perjantai 30. joulukuuta 2016

Lohicanapéet, galetet ja parmesantähdet





Loppuvuosi tuntuu olevan pelkkää juhlaa. Juuri kun joulunpyhistä on selvitty, seuraava juhla jo kolkuttelee nurkan takana uuden vuoden muodossa. Samalla polkaistaan Suomen 100-vuotisjuhlavuosi käyntiin, joten ehdottomasti siis juhlan ja kuplivan paikka. Nämä pikkusuolaiset käyvät erinomaisesti shampanjan/kuohuviinin kanssa tarjottavaksi ja niitä voi valmistella osittain etukäteen.

Kaikki kolme erilaista leivonnaista tehdään samasta taikinasta, joten päätä itse, teetkö kaikkia kolmea erilaista leivonnaista vai vain yhtä tai kahta lajia. Taikinan voi tehdä halutessaan päivä-pari aiemmin jääkaappiin valmiiksi. Myös canapéiden ja galettejen täytteet voi tehdä valmiiksi jääkaappiin edellisenä päivänä. Itse leipominen kannattaa jättää tarjoilupäivään, jotta leivonnaisten rapeus on parhaimmillaan. Parmesantähdet sopisivat hyvin esim. juustotarjottimen kanssa tarjoiltavaksi.

TAIKINA/KAIKKIIN KOLMEEN SAMA:
1 dl ruisjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
100 g voita, jääkaappikylmää
ripaus sokeria
0,5 dl kotikaljaa/tummaa olutta, jääkaappikylmää

LOHICANAPÉET
Osa taikinasta
Minimuffinsivuoka
Tähtipiparkakkumuotti

Canapé -täyte (n. 20 kpl)
3 rkl Créme Fraîchea
1 tl hienonnettua tilliä
mustapippuria myllystä
n. 75 g kylmäsavulohta
vähän sitruunankuorta
n. 1/2 tl sitruunamehua
hiukan hienonnettua punasipulia
(suolaa)

Koristeeksi:
kylmäsavulohta
tilliä
hienonnettua punasipulia

GALETET
Osa taikinasta
n.12-14 cm:n rengasmuotti

Täyte (n. 4 kpl):
1,5 rkl yrttituorejuustoa
0,5 dl Mustaleima Emmental -raastetta
0,25 dl tillisilppua
pari rouhaisua mustapippuria myllystä
75 g kylmäsavulohifilettä

Koristelu:
Kananmuna + 1 tl vettä (voiteluun)
(Mustia seesaminsiemeniä)

PARMESANTÄHDET
Osa taikinasta
Tähtipiparkakkumuotti

Koristelu:
Kananmuna + 1 tl vettä (voiteluun)
Hienoksi raastettua parmesania
Seesaminsiemeniä

Taikina:
Mittaa monitoimikoneen kulhoon, jossa on leikkuuterä, jauhot, jääkaappikylmä voi paloina ja sokeriripaus. Käytä konetta hetki ja lisää sitten kotikalja/olut ja käytä vain sen aikaa, että taikinasta muodostuu pallo. Jauhojen kosteusprosentista riippuen, saatat joko joutua lisäämään hiukan jauhoja tai nestettä. Ota taikinapallo koneesta, litistä se pyöreäksi kiekoksi ja laita pakastepussissa jääkaappiin. Anna jähmettyä tunnin tai pidempään. Säilyy hyvin muutaman päivän jääkaapissa odottelemassa käyttöä.

Ilman monitoimikonetta:
Sekoita jauhot ja sokeri keskenään kulhossa. Lisää pieniksi paloiksi paloiteltu jääkaappikylmä voi ja nypi nopeasti sormenpäillä voi jauhojen kanssa ryynimäiseksi seokseksi. Sekoita lopuksi kotikalja/olut joukkoon.

Canapéet - Paisto ja täyttö:
Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen.

Ota taikina kylmästä ja kauli osa siitä kevyesti jauhotetun leivinpaperin päällä ohueksi levyksi. Ota tähtimuotilla minimuffinsivuoan syvennystä hiukan suuremmalla tähden mallisella piparkakkumuotilla siitä paloja. Nosta ne minimuffinsivuoan syvennyksiin niin, että tähden sakarat nousevat reunoille.

Paista uunin keskitasolla, ritilän päällä, noin 9 minuuttia/kunnes kypsiä. Nosta ritilän päällä jäähtymään. Ota pois muffinsipellin syvennyksistä ja täytä vasta täysin jäähtyneenä. Canapéet kannattaa täyttää vasta hiukan ennen tarjoilua, ettei täyte pehmennä pohjia.

Täyte/Canapéet:
Pilko savulohi pieniksi paloiksi. Hienonna tilli. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään. Maista täytettä ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa.

Lusikoi täytettä tähden syvennyksiin ja koristele peinellä kylmäsavulohipalalla, tillillä ja punasipulisilpulla.

Galetet - Paisto ja täyttö:
Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen.

Sekoita muut täytteen aineet keskenään, mutta jätä kylmäsavulohi erikseen.

Ota taikina kylmästä ja kauli osa siitä kevyesti jauhotetun leivnpaperin päällä ohueksi levyksi. Ota rengasmuotilla levystä paloja. Levitä veitsellä ympyröille hiukan vajaa ruokalusikallinen täytettä niin, että et levitä täytettä ihan reunoille asti. Leikkaa päällimmäiseksi kylmäsavulohta pienehköinä paloina päälle. Kääntele reunat täytteen päälle haluamallasi tavalla. Voit esim. rypyttää reunat kuten karjalanpiirakassa tai sitten kääntää osan reunasta kerrallaan keskustaan päin. Molemmilla tavoilla jätä kuitenkin täyte näkyviin.

Voitele reunat munalla ja ripota halutessasi esim. mustia seesaminsiemeniä reunojen päälle. Nosta pellille, jonka päällä on leivinpaperi. Paista uunin keskitasolla noin 13 minuuttia, kunnes galetet ruskistuvat kauniisti ja ovat kypsiä. Nosta leivinpaperin kanssa ritilälle hetkeksi jäähtymään.

Parmesantähdet:
Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen. Leivinpaperoi pelti valmiiksi.

Ota taikina kylmästä ja kauli osa siitä kevyesti jauhotetun leivnpaperin päällä ohueksi levyksi. Voitele munalla ja ripota päälle hienoksi raastettua parmesania ja seesaminsiemeniä. Paista noin 8 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä.

Parmesantähdet sopivat esim. juustotarjottimen kanssa tarjottaviksi tai kata tarjolle esimerkiksi erimaksuisia tuorejuustoja/levitteitä niiden kanssa tarjottavaksi.

VINKKI: 
- Kylmäsavulohen sijaan täytteeseen kävisi hyvin myös katkaravut tai kylmäsavuporo (vaihda silloin tilli johonkin muuhun yrttiin)

- Koko taikinasta saat myös halutessasi yhden suuren galetten. Paista sitä silloin noin 190-asteessa, kiertoilmalla 170-asteessa noin 30 minuutia


TOIVOTTELEN UPEAA UUTTA VUOTTA 2017!

-Raili 


lauantai 24. joulukuuta 2016

Joulutoivotukset


Joulusinappi tehty, sillit valmiina, piparit, saaristolaisleivät, joululimput ja kahvikakut leivottu, joulukarkit valmiina, glögijuustokakku hyytymässä ja rosolli tehty sekä luumu-rusinakiisseli keitetty huomisen joulupuuron kaveriksi ja kinkku paistuu uunissa. Alkaa vahvasti tuntua ja tuoksua joululta :). Nyt vähäksi aikaa nukkumaan, koska kello onkin jo yllättävänkin paljon, ennen huomisten joululaatikoiden tekoa, joiden jälkeen saakin sitten rauhoittua joulun viettoon ja nauttimaan ruoasta ja läheisten kanssa olosta. Toivottelen kaikille:

IHANAA, HERKULLISTA JA RENTOUTTAVAA JOULUA !

- Raili

keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Mint Chocolate Cookies




Cookiet ovat yksiä omista lempikekseistä. Nämä suklaiset cookiet saavat makunsa suklaan lisäksi mintusta, jota löytyy sekä taikinasta että koristelussa. Suklaata on useammassa muodossa, taikinassa sulatettuna sekä rouheena suklaasattumiksi ja kaakaota, koristelussa vielä valkosuklaata sekä tummaa suklaata. Jos pidät voimakkaasta mintun mausta, kannattaa taikinaan tulevaa minttuaromia annostella hiukan reilummalla kädellä. Itse halusin, että minttu maistuu kekseissä suht hienovaraisesti.

Rohitut minttukarkkikepit/Candy Canet kuuluvat usein omiin joululeivonnaisiin. Ne tekevät näistäkin cookieseista heti jouluiset, eikö vain? Oman perheen suosikiksi nousi muuten valkosuklaalla kuorrutetut cookiet.

MINT CHOCOLATE COOKIES (n. 20 kpl)

160 g sulatettua voita
120 g tummaa suklaata (n. 45 % kaakaopitoisuus)
90 g fariinisokeria
60 g sokeria
0,5-1 tl (maun mukaan) piparminttuaromia
2 rkl siirappia
1 muna + 1 keltuainen (L-kokoisia munia)
1 dl kaakaota (tummaa, makeuttamatonta)
230 g vehnäjauhoja
1,5 tl  maissitärkkelystä
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl leivinjauhetta

Lisäksi kuorrutukseen/koristeluun:
n. 60 g valkosuklaata rouhittuna
n. 60 g tummaa suklaata (n. 45 % kaakaopitoisuus), rouhittuna
Piparminttukarkkikeppejä murskattuna (n. 4kpl Candy Caneja)

Sulata voi ja jätä se hetkeksi odottamaan.

Rouhi suklaa ja sulata siitä puolet eli 60 g mikrossa tai levyllä vesihauteessa. Toinen puolisko 60 g suklaasta sekoitetaan rouheena taikinan sekaan.

Sekoita voisula + sokerit, piparminttu ja siirappi taikinakulhossa. Lisää muna + keltuainen ja sekoita ne rasva-sokeriseokseen. Lisää vielä suklaasula.

Sekoita kaakao, jauhot, maissitärkkelys, ruokasooda ja leivinjauhe keskenään ja sekoita ne taikinaan. Lisää lopuksi sekaan suklaapalat ja sekoita ne taikinan sekaan.

Laita taikina kylmään noin 1-2 tunniksi. Voit tehdä taikinan myös jo pari päivää aiemmin jääkaappiin valmiiksi. Ota taikina ennen paistoa noin 10:ksi minuutiksi lämpenemään.

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen.

Nostele leivinpaperoiduille pelleille cookie -kauhalla tai ruokalusikalla n. 20 kpl taikinapalloja. Paina taikinapallot litteämmiksi ja paista uunin keskitasolla 175-asteessa pelti kerrallaan, kiertoilmalla molemmat pellit kerrallaan 155-asteessa noin 10 minuuttia. Minä paistoin näitä omaan makuuni sopivaksi kiertoilmalla 155-asteessa 11 minuuttia. Cookiesit ovat uunista otettaessa vielä hyvin pehmeitä, mutta ne kypsyvät vielä hiukan uunista oton jälkeen. Jos pidät pehmeistä cookieseista, älä siis ylipaista niitä.

Anna cookiesien olla pellillä noin 5 minuuttia paiston jälkeen, ja nosta cookiesit 5-10 minuutin päästä ritilälle jäähtymään loppuun.

Paistoajalla voit säädellä cookiesien rapeutta. Jos pidät melko pehmeistä cookieseista, paista vähemmän aikaa, vastaavasti jos pidät rapeista, paista pidempään. 



Koristele jäähtyneet cookiet:
Rouhi karkkikepit rouheeksi esim. Pakastepussin sisällä ajaen kaulimella päältä.
Sulata rouhitut suklaat erikseen omissa kulhoissaan mikrossa tai levyllä vesihauteessa. Kuorruta osa cookieseista valkosuklaalla, osa tummasuklaalla, dippaamalla cookie noin puoleenväliin suklaasulaan. Nosta ritilän tai leivinpaperin päälle ja ripota karkkikeppirouhetta suklaasulan päälle. 

Anna jähmettyä ja säilytä ylijääneet cookiet ilmatiiviissä rasiassa. 

maanantai 19. joulukuuta 2016

Pistetäänkö pipariksi?




Jouluviikko :). Joko teillä on joulupiparit leivottu? Pipareita leipoessa niistä leviää aina ihana tuoksu, joka kuuluu itseoikeutetusti jouluun. Useimmiten leivonkin yhden satsin pipareita melko hyvissä ajoin ennen joulua, toisen hyvinkin lähellä joulua.  Yleensä koristelen vain osan pipareista, koska koristellut piparit ovat kauniita tarjolla, mutta mielestäni koristelemattomat ovat paremman makuisia. Kummista sinä pidät enemmän, koristelluista vai koristelemattomista? Piparit ovat myös ihania pikkulahjoja kauniisti pakattuina.

Nykyään teen joulupiparit aina samalla ohjeella, äidiltä aikoinaan saadulta Paraisten piparien ohjeella, jota olen hiukan muunnellut sekä tekotavaltaan että mausteiden määrältä. Itse pidän nimittäin reilun mausteisista piparkakuista.

Löydät piparitaikinaohjeeni täältä ja jos haluat koristella niitä, pikeeri soveltuu siihen parhaiten. Pikeeriohjeeseen tästä

Itse halusin koristella piparit vaihteeksi pastellisiksi jättämällä osan pikeeristä valkoiseksi ja värjäämällä pikeeriä vaaleanpunaiseksi, vaaleansiniseksi ja vaaleanvihreäksi. Kivaa vaihtelua. Kaikista tarkimpaan tulokseen piparien koristelussa pääsee pienireikäisellä tyllalla, jonka olet virittänyt pursotuspussin päähän, mutta esimerkiksi minigrip pussin kulmaan leikattu reikäkin ajaa saman asian melko hyvin, kunhan leikkaat tarpeeksi pienen reiän. Pikeeri kuivuu herkästi, joten kannattaa säilyttää ne pikeeripussit, joita et juuri sillä hetkellä käytä muovipussissa.


Aika usein olen leiponut piparitaikinasta myös piparkakkutaloja, rasioita, minipiparitaloja jne. (kaavat sekä piparitaloon että minipiparitalkoon löytyvät muuten blogistani) mutta saattaa olla, että tänä vuonna nuo muut viritelmät jäävät välistä. Jotenkin tänä(kin) vuonna tuo joulu on hiipinyt yllättävän nopeasti hyvin lähelle.

lauantai 17. joulukuuta 2016

DIY joulukoristeet soodataikinasta

 


Soodataikinasta tehdyt koristeet käyvät kivasti esimerkiksi lahjapakettien koristeeksi/joulukuusen koristeeksi/kransseihin jne. Taikina on myrkytön, joten ei haittaa, vaikka sitä menisi lasten kanssa koristeita tehdessä pieni määrä suuhunkin. Tuskin kuitenkaan pientä maistiaista enempää, koska tämä taikina ei totisesti maistu hyvältä. Koristeet voi säilyttää halutessaan seuraavaksikin vuodeksi, kun ne pakkaa rasiaan vaikka silkkipaperin kanssa, jolloin ne eivät murru niin helposti.

SOODATAIKINA (n. 20 koristetta)

2 dl ruokasoodaa
1 dl maissitärkkelystä
1,25 dl vettä

Mittaa kaikki aineet kattilaan ja keittele seosta miedolla lämmöllä, välillä sekoitellen, kunnes seos sakenee puuromaiseksi. Aikaa siihen kuluu noin 15 minuuttia.

Kumoa seos kulhoon ja peitä se kostealla keittiöpyyhkeellä. Anna jäähtyä, ennen kuin muotoilet haluamasi mallisiin kuvioihin.

Kauli puolet taikinasta silikonialustan/leivinpaperin päällä, jolle olet ripotellut kevyesti maissitärkkelystä, muovi taikinan ja kaulimen välissä, noin 0,5 cm:n paksuiseksi levyksi. Jos taikina vaikuttaa liian pehmeältä ja takertuvalta, lisää tarvittaessa hiukan maissitärkkelystä taikinaan. Mikäli taikina vastaavasti vaikuttaa liian kuivalta ja murenevalta, lisää pari tippaa vettä taikinaan. Kuvioi kaulittu levy halutessasi esimerkiksi leimasimilla, pitsiliinalla tai vastaavalla, jolla saat tehtyä levyyn kuvioita. Ota kaulitusta massasta kuvioita esimerkiksi piparkakkumuoteilla. Jos haluat ripustaa koristeet, tee koristeisiin reikä nauhaa varten pillillä/puutikulla/pienen pyöreäaukkoisen tyllan päällä. Kauli ja muotoile toinen puolisko taikinasta samoin. Jos massa kuivuu ja alkaa murentua, voit lisätä siihen tipan-pari vettä, jolloin taikinasta tulee taas helposti muovailtavaa.

Anna koristeiden kuivua huoneenlämmössä vuorokausi tai kuivata niitä noin tunti uunissa 75-asteessa.

Halutessasi voit värjätä massan ennen muotoilua esimerkiksi geelimäisillä (elintarvike)väreillä tai halutessasi vasta muotoilun jälkeen vaikka spraymaaleilla, jolloin voit tehdä erivärisiä koristeita. Itse halusin jättää koristeet valkoiseksi, koska soodataikinasta tehdyt koristeet ovat mielestäni kauniita ihan sellaisenaan puhtaanvalkoisena.

Voit koristella valmiita koristeita myös erilaisilla helmillä, jotka liimaat kuvioihin tai vaikka pikeerillä. Myös erilaisilla ja erivärisillä ripustusnauhoilla koristeista tulee melko eri näköisiä.

Jokos teillä on kovasti joulutohinat päällä? Täällä ollaan jo kovassa vauhdissa :). Joulujuttuja on niin ihana tehdä. Huomenna taidan tehdä ainakin joulusinapit, joita ilman kinkku ei maistu oikealta. Tosin suurin osa syötävistä jää tehtäväksi ensi viikolle. Alkuviikosta voisi leipoa ainakin saaristolaisleipiä, jotka säilyvät pitkään hyvänä ja jotka kuuluvat meillä ehdottomasti joulun kalaruokien kumppaniksi. Kinkun kanssa vastaavasti meillä leivotaan aina joululimppua. Joulu on se ruokajuhla, jolloin meillä syödään kaikista perinteisimmin. Kinkkua, laatikoita, rosollia, kalaherkkuja jne. Yleensä teen myös jotain vaihtuvaa uutta kokeilua perinteisten herkkujen lisäksi, mutta nyt en ole vielä miettinyt, mitä se mahdollisesti tänä vuonna on.


sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Maustekakku/Piimäkakku



Perinteinen, helppo ja nopea joululeivonta sopii hyvin jouluhössötyksen vastapainoksi. Teknisesti en ole ihan varma, pitäisikö tätä kakkua kutsua maustekakuksi vai piimäkakuksi, joten nimesin sen molemmilla nimillä. Ohje tähän on muistaakseni kulkeutunut minulle omalta mummoltani äidin kautta ja meillä tätä kutsuttiin maustekakuksi. Joka tapauksessa kakku on äärihelppo tehdä.  Kaikki aineet vain sekoitetaan keskenään ennen paistoa. Lisäksi kakku säilyy hyvin viileässä, joten sen voi leipoa useampi päivä aiemmin. Jos et pidä rusinoista, ne voi jättää kakusta pois halutessaan.


MAUSTEKAKKU/PIIMÄKAKKU (Torvellinen kakkuvuoka)
5 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl ruokasoodaa
1 tl neilikkaa
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1,5 dl rusinoita
2 dl piimää
0,5 dl tummaa siirappia
1,5 dl juoksevaa kasvirasvaa (tai voisulaa)

Jos sinulla on kunnollinen pinnoitettu kakkuvuoka, riittää kun voitelet sen vuokaspraylla, sitä ei tarvitse leivittää. Mikäli kakkuvuokasi on pinnoittamaton, voitele ja korppujauhota vuoka huolellisesti, jotta kakkusi irtoaa vuoasta kauniisti. Korppujauhojen sijaan voit käyttää myös esimerkiksi kookoshiutaleita. Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen.

Mittaa taikinakulhoon jauhot, sokeri, sooda, mausteet ja rusinat ja sekoita aineet sekaisin. Lisää loput aineet, sekoita vain sen verran, että ainekset sekoittuvat ja lusikoi seos esivalmisteltuun kakkuvuokaan.

Paista uunin alatasolla ritilän päällä noin 50 minuuttia tai kunnes kakkua tikulla kokeiltaessa, tikkuun ei tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä vuoassaan ritilän päällä noin 5 minuuttia, ennen kuin kumoat sen ritilän päälle jäähtymään loppuun.


Kun lumet katosi ainakin täältä Etelä-Suomesta jo jokin aika sitten, ei meinaa tajuta, että jouluun on aavistus alle kaksi viikkoa aikaa. Kävimme eilen Senaatintorilla Tuomaan markkinoilla joulutunnelmaa nostattamassa ja kiertelimme samalla hiukan kaupungilla katselemassa jouluvaloja. Nyt onkin ollut upeita ulkoilusäitä parina päivänä. Kaunista, vaikkakin jos lumi olisi maassa, niin vieläkin kauniimpaa. Saa nähdä, saammeko tänä vuonna valkean joulun.





maanantai 5. joulukuuta 2016

Mustikka-vaniljaleivokset itsenäisyyspäiväksi


Huomisen itsenäisyyspäivän kahvihetkeä, tai tarkemmin teehetkeä varten, kun en kerran kahvia juo, tein näitä mustikan, vaniljan ja valkosuklaan makuisia leivoksia meille. Leivospohjien välissä on kerroksittain pehmeästi mustikalta maistuvaa moussea ja kaiken kruunaa valkosuklaapannacotta.

MUSTIKKA-VANILJALEIVOKSET (6-8 kpl leivosmuottien koosta riippuen)

Kakkupohja:
Kuivat aineet:
1,5 dl (jätä aavistus vajaaksi) vehnäjauhoja
1 rkl maissitärkkelystä
0,5 tl leivinjauhetta
0,75 tl ruokasoodaa
0,25 tl vaniljajauhetta/1 tl vaniljaoskeria

Kosteat aineet:
2 kananmunaa (M-koko)
1,25 dl sokeria
1,25 dl turkkilaista jogurttia
1/2 rkl (rypsi)öljyä

Täyte:
3 liivatelehteä
3 dl (n. 180 g) (pakaste)mustikoita
1/2 dl hillosokeria
1 rkl vettä
2 dl vispikermaa
3/4 dl tomusokeria
140 g Mascarponea (eli hiukan yli puoli purkkia/250 g)
1 dl turkkilaista jogurttia
0,25 tl vaniljajauhetta/1 tl vaniljasokeria

Valkosuklaapannacotta:
3 liivatelehteä
2,5 dl vispikermaa
2,5 dl kevytmaitoa
1,2 dl sokeria
50 g valkosuklaata
0,25 tl vaniljajauhetta/1 tl vaniljasokeria

Koristeeksi esim.:
Minimarenkeja (ohje täällä, jätä vain lakritsijauhe pois ja vaihda musta väri siniseen)
Tuoreita pensasmustikoita
Valkosuklaata

Kakkupohja:
Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet keskenään. Mittaa toiseen kulhoon kosteat aineet ja vatkaa ne sekaisin. Yhdistä seokset välttäen voimakasta sekoitusta, ettei taikina sitkisty.

Vuoraa uunipannu leivinpaperilla ja suihkaise se vuokaspraylla. Levitä taikina 25 x 30 cm:n kokoiseksi ohueksi tasaiseksi kerrokseksi tai aavistus suuremmaksi. Paista keskitasolla n. 15 minuuttia tai kunnes tikulla kokeiltaessa tikkuun ei tartu taikinaa. Nosta kypsä pohja leivinpapereineen ritilälle jäähtymään.

Täyte:
Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään 5-10 minuutiksi.

Vatkaa kerma ja tomusokeri sekä vanilja keskenään vaahdoksi. Mittaa toiseen kulhoon mascarpone ja turkkilainen jogurtti. Vatkaa samoilla vatkaimilla, niitä välillä pesemättä, mascarpone ja jogurtti keskenään sekaisin.

Mittaa mustikat ja hillo-marmeladisokeri sekä vesi kattilaan. Kuumenna hiukan keskitasoa kuumemmalla ja sekoittele silloin tällöin. Anna kiehua pari minuuttia. Paseeraa kuuma mustikkaseos tiheän siivilän läpi kulhoon. Purista liivatteista käsin ylimäääräinen neste pois ja lisää ne kuumaan mustikkaseokseen. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä hetken, ennen kuin sekoitat mustikkaseoksen mascarpone-jogurttiseokseen. Nostele lopuksi sekaan kermavaahto nuolijalla nostellen.

HUOM! Riippuen leivosstanssiesi koosta, saatat saada 6-8 leivosta tehtyä ja sekä täyteseosta että pannacottaa saattaa jäädä hiukan yli.

Kasaa leivokset leivosstansseihin leikkaamalla ensin stanssin kehikko-osalla kakkulevystä pohjan kokoiset palat x 2. Jätä stanssin pohjalle toinen kakkuosa. Lusikoi täytettä kakkuosan päälle noin ruokalusikallinen. Tasoita pinta lusikalla ja lisää toinen kakkupohja. Toista kaikkien stanssien kanssa sama. Ota stanssiosa, tai lusikka, stanssin puuttuessa, ja paina sillä kakkupohjaa, jotta alimmaiset kerrokset tasoittuvat. Lisää uusi kerros täytettä ja tasoita taas pinta lusikalla. Laita kylmään minimissään pariksi tunniksi.

Valkosuklaapannacotta:
Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään 5-10 minuutiksi. Rouhi valkosuklaa.

Mittaa kattilaan kerma, maito, sokeri. Kuumenna lähes kiehumapisteeseen. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi käsin puristamalla ja lisää ne kuumaan kermaseokseen. Lisää myös valkosuklaa ja sekoita tasaiseksi. Laita kattila kylmään vesihauteeseen ja jäähdyttele seosta silloin tällöin sekoittaen. Kun seos on kutakuinkin huoneenlämpöistä, ota stanssit kylmästä ja kaada pannacottaa jokaiseen muottiin varovasti kerros. Et välttämättä tarvitse koko panna cottaa. Laita kylmään jähmettymään minimissään pariksi tunniksi.

Irrota varovasti muotista ja nosta tarjolle ja koristele mieleiselläsi tavalla.

HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ!