torstai 31. lokakuuta 2013

Pumpkin Spice cupcakes


Pidän kurpitsakeitosta ja sitä tuleekin aina tehtyä syksyllä, kun kaupasta saa kurpitsoja. Mutta kyllä kurpitsa käy hyvin myös makeisiin leivonnaisiin. Siitä saa esimerkiksi meheviä cupcakeja, joiden maku muistuttaa aika paljon porkkanakakkua. Päälle vielä tuorejuustoa sisältävää kuorrutusta, niin kasassa on ihana syysherkku.

Jos kurpitsasoseen tekee aiemmin valmiiksi jääkaappiin odottamaan, cupcakien leivonta on nopeaa. Minä käytin Hokkaido -kurpitsasta tekemääni sosetta, jota tein kurpitsakeittoa varten, mutta muukin kurpitsalajike käy yhtälailla. Paahdoin kurpitsanpalat uunissa, koska keittoa varten niihin tulee sillä tavalla paljon syvempi maku. Jos teet kurpitsasosetta vain cupcakeja varten, voit kypsentää kurpitsan paloiteltuna kattilassa vedessä. Kurpitsasosetta tarvitaan näihin vain 1/2 cupia, eli 1,25 desiä.

PUMPKIN SPICE CUPCAKES (12 kpl melko pieniä, 10 suurempaa)

2 munaa
kuohukermaa (määrä selviää ohjeesta alempaa)
1,25 dl öljyä
1 dl sokeria
1 dl tummaa muscovado sokeria
1 cup (2,5 dl) vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 cupia (1,25 dl) kurpitsasosetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
ripaus suolaa
1 tl muskottia (mielellään muskottipähkinästä itse raastettua)

Kypsennä kurpitsa sosetta varten, ellet ole tehnyt sosetta aiemmin ja anna soseen jäähtyä hiukan.

Lämmitä uuni 180 asteeseen

Riko munat cup -mittaan ja lisää kuohukermaa niin paljon, että saat cup -mitan täyteen. Jos sinulla ei ole cup -mittaa, mittaa munat ja kerma niin, että saat yhteensä niistä 2,5 desiä. Kaada kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella minuutin verran.

Lisää sokerit ja kurpitsasose, ja  vatkaa sähkövatkaimella vielä noin 3 minuuttia.

Sekoita jauhojen sekaan leivinjauhe, suola, muskotti, inkivääri, vaniljasokeri ja kaneli. Lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita varovasti kakki sekaisin.

Annostele taikina lusikan avulla mielellään muffinsipellillä oleviin paperisiin muffinivuokiin. Jos sinulla ei ole muffinsipeltiä, käytä tukevia muffinsivuokia, jotta cupcaket säilyttävät muotonsa kauniisti.

Paista 180-asteessa uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia. Minä paistoin kiertoilmalla 165-asteessa 20 minuuttia.

Kuorruta jäähtyneet cupcaket tuorejuustokuorrutuksella (ohje alla) ja koristele ne haluamallasi tavalla.
Minulla kuvan cupcakessa koristeena vihreäksi värjäämästäni sokerimassasta muratinlehden mallisella painomuotilla otettu lehti, johon sivelin vielä hiukan vihreää kimalletomuväriä. Lisäksi oranssia koristesokeria ja vihreitä sokerikuulia.

TUOREJUUSTOKUORRUTUS
75 g voita, huoneenlämpöistä
n. 5 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1-2 rkl kuohukermaa
100 g tuorejuustoa

Vatkaa huoneenlämpöinen voi kunnolla kuohkeaksi ja vaaleaksi esim. sähkövatkaimella. Lisää siivilöity tomusokeri erissä joukkoon ja jatka vatkaamista. Siivilöintiä ei kannata jättää tekemättä, koska muuten kuorrutuksesta ei tule niin tasaista. Mausta seos vaniljalla ja lisää jääkaappikylmä tuorejuusto joukkoon ja vatkaa. Lisää lopuksi kermaa ja vatkaa vielä kuohkeaksi.

Ei hätää, jos kuorrutuksesta tulee liian löysää tai paksua. Voit tarpeen mukaan lisätä hiukan tomusokeria, jos kuorrutus on liian löysää ja vastaavasti tilkan kermaa, mikäli kuorrutus on mielestäsi liian paksua.

Minä pursotin kuorrutuksen pursotinpussin ja tyllan avulla suljetulla tähtityllalla , mutta yhtälailla voit levittää kuorrutuksen veitsellä tai esim. pursottaa sen pakastepussin avulla, jonka kulmaan olet leikannut reiän. Pursottaessa kuorrutusta kuluu aina enemmän, eli jos levität kuorrutusta veitsellä, sinulla jää tästä kuorrutusmäärästä varmaan hiukan kuorrutusta yli.

sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Pikkuprinsessojen herkkupöytä

 Vaihteeksi vaaleanpunaista ja hempeää aikaisempien Halloween -ohjeiden vastapainoksi. Nämä tarjottavat sopisivat vaikka prinsessajuhlien tarjottaviksi. Herkkupöydässä tarjolla täytekakkua, Red Velvet Cupcakeja mansikkakuorrutuksella, Rice Krispies Treats Popseja, pastellivärisiä vaahtokarkkeja ja pieniä kaulintamassalla päällystettyjä koristeltuja leivoksia. Koristelut tietenkin hempeän tyttömäisiä.

Nyt huomaa kuvatessa, miten luonnonvalo alkaa olla taas kortilla, eli vuorokaudessa ei ole kauhean paljon valoisia tunteja. Minulla tuli kiire näiden kuvauksella, kun huomasin, että alkoi hämärtää todella nopeasti. Vähän tuhruisia kuvia tuli, mutta en kuitenkaan vielä halunnut turvautua salamaan. Kohtahan se on pakko, kun alkaa olla koko ajan niin pimeää, ettei taida luonnonvalo riittää kuviin.

Tein myös allaolevassa kuvassa näkyviä minikokoisia kinkku-ananaspizzoja ja laitoin laseihin kurkkutankoja, jotta olisi jotain muutakin kuin vain makeaa tarjolla. Minipizzojen lisäksi tai tilalle kävisi hyvin myös minikokoiset täytetyt kolmioleivät ja vihanneksia ja/tai hedelmiä voisi olla enemmän tarjolla.


MINIPIZZAT

Minipizzoihin tein nopean tomaattikastikkeen sauvasekoittimella, eli tomaattimurskaa, aurinkokuivattuja tomaatteja ja mausteita (mustapippuria, suolaa, oreganoa jne.) keskenään sekaisin. Aurinkokuivattuja tomaatteja suhteessa tomaattimurskaan noin 1/3 osa. Tein tavallisen pizzataikinan, kaulin leivinpaperin päällä ohuen levyn, josta otin pyöreällä muotilla minipizzoja. Pizzapohjan ohje löytyy täältä
http://celebration-treats-4-u.blogspot.fi/2013/07/pizzaa-ja-pullaa-iltalomalaiselle.html

Täytteenä tomaattikastikkeen lisäksi kinkkua ja ananasta sekä juustoraastetta. Paistoin ne suoraan täytettynä 230 -asteessa 10 minuuttia.


Kakku oli pienehkö neljän munan täytekakku, jossa oli täytteenä mansikka-tuorejuustomoussea (mansikkasurvosta, liivatelehtiä, kermaa ja tuorejuustoa sekä sokeria) ja pakastevadelmia, päällä sokerimassa. Koristeista muut koristeet, paitsi tiara, sokerimassasta painomuoteilla, pienillä keksimuoteilla  ja silikonimuoteilla tehtyjä. Osaan koristeista pursotin pienestä minigrip -pussista pikeerillä tehosteita. Tiara tehty myös pikeeristä ja sitten koristeltu. Pikeerillä tehosteita pursottamalla sai ihan tavallisista sydämen ja ympyränmallisista koristeista hiukan kolmiulotteisempia helposti. Ja nuo valkoiset pilkut vaaleanpunaisessa sopivat kivasti yhteen mielestäni.



Tiaraa varten päällystin cocktail-tikkuputkilon leivinpaperilla ja teippasin leivinpaperin kiinni putkiloon. Sitten pursotin pikeerillä leivinpaperin päälle tiaran ja kun se oli kuivunut jonkun aikaa, koristelin sen. Irrotin tiarat vasta kun ne olivat kunnolla kovettuneet.  Näin tiaraan saa kaarevan muodon helposti. Pikeeri on aika haurasta, joten koristeiden kanssa kannattaa olla varovainen. Pikeerin ohje löytyy täältä Royal Icing -kuorrute/pikeeri

http://celebration-treats-4-u.blogspot.fi/2013/08/vaniljakekseja-cupcake-muoteilla.html









RED VELVET CUPCAKES (12 KPL)



Cupcakesien kakkuosan tein Red Velvet Cupcakesien ohjeella
http://celebration-treats-4-u.blogspot.fi/2013/08/red-velvet-cupcakes-kookos.html

Kuorrutukseen tein tuorejuustokuorrutuksen, jossa käytin tavallsen tomusokerin tilalla mansikkatomusokeria, jolloin kuorrutuksesta tuli mansikan makuinen ja kauniin pinkki.

TUOREJUUSTOKUORRUTUS
75 g voita, huoneenlämpöistä
n. 5 dl mansikkatomusokeria
0,5 tl vaniljasokeria
1-2 rkl kuohukermaa
100 g tuorejuustoa

Vatkaa huoneenlämpöinen voi kunnolla kuohkeaksi ja vaaleaksi esim. sähkövatkaimella. Lisää siivilöity tomusokeri erissä joukkoon ja jatka vatkaamista. Siivilöintiä ei kannata jättää tekemättä, koska muuten kuorrutuksesta ei tule niin tasaista. Mausta seos vaniljalla ja lisää jääkaappikylmä tuorejuusto joukkoon. Vatkaa vielä kuohkeaksi. Lisää lopuksi kerma ja vatkaa vielä hetki.

Ei hätää, jos kuorrutuksesta tulee liian löysää tai paksua. Voit tarpeen mukaan lisätä hiukan tomusokeria, jos kuorrutus on liian löysää ja vastaavasti tilkan kermaa, mikäli kuorrutus on mielestäsi liian paksua.

Minä pursotin kuorrutuksen pursotinpussin ja tyllan avulla suljetulla tähtityllalla , mutta yhtälailla voit levittää kuorrutuksen veitsellä tai esim. pursottaa sen pakastepussin avulla, jonka kulmaan olet leikannut reiän. Pursottaessa kuorrutusta kuluu aina enemmän, eli jos levität kuorrutusta veitsellä, sinulla jää tästä kuorrutusmäärästä varmaan hiukan kuorrutusta yli.

Cupcakeissa koristeena sokerimassasta silikonimuoteilla ja painomuoteilla tehtyjä koristeita sekä tiarat (ylempi kuva) pikeeristä pursotettuja. Jaa, oli siellä joukossa ylemmässä kuvassa yksi vaaleanpunainen kruunukin, jonka tein sokerimassasta.



RICE KRISPIES TREATS POPSIT


Rice Krispies Treatseistä viritin tällä kertaa popseja, eli tee ensin normaalisti Rice Krispies Treatsit
http://celebration-treats-4-u.blogspot.fi/2013/10/rice-krispies-treats.html

Ota sitten hiukan jähmettyneestä levystä jollain pyöreällä muotilla sopivan kokoisia pyörylöitä, dipaa tikun toinen pää sulaan valkosuklaaseen ja työnnä pyörylöihin kiinni. Aseta pystyyn vaikka johonin kulhoon, jonka olet täyttänyt suolalla tai sokerilla tai oasis -sieneen tai stryoksiin. Anna hetki jähmettyä ja dippaa popsit sulaan valkosuklaaseen. Sula valkosuklaa kannattaa laittaa johonkin melko pieneen astiaan, jotta saat helposti dipattua popsit siihen. Itse sulatin valkosuklaan mikrossa kahvikupissa. Jos sulatat suklaata ja varsinkin valkosuklaata mikrossa, käytä pienehköä tehoa ja sulata lyhyissä erissä, ettei suklaa ylikuumene ja mene rakeiseksi.

Kopistele tikkua hetki kulhon reunaan dipattuasi popsi sulaan suklaaseen, jotta osa suklaasta valuu pois ja saat siistimpiä popseja.  Noin 15 popsia varten tarvitset noin 150 grammaa valkosuklaata.

Koristele popsit, kun valkosuklaa on hiukan jähmettynyt, niin ne jäävät sopivasti kiinni valkosuklaaseen. Minä koristelin popsit sokerimassasta tehdyillä koristeilla, lisäksi pikeeriä osassa lisäkoristeena ja strösseliä.

Jähmetä valmiit popsit kylmässä, koska muuten valkosuklaan jähmettyminen on todella hidasta. Valmiit jähmetetyt popsit voit sitten säilyttää kyllä huoneenlämmössä.

Näistä tuli aika söpöjä ja hempeitä, mutta makunsa puolesta kelpasivat hyvin myös meidän perheen miesväelle.

perjantai 25. lokakuuta 2013

Melonipää ja Hopeatoffeehämppikset - Halloween, osa V


Lasten ollessa pienempiä tein välillä kaverisynttärijuhlia varten tikkunaposteltavia meloniin. Vanhempi pojistani on syntynyt lokakuussa, joten Halloween -vaikutteisia juhlia tuli joskus vietettyä. Kummasti upposivat hiukan terveellisemmätkin tarjottavat, kun ne laittoi tällä tavalla tarjolle. Nyt tein minikokoisia lihapullia ja laitoin cocktail -tikkuihin lisäksi juusto-, kurkku-, nakki- ja cantaloupemelonipaloja sekä kirsikkatomaatteja. Mutta näihinhän voi tikuttaa, mitä haluaa.

Meloniin on helppo kaivertaa veitsellä simät, nenä ja suu, koska meloni on esimerkiksi kurpitsaan verrattuna paljon pehmeämpää. Kielen tein marsipaanista, jota värjäsin  hiukan elintarvikegeelivärillä. Kun kieli on jonkun aikaa melonisuussa, se alkaa "kuolata" (koska melonista irtoaa nestettä), mutta se on oikeastaan aika hyvä lisä.

Hopeatoffeehämppiksiin tein massan Kinuskikissan sivuilta löytyvällä Hopeatoffee-tikkarien ohjeella
http://www.kinuskikissa.fi/hopeatoffee-tikkarit

Tosin minulla ei ollut Murokeksejä, joten vaihdoin ne Kaurakekseihin.

Pyörittelin yhden isomman pallon hämppiksen vartaloksi painaen sitä hiukan litteämmäksi ja liitin siihen pienemmän pallon hämppiksen pääksi. Jalkoja varten leikkasin irtokarkkihyllystä löytämääni punaista ja vihreää pitkulaista karkkia saksilla neljään osaan leveyssuunnassa ja pätkin ne sopivan mittaisiksi. Hopeatoffeemassa oli sen verran pehmeää, että siihen sai helposti painettua jalat kiinni. Pursotin vielä pienessä Minigrip -pussissa mikrossa sulattamallani keltaisella Candy Meltsillä silmät ja selkään spiraalikuvion. Aika iljetyksiä!

 Hopeatoffeehämppikset olivat erityisesti mieheni mieleen, joka tykkää kovasti salmiakista ja lakusta :).

Tämä postaus lopettaa nyt tältä vuodelta Halloween -teemaiset juttuni ja siirryn taas erilaisiin ohjeisiin. Tällä teemallahan saisi vielä vaikka mitä aikaiseksi, mutta aikansa kutakin. Happy Halloween :).

Seuraavaksi onkin tulossa vaaleanpunaista ja hempeää aihetta näidenedellisten vastapainoksi.

keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Apple-Caramel Cupcakes - Halloween, osa IV


Omat kotimaiset omenat eivät riittäneet kuin hetkeksi, koska niitä tuli kaikenkaikkiaan massiiviset noin 20 kappaletta. Onneksi kuitenkin kaupasta saa vielä ihania Ahvenenmaalaisia omppuja. Yhdistin näissä cupcakeissa omenaa ja kinuskia pohjaosaan. Pidin tästä makuyhdistelmästä, eikä kumpikaan maku hallinnut liikaa näissä. Oranssiksi värjätty kuorrutus ja koristeet tekevät nämä Halloween -aiheisiksi, mutta muuna vuodenaikana nämä voi  koristella eri tavalla.

APPLE-CARAMEL CUPCAKES (12 kpl melko pieniä, 10 suurempaa)

Näissä tehdään ensin omenaseos ja kinuski, sitten vasta taikina

Omenaseos
2-3 kotimaista omenaa
3 rkl fariinisokeria
1 rkl voita

Kinuski
0,5 dl kuohukermaa
vajaa 0,5 dl fariinisokeria

Taikina
2 munaa
kuohukermaa (määrä selviää ohjeesta alempaa)
2 rkl rypsiöljyä
1/2 cup sokeria (jenkkimitta 1 cup=n. 2,5 dl)
1 cup vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
+omenaseosta n. 1,5 dl ja kinuskiseos

Omenaseos
Pilko omenat pieniksi paloiksi ja laita ne voin ja fariinisokerin kanssa pannulle. Anna omenoiden pehmitä ja ottaa makua n. 5-10 minuuttia omenalajikkeesta riippuen. Jätä jäähtymään.

Kinuski
Laita kattilaan kerma ja fariinisokeri ja anna kiehua viitisen minuuttia. Jätä jäähtymään.

Lämmitä uuni 180 asteeseen

Taikina
Riko munat cup -mittaan ja lisää öljy, kinuski ja kuohukermaa niin paljon, että saat cup -mitan täyteen.
Kaada kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella minuutin verran.

Lisää sokeri ja vatkaa sähkövatkaimella vielä noin 3 minuuttia.

Lisää omenapaloja pannusta n. 1,5 dl ja sekoita ne taikinaan. Lisää lopuksi jauhot, joihin olet sekoittanut leivinjauheen ja sekoita varovasti taikinaan.

Annostele taikina lusikan avulla mielellään muffinsipellillä oleviin paperisiin muffinivuokiin. Jos sinulla ei ole muffinsipeltiä, käytä tukevia muffinsivuokia, jotta cupcaket säilyttävät muotonsa kauniisti.

Paista 180-asteessa uunin keskitasolla 15 - 20 minuuttia. Minä paistoin kiertoilmalla 165-asteessa 17 minuuttia.

Kuorruta jäähtyneet cupcaket tuorejuustokuorrutuksella (ohje alla) ja koristele ne haluamallasi tavalla. Värjäsin oman kuorrutukseni oranssiksi punaisen ja keltaisen geelielintarvikevärin avulla. Koristelin lisäksi ne sokerimassakuvioilla, joita otin kaulitusta sokerimassasta minikeksimuoteilla, sulatetulla Candy Meltsillä sekä koristesokerilla. Kurpitsakoristeita koristelin vielä erivärisellä sokerimasalla ja tein niihin uria, jotta niistä sai kolmiulotteisempia.

Sokeirmassasta tehdyt koristeet olisi hyvä tehdä päivä-pari aiemmin, jotta ne ehtivät hiukan kovettua ja kestävät paremmin kuorrutuksen päällä. Ne voi tehdä hyvin jo useampi viikkokin etukäteen, kunhan säilyttää ne suljetussa rasiassa pölyltä suojassa.

Jos tee cupcaket etukäteen, säilytä niitä jääkaapissa, mutta koristeet kannattaa lisätä lähempänä tarjoilua, koska sokerimassa pehmenee jääkaapissa kuorrutuksen päällä. Jonkun aikaa se kestää priimana, muttei kauhean kauaa.

TUOREJUUSTOKUORRUTUS
75 g voita, huoneenlämpöistä
n. 5 dl tomusokeria
0,5 tl vaniljasokeria
1-2 rkl kuohukermaa
100 g tuorejuustoa

Vatkaa huoneenlämpöinen voi kunnolla kuohkeaksi ja vaaleaksi esim. sähkövatkaimella. Lisää siivilöity tomusokeri erissä joukkoon ja jatka vatkaamista. Siivilöintiä ei kannata jättää tekemättä, koska muuten kuorrutuksesta ei tule niin tasaista. Mausta seos vaniljalla ja lisää jääkaappikylmä tuorejuusto joukkoon. Jos haluat värjätä kuorrutteen, tee se tässä vaiheessa. Lisää kermaa ja vatkaa vielä kuohkeaksi.

Ei hätää, jos kuorrutuksesta tulee liian löysää tai paksua. Voit tarpeen mukaan lisätä hiukan tomusokeria, jos kuorrutus on liian löysää ja vastaavasti tilkan kermaa, mikäli kuorrutus on mielestäsi liian paksua.

Minä pursotin kuorrutuksen pursotinpussin ja tyllan avulla avonaisella tähtityllalla (tylla 1M), mutta yhtälailla voit levittää kuorrutuksen veitsellä tai esim. pursottaa sen pakastepussin avulla, jonka kulmaan olet leikannut reiän. Pursottaessa kuorrutusta kuluu aina enemmän, eli jos levität kuorrutusta veitsellä, sinulla jää tästä kuorrutusmäärästä varmaan hiukan kuorrutusta yli.

Vielä yksi Halloween -aiheinen ohje tulossa lähipäivinä, sitten siirryn taas erilaisiin ohjeisiin. Näitä on vain ollut niin kiva näprätä, mutta johonkinhan se raja on vedettävä :).

tiistai 22. lokakuuta 2013

Halloween -keksit - Halloween, osa III


Keksejä on hauska tehdä ja koristella. Lisäksi keksit säilyvät ilmatiiviissä rasiassa viikon-pari, joten ne voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen valmiiksi. Hauskaa - joo, nopeaa - ei :-).

Minulla on massiivinen kokoelma piparimuotteja ja perheeni naureskeleekin minulle, kun innostun katselemaan aina kun näen piparimuotteja, olisiko myynnissä jotain sellaista muottia, mitä minulla ei vielä ole. Erikoisliikkeessä on kyllä nykyään niin paljon erilaisia piparimuotteja, että sinne mennessä kyllä varmasti löytyy vielä sellaisia, joita minulla ei vielä ole. Ostin viimeksi erikoisliikkeessä käydessäni Halloween -aiheisia piparimuotteja, joilla tein näitä keksejä.

Muissa kekseissä minulla oli valmis piparimuotti, mutta lepakko täysikuun edessä on tehty kaksi piparia yhdistämällä. Painoin lepakkomuotilla otetun keksin ympyrämuotin päälle ennen paistoa.

Vaahteranlehdet ja osa pöllöistä on maalattu pensselillä kolmen värin sekoituksella. Laitoin samaan lasiin oranssia, keltaista ja punaista pikeeriä/Royal Icing -kuorrutusta, enkä sekoittanut niitä kunnolla yhteen, jolloin pystyi ottamaan hiukan eri värejä maalausvaiheessa ja sai lopputuloksesta hiukan marmoroitua.

Vaahteranlehtiä ruskan sävyissä 
Tein keksit ja koristelut samalla tavalla, kuin näissä aiemmissa vaniljakekseissä täällä

http://celebration-treats-4-u.blogspot.fi/2013/08/vaniljakekseja-cupcake-muoteilla.html

Lisäksi käytin mikrossa pienessä Minigrip -pussissa sulatettuja Candy Meltsejä osassa keksien koristelussa (silmät ja pöllöjen siivet, vaahteranlehtien kannat jne.).


maanantai 21. lokakuuta 2013

Kurpitsakakku - Halloween, osa II

Halloween -kurpitsakakku
Tässä heti jatkoa aloittamilleni Halloween -aiheisille ohjeille. Kurpitsakakkuja on tullut ennenkin tehtyä, mm. vanhemman poikani ollessa pienempi, hänen kaverisynttäreilleen lokakuussa. Niitä oli hauska viettää Halloween -teemalla, kun koristeita löytyi helposti ja juhlista sai somisteilla sopivan karmivat. Aiemmat kurpitsakakut olen tehnyt Jack O´Lantern -tyyliin, eli niissä on ollut koristeena mustalla  tehty naama, jossa on kolmiosilmät ja harvahampainen suu, mutta nyt halusin tehdä kakusta hiukan kesymmän version, eli tein tästä peruskurpitsan 3D -versiona.

Paistoin kakkua varten kääretorttupohjan ja kerrostin siitä leikatut palat täytteen kanssa kahteen erilliseen samanlaiseen tuorekelmulla vuorattuun noin puoliympyrän malliseen kulhoon (murokulhoja). Hyydytin täytetyt kulhot jääkaapissa ja kumosin ensin toisen puolikkaan tarjouluvadille, johon olin sipaissut hiukan jättämääni täytettä kiinnikkeeksi. Sitten laitoin kumoamani kakun päälle sipaisun täytettä ja kumosin toisen puoliympyrän siihen päälle ja kohdistin puoliympyrät yhteen. Täyte liimasi puolikkaat sopivasti yhteen. Näin sain lähes pallon mallisen kakun, jossa pohja ja yläosa oli juuri sopivasti hiukan tasaisempi, eli ei tarvinnut edes veistellä kakkua sopivampaan muotoon.

Sitten levittelin ylijäänyttä täytettä kakun päälle niin, että jätin osaan kohtia sitä hiukan paksumman kerroksen, joista muodostin pystysuoran viivan sinne tänne kakun alaosasta yläosaa kohti.  HUOM! Jos teet kakun aiemmin esim. tarjoilua edeltävänä päivänä, tee kuorrutteen ja kakun väliin eristeeksi täytteen sijaan sokerikreemi, joka eristää kakusta irtoavaa kosteutta, ja kakun kuorrutus pysyy siistinä. 

Sokerikreemi
200 g huoneenlämpöistä voita (suolatonta)
2 dl tomusokeria
4 tl vaniljasokeria
n. 1 rkl maitoa tai vettä

Vatkaa voita hetki sähkövatkaimella ja lisää sitten  sokerit. vatkaa taas hetki. Lisää sitten nestettä pieni määrä kerrallaan, kunnes saat toivomasi paksuisen sokerikreemin.

Kaulin oranssia sokerimassaa ohueksi ja levitin sen kakun päälle. Korostin käsin vielä lisää niitä kohtia, johon olin jättänyt paksumman kohdan, jotta sain kurpitsaan kunnolla kolmiulotteisuutta ja silottelin muualta kuorrutuksen.

Vihreät koristeet ovat kaulintamassaa, jonka olen värjännyt vihreäksi. Lehdet otin kaulitusta massasta muratinlehden mallisilla painomuoteilla ja kannan muotoilin käsin. Kärhöt tein niin, että pyörittelin alustalla massaa ohueksi tangoksi ja muotoilin sitten siitä kärhöt suoraan kakkuun. Kaulintamassakoristeet kiinnitin sipaisemalla ihan kevyesti koristeiden taakse vettä, jolloin ne tarttuivat hyvin sokerimassaan kiinni.

Sipaisin vielä ohuella pensselillä sinne tänne vihreää hiukan kimaltavaa tomuväriä, jolla sai kurpitsan muotoja korostettua lisää.

Kakku ei ole kovin suuri. Hakaisijaltaan puoliympyrän malliset kulhoni olivat 15-senttisiä. Kuitenkin näitä oli kaksi päällekkäin, eli arvioisin tämän kokoisen kakun riittävän n. 12 hengelle. Tähän kakkuun riitti yksi neljän munan kääretorttupohja.

KÄÄRETORTTUPOHJA (uunipellillinen)

4 munaa (isoja munia, jos pieniä, laita 5)
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 175-asteeseen. Leivinpaperoi pelti ja voitele se kevyesti.
Voitelu ei ole välttämätön, mutta kypsä  pohja irtoaa sen ansiosta helposti leivinpaperista.

Vatkaa munia hetki hiljaisella nopeudella joko sähkövatkaimella tai yleiskoneessa. Lisää sitten sokeri ja vatkaa suurimmalla nopeudella napakaksi ja vaaleaksi vaahdoksi.

Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi ne muna-sokerivaahtoon parissa erässä varovasti käännellen.

Levitä tasaisesti aiemmin levinpaperilla vuoraamallesi pellille ja paista uunin keskitasossa 6-8 minuuttia. Minulla kesti kiertoilmalla 7 minuuttia.

Pohjan paistuessa levitä työtasolle leivinpaperi ja ripottele sille sokeria. Kun pohja on kypsä, kumoa pohja leivnpaperin päälle ja irroita heti pohjasta leivinpaperi. Jos pohja ei irtoa kauniisti, sivele leivinpaperin päältä kylmään veeen kastetulla paperilla. Se auttaa pohjan irtoamisessa.

Täyte
1 Flora Vispi
2 dl turkkilaista jogurttia
2 dl kermarahkaa
2 dl sokeroitua puolukkahilloa (minulla itsetehtyä, kevyesti sokeroitua)
2 tl vaniljasokeria
tomusokeria maun mukaan ja puolukkahillon makeuden mukaan
4 liivatelehteä
3 rkl vettä (liivatelehdet sulatetaan tässä vesimäärässä)

Täytteestä ei kannata tehdä kovin makeaa, koska sokerimassa on niin makeaa. Vähemmän makea täyte tasapainottaa sopivasti kakkua.
Huom! täytettä jää tosiaan yli näillä määrillä tarkoituksella kakun päällystämiseen. Jos siis teet kakun jo tarjoilua edeltävänä päivänä, tee sokerikreemi kakun päällystämiseen, äläkä käytä täytettä kakun ja kuorrutteen välissä.

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään.

Vatkaa Flora Vispi napakaksi vaahdoksi ja sekoita siihen vatkaten muut täyteaineet liivatelehtiä lukuunottamatta. Kuumenna mikrossa 3 rkl vettä ja sulata siihen käsissäsi kuivaksi puristamasi liivatelehdet. Sekoita täytteen joukkoon liivateliemi ohuena nauhana koko ajan samalla vatkaten.

Täytä kakku, kuten olen selittänyt ylempänä ja laita jääkaappiin hyytymään vähintään kolmeksi tunniksi.

Kuorrutusta ja koristelua varten
n. 500 g kaulittavaa (sokeri)massaa

Sokerimassa, marsipaani, kaulintamassa tai vaahtokarkkimassa, kaikki käyvät.
Voit ostaa kuorrutusta myös valmiiksi oranssin ja vihreän värisenä tai värjätä ne itse. Minulla oli aiemmin vihreäksi värjäämääni kaulintamassaa valmiina, joten sain siitä näppärästi vihreät koristeet ja sokerimassa oli oranssia.

Kauli massa tomusokeroidulla alustalla ohuehkoksi levyksi, ja nosta vaikka kaulimen avulla kakun päälle (ripottele kaulimeen hiukan tomusokeria ennen kuin rullaat massan silel löysästi, jottei massa taru kaulimeen kiinni) . Silottele sormin kakun päälle ja leikkaa ylimääräinen kuorrute alaraunasta pois. Koristele vielä kakku vihreillä lehdillä ja kannalla.

Minä tein lisäksi Halloween -aiheisia keksejä, kuten alla kuvassa näkyy. Niistä laitan lähipäivinä ohjetta, eli niistä tulee Halloween, osa III postaus. Keksejä on hauska koristella, mutta niiden koristeluun saa humahtamaan yllättävän paljon aikaa.


sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Vaahtokarkkipopsit - Halloween, osa I

Olen aina pitänyt kaikenlaisista kausijuhlista ja niihin liittyvistä ekstratarjottavista. Halloweenin juhlinta on alkanut saamaan viime vuosina enemmän jalansijaa myös Suomessa. Mielestäni aina on aihetta juhlaan, ja lokakuun loppu on meillä pääsääntöisesti hyvin pimeää aikaa, joten Halloweenin vietto piristää kivasti syksyn pimeydessä.

Minulla on tulossa lähiaikoina useampikin Halloween -aiheinen postaus blogiini, ainakin 3D kurpitsakakku ja tässä kuvassa jo hiukan vilahtavat keksit. Nämä vaahtokarkkipopsit on koristeltu Halloween -teemaan mukaan ja aloittavat nyt nämä Halloween -sarjani.

Näiden teko on naurettavan helppoa ja nopeaa. Eli pistellään valmiit vaahtokarkit grillitikkuihin ja koristellaan mieleiseksi. Sen mukaan, mihin tarkoitukseen näitä tekee, käyttää sitten värejä ja koristeita ja saa aina ihan erilaisia. Uskoisin näiden olevan hitti esimerkiksi lastenjuhlissa. Ja kuinka helpolla saisi vaikka prinsessajuhliin sopivia vaahtiksia vain hempeitä värejä valitsemalla. Näihin voisi kiinnittää lisäksi vaikka jotain pieniä karkkeja tai sokerimassasta tai marsipaanista tehtyjä koristeita.

Minä käytin näihin nyt oranssia ja vihreää sulatettua Candy Meltsiä, mutta yhtälailla nämä voisi päällystää sulalla suklaalla. Musta koristelu on kerman kanssa kattilassa sulatettua Hopeatoffeeta (paitsi parissa on mustaa koristesokeria, jotka näkyvät tuolla taaempana). Candy Meltsin sulatin kuumuutta kestävässä mukissa mikrossa ja dippasin sitten siihen vaahtokarkin noin puoleenväliin ja koristelin samantien.

Vahvistin osan tikkujen liitoksista sulalla Candy Meltsillä, eli dippasin tikun pään ensin sulaan Candy Meltsiin, painoin sen vaahtokarkkiin ja vasta sitten koristelin vaahtiksen. En huomannut kauheasti eroa vaahtiksien tikussa pysyvyydessä. Vaahtikset ovat kuitenkin sen verran tahmeita, että tuntuivat kestävän ihan hyvin tikussa ilman tuota varmistustakin.

Koristelin muutaman kokeeksi myös erilailla, nämä kävisivät vaikka synttäritarjottaviksi. Näistä luonnonvaalealla kuorrutetut ovat sulatettua valkosuklaata. Nämä käytin kylmässä hetken kuorruttamisen jälkeen, niin suklaa jähmettyi nopeammin.




torstai 17. lokakuuta 2013

Pieni Ombre -kakku ja leivokset


Ombre -kakuista olen enimmäkseen nähnyt ombre -liukuvärjäystä toteutettuna kuorrutuksessa tai sitten kakun sisällä. Niissä liukuvärjäys on myös ollut ainakin useimmiten tummemmasta vaaleampaan. Halusin tehdä omistani  ruskan sävyiset ja vaalein kakkupohja olisi ollut mielestäni liian valju päälimmäiseksi kerrokseksi, joten tein tämän niin päin, että aloitin valeammasta väristä, siirtyen tummempaan, jolloin päälimmäiseksi jäi tuo voimakkaan punainen.

Tein kakkua varten kääretorttupohjia, joiden taikinaa värjäsin ennen paistoa geelielintarvikeväreillä. Koska tämä oli kokeilu, en halunnut tehdä kovin suuria kakkuja, siksi värjäsin taikinan niin, että yhdellä pellillä oli puolet yhtä väriä, puolet toista väriä. Aloitin vaaleimmista väreistä, niin ei tarvinnut koko ajan olla pesemässä kulhoja.

Jos haluat tehdä monella värillä, tarvitset useamman pohjan, minä leivoin 3 kääretorttupohjaa. Kuulostaa työläältä, mutta vatkaimia ja sekoituskulhoa ei tarvitse pestä välillä, eli pohjat saa tehtyä aika liukuhihnaperiaatteella. Lisäksi kääretorttupohja paistuu nopeasti, noin 7 minuuttia kestää yhden pohjan paistuminen.

KÄÄRETORTTUPOHJA (1 pohjaa varten, minä tein tämän siis 3 x)

4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Laita uuni kuumenemaan 200-asteesen, kiertoilma 175-asteeseen.

Vuoraa pelti leivinpaperilla ja rasvaa se kevyesti pohjan irtoamisen varmistamiseksi. Rasvaus ei ole välttämätön, mutta varmistaa, että pohja irtoaa kauniisti paperista.

Vatkaa ensin munia hetki ilman sokeria joko yleiskoneessa tai sähkövatkaimella. Lisää sokeria pikkuhiljaa samalla vatkaten. Vatkaa muna-sokerivaahto napakaksi ja vaaleaksi vaahdoksi.

Sekoita muut aineet keskenään ja lisää ne parissa erässä siivilän läpi varovasti nostellen.

Ota puolet taikinasta toiseen kulhoon ja lisää siihen elintarvikeväriä, kunnes saat seoksesta mieleisesi värisen. Vältä tässäkin vaiheessa voimakasta sekoittamista, ettei munasokerivaahto laske. Minä jätin ensimmäisestä erästä puolet värjäämättä, eli se oli minulla tuo vaalein väri, puolet värjäsin keltaiseksi.

Levitä aiemmin valmistelemallesi pellille ensin toinen taikina pystysuunnassa puoleenväliin peltiä ja levitä sitten toinen taikina toiselle puolikkaalle.

Paista uunin keskitasolla 6-8 minuuttia, kunnes pohjat kypsiä. Tee sillä välin seuraava kääretorttupohja samalla tavalla.

Perusvärejä sekoittamalla saa aikaiseksi montaa eri väriä. Esim. minulla oranssi ja vaaleampi punainen on parin värin sekoitusta.

Leikkasin valmiista pohjista pientä kakkua varten pohjataikinasta sopivan kokoisella kulholla kerrokset, leivosten pohjakerrokset leikkasin pienellä stanssilla. Kuvassa leivokset ja kakku näyttävät paljon samankokoisemmalta, kuin ne olivat luonnossa. Johtuu ehkä perspektiivistä, kun nuo leivokset ovat tuossa lähempänä.


Nämä voi täyttää oman maun mukaan, pienemmissä leivoksissa on kuitenkin tärkeää, että jos kerroksia on  monta, täyte on suht napakkaa, jotta leivokset pysyvät pystyssä. Niistä tulee kuitenkin aika korkeita ja kapeita. Minä kokeilin ensin täyttää leivokset ylijääneen cupcake -kuorrutuksen ja kermavaahdon seoksella, mutta se oli liian löysää, joten kaavin sen pois välistä ja tein uuden täytteen. Tuon ensimmäisen täytekokeilun takia pohjat pehmenivät jonkun verran, siksi tuossa ylläolevassa kuvassa osa leivoksista muistuttaa hiukan Pisan kaltevaa tornia :-).

Tämä täyte oli sopivan napakkaa sekä leivoksiin että kakkuun:

Täyte
1 Flora Vispi
reilu 1/2 prk kermarahkaa
1 tl vaniljasokeria
3 rkl vaniljakreemijauhetta
2 rkl tomusokeria

Vatkaa Flora Vispi napakaksi vaahdoksi ja lsiä sen sekaan muut aineet. Vatkaa vielä hetki. Maista seosta ja makeuta sitä tarvittaessa lisää. Voit myös maustaa sitä tässä vaiheessa jollain, esim. raastetulla (luomu)sitruunankuorella, jollain liköörillä, kaakaolla tai marjapyreellä (riippuen käyttämistäsi väreistä. Ota huomioon, ettei täytteestä tule liian hallitseva, ettei se vesitä tuota kakkupohjien värieroa) tms.
Myös tavallinen rahka käy, mutta silloin tarvitset luultavimmin makeuttaa täytettä hiukan enemmän.

Pursottamalla tyllalla täytteen kakkupohjien väliin saat kauniit kerrokset aikaiseksi. Käytän yleensä pursottaessa vahvoja pakastepusseja tyllan kanssa ainakin tällaisissa omissa kokeiluversioissa. Ne ovat paljon edullisempia kuin varsinaiset pursotuspussit. Eli leikkaan pussin kulmaan reiän tyllaa varten ja vahvistan liitoskohdan ulkopuolelta vielä maalarinteipillä. Veitsellä levittäminenkin käy, mutta siinä on vaikeampi saada tasaisia kerroksia aikaiseksi.

Pursotin päälle hiukan kapeamman ja korkeamman kerroksen täytettä, jotta tuo punainen jää kivasti näkyviin.

Täytekakussa tämä ombre -värjäys toimii kivasti myös niin, että kuorrutetaan kakku ja vasta siinä vaiheessa, kun kakkua leikataan, paljastuu kerrosten erivärisyys.

keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Täytekakku viiri- ja tuulihyrräkoristein


Kuten aiemmin  kertoilin, tein täytekakkua varten tuulihyrrä- ja viirikoristeita kaulintamassasta kuivumaan noin viikko sitten. Eli tässä nyt sitten valmis kakku, johon koristeet tulivat. Kakun päällystin ensimmäistä kertaa kaulintamassalla.

Mielestäni kaulintamassalla oli sekä hyviä että huonoja puolia. Hyviin lukeutuu mielestäni sen maku, joka ei ole ollenkaan niin hallitseva kuin esimerkiksi suurin osa sokerimassoista tai marsipaanista. Maku on marsipaanimainen, mutta huomattavasti miedompi maultaan. Myös sen käsiteltävyys oli osittain aika helppoa, se ei mm. rikkoudu helposti eikä kuivu liian nopeasti, kuten sokerimassa saattaa tehdä.

Vastaavasti sen kaulitseminen oli aika työlästä ja massa oli jäykkää. Sitä oli myös sen tähden mielestäni vaikeampi saada siististi kakun reunoille kuin sokerimassaa, ja se tarttui paljon hanakammin kiinni kakkuun kuin sokerimassa, joten reunat oli syytä onnistua kerralla, koska niitä oli vaikea irroittaa ja työstää uudelleen.

Ainakin näitä koristeita kaulintamassasta oli hyvin helppo tehdä. Tuulihyrrät on tehty samalla tavalla kuin perinteiset joulutortut, eli leikataan joka kulmaan keskustaa kohden viilto ja käännetään joka toinen kulma keskustaan. Lisäksi kiinnitin ison sokerihelmen hyrrän keskelle. Tikut, joissa hyrrät ovat, ovat grillitikkuja, joita olen hiukan lyhentänyt. Viirinauha, jossa on päivänsankarin nimi, on leikattu pizzaleikkurilla kaulintamassasta jokainen viiri erikseen ja ensin painettu kirjainmuoteilla nimikirjaimet, jotka sitten värjäsin elintarvikevärillä. Viirinauhan "nauha" on samaa kaulintamassaa, josta olen leikannut kapean nauhan viirien yläosaan. Sokerikreemiä, jota käytin kaulintamassan alla kosteuden eristykseen ja kaulintamassan kiinnitykseen, olen lisäksi pursottanut ihan pieniä palluroita kakun päälle.

Kaiken kaikkiaan sanoisin, että kaulintamassa on hyvä vaihtoehto sokerimassan, vaahtokarkkimassan ja marsipaanin lisäksi. Tulen varmasti käyttämään sitä toistekin kakuissa ja leivonnaisissa.

Samalla kokeilin kakkuun hiukan perinteistä poikkeavaa makumaailmaa. Kakku oli kuuden munan sokerikakku ja leikkasin kakun kolmeen osaan. Toisen välin täyte oli sitruunanmakuinen ja toinen väli vastaavasti lakun makuinen. Ihan kiva kokeilu, mutta kyllä esim. joku raikas marjatäyte olisi ollut ainkain päivänsankarin makuun enemmän tuon lakutäytteen sijaan. Yllättävän paljon lakutäytteeseen muuten saa laittaa raakalakritsijauhetta, jotta se maistuu kunnolla lakulta.

KAKKUPOHJA (n. 18 hengelle, 26 cm kakkuvuokaan)

6 kananmunaa
2 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Leikkaa kakkuvuoan pohjalle leivinpaperista pohjan kokoinen ympyrä ja voitele se sekä reunat noin puoleenväliin kevyesti. Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen.

Vatkaa huoneenlämpöiset munia hetki ja lisää sitten sokeri ja jatka vatkaamista, kunnes saat napakan vaalean vaahdon. Sekoita muut aineet keskenään ja siivilöi ne muna-sokerivaahtoon parissa erässä hellästi sekoitellen.

Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunin alatasolla n. 50-60 minuuttia. Kokeile kakkupohjan kypsyyttä kakun keskeltä tikulla paistoajan loppua kohden. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, kakkupohja on kypsä.

Vedä veitsellä varovasti vuoan reunan ja kakkupohjan välistä koko matka ympäri ja kumoa kakku varovasti jäähtymään.

Vuoraa puhdas vuoka, jossa paistoit kakkupohjan tuorekelmulla niin, että tuorekelmusta jää liepeet yli vuoan reunan. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan.

Kostutukseen 
2,5 dl sokerilla makeutettua sitruunavettä

Täytteet

4 dl kuohukermaa
2 dl turkkilaista jogurttia
300 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tromusokeria
4 rkl vaniljakreemijauhetta

Vaahdota kerma ja jätä se hetkeksi odottamaan. Vatkaa keskenään kaikki muut täyteaineet ja sekoita sitten varovasti nostellen vatkattu kermavaahto joukkoon. Jaa seos kahteen kulhoon.

Vaniljakreemijauhe hyydyttää kakun täytteet kutakuinkin samoin kuin liivate.

Lakunmakuinen täyte

Lisää toiseen puolikkaaseen n. 4 rkl raakalakritsijauhetta

Sitruunanmakuinen täyte

Lisää vastaavasti toiseen puolikkaaseen 2 dl kesäkurpitsasitruunahilloa, ohje aiemmin blogissani, täällä
http://celebration-treats-4-u.blogspot.fi/2013/09/kesakurpitsasitruunahillo.html

TAI 1,5 dl Lemon Curdia

Laita vuokaan kakun ylin osa ja kostuta se pullasudin avulla. Laita pohjan päälle toinen täyte ja sen päälle seuraava kakkukerros. Kostuta taas ja laita seuraava täyte tämän pohjaosan päälle. Kostuta ylimmästä kakkukerroksesta leikkuupinta ja paina kerros täytteen päälle. Painele kakkua hiukan, jotta saat tasaiset kerrokset. Käännä loput tuorekelmusta kakun päälle ja laita kakku kylmään vetäytymään mielellään seuraavaan päivään.

Jos kakku tarjoillaan koristelupäivänä melko nopeasti koristelun jälkeen, voit jättää hiukan jompaakumpaa täytettä ja päällystää kakun sillä kaulintamassan tarttumapinnaksi. Mikäli kakku joutuu odottelemaan pidempään tai se tarjotaan vasta seuraavana päivänä, tee kakkuun eristyskerrokseksi sokerikreemi.

Sokerikreemi
200 g huoneenlämpöistä voita (suolatonta)
2 dl tomusokeria
4 tl vaniljasokeria
n. 1 rkl maitoa tai vettä

Vatkaa voita hetki sähkövatkaimella ja lisää sitten  sokerit. vatkaa taas hetki. Lisää sitten nestettä pieni määrä kerrallaan, kunnes saat toivomasi paksuisen sokerikreemin.

Kaulintamassaa kakun kuorrutukseen n. 600 grammaa

Kumoa kakku tarjoilualustalle ja poista tuorekelmu. Levitä sokerikreemiä kakun päälle ja tasoita pinta mahdollisimman tasaiseksi. Kun voikreemipinta on tasainen, myös massapinnasta saa siistin. Laita mielellään kakku hetkeksi jääkaappiin viilentymään.

Ripottele sihdin läpi tomusokeria leivinpaperin päälle ja pehmitä kaulintamassaa sen päällä hetken, kunnes se hiukan pehmenee. Kauli massa pyöreäksi, kakkua jonkun verran suuremmaksi ympyräksi ja nosta se esim. kaulimen avulla kakun päälle. Tasoittele kuorrutusta käsin tai kakuntasoittajalla ja leikkaa ylimääräinen massa alareunasta pois. Tasoittele vielä massaa, jotta saat siitä mahdollisimman kauniin pinnan kakulle. Koristele vielä mieleiseksesi.

HUOM! Älä peitä kakkua jos säilytät sitä jääkaapissa, koska muuten kakun pinta alkaa hikoilemaan ja massa pehmenemään.

Kaulintamassaa ei taida saada kuin tukusta kahden kilon pakkauksissa, mutta esim. marsipaani tai sokerimassa tai vaahtokarkkimassa käy ylläolevilla ohjeilla kuorrutuksiin/koristeluihin.

maanantai 14. lokakuuta 2013

Perunarieskat


Uunilämpimiä perunarieskoja, joihin voi hiukan sulaa, kun sitä levittää rieskan päälle, hyvää! Teen välillä tarkoituksella perunamuusia sen verran paljon, että tiedän sitä jäävän ruokailulta yli näiden nopeiden ja helppojen perunarieskojen leivontaan. Aineet vain sekoitetaan keskenään, taputellaan rieskoiksi ja paistetaan nopeasti kuumassa uunissa. Maistuvat meillä hyvin koko perheelle.

Ensimmäisen kerran tein perunarieskoja koulun kotitaloustunnilla, hmm... muutama vuosi sitten :-). Okei, okei, on siitä tosiaan aikaa kulunut, mutta perunarieskojen ohje näytti olevan aika identtinen ohrajauhopussin kyljessä siihen, mitä itse olen raapustanut köksänvihkooni joskus kauan aikaa sitten.

PERUNARIESKAT (8-10 kpl)

4 dl perunamuusia
2 dl täysjyväohrajauhoja
(1/2 tl suolaa)
1 muna

Laita uuni kuumenemaan 250-asteeseen, kiertoilma 230-asteeseen.

Mittaa kaikki aineet kulhoon ja sekoita tasasiseksi taikinaksi. Suolaa tarvitset mielestäni vain, jos muusisi on hyvin vähäsuolaista. Jaa taikina leivinpaperoidulle pellille tasakokoisiin osiin ja taputtele ne jauhojen avulla n. 1/2 cm paksuisiksi.

Pistele rieskat haarukalla ja paista keskitasolla 10-15 minuuttia. Kaikista parhaita uunituoreena ja vielä hiukan lämpiminä.

sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Vihreät koristeet cupcakeihin kaulinta- ja sokerimassasta


Minulla ei ole aiemmin ollut käytössäni kaulintamassaa ja halusin hiukan testailla, miten sen käyttö eroaa sokerimassasta. Kaulintamassa on maultaan marsipaanin tyylistä, mutta sitä miedompaa maultaan. Lisäksi sen rakenne on aika erilainen, eli se on aika jämäkkää, mutta kuitenkin hyvin kestävää ja taipuisaa. Siitä oli helppo muotoilla kaikkea, mutta sen kuivuminen tuntuu kestävän tosi kauan, joten siinä se on marsipaanin kanssa samalla viivalla. Sokerimassan hyvä puoli koristeiden teossa on se, että se kuivuu tosi nopeasti (joskus jopa liian nopeasti ;-)). Vastaavasti se on kuivuttuaan aika haurasta, eli rikkoutuu helposti.

Tuulihyrriä tai kai ne oikeasti on viipperiä nimeltään, oli nopea ja helppo tehdä kaulintamassasta. Eli tehdään kuten perinteiset joulutortut, neliönmuotoisen palan joka kulma leikataan osittain auki keskustaa kohden ja joka toinen sakara käännetään keskustaan. Annoin koristeiden kuivua muutaman päivän.Tuulihyrrän tikkuna on muovinen hammastikku, jolla se pysyy hyvin pystyssä cupcakessa. Koska kaulintamassa on edelleen hiukan pehmeää, siihen pystyi työntämään tuon hammastikun, eikä sitä tarvinnut erikseen kiinnittää muuten. Jos nämä olisi tehnyt sokerimassasta, olisi ne voinut liimata esim. tomusokerikuorrutuksella. Keskelle voisi kiinnittää vaikka sokerihelmen tai pursottaa tomusokerikuorrutuksesta keskustan. Nämä olivat itsellä vain testitavaraa, joten en näitä viimeistellyt sen ihmeemmin.

Kaulintamassa, joka minulla oli käytössä oli luonnonvalkoista ja värjäsin sen elintarvikepastaväreillä vihreäksi. Jätin sen tarkoituksella aavistuksen marmoroiduksi, tosin tässä kuvassa marmorointi ei juuri näy. Vihreät kolmiot on tehty vihreäksi värjätystä sokerimassasta, eli painettu kaulitusta sokerimassasta pienellä keksi-/piparimuotilla. Koska sokerimassa kuivuu lähes samantien, se oli helppo vain painaa tuohon kuorrutteeseen ja se pysyy ryhdikkäänä siinä.

Näihin cupcakeihin kokeilin kakkuosaan yhtä löytämääni ohjetta, joka lupasi niiden olevan vaatimattomasti maailman parhaat. En ole kyllä samaa mieltä, eli en julkaise tässä niiden ohjetta. Rakenne pohjassa oli oikein hyvä ja ne olivat nopeita leipoa, mutta se tärkein, eli maku jätti sitten mielestäni toivomisen varaa. Kakkuosa ei oikein maistunut miltään. Kuorrutuksena näihin tein buttercream -kuorrutuksen, jota hiukan kevensin tuorejuustolla, maustoin mintulla ja värjäsin vihreäksi elintarvikevärillä. Pursotukset tehty suljetulla tähtityllalla.Lisäksi tummaa suklaata rouhaistuna päälle. Kuorrutuksen kanssa nämä olivat ihan hyviä, mutta kun kuorrutuksen pursottaa, sitä tulee sen verran paksu kerros, ettei ole ihme, että jo maistuivatkin joltain.

Tarkoituksena on lähipäivivinä testata kaulintamassaa myös täytekakkuun, joten saa nähdä, miten se eroaa siinä sokerimassan/mdf-massan tms. käytössä mm. kakkua massalla päällystettäessä. Tein jo osan koristeista kakkua varten kaulintamassasta valmiiksi kuivumaan. Mutta täytekakusta sitten lisää lähipäivinä...

torstai 10. lokakuuta 2013

Paholaisen paremmat hodarit


Hodarit nousevat ihan uudelle tasolle, kun kuohkeiden itsetehtyjen hodarisämpylöiden kanssa on tarjolla myös itsetehtyjä lisukkeita. Nimesin nämä Paholaisen paremmiksi hodareiksi lisukkeena olleen Paholaisenhillon ansiosta, johon käytin vihoviimeisiä tämän kesän chilejä kasvihuoneesta. Samalla keräsin loput chilit jääkaappiin, koska on pakko myöntää, että tämän vuoden satokausi oli siinä.

Meillä oli siis itsetehtyä Paholaisenhilloa, majoneesia, sinappia ja punasipulihilloketta, mutta jos et jaksa tehdä kaikkia, tee edes jotain näistä.  Lupaan, että makuelämys on ihan eri maata, kuin jos kokoaisit kaiken kaupan valmiista tuotteista.

Nakit ja ketsuppi oli ihan kaupan tavaraa ja sinapin olin tehnyt jo aiemmin. Keittiössäni on vempaimia vähän joka lähtöön, mutta vielä kaipailisin lihamyllyä/makkarapursotinta, jotta voisi hiukan helpommin tehdä makkaraa. Meillä kuitenkin syödään niin ääriharvoin makkaraa, että ainakin toistaiseksi olen päätynyt siihen, että on parempi olla hankkimatta lisää kaapintäytettä.

Hyvän hodarin sielu on tietty hyvät sämpät ja hyvät nakit. Nämä sämpät ovat kuohkeita ja hyvin hodareihin sopivia.

HOT DOG -SÄMPYLÄT (18 kpl)

5 dl maitoa
2 pss kuivahiivaa (á 11 g)
1 tl suolaa
1 tl siirappia TAI hunajaa
2 dl hiivaleipävehnäjauhoja
n. 8 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä

Tee taikina joko yleiskoneessa tai taikinakulhossa käsin vaivaamalla. Lämmitä maito ensin mikrossa 42-asteiseksi. Minulla kestää reilun mintsan mikroni täysteholla, kun maito on tuon selkeästi kädenlämpöistä.

Sekoita hiivaleipävehnäjauhoihin kuivahiiva ja kippaa jauhoseos taikinakulhoon maidon päälle. Sekoita sekaisin ja lisää suola, siirappi tai hunaja ja noin 4 dl vehnäjauhoista. Sekoittele koneella tai käsin, jonkun aikaa, jotta saat hyvän sitkon alulle.

Lisää pikkuhiljaa lisää vehnäjauhoja ja loppuvaiheessa myös öljy. Alusta taikinaa koneella 10 minuuttia ja sorry vaan :-), käsin 20 minuuttia, jotta saat kuohkeita sämpylöitä. Jätä taikina pehmeäksi, voit lisätä leivontavaiheessa vielä tarvittaessa jauhoja. Pehmeästä taikinasta tulee maukkaat sämpylät.

Kohota taikinaa peitettynä 45 minuuttia. Minä käytän yleensä puhdasta muovipussia, koska se tehostaa nousemista paremmin kuin leivinliina. Leivinpaperoi 2 peltiä valmiiksi.

Kumoa kohonnut taikina leivinpaperoidulle, jauhotetulle tasolle ja muodosta taikinasta pötkö, jonka jaat kahtia. Leikkaa molemmat pötköt yhdeksään yhtä suureen osaan ja pyörittele ne yksitellen ensin palloksi ja sitten pitkulaisiksi hodarisämpylöiksi ja laita pellille kohoamaan. Kohota leivinliinalla peitettynä vielä noin 50 minuuttia.

Laita uuni kuumenemaan ajoissa 220-asteeseen, kiertoilma 200-asteeseen.

Paista sämpylät tavallisen uunin keskitasossa yksi pelti kerrallaan tai kiertoilmalla molemmat pellit kerallaan noin 10 minuuttia. Kokeile sämpylöiden kypsyyttä kopauttamalla pohjaa sormella. Jos pohjaa kopauttaesa kuuluu kumea ääni, ovat ne kypsiä. Älä peitä sämpylöitä paiston jälkeen, koska hodarisämpylät saavat olla pehmeitä.

Ylijääneet sämpylät maistuivat meillä aamupalalla hyvin, mutta voit toki puolittaa helposti sämpylätaikinan ainesmäärät, jolloin saat noin kymmenkunta hodarisämpylää.

SUPERHELPPO MAJONEESI KOKO MUNASTA (n. 2 dl valmista majoa)

1 kananmuna
1 rkl Dijon -sinappia
1 tl sokeria
1-3 tl väkiviinaetikkaa (tämä on niin makuasia, maistele, voit lisätä tarvittaessa lisää)
1 rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä pari kierrosta
2-3 dl rypsiöljyä

Laita kaikki muut aineet öljyä lukuunottamatta korkeaan astiaan, johon sauvasekoittimesi mahtuu. Käytä sauvasekoitinta hetki, jotta aineet sekoittuvat kunnolla. Lisää öljyä koko ajan seuvasekoitinta käyttäen ensin tipoittain ja sitten ohuena nauhana. Pumppaa samalla sauvasekoitinta ylös-alas. Voit säädellä majoneesin paksuutta öljyn määrällä. Mitä enemmän lisäät öljyä, sen paksumpaa majoneesia saat.

Kuten allaolevasta kuvasta näkyy, koko munasta tehty majoneesi on aika valkoista. Perinteisempi vain keltuaisista tehty majoneesi on paljon keltaisempaa.
Jos haluat, voit maustaa majoneesisi lisäksi vaikka valkosipulilla tai jauhetulla paprikalla tai ketsupilla jne.


Paholaisenhillo on hyvä lisuke moneen ruokaan. Se rakastaa esimerkiksi erilaisia grilliruokia, sopii vuohenjuuston ja broilerin kanssa ihanasti, lihapullat saavat uutta nostetta tästä lisukkeesta ja käy se moneen muuhunkin ruokaan.

Alkuperäisen ohjeen olen joskus muinoin ottanut Dansukkerin sivuilta, mutta olen tehnyt ohjeeseen pieniä omia viilailuja, resepti on hyvin muuntautumiskykyinen. Välillä käytän tähän tuoreita tomaatteja, jotka pitää kaltata, joskus kokonaisia tölkkitomaatteja. Tällä kertaa minulla oli Mutin italialaisia purkkikirsikkatomaatteja, jotka sopivat myös oikein hyvin tähän. Laitankin nyt ohjeen juuri niin, kuin tällä kertaa tämän tein.

PAHOLAISENHILLO (n. 5 dl valmista hilloa)

1 säilykekirsikkatomaattitölkki (kokonaisia Mutin kirsikkatomaatteja)
3 punaista chiliä
3 valkosipulin kynttä
1 iso tai 2 pienehköä punaista paprikaa
1/2 pientä sipulia
1 tl sormisuolaa
mustapippuria myllystä n. 3 kierrosta
tuoretta timjamia 1 rkl
(pari tuoretta basilikan lehteä silputtuna)
1/2 tl Herbes de Provence -yrttiseosta
1 rkl sitruunamehua
1/4 dl etikkaa (tai maun mukaan)
hiukan vajaa 1/2 pkt Hillo-/marmeladisokeria

Silppua sipuli ja paprikat. Riippuen chiliesi tulisuudesta ja halutusta tulisuusasteesta, joko poista chileistäsi välikalvot ja siemenet tai jätä kaikki tai osa paikalleen ja silppua chilit. Alkuperäisessä ohjeessa chileistä on poistettu siemenet ja välikalvot, mutta jos haluat paholaisenhillostasi todella pirullista, jätä ainakin osa jäljelle.

Kaada paistokasariin kirsikkatomaatit liemineen ja painele tomaatteja lusikalla hiukan pienemmiksi. Lisää silputtu sipuli ja paprikat sekä chilit. Lisää myös mausteet ja anna kiehua n. 25 minuuttia välillä sekoittaen. Tomaattien vesipitoisuus vaihtelee, eli jos seos näyttää kuivuvan liiaksi, lisää tarvittaessa hiukan vettä.

Lisää nyt etikka sekä hillo-/marmeladisokeri ja anna kiehua vielä n. 3-5 minuuttia.

Hillo on kuumana hyvin löysää, mutta kiinteytyy jäähtyessään kuten hillot aina. Säilytä valmis hillo viileässä.

PUNASIPULIHILLOKE (n. 1 dl)

Meidän perheessä kukaan muu ei koske tämäntyylisiin lisukkeisiin, joten tein vain pikkuisen määrän itseäni varten ja menin sieltä mistä aita on matalin. Tämä ei ole siis  varsinainen oikeaoppinen punasipulihilloke, vaan pikaversio, mutten oikein tiennyt, miksi olisin tätä nimittänyt.

1 rkl oliiviöljyä
1/2 punasipulia
3 rkl sokeria
1/4 dl balsamicoa
mustapippuria myllystä pari kierrosta
1/2 tl sormisuolaa

Laita pannuun oliiviöljyä ja lisää siihen puolirenkaiksi leikkaamasi ohuet punasipuliviipaleet. Kuullota sipulia sekoitellen hetken aikaa, mutta älä ruskista sitä. Lisää muut aineet ja kypsennä n. 5-10 minuuttia silloin tällöin sekoitellen.

Sitten vain kasailemaan omaa herkkuhodaria mieleisilläsi lisukkeilla. Nakit nyt ainakin kannattaisi lämmittää ja ehkä myös sämpylä, jos se ei ole enää leivontalämmmin. Tosin meillä yksi perheenjäsenistä haluaa syödä nakkinsa ehdottomasti kylmänä, joten oikeita tapoja on varmaan yhtä paljon kuin syöjiä. Jotkuthan vannovat pelkästään sämpän, nakin ja sinapin nimeen. Kun jokainen kokoaa mieleisensä, kaikki saavat juuri sellaisen, joka omasta mielestä on se ainoa oikea hodari.

Nämä kävisivät hyvin myös lasten synttäreille suolaiseksi tarjottavaksi. Isommilla lapsilla jokainen saisi kasata oman hodarinsa hodaribaarissa, eli kaikki tarvikkeet esille ja jokainen rakentaa mieleisensä. Pienemmillä juhlijoilla tämän voisi toteuttaa niin, että tekisi sämpylöistä puolet pienempiä ja leikkaisi nakit valmiiksi puoliksi. Lisäksi olisi jonkunlainen hodarikoju, jossa joku vanhempi kasaisi hodarit pikkusuita varten.


keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Suppilovahveropiirakka perunapohjalla


Tänä syksynä ainakin meidän lähimetsässä on ollut mukavasti suppilovahveroita. Eilen kävin keräämässä taas ämpärillisen. Taisin hehkuttaa jo aiemminkin, että tuohon sieniapajaan on kotiovelta käytännössä muutama askel, joten metsässä tulee piipahdettua useasti syksyllä sieniä poimimassa.

Suppilovahverot käyvät moneen ruokaan, tällä kertaa tein niistä piirakkaa, johon suppikset saivat makuparikseen mm. pekonia.

SUPPILOVAHVEROPIIRAKKA PERUNAPOHJALLA

Minä tein piirakan Teeman suurempaan vuokaan, mutta yhtä hyvin tämän voi tehdä tavalliseen pyöreään piirasvuokaan.

Pohja
150 g kypsää perunaa hienonnettuna (minulla 1 isohko Rosamunda oli tuon 150 g)
75 g voita/Oivariinia
3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1/2 dl kylmää vettä

Jos sinulla ei ole valmiiksi ruokailulta ylijääneitä perunoita, voit nopeasti kypsentää perunan mikrossa. Minä pistelin pestyn perunan haarukalla ja käärin sen kostutettuun talouspaperiin. Kypsensin sitä noin 7 minuuttia mikrossa.

Täyte
150 g suppilovahveroita (n. 5 dl)
1/2 pkt pekonia
1 pieni sipuli
1 dl juustoraastetta
2 munaa
1,5 dl maitoa
1 prk smetanaa (120 g)
1,5 rkl tuoretta timjamia TAI kuivattua n. 1 tl
1/2 tl sormisuolaa
mustapippuria myllystä 3-4 kierrosta

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen.

Laita vehnäjauhot ja leivinjauhe kulhoon ja sekoita ne keskenään. Lisää haarukalla hienontamasi kypsä peruna ja sekoita keskenään. Nypi joukkoon rasva ja lisää lopuksi kylmä vesi. Taikinasta pitäisi olla nyt muodostunut yhtenäinen pallo. Taputtele taikina tarvittaessa jauhoja apuna käyttäen kevyesti voideltuun piirasvuokaan ja laita vuoka jääkaappin odottamaan.

Paista melko kuumalla pannulla paloitellut suppilovahverot ilman rasvaa, kunnes sienistä haihtuu suurin osa kosteudesta pois. Huuhtaise ja kuivaa pannu ja lisää pannulle pieneksi pilkottu pekoni sekä hienonnettu sipuli. Kuullottele pekoni-sipuliseosta pannulla, kunnes pekoni ruskistuu kauniisti.

Ota jääkaapista piirakkapohja ja pistele siihen haarukalla hiukan reikiä. Esipaista piirakkapohjaa uunin keskitasossa 200-asteessa, kiertoilma 180-asteessa 8 minuuttia. Jos pidät hyvin pehmeästä piiraspohjasta, jätä esipaistaminen väliin ja tee muuten kuten alla kerrottu, mutta lisää kokonaispaistoaikaa n. 10  minuuttia.

Sekoita sillävälin kulhossa keskenään loput täyteaineet (maito, sematana, munat, juustoraaste, mustapippuri, suola) timjamia lukuunottamatta. Ota piirakkapohja uunista ja levittele siihen ensin sienet ja sitten pekoni-sipuliseos sienten päälle. Ripottele timjami tasaisesti piirakan täytteen päälle ja kaada sitten loppu täyteseos piirakan päälle.

Paista vielä n. 20 minuuttia, kunnes piiras on kauniin ruskea ja täyte hyytynyt.

Piirakat tykkäävät salaatista, joten tämänkin kaveriksi suosittelen pyöräyttämään jonkun salaatin.

sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Cupcake Bouquet minicupcakeista


Ulkolaisilla sivuilla olen nähnyt erilaisia cupcakeista tehtyjä "kukkakimppuja". Minä päädyin tekemään omastani ruusukimpun, eikä vähiten siksi, että tyylitelty ruusu on hyvin nopea ja helppo pursottaa. Minä kasasin oman kimppuni minicupcakeista, joita tähän meni 24 kpl.

Youtubesta löytää tutoriaaleja aiheesta, joista saa ehkä paremmin ideasta kiinni, kuin vain kirjoittamalla ohjeen. Laittelen tähän kuitenkin perusideaa, miten tämä on kasattu.

Tarvikkeita tarvitset cupcakien ja kuorrutteen lisäksi:

-kukkaruukku, kulho tai joku maljakko, johon rakennat kukkakimppusi
- styrokspallo, joka on halkaisijaltaan sopiva valitsemaasi ruukkuun/kulhoon
(-liimaa, jolla kiinnität styrokspallon ruukkuun/kulhoon. Ei pakollinen, mutta tulee kestävämpi)
-hammastikkuja cupcakien kiinnitystä varten
-silkkipaperia tai vastaavaa lehdiksi

Cupcakien kuorrutuksen tulee olla aika jämäkkää, jotta saat siitä ryhdikkäät kukat, eikä kuorrutus lösähdä, vaikka osa kukista on aika vaakatasossa. Eli paras on esim. American Buttercream -kuorrutus. Sivuiltani cupcake -kategorian alta löydät tarvittaessa ohjeita cupcakeihin ja American Buttercream -kuorrutukseen.

Kuorruta cupcaket valmiiksi, esim. pursotuspussi ja tähtipäinen tylla käyvät hyvin. Tyylitellyn ruusun saa niin, että aloittaa pursotuksen keskeltä ja pursottaa hiukan vinosti keskelle, vetäen sen sitten reunaan ja tekemällä ympyrää tyllalla.

Laita styrokspallo valitsemaasi astiaan ja liimaa se halutessasi reunasta kiinni. Laita cocktail -tikku pallon keskelle huipulle ja paina melko suuri osa cocktail -tikusta pallon sisään niin, että hiukan alle puolet tikusta jää näkyviin. Paina siihen varovasti yksi cupcake ja sen jälkeen tee rivi cupcakeista alareunaan. Alareunaan laitettavat tikut kannattaa laittaa hiukan ylöspäin suuntautuvasti, jotta cupcaket pysyvät paremmin paikallaan. Jos teet isommista kuin minicupcakeista kimppusi, kannattaa cupcake kiinnittää ainakin alareunassa kahdella cocktail -tikulla. Seuraavan kerroksen laitat sitten limittäin edellisen kerroksen kanssa, ja jatkat, kunnes suurin osa pallosta on peitetty. Voit tarvittaessa vielä fixata joitan cupcakeja, jos et meinaa saada niitä asettumaan hyvin. Ei haittaa, vaikka jää tyhjiä välejä, koska ne täytetään silkkipaperilla tai vastaavalla.

Minulla ei ollut silkkipaperia, mutta käytin itse ohuita kahvilautasliinoja, joista leikkasin yhden lautasliinan kahdeksaan neliskulmaiseen osaan. Pistele cocktail -tikun avulla neliöt kiinni varovasti cupcakien väleihin. Ja tadaa, sinulla on kaunis osittain syötävä kukkakimppu :-).


Tällainen on vaikka kiva vieminen kyläänmennessä, äiti ilahtuisi ehkä kovasti tällaisesta äitienpäivänä, cupcakeista pitävä kaveri olisi otettu tällaisesta jne. Myös juhlissa nämä olisivat aika kivaa tarjottavaa, olisi koristeet nk. samalla hoidettu.

Voit vielä halutessasi kiinnittää vaikka rusetin ruukun reunaan. Cupcakien välit voi täyttää silkkipaperin sijaan myös vaikka sokerimassasta tehdyillä vihreillä lehdillä.

perjantai 4. lokakuuta 2013

Kookospaahtovanukas



Tämä jälkiruoka kuuluu omiin suosikkijälkiruokiini.  Kookosmaidon käyttö antaa siihen ihanan kookoksen maun, mutta kookos ei maistu liian voimakkaasti. Siitä erinomainen jälkiruoka, että se pitääkin tehdä valmiiksi jääkaappiin odottamaan. Tämän teko ei ole vaikeaa, mutta se vaatii kyllä aika paljon aikaa, eli ihan pikajälkiruoasta ei ole kyse. 

Ohjeen olen löytänyt joskus netin syövereistä jostain ulkomaiselta saitilta, ja olen tehnyt siihen pieniä viilailuja itse.

KOOKOSPAAHTOVANUKAS (n. 8 hengelle riippuen vuokien koosta)

Karamellia varten
2 cups sokeria (1 cup=2,5 dl)
4 rkl vettä
1 tl sitruunamehua

Vanukasseos
5 isoa kananmunaa (tai 6 pientä)
1 kondensoitu maitopurkki
1 kookosmaitopurkki (saman verran kuin  kondensoitua maitoa)
2 rkl vaniljasokeria

Valmistele ihan ensimmäiseksi paahtovanukkaita varten annosvuoat. Eli tavitset pienehköt tasapohjaiset vuoat, vetoisuudeltaan n.  2 dl, jotka kestävät uunin lämpöä. Laita annosvuoat valmiiksi kuumuutta kestävään astiaan, johon laitetaan kypsennystä varten vesihaude, jotta vanukkaista saadaan silkkimäisiä rakenteeltaan.

Huom! Olen joskus käyttänyt kookosmaidon tilalla myös pientä kookoskermatetraa, jolloin olen kaatanut kookoskerman tyhjään kondensoidun maidon purkkiin ja lisännyt sitten vettä niin, että sain purkin täyteen. Toimii ihan yhtälailla kuin kookosmaitokin. Kookosmaitohan on kai periaatteessa vedellä laimennettua kookoskermaa.

Laita uuni kuumenemaan 150-asteeseen.

Keittele karamelli pannussa, eli laita sokeri, vesi ja sitruunanmehu pannuun ja kuumenna sekoittamatta sitä niin kauan, että se muuttuu kullanruskeaksi. Siinä menee noin 5-8 minuuttia. Ensin näyttää siltä, ettei tapahdu mitään, mutta sitten se yhtäkkiä alkaakin valmistua. Älä pidä levyä liian kovalla, ettet käräytä karamellia.



Se onkin ainoa kohta, jossa oikeastaan voi mokata. Eli jos se menee liian tummaksi, se maistuu kitkerältä, eli silloin on paras aloittaa alusta. Karamelliseoksen pitää kuitenkin saada paahtunut väri, jotta siinä on oikea aromi. Tällaista vähintään kullanruskeaa pitäisi karamelliseoksen olla.









Kaada varovasti jokaisen annosvuoan pohjalle n. 2 rkl karamellia ja kallista vuokaa hiukan, jotta sitä menee vähän myös reunoille, kuten kuvassa. Karamelli on todella kuumaa!






Tee nyt vanukas, eli riko munien rakenne kunnolla kulhossa rikki ja lisää sitten kaikki muut aineet. Sekoita keskenään ja kaada annsovuokiin noin puoleenväliin asti. Lisää vuokaan, jossa annosvuoat ovat kiehuvaa vettä noin vuokien puoleen väliin asti ja laita 150-asteiseen uuniin keskitasolle.

Paahtovanukkaan hyytyminen kestää  n. 50-60 minuuttia vuokien koosta riippuen. Seos saa olla hiukan hyllyvää, kun vanukkaat otetaan uunista ulos. Varmin tapa kokeilla, onko vanukas kypsää, on laittaa veitsi vanukkaan keskelle. Jos veitseen ei tartu vanukasta, on se kypsä.

Jäähdytä valmiit vanukkaat jääkaapissa ennen tarjoilua kunnolla minimissään 1 h ja kumoa ne sitten suoraan annosvuoista lautasille. Karamelliseos leviää karamellikastikkeeksi seoksen päälle ja lautaselle. Jotain hyvää marjaa voi laittaa raikastukseksi.

Minulla oli vain 6 pientä pyöreää annosvuokaa, ja tein yhden soikeassa veneenmallisessa vuoassa. Siitä tulikin aika hauskan näköinen, joten laitoin sen kuvan tähän valmiista annoksesta. Koristeeksi minä käytin kotimaisia pakastevadelmia ja mintunlehtiä. Jos pidät kermavaahdosta, sitäkin voi laittaa.

keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Rice Krispies Treats


Rice Krispies Treatsit ovat hyvin nopeita ja helppoja tehdä, etkä tarvitse niiden valmistuksessa uunia. Alun perin  nämä on kehitetty USA:ssa vuonna 1939 varainkeruuta varten kahden naisen toimesta, jotka olivat Kellogg Companyn palkkalistoilla. Kuten nimestä voi arvellakin, perinteisesti nämä sisältävät pääaineenaan Rice Krispies -muroja. Muitakin muroja voi toki käyttää. Lisäksi perinteisimmissä ohjeissa on vain hiukan voita ja vaahtokarkkeja. Toki näistäkin löytyy erilaisia viritelmiä, joissa osassa on Peanut Butteria, osassa toffeeta, kondensoitua maitoa jne.

Tämän perinteisen ohjeen otin Kellogg´sin sivuilta

RICE KRISPIES TREATS (n. 34 x 23 cm kokoiseen suorakaiteen malliseen vuokaan)

3 rkl voita
n. 40 vaahtokarkkia
6 cupia (1 cup=2,5 dl) Rice Krispies -muroja

Laita voi ja vaahtokarkit laakeaan pannuun ja sulata tasaiseksi massaksi suht alhaisella lämmöllä koko ajan sekoittaen. Kaada isoon kulhoon ja mittaa sekaan Rice Krispies -murot. Sekoita tasaiseksi. Seos on tarttuvaa!

Voit halutessasi myös värjätä massaa elintarvikeväreillä. Jos haluat värjätä sitä, niin laita väri voi-vaahtokarkkiseokseen, kun se on sulanut ja sekoita väri massaan ennen murojen lisäystä.

Voitele leivinpaperi kevyesti ja painele massa tiiviisti suorakaiteen malliseen vuokaan kostutetuin käsin tai kostutetulla lusikalla. Minulla vuoan koko oli 34X23 cm, ja siitä tuli mielestäni sopivan paksuinen levy tästä. Anna jäähtyä ja leikkaa haluamasi kokoisiksi ja muotoisiksi paloiksi. Voit ottaa hiukan jäähtyneestä  levystä myös esim. piparkakkumuotilla paloja ja koristella ne sitten haluamallasi tavalla.

Minä laitoin yhteen vuoan osaan pieniä smarties suklaakaramelleja. Kun massan painoi vuokaan, karkit tarttuivat pintaan kiinni, eli koristeet tulivat hoidettua samalla :-).

Rice Krispies Treat -massa käy myös hahmojen muotoiluun, koska sitä voi hyvin muotoilla käsin. Esim. kakkuja varten voit tehdä osan koristeista siitä ja päällystää massan esim. marsipaanilla tai sokerimassalla. Tällä tavalla saat kevyitä koristeita eikä esim. sokerimassaa kulu niin paljon.Voit käyttää hahmoissasi myös tukirakenteina massan sisällä puutikkuja tai spagettia tms., jotta saat niistä kestävämpiä. Tein itse pari koristeaihiota, jotka teen myöhemmin loppuun, joten niistä kirjoittelen varmaankin sitten myöhemmin lisää.

Lastenjuhlissa saat Rice Krispies Treatseista kivoja tarjottavia, jotka voit tuunata juuri omiin juhliin sopiviksi. Ja koska näissä on kuitenkin pääaine muroja, ovat ne sentään astetta peruskarkkeja terveellisempiäkin. Erkoisliikkeistä saa nykyään vaikka minkälaisia pipari- ja keksimuotteja, joilla voit ottaa massasta kuvioita. Ne eivät välttämättä vaadi silloin koristeita, mutta tietenkin saat vielä värikkäämpiä ja näyttävämpiä juhlatarjottavia, jos koristelet leikkaamasi kuviot lisäksi vielä vaikka tomusokerikuorrutuksella, sokerimassalla, karkeilla, sulatetulla suklaalla tai muulla.

Voit myös tehdä näistä "leivoksia", kun laitat kahden samanmallisen palan väliin jotain mieleistäsi täytettä. Tai leikkaat palan kahtia keskeltä, täytät ja sinulla on leivos. Minulla oli jäänyt yli vähän Peanut Butter -kuorrutusta, jonka olin tehnyt edellisiin cupcakeihin. Nam, se kävi ihan loistavasti palojen väliin täytteeksi.

Minä tein myös  osasta vähän myslipatukan tyylisiä, eli leikkasin levystä pitkulan mallisia paloja ja koristelin niitä sulatetulla tummalla ja valkosuklaalla ja laitoin päälle pakastekuivattuja mansikan paloja.


Rice Krispies -massaa saa ostaa myös valmiina levynä erikoisliikkeistä, mutta tämä on kyllä oikeasti hyvin helppotekoista...

tiistai 1. lokakuuta 2013

Vaniljainen riisivanukas ja mustikkahillo


Vaniljainen riisivanukas on yhtä helppo tehdä kuin riisipuuro, koska se on käytännössä maustettua riisipuuroa.  Maku muistuttaa hyvin paljon kaupan valmista Risifruttia, eli kiva välipala tai jälkiruoka. Ja eri hilloilla saa erimakuisia riisivanukkaita. Meidän perheen ehdoton suosikki on syödä tätä itsetehdyn mustikkahillon kanssa. Minun mielestäni tämä on kaikista parasta niin, että sekä hillo että riisivanukas ovat vielä hiukan haaleita eivätkä jääkaappikylmiä.

VANILJAINEN RIISIVANUKAS (n. litra valmista riisivanukasta)

2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
2 tl vaniljasokeria
1 Flora Vanilla

Keitä perusriisipuuro, eli lisää riisi kiehuvaan veteen ja keitä, kunnes suurin osa vedestä on imeytynyt riisiin. Lisää maito ja hauduta pienellä lämmöllä kypsäksi kannen alla melko usein sekoittaen. Aikaa kuluu n. 50-60 minuuttia.

Anna puuron hiukan jäähtyä ja lisää valmiin puuron sekaan vaniljasokeri sekä Flora Vanilla. Jos haluat riisivanukkaasta kuohkeaa, sekoita Flora Vanilla vaahdoksi vatkattuna sekaan. Itse sekoitan sen usein ihan sellaisenaan vatkaamatta sekaan.

Tarjoile mieleisesi hillon kanssa, esim. mustikkahillon kera, nam. Jos teet itse mustikkahillon ja jätät sen melko vähäsokeriseksi, voit halutessasi makeuttaa riisivanukasta hiukan enemmän.

Itsetehty mustikkahillo on tosi ihanaa. Sillä voi maustaa puuron, jogurtin, jäätelön jne. Itse teen sitä usein pienen annoksen pakastemustikoista, jolloin sokerin määrää voi vielä vähentää, kun sitä ei ole tarkoitus säilytellä pidempiä aikoja. Muutenkin hillo-marmeladisokerilla saa hilloa, jossa maistuu itse raaka-ainekin eikä pelkkä sokeri.

MUSTIKKAHILLO (1 melko suuri hillopurkillinen)

500 g (pakaste)mustikoita
1/2 pkt Hillo-marmeladisokeria
(1/4 dl vettä, jos käytät tuoreita kokonaisia mustikoita)

Kuumenna kattilassa mustikat ja hillosokeri hitaasti kiehuvaksi ja keitä 2-5 minuuttia välillä sekoitellen. Jos käytät tuoreita mustikoita, lisää vettä 1/4 dl. Kuori vaahto pois.

Mikäli teet tällaisen suht pienen erän hilloa ja käytät sen melko nopeasti, ei tarvitse kuumennella purkkeja yms., se säilyy kyllä jonkun aikaa ihan hyvin jääkaapissa.

Mikäli teet suuremman erän hilloa tai haluat säilyttää sitä kauemmin, tee, kuten olen ohjeistanut aiemmin sitruuna-kesäkurpitsahillo-ohjeeni kohdalla:

http://celebration-treats-4-u.blogspot.fi/2013/09/kesakurpitsasitruunahillo.html