Kuten edellisessä blogipostauksessa lupailin, mieheni syntymäpäiväkakun kääretorttupohjien ylijäämäpalat päätyivät jälkiruokaan. Vaikken juo kahvia, pidän monesta leivonnaisesta ja jälkiruoasta, jotka sisältävät kahvia. Tiramisu kuuluu niihin, mutta tällä kertaa tein Tiramisusta hiukan perinteisestä makumaailmasta poikkeavan version, kun minulla on vielä hiukan edelliseltä Italian reissulta tuotua Limoncello -likööriä. En laittanut myöskään keltuaisia Mascarpone -seokseen ja lisäsin mansikoita tuomaan raikkautta makuun.
LIMONCELLO-TIRAMISU ( 4 hengelle annoslaseihin rakennettuna)
Mascarpone -seos:
2 dl kuohukermaa
1 prk (250 g) Mascarponea
3 tl vaniljasokeria
tomusokeria maun mukaan
3 tl sitruunamehua
n. 4 rkl Limoncelloa
Kakkupohjaa (tai Savoiardi keksejä)
n. 1/2 dl vahvahkoa kahvia (minulla espressoa)
1 rkl sokeria (kahvin makeutukseen)
Kohmeista mansikkasurvosta/pakastemansikoita
kaakaota
(luomu)sitruunankuorta raastettuna
Mascarpone -seos:
Vatkaa kerma ja sekoita siihen muut Mascarpone -seoksen aineosat. Jos et halua käyttää Limoncelloa, voit sen tilalla laittaa enemmän sitruunanmehua. Lisää silloin myös sokerin määrää hiukan.
Jos käytät kakkupohjaa ja teet annokset esim. laseihin, paina lasin reunalla kakkupohjasta lasin kokoisia paloja. Minulla näihin laseihin tuli 3 kakkupohjakerrosta.
Laita lasin pohjalle yksi kakkupala ja kostuta se kahvilla, jonka olet makeuttanut sokerilla. Jos käytät Savoiardi -keksejä, kaada kahvi johonkin laakeampaan astiaan ja dippaa keksi nopeasti kahviin, ennen kuin laitat sen lasiin. Kerrosta lasiin kerroksittain aina ensin kostutettua kakku-/keskiosaa ja sen päälle Mascarpone -seosta, sitten mansikoita.
Laita päällimmäiseksi Mascarpone -seosta ja ripottele sen päälle tummaa kaakaota sihdin läpi. Laita jääkaappiin mielellään minimissään pariksi tunniksi, jotta kosteus ja maut tasaantuvat.
Tarjolle tuotaessa voit koristella vielä mansikalla ja raastetulla sitruunankuorella
lauantai 30. marraskuuta 2013
perjantai 29. marraskuuta 2013
Täytekakku vadelmilla ja suklaaganachella
HUOM!Täytekakut kannattaa lähes poikkeuksetta leipoa ja täyttää tarjoilua edeltävänä päivänä, jotta kosteus tasaantuu ja maut ovat parhaimmillaan. Jos leivot ja täytät täytekakun tarjoilupäivänä, kostuta kakkua reilummin, ettei se jää liian kuivaksi!
KÄÄRETORTTUPOHJA (uunipellillinen)
4 munaa (isoja munia, jos pieniä, laita 5)
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 175-asteeseen. Leivinpaperoi pelti ja voitele se kevyesti.
Voitelu ei ole välttämätön, mutta kypsä pohja irtoaa sen ansiosta helposti leivinpaperista.
Vatkaa munia hetki hiljaisella nopeudella joko sähkövatkaimella tai yleiskoneessa. Lisää sitten sokeri ja vatkaa suurimmalla nopeudella napakaksi ja vaaleaksi vaahdoksi.
Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi ne muna-sokerivaahtoon parissa erässä varovasti käännellen.
Levitä tasaisesti aiemmin levinpaperilla vuoraamallesi pellille ja paista uunin keskitasossa 6-8 minuuttia. Minulla kesti kiertoilmalla 7 minuuttia.
Pohjan paistuessa levitä työtasolle leivinpaperi ja ripottele sille sokeria. Kun pohja on kypsä, kumoa pohja leivnpaperin päälle ja irroita heti pohjasta leivinpaperi. Jos pohja ei irtoa kauniisti, sivele leivinpaperin päältä kylmään veteen kastetulla paperilla. Se auttaa pohjan irtoamisessa.
Painoin irtopohjavuoan reunuksella kääretorttupohjaan ympyrät, jotka leikkasin irti. Koska kakkuvuoka oli sen verran pieni, sain leikattua sopivasti 3 kakkulevyä.
TÄYTE
2 dl kermaa
50 g valkosuklaata
100 g tuorejuustoa
2 dl (pakaste)mustikoita
1 dl tomusokeria
4 liivatetta
2 rkl vettä
Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään n. 10 minuutiksi.
Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa kattilassa.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Survo mustikoita haarukalla lautasella pienemmiksi tai surauta niitä hetki sauvasekoittimella hienommaksi. Lisää seokseen tuorejuusto ja tomusokeri sekä sulatettu valkosuklaa ja sekoita tasaiseksi.
Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sekoita ne mikrossa tai kattilassa kuumentamasi vesitilkan kanssa.
Sekoita liivateliuos muun täytteen joukkoon hyvin sekoittaen. Maista, että makeus on omasta mielestäsi kohdallaan ja makeuta lisää tarvittaessa.
Kostutukseen:
n. 1/2 dl sitruunavettä
Sitruunavesi=vettä, sitruunamehua ja sokeria sekaisin
KAKUN KOKOAMINEN
Täytä kakku irtopohjavuokaan, jolla leikkasit kakkupohjat. Vuoraa kakkupohja tuorekelmulla niin, että tuorekelmusta jää liepeet kunnolla yli kakkupohjan reunasta. Kelmu auttaa kakkua irtoamaan kauniisti.
Laita yksi pohjalevy vuokaan ja kostuta sitä pullasutia/lusikkaa apunasi käyttäen sitruunavedellä. Laita täytettä noin puolet pohjan päälle. Laita toinen kakkulevy päälle, kostuta ja täytä samoin kuin ensimmäinenkin pohjakerros. Kostuta kevyesti myös päällimmäistä kakkulevyä, mutta alapinnaltaan ja paina se sitten ylimmäiseksi vuokaan yläpuoli eli kostuttamaton puoli ylöspäin. Paina kädellä täytettyä kakkua, jotta saat syntymään mahdollisimman tasaiset kerrokset. Käännä tuorekelmun liepeet kakun suojaksi ja laita mielellään joku kevyehkö paino kakun päälle. Laita jääkaappiin seuraavaan päivään.
Seuraavana päivänä kumoa kakku tarjoiluvadille ja poista tuorekelmu. Tee suklaavoikreemi.
SUKLAAVOIKREEMI
35 g voita, huoneenlämpöistä
n. 20 g tummaa suklaata sulatettuna (minulla 74 %:sta)
1 rkl kaakaota
n. 1,5 dl tomusokeria siivilöitynä
2 rkl maustamatonta tuorejuustoa
(1 rkl kermaa)
Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata paloiteltu suklaa mikrossa tai levyllä kattilassa varovasti ja jätä se hetkeksi jäähtymään.
Lisää voivaahdon sekaan tomusokeri ja vatkaa se sekaisin. Lisää sitten kaakao, sula suklaa ja tuorejuusto. Vatkaa kuohkeaksi. Lisää tarvittaessa kermaa ja vatkaa vielä kuohkeaksi.
SUKLAAGANACHE KAKUN PÄÄLLE
60 g tummaa suklaata (minulla 74 %:sta)
1/2 dl kuohukermaa
Kuumenna kerma lähes kiehumapisteeseen esim. mikrossa tai kattilassa levyllä. Paloittele suklaa melko pieniksi paloiksi ja laita se kulhoon. Kaada kerma päälle ja sekoittele kunnolla sekaisin.
Kaada ganache kakun keskelle ja levitä palettiveitsellä/lusikalla kakun päälle. Vedä ganachea reunoille päin lusikalla tai palettivetsellä ja siellä täällä työnnä sitä reunan yli, jolloin saat ganachea valumaan myös reunoille.
KAKUN PÄÄLLE KORISTEEKSI
Koristele kakku vielä esim. suklaalastuilla ja kotimaisilla pakastevadelmilla.
Suoraan suklalevystä saat esim. juustohöylällä koristeita. Tai veitsellä voi leikata ohuita siivuja. Minä sulatin suklaata, levitin sen ohuehki levyksi lastalla marmorialustalle ja työnsin siitä sen hiukan jähmetyttyä lastalla lastuja. Vadelmat kannattaa ottaa vasta hetkeä aiemmin pakastimesta sulamaan. Sitten vain nostelet ne vaikka keoksi kakun keskelle. Suklaa ja vadelma käyvät hyvin makupariksi.
Kääretorttulevyn ylijäämäpaloista aion tehdä jonkun kerrostetun jälkiruoan, joten jotain sellaista tulossa seuraavaksi blogiin.
torstai 28. marraskuuta 2013
Èclair -tuulihattuleivokset
Éclaireja ja yleensäkin tuulihattuja olen tehnyt useamman kerran. Nyt näitä on näkynyt varsinkin ulkolaisilla leivontasivuilla aika paljon. Oikeastaan siitä tuli itsekin mieleen näitä taas pienen tauon jälkeen leipoa. Macaronien leivonnasta jäi yli keltuaisia, joten tein näihin vaniljatäytteen. Päälle tein tummasta suklaasta ganachen ja pursotin suklaaganachen päälle sulatettua valkosuklaata raidoiksi.
Tämä ohje on vanhoja ohjeita vuosien takaa tuulihattutaikinan osalta. Vaniljatäytettä olen hiukan muokannut.
ÉCLAIRS (n. 17 kpl)
2 dl vettä
100 g voita
1 1/2 dl vehnäjauhoja
3 munaa
ripaus suolaa
VANILJATÄYTE
4 dl maitoa
3 keltuaista
1,5 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
1/2 dl maissitärkkelystä (tai perunajauhoja)
1 1/2 dl vaahdotettua kermaa
25 g voita
1 dl rahkaa
( 1 rkl vaniljakreemijauhetta)
Tee ensin vaniljatäyte:
Sekoita maito, keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys kattilassa keskenään. Kuumenna melko hiljaisella ja sekoita koko ajan, kunnes kiisseli kiehahtaa ja alkaa paksuuntua.
Jäähdytä kiisseliä noin 10 minuuttia ja lisää sitten vaniljasokeri ja voi kiisselin joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Peitä kiisseli esim. kelmulla kuortumisen ehkäisemiseksi ja laita jääkaappiin viilentymään.
Lisää jäähtyneen kiisselin joukkoon rahka sekä vaahdoksi vatkattu kerma. Kiisseli saa olla aika jämäkkää, joten lisää tarvittaessa 1 rkl vaniljakreemijauhetta, mikäli täyte vaikuttaa liian löysältä. Lusikoi täyte pakastuspussiin tai pursotinpussiin, jossa on esimerkiksi tähtitylla ja laita viileään odottamaan. Jos sinulla ei ole tyllaa, leikka sitten vain pursotusvaiheessa pakastepussin kulmaan /pursotinpussin päähän reikä.
Vaniljatäyte on aika raskas ja aika monivaiheinen tehdä. Vaniljatäytteen sijaan kävisi esim. yksinkertaisesti vaikka makeutettu kermavaahto. Tai rahkaa, kermaa ja jotain marjaa sokerilla makeutettuna.
Éclair -tuulihattutaikina:
Laita uuni kuumenemaan 220-asteeseen.
Mittaa kattilaan maito, vesi ja voi. Kuumenna seos kiehuvaksi ja lisää kaikki jauhot kerrallaan. Sekoita voimakkaasti puuhaarukalla kunnes seos irtoaa kattilan reunoista. Jäähdytä viitisen minuuttia.
Lisää munat yksitellen sähkövatkaimella vatkaten. Laita taikina pursotuspussiin.
Pursota taikinasta leivinpaperoidulle pellille esim. tähtityllalla varustetulla pursotinpussilla n. 8-10 sentin pitkulaisia leivoksia. Jätä kunnon välit, koska tuulihattuleivonnaiset leviävät aika paljon. Jos sinulle ei oel tyllaa/pursotinpussia, leikkaa jämäkän pakastuspussin kulmaan reikä ja pursota siitä pellille leivokset.
Paista uunin keskitasolla 220-asteessa 15 minuuttia ja laske lämpö sitten 180-asteeseen ja paista vielä noin 15-20 minuuttia. Tarkista yhdestä, että ovat kypsiä myös sisältä, muuten lässähtävät uunista oton jälkeen.
Nosta valmiit leivokset ritilän päälle jäähtymään. Halkaise leivokset ja päällystä kansiosa suklaaganachella ja tee siihen valkosuklaasta koristeraidat ja jätä jähmettymään.
SUKLAAGANACHE ÉCLAIRIEN PÄÄLLE
40 g tummaa suklaata (minulla 74 %:sta)
1/2 dl kuohukermaa
Kuumenna kerma lähes kiehumapisteeseen esim. mikrossa tai kattilassa levyllä. Paloittele suklaa melko pieniksi paloiksi ja laita se kulhoon. Kaada kerma päälle ja sekoittele kunnolla sekaisin. Levitä veitsellä samantien éclairien päälle.
Valkosuklaaraidat ganachen päälle:
Sulata paloiteltua valkosuklaata n. 4 palaa mikrossa pienessä pussissa. Leikkaa pussin kulmaan pieni aukko ja pursota suklaaganachen päälle.
Kokoa jäähtyneet leivokset pursottamalla vaniljatäytettä pohjaosan päälle ja nosta koristeltu kansi päälle.
Tämä ohje on vanhoja ohjeita vuosien takaa tuulihattutaikinan osalta. Vaniljatäytettä olen hiukan muokannut.
ÉCLAIRS (n. 17 kpl)
2 dl vettä
100 g voita
1 1/2 dl vehnäjauhoja
3 munaa
ripaus suolaa
VANILJATÄYTE
4 dl maitoa
3 keltuaista
1,5 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
1/2 dl maissitärkkelystä (tai perunajauhoja)
1 1/2 dl vaahdotettua kermaa
25 g voita
1 dl rahkaa
( 1 rkl vaniljakreemijauhetta)
Tee ensin vaniljatäyte:
Sekoita maito, keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys kattilassa keskenään. Kuumenna melko hiljaisella ja sekoita koko ajan, kunnes kiisseli kiehahtaa ja alkaa paksuuntua.
Jäähdytä kiisseliä noin 10 minuuttia ja lisää sitten vaniljasokeri ja voi kiisselin joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Peitä kiisseli esim. kelmulla kuortumisen ehkäisemiseksi ja laita jääkaappiin viilentymään.
Lisää jäähtyneen kiisselin joukkoon rahka sekä vaahdoksi vatkattu kerma. Kiisseli saa olla aika jämäkkää, joten lisää tarvittaessa 1 rkl vaniljakreemijauhetta, mikäli täyte vaikuttaa liian löysältä. Lusikoi täyte pakastuspussiin tai pursotinpussiin, jossa on esimerkiksi tähtitylla ja laita viileään odottamaan. Jos sinulla ei ole tyllaa, leikka sitten vain pursotusvaiheessa pakastepussin kulmaan /pursotinpussin päähän reikä.
Vaniljatäyte on aika raskas ja aika monivaiheinen tehdä. Vaniljatäytteen sijaan kävisi esim. yksinkertaisesti vaikka makeutettu kermavaahto. Tai rahkaa, kermaa ja jotain marjaa sokerilla makeutettuna.
Éclair -tuulihattutaikina:
Laita uuni kuumenemaan 220-asteeseen.
Mittaa kattilaan maito, vesi ja voi. Kuumenna seos kiehuvaksi ja lisää kaikki jauhot kerrallaan. Sekoita voimakkaasti puuhaarukalla kunnes seos irtoaa kattilan reunoista. Jäähdytä viitisen minuuttia.
Lisää munat yksitellen sähkövatkaimella vatkaten. Laita taikina pursotuspussiin.
Pursota taikinasta leivinpaperoidulle pellille esim. tähtityllalla varustetulla pursotinpussilla n. 8-10 sentin pitkulaisia leivoksia. Jätä kunnon välit, koska tuulihattuleivonnaiset leviävät aika paljon. Jos sinulle ei oel tyllaa/pursotinpussia, leikkaa jämäkän pakastuspussin kulmaan reikä ja pursota siitä pellille leivokset.
Paista uunin keskitasolla 220-asteessa 15 minuuttia ja laske lämpö sitten 180-asteeseen ja paista vielä noin 15-20 minuuttia. Tarkista yhdestä, että ovat kypsiä myös sisältä, muuten lässähtävät uunista oton jälkeen.
Nosta valmiit leivokset ritilän päälle jäähtymään. Halkaise leivokset ja päällystä kansiosa suklaaganachella ja tee siihen valkosuklaasta koristeraidat ja jätä jähmettymään.
SUKLAAGANACHE ÉCLAIRIEN PÄÄLLE
40 g tummaa suklaata (minulla 74 %:sta)
1/2 dl kuohukermaa
Kuumenna kerma lähes kiehumapisteeseen esim. mikrossa tai kattilassa levyllä. Paloittele suklaa melko pieniksi paloiksi ja laita se kulhoon. Kaada kerma päälle ja sekoittele kunnolla sekaisin. Levitä veitsellä samantien éclairien päälle.
Valkosuklaaraidat ganachen päälle:
Sulata paloiteltua valkosuklaata n. 4 palaa mikrossa pienessä pussissa. Leikkaa pussin kulmaan pieni aukko ja pursota suklaaganachen päälle.
Kokoa jäähtyneet leivokset pursottamalla vaniljatäytettä pohjaosan päälle ja nosta koristeltu kansi päälle.
maanantai 25. marraskuuta 2013
Macarons - valkosuklaa ganache- ja suklaavoikreemitäytteellä
Olen tehnyt macaroneja useamman kerran. Niiden tekoa pidetään yleisesti ottaen aika vaikeana, mutta kun tietää, miltä Macarons -taikinan pitää näyttää/tuntua koostumukseltaan, ne onnistuvat melko varmasti. Taikina ei saa olla liian löysää, muttei myöskään liian paksua. Sen tulee olla sen verran löysää, että pursottamisen jälkeen siihen ei jää huippuja (kuin korkeintaan hetkeksi), mutta kuitenkin niin paksua, että pursotetut keksit pitävät muotonsa. Olen tehnyt macaron -keksejä manteleista itse jauhaen, Sallisen ja Meiran mantelijauheista, mutta mielestäni helpoimmalla onnistuvat Risentan mantelijauhoista. Tämä ohje on melko suoraan Risentan mantelijauhopussista napattu, tosin olen tehnyt siihen jonkun verran omia muutoksia sekä ainemääriin että tekotapaan.
MACARONS (n. 27 kpl valmiita macaroneja)
145 g tomusokeria
80 g mantelijauhoa
2 munanvalkuaista (isoista munista)
15 g sokeria ( 2 rkl)(elintarvikeväriä)
Käytän munanvalkuaisia, jotka olen edellisenä päivänä erotellut keltuaisista. Säilytän niitä yön yli huoneenlämmössä lasissa, jonka olen peittänyt kelmulla/pakastepussilla.
Sihtaa mantelijauhe kulhoon, eli sihdattua mantelijauhoa tulee olla tuo 80 g. Yleensä sihtiin jää karkeampaa ainesta, jonka voit käyttää toki muussa leivonnassa. Jos et sihtaa mantelijauhoa, et saa macaroneista kauniin sileitä pinnaltaan, vaan ne jäävät hiukan röpelöiseksi. Sihtaa nyt tomusokeri mantelijauhon päälle ja sekoita ne keskenään (Huom! Jos tomusokeri-mantelijauhoseos ei sekoitu hyvin tässä vaiheessa, vaan jää hiukan paakkuiseksi, sihtaa seos vielä sihdin läpi).
Vatkaa valkuaisia hetki yleiskoneen kulhossa/sähkövatkaimella kulhossa. Lisää tavallinen sokeri ja vatkaa, kunnes vaahto on kiinteää. Älä kuitenkaan ylivatkaa, vaahdon huippujen tulee olla vielä pehmeähköjä ja marengin kiiltävää. Kuitenkin sen verran napakka vaahto, että jos käännät kulhon ylösalaisin, marenki pysyy kulhossa.
Lisää marengin sekaan tomusokeri-manteliseos ja kääntele pari kertaa varovasti nuolijalla. Jos haluat värjätä seoksen, lisää väri tässä vaiheessa. Älä käytä nestemäistä väriainetta, koska se saattaa löysentää seosta liikaa. Minä käytän lähes yksinomaan geelimäisiä pastaelintarvikevärejä, jotka ovat niin intensiivisiä väreiltään, että pieni määrä riittää värjäämään taikinan. Esimerkiksi tässä erässä käytin Rosan -väristä ja laitoin sitä teelusikan varrella pienen nokareen. Voit käyttää myös jauhemaisia elintarvikevärejä. Kääntele varovasti seosta vielä nuolijalla, kunnes saat siitä sopivan koostumukseltaan. Mitä enemmän kääntelet, sitä löysemmäksi taikina muuttuu. On vaikea kuvailla, minkälaista taikinan tulisi olla, mutta suurinpiirtein juuri keitetyn löysähkön mannapuuron paksuista. Voit testata, onko taikina tarpeeksi löysää: Laita teelusikallinen taikinaa lautaselle. Jos se tasoittuu noin 10 sekunnissa, on sopivaa. Mikäli jää huippuja, sekoita taikinaa vielä muutaman kerran lisää nuolijalla.
Lusikoi taikina pursotinpussiin tai pakastepussiin. Leikkaa pursotinpussin päähän /pakastepussin toiseen kulmaan reikä ja pursota leivinpaperoidulle pellille noin 2 euron kolikon kokoisia macaroneja. Macaronit leviävät hiukan, joten älä pursota liian tiiviisti niitä pellille. Kun olet pursottanut pellillisen, napauta koko peltiä muutaman kerran pöytää vasten, jotta saat mahdolliset ilmakuplat pois. Anna macaronien kuortua 20-30 minuuttia ennen paistoa. Voit testata, onko tarpeeksi kuortunut, eli paina kevyesti sormenpäällä macaronia. Ellei taikinaa tartu sormeen, on kuortunut tarpeeksi.
Jos sinulla ei ole kiertoilmatoimintoa uunissasi, on parempi paistaa pelti kerrallaan. Älä myöskään pursota odottavaa peltiä heti, vaan laske pursotusaika niin, että sekin pellillinen odottaa pursotettuna tuon 20-30 minuuttia.
Paista uunin keskitasolla 150-asteessa n. 13 minuuttia. Kun pelti on ollut uunissa n. 8 minuuttia, käännä pelti varovasti ja jatka paistoa. Minä paistoin omiani 130-asteisessa kiertoilmassa 16 minuuttia, molemmat pellit kerralla (käänsin pellit noin puolessavälissä paistoa). Jokainen uuni on kuitenkin yksilö, joten nämä ovat suuntaa-antavia.
Kokeile paiston loppupuolella varovasti, miltä macaronit vaikuttavat ja tuntuuko siltä, että macaronit saa irti pelliltä. Jos ne ovat vielä todella löysiä sisältä, paista vielä minuutti-pari. Jäähdytä valmiit macaronit ritilällä noin 20 minuuttia, ennen kuin irrotat ne leivinpaperista varovasti ja käännät selälleen (lastaa/palettiveistä voit käyttää apuna).
Lajittele kuoret niin, että saat aina kaksi lähes identtisen kokoista pariksi keskenään. Tee täyte/täytteet ja pursota/levitä veitsellä tai lusikalla täytettä toiselle puolikkaalle ja paina toinen puolisko varovaisesti päälle. Macaronit ovat parhaimmillaan odoteltuaan noin vuorokauden jääkaapissa, jolloin täyte hiukan pehmentää macaronia. No, täytyyhän niitä muutama maistella samantien :). Ota ne huoneenlämpöön kuitenkin n. puoli tuntia ennen tarjoilua.
VALKOSUKLAA -GANACHE
1/4 dl kuohukermaa
n. 100 g valkosuklaata
Kuumenna kerma lähes kiehumapisteeseen joko mikrossa tai kattilassa levyllä. Rouhi suklaa sillä välin pienemmiksi paloiksi veitsellä. Lisää suklaa kerman sekaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa hieman valkosuklaata, olen huomannut, että erimerkkisissä suklaissa on aika paljon eroa. Täyte jämäköityy, kun annat sen olla jonkun aikaa, nopeammin, jos laitat hetkeksi kylmään.
SUKLAAVOIKREEMI
20 g sulatettua tummaa suklaata
35 g voita, huoneenlämpöistä
1-2 rkl kaakaota
n. 2,5 dl tomusokeria
3 rkl maustamatonta tuorejuustoa
(tilkka kermaa)
Vatkaa huoneenlämpöinen voi kunnolla kuohkeaksi ja vaaleaksi esim. sähkövatkaimella. Lisää siivilöity tomusokeri erissä joukkoon ja jatka vatkaamista. Lisää sulatettu suklaa ja sekoita sekaisin. Lisää sitten jääkaappikylmä tuorejuusto ja kaakao joukkoon ja vatkaa kuohkeaksi. Lisää tarvittaessa tilkka kuohukermaa ja vatkaa vielä hetki kuohkeaksi.
Macaronin kuoriosat voit tehdä halutessasi muutama päivä aiemmin ja säilyttää niitä ilmatiiviissä rasiassa ennen täyttöä. Täyetyt macaronit ovat parhaimmillaan 1-2 päivää täyttämisestä. Itse en ole kokeillut pakastaa macaron -kuoria, mutta niitä voi kuulemma pakastaa.
Enemmistö perheestä piti enemmän valkosuklaa -ganache täytteisistä macaroneista. Hyvä niin, koska niitä tein enemmän ihan jo pelkästään värimaailman takia.
Ja jos et ensimmäisellä kerralla saakaan macaroneistasi täydellisen näköisiä, maku on varmaankin kuitenkin kohdillaan. Tosin näissä tuo ulkonäkö on kyllä ainakin puolet viehätyksestä.
lauantai 23. marraskuuta 2013
Pikkusuolaista glögin/kuoharin seuraan
Sarjassamme nopeaa, helppoa ja muuntautumiskykyistä. Hiukan sulaneet lehtitaikinalevyt leikataan kukin levy kolmeen osaan pystysuunnassa, voidellaan munalla ja halutessa ripotellaan siemeniä/pähkinänpaloja päälle ja paistetaan leivinpaperoidulla pellillä keskitasolla 225-asteessa n. 10-15 minuuttia.
Kun jäähtyneet, leikataan kahtia ja täytetään mieleisillä täytteillä.
Kokeilin tehdä osan pohjista niin (katkarapuversiot vasemmalla), että otin muotilla palan ja painoin samanmallisella pienemmällä muotilla lähes pohjaan asti. Mutta nuo valmiit taikinalevyt ovat sen verran ohuita, ettei tuo toiminut niin hyvin, kuin paksumman taikinalevyn kanssa. Tarkoitus, että reunat olisivat kunnolla korkeammat, näissä jäi aika matalaksi.
.
Ripottelin osan päälle seesaminsiemeniä ja osaan pistaasipähkinän paloja.
- Katkarapua, tilliä, majoneesia, sitruunamehua, Creme Fraichea ja mustapippuria
- Vuohenjuustoa sekoitettuna maustamattomaan tuorejuustoon, sekaan aurinkokuivattuja tomaatteja ja basilikaa paloina, mustapippuria
- Mozzarellasiivuja pyöräytettynä (sitruuna)pestossa, kirsikantomaatin puolikkaita ja basilikan lehtiä (nämä tein puolikkaaseen, jotta kauniimpia ja helpompi syödä. Voisi tietty täyttää ja cocktail -tikulla tikuttaa tomaatinpuolikkaan ja basilikanlehden koristeeksi).
Listaa voisi jatkaa aika pitkäänkin, eli vaikka kylmäsavulohta muuten samoilla täyteaineilla kuin katkaravut, tuorejuustoa, pippuria, hienonnettua ruohosipulia ja hienonnettua kylmäsavuporoa...
Me naposteltiin nämä glögin kanssa, mutta yhtälailla shampanja tai kuohuviini kävisivät näiden kaveriksi. Jos minulta kysytään, mieluiten kyytipojaksi ottaisin shampanjaa :).
Kun jäähtyneet, leikataan kahtia ja täytetään mieleisillä täytteillä.
Kokeilin tehdä osan pohjista niin (katkarapuversiot vasemmalla), että otin muotilla palan ja painoin samanmallisella pienemmällä muotilla lähes pohjaan asti. Mutta nuo valmiit taikinalevyt ovat sen verran ohuita, ettei tuo toiminut niin hyvin, kuin paksumman taikinalevyn kanssa. Tarkoitus, että reunat olisivat kunnolla korkeammat, näissä jäi aika matalaksi.
.
Ripottelin osan päälle seesaminsiemeniä ja osaan pistaasipähkinän paloja.
Minulla kolmea eri täytettä:
- Vuohenjuustoa sekoitettuna maustamattomaan tuorejuustoon, sekaan aurinkokuivattuja tomaatteja ja basilikaa paloina, mustapippuria
- Mozzarellasiivuja pyöräytettynä (sitruuna)pestossa, kirsikantomaatin puolikkaita ja basilikan lehtiä (nämä tein puolikkaaseen, jotta kauniimpia ja helpompi syödä. Voisi tietty täyttää ja cocktail -tikulla tikuttaa tomaatinpuolikkaan ja basilikanlehden koristeeksi).
Listaa voisi jatkaa aika pitkäänkin, eli vaikka kylmäsavulohta muuten samoilla täyteaineilla kuin katkaravut, tuorejuustoa, pippuria, hienonnettua ruohosipulia ja hienonnettua kylmäsavuporoa...
Me naposteltiin nämä glögin kanssa, mutta yhtälailla shampanja tai kuohuviini kävisivät näiden kaveriksi. Jos minulta kysytään, mieluiten kyytipojaksi ottaisin shampanjaa :).
torstai 21. marraskuuta 2013
Täytetyt sarvet
Sarvien ohjeen bongasin Hellapoliisin sivuilta, joissa nämä olivat Helpot juustosarvet nimellä. Alkuperäisessä ohjeessa sarvet olivat täyttämättömiä, mutta minä päätin tehdä näistä täytettyjä sarvia.Vaihdoin myös ohjeessa olevan margariinin voihin ja jätin alkuperäisessä ohjeessa olevan suolan pois taikinasta, koska täytteissä on suolaa. Taikina muistuttaa hyvin paljon joskus köksäntunnilla tekemiämme juustosarvia, joiden muistelen olleen myös hyviä.
TÄYTETYT SARVET ( 32 KPL)
Taikina:
8 dl vehnäjauhoja
8 dl Emmental juustoraastetta
1 1/4 rkl leivinjauhetta
300 g voita, huoneenlämpöistä
3 dl maitoa
Tein sarvia kahdella täytteellä, täytemääriä voit vaihdella sen mukaan, paljonko haluat laittaa täytettä per sarvi:
Täyte 1
n. 100 g pehmeää vuohenjuustoa
1/4 ruukkua tuoretta basilikaa
n. 10 aurinkokuivattua tomaattia (öljyssä) suikaloituna pienemmiksi suikaleiksi
Täyte 2
n. 100 g palvikinkkua suikaleina
n. 30 g Emmental -raastetta
Voideltujen sarvien päälle ennen paistoa:
Vuohenjuustosarvien päälle seesaminsiemeniä tai unikonsiemeniä
Kinkku-juustosarvien päälle hiukan juustoraastetta
Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen.
Nypi pehmeä voi ja kuivat aineet keskenään. Sekoita maito joukkoon. Älä vaiva taikinaa, vaan sekoita vain kunnolla sekaisin.
Jaa taikina neljään yhtä suureen osaan ja kaulitse yksi osa kerrallaan ohueksi pyöreäksi levyksi jauhotetun leivinpaperin päällä. Jaa ympyrä 8:aan sektoriin pizaleikkurilla/taikinapyörällä ja laita täytettä leveämpään osaan noin ruokalusikallinen. Rullaa sarveksi aloittaen leveämmästä päästä ja nosta leivinpaperoidulle pellille.
Tee jokaisen taikinapalan kanssa samalla tavalla.
Voitele sarvet munalla ennen paistoa, ja ripottele niiden päälle halutessasi siemeniä/juustoraastetta. Minä ripottelin kinkku-juustosarvien päälle hiukan juustoraastetta ja vuohenjuusto-basilika-aurinkokuivattutomaatti täytteisiin vastaavasti seesaminsiemeniä, jotta erottaa kypsänä, kumpi sarvi on kyseessä.
Paista 200-asteessa n. 15 minuuttia, kunnes kypsiä ja kauniisti ruskettuneita. Minä paistoin kiertoilmalla 175-asteessa 17 minuuttia.
Istu alas, ota kuppi kahvia/teetä ja nauti vielä lämpöisenä :).
tiistai 19. marraskuuta 2013
Bunny´s Dream cupcakes
Lupasin laittaa alkuviikosta blogiini näiden Bunny´s Dream -cupcakien ohjeen, joita oli Ravintolapäivänä kojullamme. Näiden makumaailma on perinteistä porkkanakakkua lähellä tuorejuustokuorrutuksineen. Koristeeksi tein näihin vaahtokarkkimassasta pieniä porkkanoita.
BUNNY´S DREAM CUPCAKES (12 KPL)
2 munaa
kuohukermaa (määrä selviää ohjeesta alempaa)
1 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl muskottia (mielellään muskottipähkinästä itse raastettua)
2 tl vaniljasokeria
Käytin näissä kolmea eri sokeria, mutta voit laittaa koko sokerimäärän, eli 2 dl pelkkää fariinisokeriakin halutessasi.
Laita uuni kuumenemaan 180-asteeseen.
Riko munat cup -mittaan ja lisää kuohukermaa niin paljon, että saat cup -mitan täyteen. Jos sinulla ei ole cup -mittaa, mittaa munat ja kerma niin, että saat yhteensä niistä 2,5 desiä. Kaada kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella minuutin verran.
Lisää sokerit ja vatkaa sähkövatkaimella vielä noin pari-kolme minuuttia. Lisää hienoksi raastettu porkkanasose ja öljy joukkoon ja sekoita ne varovasti seokseen.
Sekoita jauhojen sekaan leivinjauhe, muskotti, vaniljasokeri ja kaneli. Lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita varovasti kakki sekaisin.
Annostele taikina lusikan avulla mielellään muffinsipellillä oleviin paperisiin muffinivuokiin. Jos sinulla ei ole muffinsipeltiä, käytä tukevia muffinsivuokia, jotta cupcaket säilyttävät muotonsa kauniisti.
Paista 180-asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Minä paistoin kiertoilmalla 165-asteessa 21 minuuttia.
Kuorruta jäähtyneet cupcaket tuorejuustokuorrutuksella ja koristele ne haluamallasi tavalla.
TUOREJUUSTOKUORRUTUS
75 g voita, huoneenlämpöistä
n. 5 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1-2 rkl kuohukermaa
100 g tuorejuustoa
Vatkaa huoneenlämpöinen voi kunnolla kuohkeaksi ja vaaleaksi esim. sähkövatkaimella. Lisää siivilöity tomusokeri erissä joukkoon ja jatka vatkaamista. Siivilöintiä ei kannata jättää tekemättä, koska muuten kuorrutuksesta ei tule niin tasaista. Mausta seos vaniljalla ja lisää jääkaappikylmä tuorejuusto joukkoon ja vatkaa kuohkeaksi. Lisää kuohukermaa ja vatkaa vielä hetki kuohkeaksi.
Ei hätää, jos kuorrutuksesta tulee liian löysää tai paksua. Voit tarpeen mukaan lisätä hiukan tomusokeria, jos kuorrutus on liian löysää ja vastaavasti tilkan kermaa, mikäli kuorrutus on mielestäsi liian paksua.
Minä pursotin kuorrutuksen pursotinpussin ja tyllan avulla tähtityllalla , mutta yhtälailla voit levittää kuorrutuksen veitsellä tai esim. pursottaa sen pakastepussin avulla, jonka kulmaan olet leikannut reiän. Pursottaessa kuorrutusta kuluu aina enemmän, eli jos levität kuorrutusta veitsellä, sinulla jää tästä kuorrutusmäärästä varmaan hiukan kuorrutusta yli.
Säilytä cupcaket jääkaapissa, mutta ota ne huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Jos tarjoilet cupcaket esim. tekopäivää seuraavana päivänä ja haluat koristella ne, koristele ne vasta tarjoilupäivänä, koska koristeet pehmenevät tuorejuustokuorrutuksen päällä aika nopeasti. Mutta koristeet on hyvä tehdä minimissään muutamia päiviä etukäteen, jotta ne ehtivät hiukan kovettua ja ne kestävät paremmin kuorrutuksen päällä.
BUNNY´S DREAM CUPCAKES (12 KPL)
2 munaa
kuohukermaa (määrä selviää ohjeesta alempaa)
1/2 dl öljyä
1 dl fariinisokeria
1/2 dl tummaa muscovadoa
1/2 dl sokeria
1/2 dl sokeria
2,5 dl porkkanaraastetta
1 cup (2,5 dl) vehnäjauhoja1 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl muskottia (mielellään muskottipähkinästä itse raastettua)
2 tl vaniljasokeria
Käytin näissä kolmea eri sokeria, mutta voit laittaa koko sokerimäärän, eli 2 dl pelkkää fariinisokeriakin halutessasi.
Riko munat cup -mittaan ja lisää kuohukermaa niin paljon, että saat cup -mitan täyteen. Jos sinulla ei ole cup -mittaa, mittaa munat ja kerma niin, että saat yhteensä niistä 2,5 desiä. Kaada kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella minuutin verran.
Lisää sokerit ja vatkaa sähkövatkaimella vielä noin pari-kolme minuuttia. Lisää hienoksi raastettu porkkanasose ja öljy joukkoon ja sekoita ne varovasti seokseen.
Sekoita jauhojen sekaan leivinjauhe, muskotti, vaniljasokeri ja kaneli. Lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita varovasti kakki sekaisin.
Annostele taikina lusikan avulla mielellään muffinsipellillä oleviin paperisiin muffinivuokiin. Jos sinulla ei ole muffinsipeltiä, käytä tukevia muffinsivuokia, jotta cupcaket säilyttävät muotonsa kauniisti.
Paista 180-asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Minä paistoin kiertoilmalla 165-asteessa 21 minuuttia.
Kuorruta jäähtyneet cupcaket tuorejuustokuorrutuksella ja koristele ne haluamallasi tavalla.
TUOREJUUSTOKUORRUTUS
75 g voita, huoneenlämpöistä
n. 5 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1-2 rkl kuohukermaa
100 g tuorejuustoa
Vatkaa huoneenlämpöinen voi kunnolla kuohkeaksi ja vaaleaksi esim. sähkövatkaimella. Lisää siivilöity tomusokeri erissä joukkoon ja jatka vatkaamista. Siivilöintiä ei kannata jättää tekemättä, koska muuten kuorrutuksesta ei tule niin tasaista. Mausta seos vaniljalla ja lisää jääkaappikylmä tuorejuusto joukkoon ja vatkaa kuohkeaksi. Lisää kuohukermaa ja vatkaa vielä hetki kuohkeaksi.
Ei hätää, jos kuorrutuksesta tulee liian löysää tai paksua. Voit tarpeen mukaan lisätä hiukan tomusokeria, jos kuorrutus on liian löysää ja vastaavasti tilkan kermaa, mikäli kuorrutus on mielestäsi liian paksua.
Minä pursotin kuorrutuksen pursotinpussin ja tyllan avulla tähtityllalla , mutta yhtälailla voit levittää kuorrutuksen veitsellä tai esim. pursottaa sen pakastepussin avulla, jonka kulmaan olet leikannut reiän. Pursottaessa kuorrutusta kuluu aina enemmän, eli jos levität kuorrutusta veitsellä, sinulla jää tästä kuorrutusmäärästä varmaan hiukan kuorrutusta yli.
Säilytä cupcaket jääkaapissa, mutta ota ne huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Jos tarjoilet cupcaket esim. tekopäivää seuraavana päivänä ja haluat koristella ne, koristele ne vasta tarjoilupäivänä, koska koristeet pehmenevät tuorejuustokuorrutuksen päällä aika nopeasti. Mutta koristeet on hyvä tehdä minimissään muutamia päiviä etukäteen, jotta ne ehtivät hiukan kovettua ja ne kestävät paremmin kuorrutuksen päällä.
sunnuntai 17. marraskuuta 2013
Ravintolapäivän tunnelmia ja kuvasatoa
Ruttopuistossa lauantain Ravintolapäivänä oli hyvä tunnelma ja paljon porukkaa liikkeellä. Varmaankin hyvällä ilmalla oli osuutensa asiassa. Valokuvaaminen jäi hiukan vähemmälle, mutta jokusen kuvan mieheni kuitenkin ehti näpätä, ennen kuin kaikki myytiin loppuun.
KIITOS KAIKILLE IHANILLE ASIAKKAILLE, JOTKA KÄVITTE KOJULLAMME :). TEIDÄN ANSIOSTANNE PÄIVÄ OLI MITÄ MUKAVIN KOKEMUS.
Toinen kertamme Ravintolapäivässä oli siis yhtä hieno kokemus kuin ensimmäinenkin viime elokuussa. Helmikuussa emme taida mieheni kanssa osallistua, mutta varmaankin sitten taas toukokuussa.
Tässä jo kovasti tyhjentyneet myyntipöytämme ja seuraavissa kuvissa muutama lähikuva osasta tarjottavista. Olisi ollut kiva saada hiukan enemmän kuvia, mutta onneksi sain edes muutaman. |
Alkuviikosta pyrin kirjoittelemaan ainakin osan Ravintolapäivän tarjottavien ohjeista. Osa löytyykin jo täältä blogista. Aloitan varmaankin kirjoittamalla Bunny´s Dream -cupcaken ohjeen. Yksi kojullamme käyneistä asiakkaista toivoi sen kuorrutuksen ohjetta. Ja lisäksi tulossa ainakin Puolukkaunelman ohje. Eli kyseessä juustokakku, jossa brownie -pohja.
Edelleen kannustan kaikkia osallistumaan Ravintolapäivään "ravintoloitsijoina". Se on todella kiva kokemus, vaikka toki siinä on myös hiukan hommaa. Tosin voihan siihen osallistua vaikka ihan pienimuotoisestikin. On nimittäin aika suuri ihme, että Suomessa tällainen tapahtuma on mahdollinen.
torstai 14. marraskuuta 2013
Testileivontaa lauantain Ravintolapäivään
Bunny´s Dream |
Puolukkaunelma |
Päivittelen ensi viikolla osan ohjeista blogiini. Tässä pari kuvamaistiaista, mitä ohjeita on blogiin tulossa lähiaikoina. Ravintolapäivään leivon kyllä muutakin, mitä tässä näkyy, mutta osasta ei ole ainakaan vielä kuvaa...
Täytetyt sarvet; Vuohenjuustoa, basilikaa ja aurinkokuivattuja tomaatteja sekä kinkkua ja juustoa. |
keskiviikko 13. marraskuuta 2013
16.11. Ravintolapäivän ekat valmistelut
Tänään aloitin lauantain Ravintolapäivää varten valmistelut. Osallistun, korjaan, osallistumme mieheni ja poikani kanssa toista kertaa Ravintolapäivään nyt tulevana lauantaina. No, pojalle ei kyllä annettu mahdollisuutta sanoa ei, koska tarvitsemme hänet auttamaan puutarhakatoksen pystytyksessä. Toisella pojalla on pätevä syy olla osallistumatta, kun on intin leiriviikko juuri samaaan aikaan. Elokuussa olimme Kaivopuistossa, mutta tällä kertaa pystytämme kahvilamme Ruttopuistoon. Toivottavasti ei ainakaan koko päivää sada, meillä tarkoitus olla paikalla klo 11 - 16. Jos joku miettii, laittaisiko oman ravintolansa pystyyn lauantaina, niin vielä ehtii! Suosittelen, kiva kokemus :-). Kurkkaa Ravintolapäivän sivuilta tarkempaa tietoa.
Tein kuvassa näkyviä koristeita perjantaina/lauantaina leivottavia cupcakeja ja kakkuja varten. Koristeet on hyvä joka tapauksessa tehdä minimissään muutama päivä etukäteen, koska ne kestävät paremmin, kun hiukan kuivahtavat. Ylhäällä näkyvät sydämet ja ruskeat "ristikot" on tehty sulatetulla Candy Meltsillä. Sulatin mikrossa pienissä minigrip -pusseissa Candy Meltsiä, ja kun sulanut, leikkasin kulmaan saksilla pienen aukon ja pursotin suoraan leivinpaperille. Candy Melts jähmettyy lähes samantien ja se irtoaa helposti leivinpaperista. Kannattaa sulattaa Candy Melt noin puolella teholla, ettei se ylikuumene ja sen rakanne kärsi. Mikäli Candy Melts -sula jähmettyy kesken pursotusten liikaa, kuumenna pussia välillä mikrossa.
Muut koristeet ovat vaahtokarkki- ja sokerimassaa. Osan värjäsin itse geelielintarvikeväreillä (pastaväreillä) tarvitsemiini väreihin. Porkkanat ten käsin, rullasin oranssia vaahtokarkkimassaa porkkanan malliseksi ja tein vihreästä massasta pienen osan lehtiä varten. Tein reiän porkkanan yläpäähän, painoin siihen vihreän osan kiinni, painelin sen veitsellä litteäksi ja leikkasin siihen lehtiä. Punaiset ja pinkit piennehköt sydämet on tehty silikonimuotilla. Painelin massaa muottiin ja painelin valmiit kuviot ulos (jos massa tarttuu muottiin, käytä hiukan tomusokeria tai maissitärkkelystä apuna).Vihreät lehdet on ejektorilla varustetulla lehden mallisella painomuotilla tehtyjä, eli kaulittuun levyyn painetaan lehtimuotti ja sitten painetaan ejektoriosa alas, jotta saadaan lehtisuonien kuviot. Muotoilin niitä hiukan käsin, jotta eivät ole ihan tasaisesti. Perhoset tehty samalla tavalla, perhosmuotilla. Ne kuivatin niin, että siivet jäävät hiukan koholle. Pinkit isommat sydämet otettu kaulitusta levystä minikokoisella keksi-/piparimuotilla. Pinkit pienet ruusut on käsin rullattu pinkistä suikaleesta, joka on toisesta päästä leveämpi kuin toisesta.
Huomenna ajattelin leipoa cookiesit, koska ne säilyvät hyvänä ilmatiiviissä rasiassa. Ajattelin tehdä kolmea erilaista cookieta. Osassa suklaapalojen lisäksi päällä ranskanpastilleja, osassa Daim -rakeita ja osassa suklaata ja Omar -karkkeja paloiteltuna. Voisin laittaa niistä myöhemmin ohjetta tänne blogiini.
Muut leivonnat teen perjantain/lauantain aikana. Eli voipi olla, että nyt lähipäivät menee aika tiukasti noissa Ravintolapäivän valmisteluissa. Laittelen jotain valmistelujen osalta kyllä Facebookiin, vaikken kerkiäisi tänne blogiin päivitellä ohjeita. Esim. kuvia Ravintolapäivää varten tehdyistä leivonnaisista tulossa ainakin tänne Facebookin tapahtumasivulle https://www.facebook.com/events/1381295652092847/
tiistai 12. marraskuuta 2013
Synnttäritarjoilut - n. 15 hengelle makeita leivonnaisia
Lokakuussa vietettiin vanhemman poikani 20-vuotispäiviä sukulaisten kesken. Laitoinkin blogiini jo aiemmin täytekakusta ohjeen, mutta ajattelin nyt lisätä tähän hiukan muistakin tarjottavista ohjeita. Söimme ensin ruokaa, joten ruoan jälkeen tarjolla oli vain makeita leivonnaisia kahvin ja teen kera. Kuva on valitettavan heikkolaatuinen, kun en näistä tarjottavista alunperin edes ajatellut laittaa ohjeita blogiini.
Osa tarjottavista on jo aiemmin blogissani julkaistujen ohjeiden mukaan tehtyjä. Yleensäkin juhliin kun tekee tarjottavia, kannattaa ainakin osa tarjottavista tehdä jotain sellaista, mitä on aiemminkin leiponut. Ensinnäkin se nopeuttaa tietenkin leipomisurakkaa ja toisekseen kaikkien uusien ohjeiden toimivuus ei ole aina varmaa. Eli ei kannata kokeilla ainakaan tärkeiden juhlien ollessa kyseessä montaa uutta ohjetta, vaan hyödyntää ainakin joitain jo aiemmin hyväksi havaittuja tarjottavia.
Mitä suuremmat juhlat ja suurempi vierasmäärä, sitä enemmän suunnitteluun ja valmisteluun kannattaa käyttää aikaa. Itse leivon yleensä kaiken tai lähes kaiken tarjottavan päivä-pari aiemmin, enkä esim. pakasta tarjottavia etukäteen. Mutta aiempaa leivontaa ja pakastinta kannattaa ilman muuta hyödyntää, mikäli on suuremmat juhlat tulossa, ainakin niiden tarjottavien osalta, jotka kestävät hyvin säilytystä tai voi nostaa lähes suoraan pakastimesta pöytään.
Kannattaa varata myös jotakin ruokaisampaa/suolaista tarjottavaa. Usein juhlissa suolaisia tarjottavia menee paremmin kaupaksi kuin makeita. Itsellä on isommista juhlista kokemusta omien poikien rippijuhlista x 2 ja vanhemman pojan yo-juhlista. Voisin jossain vaiheessa laittaa niistä juhlatarjottavista myös jotain tänne blogiini, jos jollekin juhlia suunnittelevalle niistä olisi jotain apua. Tosin kovin kummoisia kuvia ei taida olla kuin joistain tarjottavista...
Tällä kertaa makeana tarjottavana oli suklaa -cupakeja minttu- ja Peanut Butter -makuisilla kuorrutuksilla, Rice Krispies Treats paloja, Cake Popseja, täytekakkua, sitruunaisia minikääretorttuleivoksia ja suklaa whoopie pie -keksejä.
SUKLAA CUPCAKET (24 kpl)
Pohjaosa molemmissa sama, 2 eri kuorrutusta
6 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaota
3,6 dl sokeria
3,6 dl öljyä
2 munaa
2 tl vaniljasokeria
2,65 dl piimää
3 tl valkoviinietikkaa
1 tl ruokasoodaa
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Sekoita jauhot ja kaakao kulhossa keskenään.
Vaahdota sokeri ja öljy keskenään sähkövatkaimella täydellä teholla eri kulhossa. Lisää muna samalla vatkaten, sitten vaniljasokeri.
Vähennä vatkaimen nopeutta, ja lisää jauhoseos ja piimä erissä.
Sekoita valkoviinietikka ja ruokasooda keskenään lasissa. Se kuohuaa hiukan, kuuluukin. Sekoita seos taikinaan.
Annostele taikina mielellään muffinsipelleillä oleviin paperivuokiin täyttäen paperivuoasta n. 3/4. Paista uunin keskitasolla n. 20 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyyttä. Jos taikinaa ei tartu tikkuun, ovat kypsiä. Jäähdytä hetki muffinsivuoassa, ja nosta sitten ne vuosta pois ja siirrä esim. ritilälle kokonaan jäähtymään ennen kuorrutusta.
MINTTUKUORRUTUS (Noin 12 cupcakeen)
75 g voita, huoneenlämpöistä
n. 5 dl tomusokeria
n. 3 tl piparminttuaromia (maistele seosta ja laita oman makusi mukaan mintun makua)
1-2 rkl kuohukermaa
100 g tuorejuustoa
(vihreää elintarvikeväriä)
(kaakaota)
Vatkaa huoneenlämpöinen voi kunnolla kuohkeaksi ja vaaleaksi esim. sähkövatkaimella. Lisää siivilöity tomusokeri erissä joukkoon ja jatka vatkaamista. Siivilöintiä ei kannata jättää tekemättä, koska muuten kuorrutuksesta ei tule niin tasaista. Mausta seos piparminttuaromilla ja lisää jääkaappikylmä tuorejuusto joukkoon. Jos haluat värjätä kuorrutteen, tee se tässä vaiheessa. Minä värjäsin osan kuorrutuksesta vihreäksi geelielintarvikevärillä (pastavärillä) ja osan ruskeaksi kaakaolla. Eli erotin massasta pienemmän osan, jonka värjäsin ruskeaksi ja suuremman osan värjäsin vihreäksi. Vatkaa vielä kuohkeaksi.
Ei hätää, jos kuorrutuksesta tulee liian löysää tai paksua. Voit tarpeen mukaan lisätä hiukan tomusokeria, jos kuorrutus on liian löysää ja vastaavasti tilkan kermaa, mikäli kuorrutus on mielestäsi liian paksua.
Jos haluat tehdä kaksivärisen kuorrutuksen, laita pursotuspussiin ensin raita toisella värillä pussin pituussuunnan mukaisesti. Täytä sitten varovasti pursotuspussi toisella värillä. Kun pursotat, saat kaksivärisen kuorrutteen, kuten kuvassa vihreä-ruskea kuorrutus. Itse halusin vihreää väriä suurimman osan ja vain hiukan ruskeaa, joten ruskea raita pursotuspussissa oli minulla aika ohut.
Minä pursotin kuorrutuksen pursotinpussin ja tyllan avulla avonaisella tähtityllalla (tylla 1M), mutta yhtälailla voit levittää kuorrutuksen veitsellä tai esim. pursottaa sen pakastepussin avulla, jonka kulmaan olet leikannut reiän. Pursottaessa kuorrutusta kuluu aina enemmän, eli jos levität kuorrutusta veitsellä, sinulla jää tästä kuorrutusmäärästä varmaan hiukan kuorrutusta yli.
PEANUT BUTTER -KUORRUTUS (Noin 12 cupcakeen)
37 g voita, huoneenlämpöistä
100 g tuorejuustoa
1/2 rkl kuohukermaa
Vatkaa huoneenlämpöinen voi hyväksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja vatkaa jälleen kunnolla kuohkeaksi. Lisää nyt Peanut Butter ja vatkaa kunnolla sekaisin. Lisää siivilöityä tuomusokeria pienissä erissä ja vatkaa se sekaan. Lopuksi lisää kerma ja vatkaa vielä puolisen minuuttia.
Tarkista kuorrutuksen paksuus. Voit tähänkin lisätä tomusokeria, mikäli kuorrutus vaikuttaa liian löysältä ja vastaavasti hiukan kermaa, mikäli kuorrutus on mielestäsi liian paksua. Tämä kuorrutus ei ole kauhean jämäkkää, ja kannattaakin laittaa kuorrutus jääkaappiin noin 15 minuutiksi, ennen kuin pursotat sen cupcakeihin, jotta saat kauniin pursotuksen, joka pysyy ryhdissä.
Koristelin molemmat cupcaket vielä tummasta suklaasta veitsellä leikatuilla ohuilla siivuilla/paloilla. Koska pohjaosassa ei ole suklaata (toki siihen voi lisätä sitä halutessaan joko rouheena tai sulatettuna ennen paistoa), suklaa koristeena antaa hyvän suklaan lisämaun näihin molempiin. Kannattaa käyttää n. 70 %:sta tummaa suklaata, joka ei lisää enää juurikaan makeutta, kun on hiukan bitteriä.
RICE KRISPIES TREATS -PALAT (n. 20 palaa)
Tee ensin Rice Krispies Treats -perusmassa, ohjeen löydät täältä37 g voita, huoneenlämpöistä
100 g tuorejuustoa
1,25 dl Peanut Butteria
n. 5 dl tomusokeria1/2 rkl kuohukermaa
Vatkaa huoneenlämpöinen voi hyväksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja vatkaa jälleen kunnolla kuohkeaksi. Lisää nyt Peanut Butter ja vatkaa kunnolla sekaisin. Lisää siivilöityä tuomusokeria pienissä erissä ja vatkaa se sekaan. Lopuksi lisää kerma ja vatkaa vielä puolisen minuuttia.
Tarkista kuorrutuksen paksuus. Voit tähänkin lisätä tomusokeria, mikäli kuorrutus vaikuttaa liian löysältä ja vastaavasti hiukan kermaa, mikäli kuorrutus on mielestäsi liian paksua. Tämä kuorrutus ei ole kauhean jämäkkää, ja kannattaakin laittaa kuorrutus jääkaappiin noin 15 minuutiksi, ennen kuin pursotat sen cupcakeihin, jotta saat kauniin pursotuksen, joka pysyy ryhdissä.
Koristelin molemmat cupcaket vielä tummasta suklaasta veitsellä leikatuilla ohuilla siivuilla/paloilla. Koska pohjaosassa ei ole suklaata (toki siihen voi lisätä sitä halutessaan joko rouheena tai sulatettuna ennen paistoa), suklaa koristeena antaa hyvän suklaan lisämaun näihin molempiin. Kannattaa käyttää n. 70 %:sta tummaa suklaata, joka ei lisää enää juurikaan makeutta, kun on hiukan bitteriä.
RICE KRISPIES TREATS -PALAT (n. 20 palaa)
http://celebration-treats-4-u.blogspot.fi/2013/10/rice-krispies-treats.html
Paloittele hiukan jäähtynyt massa haluamasi kokoisiin suorakaiteen mallisiin paloihin.
Koristele ne kuvan mukaisesti pursottamalla paloille sulaa valko- ja tummaa suklaata ja lisää pakastekuivatun mansikan paloja.
Koristeluja varten tarvitset
n. 25 g valkosuklaata
n. 25 g tummaa suklaata
pakastekuivattuja mansikoita paloina
pieniä minigrip -pusseja
Sulata paloitellut suklaat omissa pusseissaan mikrossa korkeintaan puoliteholla. Sulata ensin vaikka 50 sekuntia ja ota pussit välillä pois ja sekoita käsin pussin päältä. Älä ylikuumenna suklaata, ettei siitä tule rakeista, eli jatka sulatusta aina pieni aika kerrallaan ja tarkista, miltä suklaa näyttää. Riippuu tosi paljon omasta mikrosta ja käytetystä suklaasta, minkä aikaa sitä pitää kuumentaa.
Kun suklaat on sulaneet, leikkaa pussien kulmaan pieni reikä saksilla ja pursota ensin toisella värillä suklaata palan laidasta laitaan. Jatka sitten toisella värillä niin, että pursotat nyt eri suuntaan (ristiin) kuin ensimmäisellä suklaalla. Paina pakastekuivatun mansikat paloja kiinni sulaan suklaaseen ja pursota vielä hiukan suklaata niin, että sitä menee myös mansikoiden päälle. Minä pursotin ensin tummalla suklaalla, sitten valkosuklaalla, kiinnitin mansikanpalat ja pursotin vielä tummaa suklaata.
Näihin CAKE POPSEIHIN löydät ohjeen täältä:
http://celebration-treats-4-u.blogspot.fi/2013/09/cake-popseja.html
Tämän täytekakun ohjeen löydät vastaavasti täältä:
http://celebration-treats-4-u.blogspot.fi/2013/10/taytekakku-viiri-ja-tuulihyrrakoristein.html
WHOOPIE PIET (N. 15 KPL)
Keksiosan ohjeen otin kirjasta Allt om cupcakes, whoopies och cakepops. Täyteosa oma viritelmä.
150 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
2,5 dl fariinisokeria
1 iso muna
1 tl vaniljasokeria tai vaniljaesanssia
n. 5,5 dl vehnäjauhoja
3/4 dl kaakaota
1/2 tl ruokasoodaa
1,5 dl piimää (lisäsin hiukan enemmän kuin ohjeessa)
2 rkl maitoa (lisäsin hiukan enemmän kuin ohjeessa)
Kuumenna uuni 175-asteeseen. Leivinpaperoi pari peltiä leivinpaperilla.
Vispaa voi kuohkeaksi ja lisää erissä fariinisokeria. Vispaa mukaan muna ja vanilja niin, että kaikki on kunnolla sekaisin.
Sekoita keskenään jauhot, ruokasooda ja kaakao ja sihtaa ne munaseokseen erissä piimän kanssa vuorotellen. Lisää maito ja sekoita.
Lusikoi seos aiemmin leivinpaperilla vuoraamillesi pelleille, seoksesta tulee noin 30 kpl whoopien puolikkaita, eli saat 15 kokonaista whoopie Pieta.
Paista 10-12 minuuttia 175-asteessa. Minä paistoin kiertoilmalla 155-asteessa 17 minuuttia. Anna olla pelleillä n. 10 minuuttia ja nosta ne sitten ritilän päälle jäähtymään loppuun.
Näihin voi tehdä monenlaisia täytteitä oman maun mukaan, minä tein näihin Mascarpone-valkosuklaatäytteen. Samaa täytettä pursotin myös kuvassa näkyvien minikääretorttuleivosten päälle.
MASCARPONE-VALKOSUKLAATÄYTE (riittää sekä whoopiehin että minikokoisiin kääretorttuleivoksiin)
1/2 prk Mascarponea
1/2 dl kermaa
tomusokeria maun mukaan
n. 50 g valkosuklaata
2 tl vaniljasokeria
Vatkaa kerma ja mascarpone melko napakaksi vaahdoksi. Lisää vaniljasoekri ja raasta valkosuklaata sekaan oman makusi mukaan. Maista ja makeuta mieleiseksesi tomusokerilla.
Pursota pienellä tähtityllalla täytettä toiseen whoopie pien puolikkaaseen ja paina toinen puolikas sen päälle.
SITRUUNAKÄÄRETORTTULEIVOKSET
Tein minikokoisen kääretortun, jonka leikkasin siivuiksi ja pursotin kääretorttuleivoksille mascarpone-valkosuklaatäytettä päälle. Lisäsin vielä kotimaisen pakastevadelman ja sitruunamelissan lehden koristeeksi. HUOM! Älä käytä ulkolaisia pakastevadelmia ainakaan kuumentamatta leivonnaisissasi, ne ovat teveysriski.
1,5 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 dl kermaa
Täyte
Kesäkurpitsasitruunahilloa
HUOM! Voit käyttää tämän tilalla esim. Lemon Curdia tai sitten, mikäli et halua sitruunanmakuisia leivoksia, jotain muuta hilloa.
Laita uuni lämpenemään 240-asteeseen. Laita leivinpaperi pellille ja voitele se kevyesti.
Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaaleaksi vaahdoksi mielellään sähkövatkaimella. Käsinvatkaaminen tekee kyllä hyvää alleille, mutta kestää aika kauan ;-).
Sekoita jauhot ja leivinjauho keskenään. Sekoita munavaahdon sekaan varovasti jauhoseos ja kerma.
Levitä taikina aiemmin leivinpaperilla vuoraamallesi pellille ja paista uunin keskiosassa n. 5 minuuttia. Levitä sitten heti leivinpaperi työtasolle ja ripottele sille sokeria. Tälle paperille kumoat kohta kypsän kääretorttupohjan. Tarkkaile koko ajan paistotulosta, koska kääretorttupohja on ohut ja se kärähtää hyvin helposti. Eli loppuvaiheessa ei kannata kääntää enää selkäänsä uunille.
Kumoa kuuma torttupohja aiemmin valmistelemallesi leivinpaperille ja irrota leivinpaperi. Koska voitelit leivinpaperin ennen taikinan laittoa, sen pitäisi irrota melko helposti. Jos ongelmia sen irtoamisessa, kostuta talouspaperi kylmällä vedellä ja pyyhi sillä leivnpaperin päältä. Tämä auttaa irtoamisessa. Levitä hillo kuuman kääretorttupohjan päälle tasaisesti. Kääri torttu melko tiukalle rullalle leveästä päästä alkaen leivinpaperia apunasi käyttäen. Eli leivinpaperi tulee tortun päälle sitä rullatessa. Jäähdytä hiukan ja laita rulla jääkaappiin viilenemään ja mehustumaan.
Leikkaa kääretorttu haluamasi kokoisiin paloihin, pursota niiden päälle mascarpone-valkosuklaatäytettä ja koristele leivokset.
Sitruunakääretortussa käyttämäni hillon ohje löytyy täältä:
http://celebration-treats-4-u.blogspot.fi/2013/09/kesakurpitsasitruunahillo.html
Jos haluat tehdä isompia leivoksia näistä, löydät ohjeen normaalikokoiseen kääretorttupohjaan samasta paikasta, jossa on myös sitruuna-kesäkurpitsahillon ohje. Silloin ei kyllä tuo mascarpone-valkosuklaatäyte riitä kaikkien koristeluun, eli lisää ainemääriä puolella.
perjantai 8. marraskuuta 2013
Suklaiset Mokka -cupcaket isälle
Isän sydämen voi sulattaa isänpäivänä vaikka näillä Mokka -cupcakeilla. Näiden leipominen on melko nopeaa ja ne voi hyvin tehdä jääkaappiin valmiiksi jo lauantaina. Anna mielikuvituksen lentää koristeluissa ja tee juuri teidän perheen isälle sopivia näistä. Pienetkin lapset voi ottaa mukaan näitä leipomaan ja koristelemaan (meidän perheessä sellaisia ei enää kylläkään ole). Siinä on aina oma viehätyksensä, kun pikku kätöset ovat mukana. Aina se ei ole tietenkään kauhean siistiä, kun on pieniä jauhopeukaloita mukana, mutta lasten into korvaa kyllä sen, että joutuu siivoamaan hiukan enemmän. Ja isommat lapset voivat leipoa nämä alusta loppuun itse.
Nämä ovat meheviä ja säilyttävät kosteutensa ainakin muutaman päivän jääkaapissa säilytettynä. Kannattaa ottaa ne kuitenkin huoneenlämpöön tarjolle noin puoli tuntia ennen tarjoilua, jotta kuorrutus pehmenee sopivasti.
MOKKA -CUPCAKET (n. 12 kpl)
3 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaota
1 tl vanilja-aromia
0,75 tl leivinjauhetta
0,75 tl ruokasoodaa0,5 tl suolaa
1,5 munaa
1,5 dl kermamaitoa
1 dl öljyä (hiukan vajaa)
1,5 dl kiehuvaa vettä, johon sekoitettu Nescafé Espresso pussista/stickistä noin puolet
Laita uuni kuumenemaan 180-asteeseen.
Mittaa kulhoon sokeri, jauhot, kaakao, leivinjauhe, ruokasooda, suola ja vanilja-aromi. Sekoita ainekset keskenään.
Lisää jauhoseokseen munat, kermamaito ja öljy ja vatkaa niitä noin minuutin verran.
Kiehauta vesi ja sekoita siihen Espresso -jauhe. Lisää kahviseos taikinaan ja sekoita aineet keskenään.
Taikina on todella löysää, älä pelästy, että olet tehnyt jotain väärin. Sen kuuluu ollakin hyvin löysää.
Koska taikina on niin löysää, sitä on hankala lusikoida muffinivuokiin, eli ota joku kannu, jossa on nokkaosa ja kaada taikina siihen. Siitä kaada sitten taikinaa suoraan muffinsipellillä oleviin paperivuokiin n. 3/4 täyteen muffinsipaperia. Jos teet ilman muffinsipeltiä, muffinsipaperien pitäää olla tosi tukevia.
Paista uunin keskiosassa n. 20 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla, jos taikinaa ei tartu tikkuun, ovat ne kypsiä. Jäähdytä hetki muffinsipellillä ja jäähdytä ne loppuun ritilällä.
Kuorruta jäähtyneet cupcaket niiden makua täydentävällä suklaisella mokkakuorrutuksella.
SUKLAINEN MOKKAKUORRUTUS
70 g huoneenlämpöistä voita (miellelään suolatonta tai vähäsuolaista)
n. 30 g tummaa suklaata sulatettuna (minulla 74 %:sta)
3 rkl kaakaota
Nescafé Espresso jauhetta n. 1/2 pussia/stickiä tai maun mukaan
n. 3 dl tomusokeria siivilöitynä
1 rkl maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl kermaa
Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata paloiteltu suklaa mikrossa tai levyllä kattilassa varovasti ja jätä se hetkeksi jäähtymään.
Lisää voivaahdon sekaan tomusokeri ja vatkaa se sekaisin. Lisää sitten kaakao, sula suklaa, espresso jauhe ja tuorejuusto sekä kerma. Vatkaa vielä kuohkeaksi.
Jos kuorrutat cupcaket pursottamalla, kuorrutus saa olla hyvin jämäkkää. Mikäli levität sen veitsellä, voit lisätä hiukan kermaa, jolloin saat helpommin levittyvän kuorrutteen. Näillä ainesosilla saat kuorrutuksesta jämäkän, hyvin kuosissa pysyvän kuorrutteen.
Kuorrutan cupcaket yleensä joko suljetulla tähtityllalla, vasemmanpuoleisin tylla. Tai sitten avonaisilla tähtityllilla, joita on molemmat oikeanpuoleiset. |
Usein käytän varsinaisen pursotinpussin sijaan vahvaa pakastepussia, jonka liitoksen vahvistan maalarinteipillä. |
torstai 7. marraskuuta 2013
Suklaatartaletit
Tuhtien suklaatartalettien koristeeksi lisäsin osaan murskattuja pistaaseja ja osaan kotimaisia pakastevadelmia. Vadelmaversio oli oma suosikki, koska se raikasti mukavasti tuhdin suklaista tartalettia ja lisäsi siihen kivan vadelman maun, kuitenkaan peittämättä suklaan makua liikaa.
Minulla ei ole tartalettivuokia ja tein nämä muffinsipellin syvennyksissä. Tämä oli testierä itselle, joten en kauheasti hifistellyt myöskään tartalettien reunojen kanssa, kuten kuvasta näkyy. Halusin nyt lähinnä testata makumaailmaa. Ohjeessa ei lukenut, kuinka monta tartalettia ohjeesta tulee, ja itsellä kävi sitten niin, että pohjia tuli suhteessa ihan liikaa täytemäärään. Pohjaosia muffinsipellin syvennyksiin tuli minulla 24+ kpl, ja täyte riitti vähän yli puoleen, kun sitä hiukan pihisteli. Jälkiviisaana voisin todeta, että pohjaosat olisi kannattanut jättää paksummaksi ja matalareunaisemmaksi, jotta täyte olisi riittänyt paremmin.Varmaan myös jos olisi ollut erilaiset vuoat, tilanne olisi toinen. Katsoin uudestaan alukeperäistä ohjetta ja tosiaan siinä oli selkeästi paksummat pohjat.
Ohjeen nappasin Koko Suomi Leipoo -sivuilta. Ohje on Sami Granrothin käsialaa.Laitan nyt tähän ohjeen suoraan, kuten se on alkuperäisessä muodossa
SUKLAATARTALETIT
Pohjat:
200 g jauhoja
70 g tomusokeria
100 g voita
30 g kananmunaa
Täyte/Suklaaganache:
100 g tummaa suklaata, 60-70 %
50 g maitosuklaata
75 g kermaa
5 g tärkkelyssiirappia
25 g suolatonta voita
Tee ensin pohjat. Nypi voi + kuivat aineet sekaisin. Lisää muna ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Laita hetkeksi kylmään. Kaulitse pieniin muotteihin ja paista 180-asteessa n. 10 minuuttia.
Keitä täytettä varten kerma+tärkkelyssiirappi. Kaada suklaan joukkoon ja muodosta emulsio. Kun seos jäähtynyt noin 40-asteiseksi, lisää joukkoon pehmeä voi. Kaada jäähtyneisiin pohjiin. Anna hyytyä.
Itse jouduin hiukan lisäämään kananmunaa ohjeen määrästä. Jauhojen kosteuspitoisuushan vaihtelee aika paljon, ja minulla olisi jäänyt liian ryynimäiseksi tuolla kananmunamäärällä. Käytin itse tummana suklaana 74 %:sta tummaa suklaata. Jos teen uudestaan näitä, käytän joko hiukan miedompaa suklaata tai kokeilen laittaa maitosuklaata suhteessa tummaan suklaaseen hiukan enemmän. Tummissa suklaissa on huimasti makueroja myös. Jos pidät tumman suklaan mausta, näissä oli voimakas suklaan maku.
tiistai 5. marraskuuta 2013
Pienet jäätelöannokset Rice Krispies Treats -kupeissa
Tein jokin aika sitten Rice Krispies Treatseja ja silloin jäi mieleeni, että luin jostakin, että niitä voi hyvin pakastaa. Piti tietenkin testata, että onko totta ja kestääkö näiden rapeus pakastamisen. Hyvin toimii!
Halusin viedä tätä pakastamisideaa hiukan pidemmälle ja tehdä pakkasesta suoraan tarjolle tyylisen helpon ja nopean viritelmän. Painelin Rice Krispies Treats massan vielä hiukan lämpimänä muffinsipellin syvennyksiin muodostaen massasta tartelettipohjan tyylisen, eli keskelle jää kuppi täytettä varten.
Itse Rice Krispies Treatsit ovat nopeita ja helppoja tehdä. Rice Krispies Treats -ohjeen löydät sivuiltani täältä:
http://celebration-treats-4-u.blogspot.fi/2013/10/rice-krispies-treats.html
Sitten valmiisiin kuppeihin tein jäätelöseoksen:
Otin kaupan vaniljajäätelöä pakastimesta kulhoon hiukan pehmenemään ja sekoitin sen sekaan puolihuolimattomasti (jolloin jäätelöstä tulee hiukan kaksiväristä, marmoroitua) itsetehtyä mustikkahilloa. Sitten vain lusikoin seoksen Rice Krispies Treats kuppeihin ja ripottelin päälle vielä pieniä suklaakaramelleja. Yhteen kuppiin meni noin ruokalusikallinen täytettä. Sitten vain pakkaseen minimissään siksi aikaa, että jäätelö jähmettyy kunnolla. Helppoa, eikö?
Rice Krispies Treats pysyi rapeana pakastamisen jälkeen ja sen rakenne ei juurikaan muuttunut. Siitä oli helppo haukata paloja suoraan pakastimesta otettuna. Toinen tarina onkin sitten, kuinka kenenkin hampaat kestävät haukata suoraan pakastimesta otettua jäätelöä vihlomatta :-). Eli saatat haluta hetken antaa näiden olla huoneenlämmössä, jotta jäätelö aavistuksen pehmenee. Rice Krispies Treats oli jonkun verran aidon vohvelitötterön makuista jäätelön kanssa.
Sanoisin, että ihan kiva viritelmä näinkin vähällä vaivalla. Voisi toimia mukavasti vaikka lastenjuhlissa, ei edes lusikkaa ja lautasta välttämättä vaadi ja tarjottavat ovat valmiina pakastimessa tarjoiluhetkeä varten. Maistuivat meidän perheessä, vaikkei nyt enää lapsia ollakaan, pelkästään lapsenmielisiä...
lauantai 2. marraskuuta 2013
Porkkanasämpylät
Ei ne arjen ilot aina tarvitse suuren suuria olla. Joskus hyvään mieleen riittää se, kun ottaa vielä uunilämpimän
Nämä sämpylät ovat kuitenkin melko terveellisiä, koska niissä on porkkanaraastetta, pellavansiemeniä ja muitakin jauhoja kuin vehnäjauhoja. Kummasti muuten itsetehdyt sämpylät loppuvat paljon nopeammin kuin kaupasta ostetut, vaikka itsetehtyjä on yleensä enemmän :).
PORKKANASÄMPYLÄT (n. 18 kpl)
5 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa (11 g)
2 rkl siirappia TAI hunajaa
1 tl (sormi)suolaa
1/2 dl pellavansiemeniä
2,5 dl porkkaraastetta (1 iso porkkana tai 2 pienempää)
1 dl ruisjauhoja
3 dl hiivaleipävehnäjauhoja
1/2 dl öljyä
8-10 dl vehnäjauhoja
Kuori ja raasta porkkana hienoksi.
Mittaa joko yleiskoneen kulhoon lämmin, n. 42-asteinen eli kättä lämpimämpi vesi, tai taikinakulhoon. Sekoita kuivahiiva ruisjauhojen ja hiivaleipävehnäjauhojen sekaan ja kaada seos taikinanesteeseen. Lisää suola, porkkanaraaste, pellavansiemnet ja siirappi tai hunaja. Käytä yleiskonetta jonkun aikaa tai sekoita voimakkaasti käsin tai esim. puuhaarukalla taikinaseosta.
Lisää erissä vehnäjauhoja ja jatka taikinan vaivaamista n. 10 minuuttia. Lisää öljy ja jauhoja vielä sen verran, että saat mieleisesi koostumuksen taikinaan. Jätä taikina melko pehmeäksi, koska voit tarvittaessa lisätä jauhoja vielä leivontavaiheessa. Pehmeästä taikinasta tule maukkaimmat sämpylät.
Kohota taikinaa n. 30-45 minuuttia puhtaan muovipussin tai leivinliinan alla.
Kumoa kohonnut taikina työtasolle, jolla on jauhotettu leivinpaperi. Jos taikina tuntuu hyvin tarttuvalta ja löysältä, ripottele sen päälle myös hiukan jauhoja. Taputtele taikina litteäksi levyksi ja ruuduta se pohjaan asti suorakaiteen/neliön mallisiksi sämpylöiksi.
Voit tarvittaessa muotoilla paloja vielä käsin, kun nostat niitä pellille. Itse teen lähes kaikki sämpylät tällä metodilla, koska tämä tapa on paljon nopeampi kuin se, että pyörittelisin sämpylät yksittäin esim. pyöreiksi. Mutta ihan oman maun mukaan, eli yhtä hyvin voit tehdä taikinasta pyöreitä sämpylöitä.
Nostele sämpylät kohoamaan leivinpaperoiduille pelleille ja peitä ne leivinliinalla. Tästä taikinasta tulee n. 2 pellillistä. Kohota sämpylöitä n. 1/2 tuntia.
Laita uuni kuumenemaan ajoissa, jotta se on tarpeeksi lämmin, kun laitat sämpylät uuniin. Kuumenna uuni ensin 250-asteiseksi, kiertoilma 230-asteiseksi.
Voitele sämpylät kädenlämpöisellä vedellä juuri ennen uuniin laittoa. Kun laitat sämpylät uuniin, kaada samalla uunin pohjalle n. 1/4 dl vettä ja sulje uuninluukku nopeasti. Muodostuva höyry tekee sämpylöihin rapeamman kuoren ja ne nousevat hyvin. Jos paistat kiertoilmalla, voit paistaa molemmat pellit samanaikaisesti, muuten pelti kerrallaan.
Paista tässä korkeammassa lämmössä (250-astetta, kiertoilma 230-astetta) vain 5 minuuttia, laske sitten uunin lämpö 220-asteeseen, kiertoilma 200-asteeseen ja paista vielä 10-15 minuuttia.
Voit varmistaa sämpylöiden kypsyyden kopauttamalla sormella sämpylöiden pohjaa. Jos se kumisee, sämpylä on kypsä.
Jäähdytä valmiit sämpylät peittämättä ritilällä rapeahkon kuoren säilyttämiseksi. Jos sämpylöitä jää seuraavaan päivään, säilytä niitä paperipussissa.
Jäähdytä valmiit sämpylät peittämättä ritilällä rapeahkon kuoren säilyttämiseksi. Jos sämpylöitä jää seuraavaan päivään, säilytä niitä paperipussissa.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)