Meillä ei ole mökkiä, mutta mökkitunnelmaan pääsee hyvin helposti pihan yhdessä osassa, joka on jätetty osittain lähes luonnontilaan. Pihassamme on paljon kalliota ja olemme pyhittäneet yhden kallionkolon puhtaasti savustuspaikaksi. Kuistilla, kaikki herkut omaavassa hyökkäysvaunuweberissämme (näin nimitän massiivisen kokoista Weber -kaasugrilliämme), on myös savustusta varten oma paikkansa, johon saa näppärästi savustuspurut, mutta savustus hoidetaan lähes yksinomaan tuossa kallionkolossa savustuspöntöllä. Siinä on ihan oma fiiliksensä, kun laittaa nuotion palamaan ja nostaa siihen savustuspöntön. Oi mitkä tuoksut ja mikä tunnelma.
Kaikista parasta itsesavustettu lämminsavulohi on lähes suoraan savustuspöntöstä tultua, joten kun vietimme juhannuksen veljeni perheen luona, lohet savustettiin meillä vasta juuri ennen lähtöä. Savustushetkellä ei onneksi satanut, joten savustuspuuha oli mukavampi hoitaa kuivana.
Näin meidän juhannuslohemme valmistettiin:
LÄMMINSAVUSTETTU LOHI
n. 2,5 kiloa merilohifileitä (kirjolohikin käy)
n. 2 rkl sormisuolaa tai merisuolaa per kalakilo
4 sokeripalaa
(3 pientä katajanoksaa (n. 5 cm:n oksia))
n. 3 kourallista leppäpurua
Meidän savustuspönttömme on aika tilava, joten meillä mahtui melkein kolme kiloa lohta savustumaan kerralla. Jos savustuspönttösi on pienempi, savusta vähemmän kalaa tai savusta kaksi satsia peräkkäin, välillä uudet savustuspurut ym. vaihtaen.
Mielestäni kala on parasta savustaa niin tuoreena kuin mahdollista. Siksi en upota kalaa suolaliuokseen, kuten moni tekee edellisenä päivänä, vaan suoraan kaupasta tultua suolaan kalan reilusti ja annan sen lämmetä noin puoli tuntia ennen savustusta. Suolamäärä riippuu aika paljon siitä, kuinka paksuja kalafileesi ovat. Melko reilusti suolaa saa kuitenkin laittaa. Nyrkkisääntönä voisi pitää, että mitä paksumpi kalafile, sitä enemmän suolaa, jotta suolaa riittää koko fileeseen.
Jos sinulla on kokonainen lohi tai kirjolohi, melko samalla tavalla senkin savustus sujuu. Suolaa saa olla vain vielä reilummin ja sitä kannattaa hieroa myös kalan sisään (sisälmykset poistettu).
Katajahan on rauhoitettu, mutta meillä on omassa pihassa kataja, josta napsimme savustusta varten pieniä oksia juuri sellaisista kohdista, joka on katajalle oikeastaan hoitoleikkausta. Jos sinulla ei ole katajaa omasta takaa, jätä kataja pois kokonaan, kauhean suurta merkitystä sillä ei ole.
Savustuspuruja laitetaan niin, että savustuspöntön pohja peittyy tasaisesti, joten riippuu savustuspönttösi koosta, paljonko puruja tarvitset.
Meillä savustuspöntössämme on lämpömittari, joten savustus sen kanssa on melko helppoa. Kalat savustuspöntön ritilälle, pöntön pohjalle purut ja mausteet. Laitamme savustuspöntön suoraan tulille ja kun lämpömittari näyttää 80-astetta, siitä laskien katsomme savustusajan noin puoli tuntia pitäen lämpötilan 80-100-asteen välillä. Välillä savustuspönttö pitää nostaa tulilta pois, koska lämpötila ei saisi nousta yli 100-asteeseen kuin korkeintaan hetkellisesti. Muuten kala saa liikaa lämpöä. Ilman lämpömittaria kalan savustus sujuu oikeastaan näppituntumalla oma savustuspönttö tuntien.
Joskus on hauska myös savustuksen yhteydessä hyödyntää nuotio ja paahtaa tikussa samalla vaahtokarkkeja. Eipä voisi kauheasti lähemmäs mökkitunnelmaa päästä. Vaatteetkin haisevat savustuksen jälkeen sen verran savulle, että voisi luulla viettäneensä aikaa leirinuotiolla.
Jos kalaa jää yli, jääkaappikylmää kalaa kannattaa lämmittää mikrossa tai uunissa ennen syöntiä, jolloin se on enemmän vastasavustetun oloista kuin kylmänä.
Tästä ei kauheasti kesäherkku parane, jos minulta kysytään.
Wau, mikä blogi! Sinulla on aivan mielettömän ihana blogi. Päädyin tänne googlen kautta, kun hain ideoita ja vinkkejä tuleviin rippijuhliin. Blogisi on todellinen löytö juhlien järjestäjille. Kiitos hyvistä ohjeista! Lisäsin blogisi oman blogini linkkilistaan. Ok?
VastaaPoistaKiitos ylisanoista ja kiva, kun löysit blogiini. Ilman muuta ok blogini linkitys. Kävin vastavierailulla Kakkukioskilla ja oikein hyvältä näytti. Täytyy tutustua blogiisi paremmalla ajalla tarkemmin. -Raili
PoistaMeillä suolataan fisut vasta savustuksen jälkeen. Ehdottomasti kala mahdollisimman tuoreena pönttöön! Saaliista riippuen muutamasta minuutista pariin tuntiin ja kala on savustusvalmista.
VastaaPoistaMä nakkaan savustetut kalat suoraan pöntöstä uimaan kuumaan 10% suolaveteen. Muikut ja pienet ahvenet nostellaan jo hetken päästä pois. Kokonaisen lohen voi antaa uiskennella pitkäänkin.
Ansku: Jaa, tuota savustuksen jälkeen suolaustahan voisi joskus itsekin ehkä kokeilla. Tosin meillä yleensä kalaa jo odotellaan kieli pitkällä savustuspöntöstä, joten en tiedä malttaisiko meidän perhe odottaa kalan suolaantumista ;).
Poista