tiistai 27. toukokuuta 2014

Hallongrottor - minikoossa juhlapöytään


Hallongrottonit ovat hyviä ja ne on helppo valmistaa. Useimmiten nämä ruotsalaiset perinneleivonnaiset tehdään muffinsivuokiin, mutta voi ne tehdä ilman vuokaakin pellille litteämpään muotoon, jolloin ne ovat enemmän peruskeksin tyylisiä. Jos ne tekee pellillä ilman paperivuokaa, taikinaan pitää laittaa hiukan enemmän jauhoja, jotta ne pysyvät muodossaan. Olen tehnyt ensimmäisen kerran hallongrottoneita varmaan 15 vuotta sitten, mutta edelleen en oikein tiedä, miten näitä pitäisi suomeksi nimittää, esim. vadelmaluolat kuulostaa hiukka oudolta, joten minä puhun aina hallongrottoneista.

Koska juhlapöydässä on yleensä paljon erilaisia herkkuja, minikokoisena makeispaperivuokiin tehtynä hallongrottonit ovat kivoja juhlapöydän tarjottavia.

HALLONGROTTONIT MINIKOOSSA (n. 85 kpl minikokoisena)

4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
250 g voita

Täyte:
1 prk paistonkestävää vadelmamarmeladia

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen. Vuoraa pari peltiä leivinpaperilla ja nostele pelleille pienet makeismuotit vierekkäin.

Jos sinulla on monitoimikone, mittaa kaikki muut ainekset, paitsi voi,  monitoimikoneen kulhoon, jossa on leikkuuterä. Paloittele jääkaappikylmä voi hiukan pienempiin paloihin ja aja sitten massa tasaiseksi palloksi. Älä käytä konetta liian kauan, ettei taikina sitkisty ja siihen muodostu sitkoa.

Jos sinulla ei ole monitoimikonetta, mittaa kulhoon kaikki muut ainekset, paitsi voi. Paloittele jääkaappikylmä voi hiukan pienempiin paloihin, ja nypi se sormilla jauhoseoksen sekaan ja muodosta taikinasta sitten yhtenäinen pallo leivinpaperin päällä työtasolla.

Jos voi kerkeää lämmetä ja taikina tuntuu liian löysältä, laita taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi ennen hallongrottonien leipomista.

Leikkaa taikinapallosta aina pienehkö pala kerrallaan, rullaa se tangoksi ja paloittele veitsellä sopivan kokoisiin paloihin. Pyöritä palat palloksi ja nosta ne pellillä oleviin makeismuotteihin.

Paina jauhotetulla sormella pallojen keskelle syvennys/kuoppa.

Notkista vadelmamarmeladi lusikalla ja lusikoi se vahvaan pakastepussiin tai pursotinpussiin. Leikkaa kulmaan pieni reikä saksilla ja pursota syvennyksiin vadelmamarmeladia.

Paista uunin keskitasolla n. 10 minuuttia.

Säilytä hallongrottonit ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä. Parhaimmillaan ne ovat mielestäni leivontapäivänä, kun ne ovat vielä hiukan rapeita, mutta esim.  juhliin ei kaikkea oikein voi tehdä vasta juhla-aamuna. En ole koskaan kokeillut pakastaa näitä, mutta uskoisin, että pakastus onnistuu ihan hyvin.

Meillä on lauantaina nuoremman pojan lakkiaiset ja näistä tänään aloitin juhlaleivonnaiset. Kaikkea kun ei voi jättää perjantain/lauantain ratoksi. Nyt meillä vähän jännitetään lauantain säätä. Kaksi vuotta sitten vanhemman pojan lakkiaisissa ilma oli kaikkea muuta kuin morsian, joten juhlavieraiden kanssa oli pakkauduttava tiiviisti sisätiloihin. Silloin ajateltiin, ettei nyt nuoremman pojan lakkiaisissa voi olla ilman suhteen yhtä huono tuuri, kun oman muistin mukaan yleensä päättäjäisviikonloppuna ilma on suosinut juhlijoita. Tällä hetkellä säätiedotus näyttää onneksi aika lupaavalle lauantain suhteen, vaikka muut päivät ovatkin sateisia ja viileitä säätiedotuksen mukaan. No, onpahan ainakin tiivis tunnelma, jos menee sisäjuhliksi taas.


lauantai 24. toukokuuta 2014

Lakritsibrownie



Oletko lakritsin ystävä? Entä suklaan? Tässä lakritsibrowniessani yhdistyvät molemmat maut. Idea näihin tuli, kun törmäsin lakritsiströsselipussiin, jonka olin saanut jokin aika sitten jonkun lehden välissä. Lisäksi minulla oli valmiina raakalakritsijauhetta. Ostin vielä irtokarkeista lakritsifudgea, jotta sain brownie -taikinaan laitettua lakritsisattumia.

LAKRITSIBROWNIE (n. 20x30 cm kokoinen suorakaidevuoka)

170 g voita, huoneenlämpöistä
200 g tummaa suklaata (minulla 74 %:sta)
2,5 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
3 munaa
2 rkl raakalakritsijauhetta
75 g = 5 kpl irtokarkkilakritsifudgea pienemmiksi paloiksi paloiteltuna

Kuorrutus:
1/2 dl maustamatonta jogurttia (melko juoksevaa, ei siis tyyliin turkkilaista/kreikkalaista jogurttia)
2,5 dl tummaa suklaata

Koristeeksi:
Lakritsiströsseliä

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen.

Sulata paloiteltu suklaa + voi keskenään. Voit tehdä sen joko mikrossa puoliteholla (n. 1,5 minuuttia) tai kattilassa matalalla lämmöllä levyllä. Älä ylikuumenna, ettei suklaan rakenne kärsi. Sekoita keskenään.

Ota isompi taikinakulho ja kaada voi-suklaseos siihen. Lisää sokeri, sekoita keskenään lusikalla/lastalla. Tee samoin jauhojen kanssa. Lisää sitten pienehköiksi paloiksi paloittelemasi lakritsifudgen palat ja raakalakritsijauhe ja sekoita taas. Lisää lopuksi munat ja sekoita taikina tasaiseksi. Vältä liian voimakasta sekoitusta, ettei brownie -taikinastasi tule liian kakkumaista. Siihen ei ole tarkoitus sitoutua ilmaa, vaan valmiin brownien on tarkoitus olla tahmea.

Vuoraa suorakaiteen mallinen n. 20x30 cm kokoinen vuoka leivinpaperilla ja rasvaa se kevyesti. Kaada brownie -taikina siihen ja levitä se lastalla tasaiseksi.

Paista uunin keskitasossa n. 20 minuuttia. On tarkoitus, että brownie jää tahmeaksi sisältä. On tietenkin makuasia, kuinka tahmeaksi brownien haluaa jättää, siksi tarkkaa paistoaikaa on vaikea sanoa. Itse paistoin omaani kiertoilmalla 155-asteessa 18 minuuttia ja tuli juuri itselle mieleinen lopputulos.

Anna brownien jäähtyä paistovuoassa. Kun brownie on jäähtynyt, tee sille kuorrutus.

Kuorrutus:
Sulata suklaa varovasti joko mikrossa tai levyllä vesihauteessa tai varovasti kattilassa. Sekoita sulan suklaan joukkoon jogurtti ja levitä kuorrutus välittömästi brownien päälle lastalla. Ripottele vielä lakritsiströsselit päälle. Laita jääkaappiin foliolla peitettynä pariksi tunniksi tai seuraavaan päivään.

Leikkaa tarjolle tuotaessa paloiksi. Kuorrutus pysyy pehmeähkönä ja brownie on helppo leikata paloiksi, vaikka se on kuorrutettu.

Vinkki: Jos pidät suht voimakkaasta lakritsin mausta, ripottele vielä lakritsijauhetta kuorrutuksen jogurtin sekaan ennen suklaan lisäämistä, niin saat vahvemman lakritsin maun.



keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Parsa-peruna-pekonisalaatti



Meillä syödään yleensä aika vähän pekonia, mutta viime aikoina minulla on jostain syystä ollut oikea pekonibuumi, joka näkyy täällä blogissakin useampana pekonia sisältävänä ohjeena. Tässä jälleen yksi, jossa yhdistyy myös kevään sesonkituotteet parsa ja uudet perunat. Parsaa meidän perheessä syödään keväällä aina runsaasti muodossa jos toisessakin ja kovin moneen paikkaan parsa käykin erinomaisesti. Tämä salaatti käy hyvin myös kevään juhlapöytään. Vierasmäärän mukaan tämä on helppo tuplata 10:lle jne.

PARSA-PERUNA-PEKONISALAATTI (n. 5:lle hengelle)

Nippu vihreää parsaa
14 pienehköä keitettyä (uutta) perunaa
1 rasia babypinaattia (100 g)
1 pkt pekonia (170 g)
1 pkt/200 g kreikkalaista fetajuustoa (esim. Mevgal)
puolikkaan granaattiomenan siemenet
n. 20 kpl mustia hyvälaatuisia kalamata oliiveja
n. 3 kevätsipulin vartta renkaina
8 basilikan lehteä puoliksi revittynä

Kastike:
2 tl Dijon -sinappia
2 tl juoksevaa hunajaa
2 tl punaviinietikkaa
7 rkl sitruunamehua
mustapippuria pari pyöräytystä myllystä
suolaa maun mukaan (huomio fetan ja pekonin suolaisuus)
n. 7 rkl öljyä

Paloittele pekoni pieniksi paloiksi ja paista pekonipalat pannulla rapeiksi. Nosta ne sitten odottamaan talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy paperiin.

Kypsennä parsat keittämällä/paistamalla/grillaamalla ja paloittele kypsät parsatangot puoliksi. Jos keität parsan, laita parsat mielellään jääveteen hetkeksi keiton jälkeen, jotta ne pysyvät kauniin vihreinä. Valuta ne sitten huolella, ettei niihin jää ylimääräistä nestettä.

Tee seuraavaksi kastike. Sekoita lasissa haarukalla Dijon -sinappi, hunaja, punaviinietikka, sitruunamehu, mustapippuri ja suola. Lisää öljyä ensin tipoittain koko ajan sekoittaen ja sitten ohuena nauhana. Maista kastiketta ja lisää tarvittaessa makusi mukaan vielä hiukan öljyä. Sitruunoiden happamuus vaihtelee aika paljon, joten maistaminen on paras tapa saada kastike balanssiin. Se saa maistua melko voimakkasti sitruunalle. Jätä kastike maustumaan.

Keitä perunat ja lohko ne lämpimänä suoraan mielellään laakealle salaattivadille. Ripottele suurin osa kastikkeesta perunoiden päälle (jätä noin 2-3 ruokalusikallista salaatin päälle ripoteltavaksi)  ja kääntele perunalohkoja varovasti.

Kerrosta vadille perunoiden päälle ja hiukan niiden lomaan huuhdottua ja kuivattua babypinaattia, parsaa (jätä muutamia nuppuosia salaatin päälle) ja renkaiksi leikattua kevätsipulia. Ripottele sitten oliivit, pekoninpalat ja käsin pienemmiksi paloiksi paloittelemasi feta päälle.

Pyöritä kokonaista granaattiomenaa pöytää vasten, jotta siemenet irtoavat helpommin. Leikkaa granaattiomena puoliksi ja kopauta toista puolikasta esim. puukauhalla lautasen päällä, jolloin siemenet irtoavat (säästä toinen puolikas johonkin muuhun). Auta tarvittaessa hiukan käsin. Ota huolellisesti kaikki valkoiset välikalvot siemenistä pois, jos niitä tarttuu siemeniin, koska ne ovat kitkeriä. Granaattiomenan mehu on erittäin värjäävää, joten ole hiukan varovainen sen kanssa.

Ripottele lopuksi granaattiomenan siemeniä salaatin päälle koristeeksi ja laita sivuun jättämäsi parsannuput sekä revityt basilikanlehdet vielä salaatin päälle. Ripottele lopuksi loppu salaattikastike päälle.

Granaattiomenan siemenet ovat kauniita monenlaisen ruoan koristeena. Yleensä granaattiomenan siemenet ovat kirkkaampia ja kauniimman rubiinipunaisia, kuin näissä kuvissa olevat granaattiomenan siemenet. Nämä olivat kyllä hyvin makeita, maistuen melko paljon viinirypäleeltä, kun useimmiten granaattiomenan siemenet ovat aika kirpeitä. Olisiko sitten ollut erityisen kypsä granaattiomena, se oli ollut minulla jonkun aikaa jo odottamassa johonkin ruokaan päätymistä.



maanantai 19. toukokuuta 2014

Muutama foto ja tunnelmia Ravintolapäivästä

Lauantain Ravintolapäivänä ilma oli mitä kaunein, joten pop-up kahvilan pyöritys oli mahtava tapa viettää lauantaita. Tapahtuma on kyllä hieno ja päivän aikana tapaa ihania ihmisiä. Kiitos kaikille kojullamme käyneille :).

Olimme Helsingissä Ruttopuistossa, jossa oli noin 40 muutakin pistettä, joten tarjontaa riitti laidasta laitaan. Samalla korostui se, että oman kojun sijainnilla on aika suuri merkitys siihen, käykö kiinnostuneita ihmisiä omalla kojulla. Meillä oli selkeästi hiukan syrjäinen paikka, joten kahteen aikaisempaan Ravintolapäivään verrattuna kojullamme kävi melko vähän asiakkaita. Muutama tuttukaan ei meinannut löytää meitä, vaikka tiesikin meidän Ruttopuistossa kahvilaamme pyörittävän. Meillä jäikin aika paljon yli leivonnaisia, vaikka venytimme melko paljon kojumme aukioloaikaa. Arvioin, että emme ehkä varsinaisesti ihan miinukselle jääneet, mutta kylläkin hyvin lähelle sitä. Tuloksenteko tosin ei ole Ravintolapäivän perusideakaan, joten mitäpä siitä. Pääasia, että oli muuten antoisa päivä.

Kylmäsäilytystä vaativia leivonnaisia ajatellen meillä on onneksi hankittu paljon ektra kylmäsäilytystilaa sekä liikuteltavassa muodossa (kylmäarkku ja monta kylmälaukkua), että kotiin (jenkkikaappi varastoon), joten tuotteiden katkeamaton kylmäsäilytys ei niinkään ole ongelma, mutta ei sitä silti kauheasti tee mieli makeaa syödä ainakaan useampana päivänä peräkkäin. Clas Ohlsonilta ostin pari vuotta sitten vanhemman pojan lakkiaisia varten peltejä, joissa on tiivis kansi. Ne ovat olleet korvaamattomia myös Ravintolapäivän leivonnaisten kuljetuksessa ja kylmäsäilytyksessä, koska ne voi pinota päällekkäin meidän isoon kylmäarkkuun. Tässä cupcakeja odottamassa pakkausta ilman lopullisia koristeluja juuri noissa mainitsemissani pelleissä. Koristeet eivät oikein kestä pehmenemättä tiiviin kannen alla, joten laitoin ne vasta paikan päällä.


Osa koristeista on kyllä aika hauraita, esim. tässä kuvassa näkyvät perhoset. Mutta suurin osa koristeista kesti ehjänä perille ja teen niitä aina varalta hiukan ylimääräisiä.


Tässä cupcakeja lopullisessa muodossaan, joista osassa nuo irtonaisena  kuljetetut koristeet.


Kahtena aikaisempana kertana Ravintolapäivään osallistuessamme meillä on ollut kojuna puutarhapaviljonki, jossa kasauksessa ja purkamisessa tarvitsee työkaluja ja pystytyksessä menee noin 40 minuuttia ja purkamisessa toinen 40 minuuttia. Tälle kerralle oli hankittu uusi nopeasti pystytettävä katos, jonka pystytyksessä meni alle 5 minuuttia. Kun on aika paljon tuota muutakin tavaraa: pöytiä, tarjoiluastioita, kylmälaukkuja, termareita jne. kannettavana, niin sanoisinko, että aika kätevää. Ja hintaa katoksella oli vaivaiset 39,90 euroa. Mitäköhän tuolla hinnalla enää jää katoksen tekijäportaalle... Ihmeen pätevä katos nimittäin tuolla hinnalla.



Nyt 3 kertaa Ravintolapäivään osallistuneena kahvilan pyörittäjänä mieheni avustuksella, kannustan edelleen kaikkia itse lähtemään tapahtumaan mukaan ravintoloitsijana. Vaikka edellinen yö olisikin mennyt valmistelujen kanssa hiukan pitkäksi, väsymyskään ei paina päälle, kun itse tapahtumassa on niin hyvä fiilis. Rohkeasti siis mukaan vaan, seuraava Ravintolapäivä on 17.8.  Jos haluat kysyä jotain järjestelyihin liittyen, kerron mielelläni oman kolmen kerran kokemuksella vinkkejä. Ota siis rohkeasti yhetyttä vaikka sähköpostiini asian tiimoilta.

Suunnitelmissa on osallistua taas elokuussa Ravintolapäivään. Toivottavasti ilma suosii tapahtumaa silläkin kerralla.



torstai 15. toukokuuta 2014

Ravintolapäivä 17.5. - mukana ollaan!

Nyt tulevana lauantaina olen mieheni kanssa Ruttopuistossa pyörittämässä popup kahvilaa. Ollaan osallistuttu kaksi kertaa aiemminkin Ravintolapäivään laittaen pystyyn popup kahvila.  Jos itse olet miettinyt, kannattaisiko laittaa joku ravintola pystyyn tulevana Ravintolapäivänä, niin minä ainakin suosittelen todella lämpimästi. Se on tosi hieno kokemus! Ja on aika uskomatonta, että tämä idea on Suomesta lähtöisin. Tai ei se oikeastaan ole uskomatonta, että idea on Suomesta lähtöisin, vaan se, että tälläinen on mahdollista järjestää Suomessa. Ravintolapäivä on levinnyt jo aika laajasti Suomen rajojen ulkopuolellekin ja Ravintolapäivien FB-sivuilta huomasin, että tällä hetkellä yli 2100 yhden päivän ravintolaa on jo ilmoittautunut mukaan. Mutta vielä ehdit ilmoittaa oman ravintolasi mukaan tulevan lauantain Ravintolapäivään kasvattamaan ravintoloiden lukumäärää. Katso lisätietoa Ravintolapäivästä, Ravintolapäivän FB -sivuilta

Aloitin eilen varsinaiset Ravintolapäivän järjestelyt tehtailemalla koristeita lauantain leivonnaisia varten. Sinänsä hyvä, että koristeet pitäisikin tehdä muutamia päiviä etukäteen, niin niiden teko ei ole sitten enää muiden järjestelyjen kanssa samaan aikaan.


On kyse sitten kotona järjestettävistä juhlista tai Ravintolapäivästä, minulla näyttää olevan paha tapa haalia melkoinen määrä leivottavaa itselleni. Ehkäpä vähempikin riittäisi. Saattaapi perjantain ja lauantain välinen yöuni jäädä hiukan vähäiseksi, kun teen torstaina vain Cookiesit ja Rice Krispies Treatsit, muut vasta perjantaina ja lauantaina. Vai mitä tuumaat tämän menun perusteella?


Ja tässä hiukan  virtuaalimaistiaisia:




Laittelen ainakin joitakin ohjeita myös blogiin Ravintolapäivien leivonnaisista jossain vaiheessa.Nyt en ehdi varmaan blogia kirjoittamaan ainakaan pariin päivään, kun alkaa toden teolla nuo Ravintolapäivän valmistelut. Mutta viimeistään alkuviikosta sitten taas bloginkirjoituksen pariin.

Jos olet ravintoloitsijana Ravintolapäivässä tai maistelemassa Ravintolapäivän herkkuja jossain:
Hyvää Ravintolapäivää! Lauantaille on onneksi luvattu hienoa ilmaakin! Ja ilman muuta tervetuloa myös meidän "kojullemme", jos pyörit Helsingissä Ruttopuiston nurkilla.

keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Pistaasi-karpalopullat


Perheen pullahiiren nimipäiville leivoin vähän aikaa sitten pullaa. Täytteenä oli vaihteeksi pistaasipähkinöitä, kuivattuja karpaloita, vaaleaa siirappia ja sokeria. Ihan kivaa vaihtelua peruspullaan.

PISTAASI-KARPALOPULLAT (n. 15 kpl)

Taikina:
2,5 dl maitoa
n. 7 dl vehnäjauhoja
1 rkl kardemummaa
1 pussi kuivahiivaa
1/2 kananmunaa (loput voiteluun)
1 dl sokeria
ripaus suolaa
100 g voita, huoneenlämpöistä tai sulatettua

Täyte:
n. 2 rkl voita, huoneenlämpöistä
2 rkl vaaleaa siirappia
1,5 rkl sokeria
1 dl murskattuja pistaasipähkinöitä
1/2 dl kuivattuja karpaloita

Leivinpaperoi pelti valmiiksi.

Lämmitä maito kädenlämpöistä lämpimämmäksi eli 42-asteiseksi. Tee taikina käsin taikinakulhossa tai yleiskoneessa. Sekoita kuivahiiva 3 desiin vehnäjauhoja  ja lisää maidon sekaan. Lisää 1/2 kananmunasta, suola, sokeri ja kardemumma ja sekoita.

Lisää jauhoja pikkuhiljaa koko ajan samalla alustaen. Lisää alustamisen loppuvaiheessa voi ja alusta taikinaa, jotta saat siihen varmasti kunnon sitkon ja pullista tulee kuohkeita. Lisää vielä tarvittaessa jauhoja. Takina saa olla melko pehmeää, koska pehmeästä taikinasta tulee maukkaimmat pullat. Tarvittaessa voit lisätä hiukan jauhoja leivontavaiheessa. Kohota taikinaa muovilla/muovipussilla peitettynä lämpimässä paikassa minimissään puolisen tuntia, max. tunti.

Kumoa kohonnut taikina leivinpaperoidulle ja kevyesti jauhotetulle työtasolle. Kauli levyksi, levitä levylle ensin voita ja sitten sokeri, siirappi, pistaasit ja karpalot (jos isoja, puolita). Rullaa levy rullalle kuten kääretorttu.

Leikkaa rulla terävällä veitsellä n. 3 cm leveiksi suoriksi paloiksi. Nosta leivinpaperoidulle pellille lappeelleen. Peitä leivinliinalla ja kohota n. 1/2 h.

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen nostatusajan loppupuolella.

Voitele kohonneet pullat munalla  ja paista niitä uunin keskitasolla n. 10 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä ja kauniisti ruskettuneet. Jäähdytä ritilällä.



lauantai 10. toukokuuta 2014

Pieni kerroskakku - Pitsiä, perhosia, kukkia...



Tämä kerroskakku on aika pieni, alempi kakkupohja on halkaisijaltaan 18-senttinen ja ylempi 12-senttinen. Paistoin kakkupohjat kahdessa 18-senttisessä vuoassa ja leikkasin toisen pienemmäksi vasta täytön ja hyydytyksen jälkeen.

Kakut on päällystetty kaulintamassalla, joka oli aika luonnonvalkoista, joten värjäsin sen valkoisella pastaelintarvikevärillä, jolloin sain massan haluamani valkoiseksi. Päällystin kakun ennen kuorrutusta sokerikreemillä.

Koristeena on syötävää pitsiä. Tätä pitsiä olen aiemminkin käyttänyt, blogistani Kakkupitsi Cake Lacen teosta löydät postauksen vaihekuvineen täältä. Lisäksi koristeena vaahtokarkinmakuisesta pinkistä kaulintamassasta tehtyjä kukkia, joista suurinta osaa muotoilin muotoilusienen päällä. Osaan kukista pursotin tomusokerikuorrutuksella valkoisen keskustan, osassa keskustassa tomusokerikuorrutuksella keskustaan liimattu helmi.  Samasta massasta on tehty myös perhoset, jotka on kuivatettu hiukan kaarevaan muotoon puolipyöreän pahvirullan urassa.Vihreät lehdet on pursotettu lehtityllalla vihreäksi värjätystä pikeeristä, annettu kuivua ja kuivuttuaan liimattu kakkuun tomusokerikuorrutuksella (laitan pikeerin ohjeen alemmaksi tähän samaan postaukseen).

Kakkupohjiin löysin hyvän ohjeen Painted by Cakes -blogista, jossa oli tehty kerroskakku 15 ja 20 senttisiin vuokiin. Tein lähes 1:1 ohjeen mukaan, mutta vaihdoin vehnäjauhoista pienen määrän perunajauhoihin.
Minä paistoin omat kakkupohjani kahdessa 18 senttiä halkaisijaltaan olevassa irtovuoassa.

Sokerikakkutaikinan vaahdosta saa erityisen kuohkeaa käyttämällä hienojakoista Siro sokeria, mutta tavallinenkin sokeri käy.

PIENI KERROSKAKKU

Kakkupohjat ( 2 kpl 18 cm halkaisijaltaan olevia pyöreitä vuokia):
150 g voita, sulatettuna
7 kananmunaa
2,5 dl (Siro) sokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
5 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
2,5 dl turkkilaista jogurttia
purkki (250 g) Mascarponea
n. 1 dl tromusokeria
1 dl kesäkurpitsasitruunahilloa, ohje aiemmin blogissani täällä
1 dl Lemon Curdia, käytä kaupan purkkicurdia, tai tee itse esim. tämän ohjeen mukaan
HUOM! Voit korvata kesäkurpitsasitruunahillon laittamalla enemmän Lemon Curdia, n. 2,5 desiä täytteeseen
3 rkl sitruunamehua

Kostutus:
n. 1/2 sitruunan mehu/maun mukaan
3 dl vettä
n. 1 rkl sokeria

Kaulintamassaa (tai sokerimassaa/vaahtokarkkimassaa/marsipaania) kakun kuorrutukseen n. 600-700 grammaa

Kakkupohjat:
Pingota vuokien pohjan  ja reunan väliin leivinpaperi ja voitele vuokien reunat. Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen.

Sulata voi ja jätä se jäähtymään.

Vatkaa kananmunat ja sokeri keskenään hyväksi vaaleaksi vaahdoksi, joko sähkövatkaimella isossa kulhossa, tai yleiskoneessa pallovatkaimella.

Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää seoksesta munavaahtoon n. 2/3 siivilän läpi. Nostele varovasti esim. nuolijalla, jotta munavaahdon kuohkeus säilyy. Lisää sitten sulatettu voi ja nostele se vaahdon joukkoon. Lopuksi lisää vielä loput jauhot siivilän läpi. Sekoita nuolijalla nostellen varovasti.

Jaa kakkutaikina tasaisesti vuokiin ja paista uunin alatasolla n. 30-40 minuuttia. Kokeile tikulla, jos taikinaa ei tartu tikkuun, pohjat ovat kypsiä, muuten paista vielä hetki. Minulla kesti 42 minuuttia kiertoilmalla 155-asteessa.

Jäähdytä kakkuja ritilällä vuoissaan n. 5 minuuttia ja kumoa ne sitten ritilän päälle jäähtymään.

Jaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan ja täytä mieleisilläsi täytteillä. Itse kasasin kakut pestyihin ja tuorekelmulla vuorattuihin paistovuokiin ja hyydytin ne vuoissa seuraavaan päivään. Sillä tavalla kakun reunoista saa tasaiset ja myös kosteus tasaantuu sopivasti.

Täyte:
Täyte oli sitruunaisen raikas, sitruuna-kesäkurpitsahilloa, Lemon curdia, turkkilaista jogurttia, kermaa ja mascarponea. Täyte tasapainotti sopivasti melko makeaa kuorrutusta.

Maistele itse täytteen sitruunanmaku sekä makeus mieleiseksesi.

Laita liivatelehdet kylmään veteen kulhoon pehmenemään noin 10 minuutiksi.

Vaahdota kerma ja jätä se hetkeksi odottamaan. Kuumenna 3 rkl sitruunamehua mikrossa ja liota kuumaan sitruunamehuun käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet. Anna liivateliemen jäähtyä hetkisen.

Vatkaa keskenään loput täyteaineet sekaisin. Lisää liivateliemi ohuena nauhana koko ajan samalla sekoittaen joukkoon. Lisää viimeiseksi kermavaahto kevyesti esim. nuolijalla nostellen.

Kakun kasaus:
Varsinkin kaulittavilla massoilla kuorrutettaessa tykkään käyttää sitruunavettä kostutukseen, ettei kostutusliemestä tule lisämakeutta kakkuun.

Laita vuokaan kakun ylin osa ja kostuta se sitruunavedellä pullasudin avulla. Levitä pohjan päälle täytettä ja sen päälle seuraava kakkukerros. Kostuta taas ja levitä täyte tämän pohjaosan päälle. Kostuta ylimmästä kakkukerroksesta leikkuupinta ja paina kerros täytteen päälle. Painele kakkua hiukan, jotta saat tasaiset kerrokset. Käännä loput tuorekelmusta kakun päälle ja laita kakku kylmään vetäytymään minimissään pariksi tunniksi, mielellään seuraavaan päivään.

Jos kakku tarjoillaan koristelupäivänä melko nopeasti koristelun jälkeen, voit jättää hiukan täytettä ja päällystää kakun sillä kaulintamassan tarttumapinnaksi. Mikäli kakku joutuu odottelemaan pidempään tai se tarjotaan vasta seuraavana päivänä, tee kakkuun eristyskerrokseksi sokerikreemi.

Sokerikreemi
200 g huoneenlämpöistä voita (suolatonta)
2 dl tomusokeria
4 tl vaniljasokeria
n. 1 rkl maitoa tai vettä

Vatkaa voita hetki sähkövatkaimella ja lisää sitten  sokerit. Vatkaa taas hetki. Lisää sitten nestettä pieni määrä kerrallaan, kunnes saat toivomasi paksuisen sokerikreemin.

Kuorrutus:
Kumoa isompi kakku tarjoilualustalle ja poista tuorekelmu. Levitä täytettä tai sokerikreemiä kakun päälle ja tasoita pinta mahdollisimman tasaiseksi. Kun voikreemipinta on tasainen, myös massapinnasta saa siistin. Laita mielellään kakku hetkeksi jääkaappiin viilentymään.

Ripottele sihdin läpi tomusokeria leivinpaperin päälle ja pehmitä kaulintamassaa sen päällä hetken, kunnes se hiukan pehmenee. Kauli massa pyöreäksi, kakkua jonkun verran suuremmaksi ympyräksi ja nosta se esim. kaulimen avulla kakun päälle. Tasoittele kuorrutusta käsin tai kakuntasoittajalla ja leikkaa ylimääräinen massa alareunasta pois. Tasoittele vielä massaa, jotta saat siitä mahdollisimman kauniin pinnan kakulle.

Leikkaa pienemmän kakun kokoinen pala kakkupahvia ja kumoa pienempi kakku sille. Toista muuten, kuten isomman kakun kanssa.

Kun molemmat kakut on päällystetty kaulintamassalla, laita isomman kakun keskelle muutama tippa sokerikreemiä tai tomusokerikuorrutusta tai vastaavaa ja paina pienempi kakku kakkupahveineen isompaan kakkuun kiinni.Ylin kerros on niin pieni ja kevyt, etten tukenut sitä erikseen. Jos teet suuremman kerroskakun, paina alempaan kakkuun vaikka tukevia mehupillejä tukikepiksi (leikkaa ne kakun korkuiseksi ja tasakorkuiseksi, n. 4 pilliä riittää).

Koristele vielä mieleiseksesi.

Jos haluat tehdä lehdet pikeeristä, tässä alla vielä pikeerin ohje. Voit pursottaa pikeerillä suoraan kakkuun tai vaihtoehtoisesti kuivattaa pikeerikoristeet ja vasta niiden kuivuttua kiinnittää ne kakkuun esim. tomusokerikuorrutuksella tai elintarvikeliimalla.

KUORRUTUS /ROYAL ICING/PIKEERI

1 valkuainen
n. 3 dl tomusokeria
2 rkl siruunamehua
hiukan vihreää pastaväriä

Vatkaa valkuainen ja tomusokeri keskenään hyväksi valkoiseksi kuohkeaksi vaahdoksi. Siihen menee sähkövatkaimella noin 3 minuuttia.

Lisää sitruunamehu ja vatkaa vielä ketken.

Voit säädellä pikeerin koostumusta lisäämällä siihen joko tomusokeria tai sitruunanmehua tai vettä sen mukaan, haluatko siitä paksumpaa vai notkeampaa. Pikeeri kuivuu todella helposti, joten peitä aina astiat, 
joissa on pikeeriä ja sulje pursotuspussit/pakastepussit, joissa sinulla on pikeeriä.

Lusikoi pikeeri pursotuspussiin tai tukevaan pakastepussiin, jossa sinulla on lehtitylla. Pursota leivinpaperille lehtikuvioita ja anna niiden kuivahtaa tai pursota suoraan kakkuun lehtikuviot.

Hyvinkin erilaisia lehtiä saa samalla lehtityllalla aikaiseksi. Pienemmän kakun päällä olevat lehdet on pursotettu pikeeristä niin, että samalla kun lehteä on pursotettu, on liikutettu tyllaa hiukan ylös ja alas pienellä liikkeellä lehden juureen mentäessä ja samalla tyllan asentoa muutettu pystysuorempaan. Vastaavasti sileämpiä lehtiä saa aikaiseksi, kun pursottaa suoraan samalla paineella tyllaa tyllan ollessa paperiin päin vakasuorassa. Kun lehti on sopivan mittainen, hellitä pursotuspussista painetta ja käytä tyllan pää paperissa. Harjoittelemalla paperille pääset jujusta nopeasti kiinni. Se on yllättävän helppoa, joten kokeile rohkeasti.

Jos sinulla ei ole lehtityllaa, lehtiä voi pursottaa myös tukevalla pakastepussilla, jonka kulmaan leikkaa saksilla V:n mallisen aukon. Samalla logiikalla toimii tämäkin kuin lehtityllan kanssa.



HUOM! Älä peitä kakkua jos säilytät sitä valmiina jääkaapissa, koska muuten kakun pinta alkaa hikoilemaan ja massa pehmenemään.

HYVÄÄ ÄITIENPÄIVÄÄ!

keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Porkkanakakku - äitienpäiväksi?

 


Porkkanakakku on helppotekoinen kakku, jonka voi hyvin tehdä edellisenä päivänä jääkaappiin valmiiksi ja vain koristella tarjoilupäivänä. Sopii hyvin siis esim. äitienpäiväksi, kun kakku odottaa aamukahvia tai -teetä lähes valmiina. Lime raikastaa sekä kakkupohjaa että kuorrutusta tässä porkkanakakkuversiossani.

PORKKANAKAKKU (n. 26 cm irtopohjavuokaan, n. 10 palaa)

2 kananmunaa
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
0,5 tl muskottipähkinää
0,5 tl (luomu)limenkuorta raastettuna
1 tl vaniljasokeria
0,75 dl (rypsi)öljyä
3 dl porkkanaraastetta, hienoksi raastettua (2-3 porkkanaa)

Kuorrutus:
70 g Mascarponea, huoneenlämpöistä (Philadelphiakin käy)
35 g voita, huoneenlämpöistä
2 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
loppu limenkuori raastettuna (eli lähes koko limen kuori)

Koristelu:
Tuoreita mansikoita
sitruunamelissan tai mintun lehtiä
TAI esim. strösseliä tai kookoshiutaleita
TAI pähkinärouhetta esim. saksanpähkinä-, manteli- tai pekaanipähkinärouhetta

Pohjaosa:
Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen. Pingota irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin leivinpaperi ja voitele reunat kevyesti. Jos irtopohjavuokasi ei ole teflon -pintainen, jauhota myös voideltua reunaa hiukan. Jos sinulla ei ole irtopohjavuokaa käytössä, voitele ja jauhota/korppujauhota tasapohjainen kakkuvuoka tai vastaava vuoka hyvin.

Pese, kuori ja raasta porkkanat raastinraudalla hienoksi raasteeksi. Jätä raaste odottamaan.

Pese lime hyvin kuumalla vedellä ja kuivaa se ja raasta limesta n. 0,5 tl kuorta. Vatkaa munat ja fariini- ja tavallinen kidesokeri sekä raastettu limenkuori keskenään sähkövatkaimella kulhossa hyväksi vaahdoksi.

Sekoita toisessa kulhossa keskenään kuivat aineet, eli vehnäjauhot, leivinjauhe, kaneli, muskottipähkinä ja vaniljasokeri.

Lisää munavaahtoon jauhoseos parissa erässä siivilän läpi ja sekoita jauhot nostellen joukkoon esim. nuolijalla. Lisää porkkanaraaste ja öljy sekaan ja kääntele nekin varovasti sekaisin seokseen.

Kaada taikina vuokaan ja paista sitä uunin alatasolla n. 20 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä. Muuten jatka vielä hetki paistamista.

Anna kakun jäähtyä kokonaan ennen kuorruttamista. Vedä varovasti koko matka vuoan ja kakun välistä reunaa pitkin vetisellä, jotta kakku irtoaa kauniisti vuoasta. Nosta kakku tarjoilualustalle ja kuorruta ja koristele se.

Kuorrutus:
Vatkaa huoneenlämpöiset tuorejuusto ja voi sähkövatkaimella korkeahkossa kulhossa keskenään kuohkeaksi. Lisää tomusokeri, raastettu limenkuori ja vaniljasokeri ja vatkaa vielä hetki.

Levitä kuorrutus kakun päälle. Koristele mieleiseksesi esim. tuoreilla mansikoilla. Mansikoiden maku käy hyvin tuorejuustokuorrutukseen.

Voit koristella kakun myös yksinkertaisesti esim.  ripottelemalla sen pinnalle kookoshiutaleita tai strösseliä.



maanantai 5. toukokuuta 2014

Parsa-savulohi-pinaattirisotto



Kannatan hävikistä herkuksi ideaa. Tämä risotto lähti siitä liikkeelle, että jääkaapissa oli avatut paketit kylmäsavulohta ja pinaattia. Kumpikaan ei ole kovin hyvin säilyvää, joten päätin tehdä niistä tämän päivän ruoan. Kun mukaan laittoi vielä mm. parsaa, parmesaania ja sitruunaa, risotosta tuli tosi hyvää. Risotto on lisäksi mukavan nopeasti valmistuvaa ruokaa.

Useimmiten risotto-ohjeissa laitetaan riisin sekan aluksi valkoviiniä, mutta mielestäni omenasiideri käy myös erinomaisesti. Itse asiassa siideri on risotossa pehmeämmän makuista, eikä niin hallitsevaa kuin valkoviini.

PARSA-SAVULOHI-PINAATTIRISOTTO (4:lle hengelle)

2 rkl oliiviöljyä
1 salottisipuli tai pieni keltasipuli
3 dl Carnaroli -risottoriisiä
1 dl omenasiideriä TAI valkoviiniä
1 kasvisliemikuutio
6 dl vettä
n. 6 rkl sitruunamehua
vähän sitruunankuorta
rasia babypinaattia (100 g)
150 g kylmäsavulohta
vajaa nippu vihreää tankoparsaa
n. 1 dl parmesaania, raastettua
2 rkl voita

Huuhdo babypinaatti ja jätä se valumaan puhtaan keittiöpyyhkeen tai talouspaperien päälle.

Kuullota kasarissa silputtua sipulia 2 rkl:ssa oliiviöljyä noin 1 minuutti välillä sekoitellen. Lisää risottoriisi ja kuullota vielä pari minuuttia. Lisää siideri/valkoviini ja anna sen imeytyä.

Laita kasvisliemikuutio ja vesi pieneen kattilaan. Kiehauta kasvisliemi ja pidä se kuumana. Lisää siiderin/viinin imeydyttyä riisiin kauhallinen kuumaa kasvislientä riisin sekaan ja sekoita. Anna sen taas imeytyä välillä sekoitellen ja lisää jälleen kauhallinen ja anna imeytyä. Älä annan riisin kuivua välillä ja pidä huolta, että lisäämäsi kasvisliemi on koko ajan kuumaa. Toista niin kauan, että riisi alkaa olla melkein kypsää (kestää n. 16-20 minuuttia). Samaan aikaan, kun risottoriisi valmistuu, voit valmistella risoton muuta aineosat.

Pese parsat ja ota molemmin käsin parsasta kiinni. Taivuta parsan päitä varovasti toisiaan kohti. Parsa napsahtaa poikki siitä kohtaa, josta alkaa tuore kohta. Älä käytä tähän parsan alaosaa, joka on puumainen (voit käyttää sitä kuitenkin esim. kasvisliemen tekoon tai keittoon makua antamaan). Minä kypsensin parsan suoraan isolla pannulla. Laitoin pannulle hiukan oliiviölyä, ripottelin siihen suolaa, ja laitoin kolmeen osaan leikatut parsat paistumaan. Kääntelin niitä välillä ja lopuksi puristin pienen määrän sitruunamehua maun korostajaksi. Älä ylikypsennä parsaa, se kypsyy aika nopeasti.  Jos haluat, voit toki kypsentää parsan myös keittämällä tai höyryttämällä. Kumoa kypsät parsat lautaselle odottamaan.

Voit käyttää pinaatin samalla pannulla, jossa kypsensit parsan pannua pesemättä. Kippaa pinaatit pannuun ja kääntele niitä siinä hetki. Kumoa pinaatit parsan kanssa samalle lautaselle.

Paloittele kylmäsavulohi pienehköihin paloihin ja kypsennä sitä ihan hetki pannulla. Pannua ei edelleenkään tarvitse pestä parsan ja pinaatin jäljiltä. Ota pannu pois lämmöltä ja jätä odottamaan.

Kun risottoriisi alkaa olla suht valmista, lisää risoton sekaan lohi, parsat (jätä nuppuosia muutama annoksien koristeluun), pinaatti, sitruunamehu ja vähän raastettua sitruunankuorta. Raasta parmesaani ja lisää se risoton sekaan. Lisää myös voi ja sekoita kaikki yhteen.

Lisää tarvittaessa vielä hiukan kasvislientä. Risoton kuuluu olla melko löysää eikä risottoriisi saisi olla täysin pehmeää, vaan siinä tulisi olla vielä aavistus purutuntumaa. En laittanut tällä kertaa risottoon edes mustapippuria, mutta jos haluat, voit sitä rouhaista sekaan. Suolaa ei kannata lisätä, koska lohi ja parmesaani ovat suolaisia ja kasvisliemestäkin tulee suolaa, ellet sitten ole runsaan suolan ystävä.

Risottoa meidän perheessä tehdään aika harvoin, koska minä ja vanhempi poikani olemme ainoat risoton ystävät. Kyllä se muillekin menee alas, mutta ei kuulu heillä ruokasuosikkeihin. Sinänsä sääli, koska risotto on aika monipuolista, kun se voi olla koko ruoka tai esim. ruoan osa, sitruunarisotto esim. on hyvää kalan kanssa ja sahramirisotto liharuokien kanssa. Lisäksi risottoa voi varioida aika loputtomiin ja se valmistuu myös aika nopeasti.


sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Mahtileipä aamupalaksi - BLT+


Viikonloppuaamuna ennen pihahommiin siirtymistä tuhti aamupala on paikallaan. Vaihteeksi sen voi tehdä vaikka leikkaamalla kaksi paksua siivua hyvää maalaisleipää, voitelemalla ne majoneesilla, kasaamalla niiden väliin salaattia, pihvitomaattia, paistettua pekonia ja vielä vaikka siivutettua avokadoa. Eli klassinen BLT -leipä, jossa lisähöysteenä vielä tuo avokado.

Minä olen meidän perheessä ainoa avokadon ystävä, joten isännälle tein vielä hevimmän setin. Paistoin avokadon tilalle leipään molemmin puolin paistetun kananmunan. Voin taata, että näillä lähtee isompikin nälkä. Kummankohan sinä söisit mieluummin?


Meillä on aika harvoin muuta ostoleipää kuin ruisleipää, mutta tällä kertaa leivät on kasattu kaupan maalaisleivästä. Majoneesikin oli kaupan kevytmajoneesia. Laitan kuitenkin tähän majoneesin ohjeen, jolla teen yleensä majoneesin itse, jos haluat tehdä majoneesin itse.

BLT+ -LEIVÄT KAHDELLA TAPAA (2-3 hengelle)

2 siivua maalaisleipää per ruokailija
1 pkt pekonia (170 g)
majoneesia leiville
pihvitomaattia siivuina
jääsalaattia

lisäksi per leipä:
1/2  avocadoa siivutettuna TAI molemmin puolin paistettu kananmuna

Uunissa pekonin paistaminen käy näppärästi. Levitä leivinpaperoidulle pellille pekonisiivut. Säädä uunin lämpötila 160-asteeseen ja laita pekonit samantien uuniin paistumaan. Noin 20 minuutissa pekonit ovat paistuneet rapeiksi. Voit käyttää ne talouspaperilla, joka imee ylimääräisen rasvan ennen leiville laittoa.

Leikkaa leivistä paksuhkot siivut, voitele siivut kevyesti majoneesilla ja kasaa haluamasi ainekset leipien väliin.

MAJONEESI

1 keltuainen
1 tl Dijon-sinappia
ripaus suolaa
ripaus sokeria
mustapippuria pari pyöräytystä myllystä
2 tl valkoista balsamicoa
1 rkl sitruunamehua
n. 1,25 dl rypsiölyä
n. 0,5 dl oliiviöljyä

Voit tehdä majoneesin joko käsin kulhossa kierrevatkaimella tai sitten sauvasekoittimella korkeassa kapeahkossa kulhossa.

Majoneesissa kannattaa käyttää suurimmaksi osaksi neutraalin makuista öljyä. Voit tehdä sen kokonaankin rypsiöljystä, mutta mielestäni pieni oliiviöljyn lisäys antaa siihen hyvän maun. Pelkästä oliiviöljystä majoa ei kuitenkaan kannata tehdä, koska oliiviöljy on yksinään liian vahvan makuinen majoneesissa.

Käsin: Vatkaa keltuainen ja mausteet keskenään sekaisin kierrevatkaimella kulhossa. Lisää öljyä aluksi tipoittain koko ajan vatkaten. Voit sitten pikkuhiljaa lisätä öljyä ohuena nauhana samalla jälleen koko ajan vatkaten.  Lisää öljyä, kunnes koostumus on mieleisesi.

Sauvasekoittimella: Laita keltuainen ja mausteet kulhoon ja pyöräytä ne sauvasekoittimella sekaisin.  Lisää sitten öljyä aluksi tipoittain koko ajan konetta käyttäen ja samalla sauvasekoitinta hitaasti nostaen ylöspäin ja sitten painaen alaspäin. Voit sitten pikkuhiljaa lisätä öljyä ohuena nauhana samalla jälleen koko ajan sauvasekoitinta käyttäen samalla metodilla. Lisää öljyä, kunnes koostumus on mieleisesi.

Makuja kun on erilaisia, niin kannattaa maistaa majoneesia ja lisätä sitten oman maun mukaan tarvittaessa pippuria, suolaa tai sitruunamehua. Tarvittaessa voit ohentaa/keventää majoneesia vedellä tai kermaviilillä/turkkilaisella jogurtilla tms.

perjantai 2. toukokuuta 2014

Broileri-pastasalaatti







Meidän perheessä tykätään salaateista ja niitä pystyy muuntelemaan lähes loputtomasti, yksinkertaisesta lisukesalaatista koko ateriaksi. Olen vähän nihkeästi laittanut blogiini salaattiohjeita, mutta nyt ajattelin alkaa niitäkin lisäilemään blogiin. Tällaiset ruokaisat salaatit käyvät hyvin buffetpöytään, lounaaksi, iltapalaksi, picnicille. Näyttävyyttä pastasalaattiin saa käyttämällä jotain hiukan erikoisempaa pastaa, kuten kuvissa näkyvää raidallista farfallea (perhospastaa tai rusettipastaa, miten sitä nyt haluatkin nimittää). Marinoitu punasipuli ja tuore ananas taas antavat salaatille luonnetta.


Salaatin riittävyyttä on vaikea tarkasti arvioida. Jos se on koko ateria esim. pelkän patongin kera, sitä menee tietenkin paljon enemmän, kuin esimerkiksi buffetpöydässä, jossa on muutakin tarjolla. Tässä olen arvioinut menekin sen mukaan, että salaatti ja leipä olisivat ateria yksinään. Jos se on osana buffetpöydän antimia, arvioisin sen riittävän n. 15 hengelle, riippuen, paljonko on muita tarjottavia.

BROILERI-PASTASALAATTI (n. 8-10 hengelle)

Broileri:
n. 700 g broilerfileitä, maustamattomia
2 rkl juoksevaa hunajaa
1/2 limen mehu
n. 5 pyöräytystä mustapippuria myllystä
n. 1 tl suolaa
2 rkl balsamicoa
2 rkl oliiviöljyä

Marinoitu punasipuli:
1 suuri tai 2 pientä punasipulia
3 rkl balsamicoa
1 tl Dijon -sinappia
mustapippuria myllystä n. 4 pyöräytystä
1 tl suolaa
1/2 tl sokeria

Pasta:
n. 250 g kuviopastaa
vettä ja (meri)suolaa keittämiseen

Muut salaattiainekset:
1/2 -3/4 tuoretta ananasta
1 rasia kirsikkatomaatteja
1 tuore kurkku
1 iso tai 2 pientä punaista/oranssia paprikaa
n. 20 kpl mustia oliiveja
1/2 ruukkua basilikaa
2 pussia jääsalaattia
1 rasia babypinaattia (100 g)

Broileri/marinointi:
Marinoi broileri ja jätä se huoneenlämpöön n. 1/2 tunniksi marinoituna. Sekoita lasissa marinadin ainekset keskenään haarukalla ja kaada marinadi broilerifileiden päälle. Kääntele, jotta marinadi leviää joka puolelle broilerifileitä.

Marinoitu punasipuli:
Marinoi sillä välin punasipuli. Kuori ja leikkaa punasipuli puoliksi ja sitten ohuehkoiksi puoliympyröiksi. Laita sipuliviipaleet lasiin ja lisää lasiin muuta aineet. Sekoita yhteen ja jätä marinoitumaan. Punasipulin voi halutessaan marinoida pari päivää aiemminkin ja säilyttää jääkaapissa suljetussa rasiassa.

Broileri/paisto:
Kuumenna paistinpannu ja ripauta sille hiukan öljyä. Paista marinoimasi broilerifileet kauniin ruskeiksi joka puolelta n. 10-15 minuuttia riippuen broilerfileiden paksuudesta. Jätä jäähtymään salaatin teon ajaksi.

Pasta:
Laita vesi kiehumaan suurehkoon kattilaan. Kun vesi kiehuu, lisää siihen (meri)suolaa ja pasta. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan, mutta jätä se napakaksi/al denteksi. Usein pastapakkauksissa on hiukan liian pitkä keittoaika, joten testaa keittoajan loppupuolella, onko pasta sopivaa. Kaada pasta lävikköön ja huuhdo se kylmällä vedellä, jotta kypsyminen loppuu. Jätä pasta valumaan.

Salaatin kasaus:
Huuhtele salaatit, pinaatit, kurkku, tomaatti ja paprika. Jätä ne valumaan puhtaan keittiöpyyhkeen päälle. Puolita tuore ananas ja paloittele sopivan kokoisiin paloihin. Kun kasaat salaatin, laita ananaspaloja mielestäsi sopiva määrä. Niitä saa olla salaatissa melko paljon, koska tuore ananas on ihanan aromikasta ja raikasta.

Paloittele jäähtynyt broileri sopivan kokoisiin paloihin. Paloittele kurkku ja paprika ja revi jääsalaatti salaattiin sopiviksi paloiksi.

Kasaa salaatti mielellään laakealle vadille kerrostamalla muita salaattiaineksia, paitsi punasipulia salaattivadille. Laita lopuksi marinoitua punasipulia salaatin päälle sinne tänne pieniksi keoiksi. Näin ne, jotka eivät niin välitä sipulista, voivat halutessaan vältellä sitä. Marinoitu punasipuli on kyllä maultaan paljon pehmeämpää kuin raaka sipuli, kun balsamico ja muut marinadin aineet antavat siihen makeutta ja aromia.