa mukaan. Leikkaa appelsiininkuorisuikaleita hiukan pienemmiksi paloiksi.

Laita kattilaan vettä kiehumaan ja lisää sinne appelsiininkuoret sekä kumqvatin viipaleet. Kiehauta, kaada seos siivilään. Laita kattilaan uusi vesi, kiehauta ja toista sama. Tee vielä kolmnas kerta samoin. Ideana tässä on se, että useampi kiehautus ja aina veden vaihto välissä poistaa kuorissa olevaa karvautta.

Kun olet kiehauttanut kuoret kolme kertaa, laita kattilaan sokeri ja vesi ja anna niiden kiehua hetki. Lisää sitten appelsiininkuoret ja kumqvatin viipaleet sokeriiliemen sekaan ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes kuoret ovat pehmenneet. Aikaa siihen kuluu noin tunti.

Anna kuorien jäähtyä liemessä tai nosta ne halutessasi leivinpaerin päälle jähmettymään. Jos jähmetät kuoret liemessä, koristeet ovat hiukan pehmeämpiä ja tahmeampia käytettäessä. Vastaavasti jos kuivatat ne leivinpaperin päällä, koristeet ovat kuivempia ja helpommin käsiteltäviä. Itse valitsin tällä kertaa jättää koristeet sokeriliemeen kuivumaan, koska halusin ne pehmeämpänä cupcakien päälle. Kun koristeet ovat jäähtyneet, leikkaa appelsiininkuorisuikaleista haluamasi muotoisia koristeita. Minä leikkasin appelsiininkuoret ohuiksi suikaleiksi. Kuvissa ne näkyvät kumqvattiviipaleen takana. Appelsiininkuorella ja kumqvattiviipaleilla ei ole mitenkään hirveän suurta makueroa, minulla kyse oli lähinnä erimallisten koristeiden aikaansaannista.

SUKLAAKORISTEET SUKLAASIIRTOARKILLA

Haluamaasi suklaata
suklaasiirtoarkki/paloja suklaasiirtoarkista

Jos haluat suklaakoristeista kestäviä tai käytät ne myöhemmin, kannattaa temperoida suklaa.
Minä käytin temperoimatonta suklaata, koska käytin koristeet samantien.

Sulata suklaa joko mikrossa varovasti puoliteholla tai vesihauteessa kattilan päällä. Laita suklaata suklaasiirtoarkin päälle ja levitä suklaa ohuehkosti palettiveitsen avulla suklaasiirtoarkille.




Nosta kylmään hetkeksi jähmettymään. Kuori sitten varovasti suklaasiirtoarkki suklaasta, jolloin kuvio on siirtynyt suklaaseen. Voit murtaa käsin paloja tai leikata terävällä veitsellä paloja. Jos haluat leikata säännönmukaisia paloja, kannattaa suklaan antaa hetken pehmetä huoneenlämmössä, jolloin se ei murru yhtä helposti kuin jääkaappikylmä suklaa tekisi. Myös erilaisilla muoteilla voit varovasti painaa hiukan pehmenneestä suklaasta kuvioita.

Samalla periaatteella saa esim. kakun reunaan kauniin kuvioreunuksen. Mittaa kakun ympärys, sekä pituus, että korkeus ja leikkaa suklaasiirtoarkista sitten sopivan kokoinen suikale. Tee kuten yllä muuten, mutta kun suklaa on hiukan jähmettynyt, paina suikale varovasi kakun reunuksen ympärille. Nosta sitten koko kakku jääkaappiin jähmettymään ja poista suklaasiirtoarkki vasta kun suklaa on kunnolla jähmettynyt.

Jot et temperoinut suklaata, säilytä mahdolliset ylijääneet suklaakoristeet jääkaapissa.

Säilytä ylijääneet cupcaket jääkaapissa, mutta ota ne hiukan ennen tarjoilua huoneenlämpöön, jotta ne eivät ole liian kylmiä tarjottaessa. Kuorrutteessa on sen verran paljon tuorejuustoa, ettei se kyllä ole suoraan jääkaapistakaan otettuna ikävän kovaa.

torstai 13. maaliskuuta 2014

Nopeat pikkurieskat


Mitä tulee yhtälöstä: Aamupala, ei leipää, eikä aikaa odottaa hiivataikinan nousemista, mutta leipää tekee mieli? Kehittelin tuohon ratkaisuksi nopeat paistinpannussa paistettavat pikkurieskat, jotka kohotetaan leivinjauheella. Nopeaa ja helppoa! Näitä voi tehdä toistekin, vaikkei olisikaan akuutti leipäpula. Tästä lähtee...

NOPEAT PIKKURIESKAT (12 KPL)

2 dl kauraleseitä
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
2,5 dl turkkilaista jogurttia
0,5 dl maitoa

Sekoita kulhossa kuivat aineet keskenään. Lisää hunaja, jogurtti ja maito ja sekoita vain sen verran, että aineet sekoittuvat kunnolla.

Kumoa samantien takina leivnpaperoidulle työtasolle, leikkaa se 12 yhtä suureen osaan ja pyörittele ne palloiksi. Kauli taikinapallot yksitellen ohuiksi n.12 cm halkaisijaltaan oleviksi pyöreiksi rieskoiksi ja paista melko kuumalla pannulla ilman rasvaa 2-3 rieskaa kerrallaan molemmilta puolilta pari minuuttia, kunnes niihin tulee ruskeita pilkkuja ja kypsyvät.


Nauti paistotuoreena mieleisiesi lisukkeiden kera. Yksi hyvä vaihtoehto on pelkkä voi. Se sulaa mukavasti vielä paistolämpimän rieskan pintaan.

Koska nämä kohotetaan leivinjauheella, ovat parhaimmillaan paistopäivänä. Jos paikalla vain muutama syöjä, puolita ainemäärät ja tee vain 6 rieskaa.


tiistai 11. maaliskuuta 2014

Vuohenjuusto-timjami -perunat, Kookosriisi ja broileria = 2:n päivän ruoat


Joskus on mukava valmistella samalla parin päivän ruoat, jos tietää, että seuraavana päivänä on aikataulu tavallistakin tiukempi. Tämä kombo on siitä hyvä esimerkki. Jos haluat tehdä vain yhden päivän ruoat, valitse broilerin kera jompi kumpi lisukkeista (tai tee hlautessasi molempia pienempi määrä). Pyrin siihen, ettei meillä syödä ainakaan kokonaan samaa ruokaa kahtena peräkkäisenä päivänä. Broileri on molempien lisukkeiden kanssa sama, mutta koska lisukkeet ovat tarpeeksi erilaisia, niissä on tarpeeksi vaihtelua, eikä tunnu tylsältä syödä kahtena peräkkäisenä päivänä samaa broileria.

Kun aloitin blogaamisen viime vuoden heinäkuussa, blogin oli tarkoitus keskittyä puhtaasti oikeastaan leivontaan. Leivon sillöin tällöin suoraan jostain ohjeesta, vaikka kaikista eniten leivon omia viritelmiä, mutta ruokaa en tee koskaan ohjeiden mukaan. Vaikutteita toki ruokiin on vuosien varrella tarttunut mukaan matkoilta, lehdistä, ruokaohjelmista, lapsuudenkodista jne. Siksi olenkin nyt päätynyt siihen, että kirjaan ainakin joitain ruokaohjeitani myös tähän blogiin. Joskus on nimittäin käynyt niin, että perhe on toivonut uudestaan jotain tiettyä ruokaa, mutta koska minulla ei ole ylhäällä, mitä kaikkea olen ruokaan laittanut, ihan samanlaista on ollut sitten vaikea tehdä uudestaan.  Nyt ainakin osa ohjeista jää sitten itsellekin ylös. Täytyy varmaan tässä matkan varrella blogatessa miettiä, olisiko selkeämpi tehdä toinen blogi, jossa on varsinaisia ruokaohjeita ja tämä blogi sitten pyhittää leivonnalle ja makeille herkuille.


Kookosriisi on oma muunnelma karibialaisesta kookosriisistä. Broileri on maustettu nyt niin, että se istuisi suht hyvin kumman vaan lisukkeen kanssa. Ja tämäntyylisiä vuohenjuusto-timjamiperunoita olen tehnyt silloin tällöin varmaan ainakin 15 vuotta. Ne käyvät hyvin myös punaisen lihan kanssa.  


VUOHENJUUSTO-TIMJAMI -PERUNAT (n. 6:lle hengelle)

n. 7 isohkoa Rosamundaa
100 g vuohenjuustoa
tuoretta timjamia
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen.

Pese perunat hyvin ja kuivaa ne.

Siivuta perunat kuorineen pituussuunnassa n. sentin viipaleiksi. Kantaosia  perunasta ei käytetä tässä, mutta jos haluat, voit laittaa ne samaan aikaan uuniin kypsymään oliiviöljyllä, suolalla, mustapippurilla ja sitruunanmehulla mautettuna samaan lämpötilaan kypsymään eri astiaan.

Lado perunat leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle vierekkäin. Ripottele perunoiden päälle oliiviöljyä, suolaa, mustapippuria myllystä. Kääntele perunat ympäri, jotta molemmat puolet maustuu.

Jaa sitten perunoiden päälle vuohenjuustoa ja ripottele päällimmäiseksi tuoretta timjamia.

Paista perunoita 200-asteessa, kiertoilma 180-asteessa n. 25 minuuttia, kunnes ovat kypsiä ja hiukan ruskettuneet.


BROILERIFILEET UUNISSA ( laske 1 file per ruokailija/ruokailukerta)

minulla oli 8 ohutta broilerinfilettä, jotka maustoin seuraavasti. Mikäli sinulla on vähemmän fileitä, vähennä vastaavasti mausteiden määrää samassa suhteessa.

Jos haluat, voit lisätä marinadiin valkosipulin kynnen hienonnettuna. Joskus hemmottelen perheen sipulininhoajaa sillä, etten laita koko ruokaan sipulia, enkä valkosipulia, ja tämä oli nyt sellainen kerta.


8 broilerinfilettä
2 tl savupaprikaa
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä, noin 6 pyöräytystä
0,5 dl oliiviöljyä
2 rkl kookospalmusokeria (fariinisokerikin käy)
1/2 limen mehu
1,5 tl jeeraa
n. 1,5 ruokalusikallista tuoretta timjamia
1 tl kurkumaa
2 rkl tummaa rommia
1/2 tl muskottipähkinää

Laita juomalasiin oliiviöljy. Lisää sen sekaan kaikki muut aineet ja sekoita haarukalla tasaiseksi. Kaada broilerifileiden päälle ja anna niiden maustua jääkaapissa peitettynä pari tuntia tai huoneenlämmössä minimissään 1/2 tuntia. Ota broilerit lämpenemään huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen kypsennystä.

Levitä fileet uunivuokaan ja kypsennä perunoiden kanssa samaan aikaan 200-asteessa, kiertoilma 180-asteessa n. 20-25 minuuttia.


Onko Risellan Riisi & Monivilja  (kai vastaavaa tuotetta löytyy joltain muultakin valmistajalta, en itseasiassa tiedä) ennestään tuttu tuote sinulle? Irtonaisen pitkän riisin seassa on vehnä-, ruis- ja ohrapaloja sekä kokonaisia höyrytettyjä kauranjyviä. Eli moniviljan ansiosta siinä on paljon kuituja ja muita kyödyllisiä aineita tavalliseen riisiin verrattuna. Voi kuulostaa oudolta tuotteelta, mutta meidän perheelle se ainakin maistuu, siinä on hiukan pähkinämäinen aromi.

KOOKOSRIISI (n. 6:lle hengelle)

1 l vettä
4 dl Riisi & Moniviljaseosta (Risella)
1 punainen chili
4 maustepippuria
1 kanaliemikuutio
3 laakerinlehteä
reiluhkosti mustapippuria myllystä (ainakin 6 pyöräytystä)
n. 1 tl suolaa
2 rkl soijakastiketta
tuoretta timjamia 4  "oksaa"
n. 1 cm pala raastettua inkivääriä

1 limen mehu
1 prk kookoskermaa
n. 1/2 tl muskottipähkinää
1 tölkki mustapapuja
n. 2 rkl tuoretta timjamia (lehtiä)

Mittaa kattilaan vesi ja kiehauta se. Lisää Riisi & Monivilja, chili hienonnettuna (siemenet poistettuna, ellet halua vahvaa chilinmakua), maustepippurit, kanaliemikuutio, laakerinlehdet, mustapippuria, suola, soijakastike, timjami ja raastettu inkivääri.

Avaa paputölkki, kaada sisältö siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä huolellisesti. Jätä valumaan.

Anna riisiseoksen kiehua kannen alla hiljakseen 15 minuuttia. Ota sitten keitinvettä talteen noin 4 dl. Kaada loppuseos siivilään.

Kippaa riisiseos takaisin kattilaan, ota pois timjaminoksat ja laakerinlehdet (ja jos löydät maustepippurit, niin nekin voi poistaa). Lisää kookoskerma ja huuhdotut, valutetut pavut sekä talteenottamaasi keitinvettä niin, että seoksessa on selkeästi nestettä seassa, muttei se ole kuitenkaan varsinaisesti kovin vetisen näköistä. On tarkoitus, että neste suurinpiirtein imeytyy riisiseokseen loppuvaiheessa, eli saa olla valmiina hiukan kuivempaa kuin perinteinen italialainen risotto. Lisää muskottipähkinää.

Keitä vielä, kunnes riisi-monivilja kypsää, noin 10 minuuttia ja lisää tarvittaessa vähän keitinlientä. Lisää vielä limenmehua ja timjamia lopuksi lisää. Maista suola, lisää tarvittaessa.

Kata limenlohkoja tarjolle ruoan kanssa. Maun mukaan voi limenmehua puristaa vielä ruokaillessa kookosriisin sekaan ja/tai broilerille.