Tässä vielä tämä Lemon Macaronsien ohje, jonka lupasin Matcha Macarons -ohjeen yhteydessä laittaa ennen pääsiäistä. Eli muistilappu siis löytyi, johon olin kirjannut nuo täytteen aineosat ylös. Kummasti nuo irtolaput välillä tosiaan pyörivät sinne tänne keittiössä ja tietsikan lähettyvillä, kun niitä kertyy. En ole nimittäin maailman järjestelmällisimpiä ihmisiä alkuunsakaan. Tämä sitruunainen täyte on kivan raikas makean macaron -kuoren vastapainoksi.
Kertauksena tässä taas koko Macaronsien ohjelitania, ettei tarvitse kurkkia aiemmista ohjeista linkkien takaa. Macaronsien taikina ei saa olla liian löysää, muttei myöskään liian paksua. Sen tulee olla sen verran löysää, että pursottamisen jälkeen siihen ei jää huippuja (kuin korkeintaan hetkeksi), mutta kuitenkin niin paksua, että pursotetut keksit pitävät muotonsa. Tämä ohje on melko suoraan Risentan mantelijauhopussista napattu, tosin olen tehnyt siihen jonkun verran omia muutoksia sekä ainemääriin että tekotapaan.
LEMON MACARONS, KUORIOSAT (n. 27 kpl valmiita macaroneja)
145 g tomusokeria
80 g mantelijauhoa
70 g munanvalkuaista = n. 2 valkuaista L-kokoisista munista
15 g sokeria ( 2 rkl)hiukan keltaista elintarvikeväriä
Käytän useimmiten munanvalkuaisia, jotka olen edellisenä päivänä erotellut keltuaisista. Säilytän niitä yön yli huoneenlämmössä lasissa, jonka olen peittänyt kelmulla/pakastepussilla. Olen kuitenkin tehnyt osan macaronseista heti valkuaiset ja keltuaiset eroteltuani, hyvin ne tuntuvat silläkin tavalla onnistuvan.
Nykyään, aiemmasta poiketen, myös mittaan tomusokerin ja mantelijauhon monitoimikoneeseen ja ajan seosta tasaisemmaksi. Näin mantelijauhoista jää hyvin vähän karkeampaa ainesta, joka jää siivilään. Voit myös sihdata suoraan seoksen, ilman hienontamista, mutta silloin siivilään jää todennäköisesti enemmän karkeaa mantelijauhoa, joka pitää korvata uudella mantelijauholla, joka menee siivilän läpi. Jos et sihtaa mantelijauhoa, et saa macaroneista kauniin sileitä pinnaltaan, vaan ne jäävät hiukan röpelöiseksi.
Vatkaa valkuaisia hetki yleiskoneen kulhossa/sähkövatkaimella kulhossa. Lisää tavallinen sokeri hiljakseen samalla vatkaten ja vatkaa, kunnes vaahto on kiinteää. Älä kuitenkaan ylivatkaa, vaahdon huippujen tulee olla vielä pehmeähköjä ja marengin kiiltävää. Kuitenkin sen verran napakka vaahto, että jos käännät kulhon ylösalaisin, marenki pysyy kulhossa.
Lisää marengin sekaan tomusokeri-manteliseos ja keltainen pastaväri ja kääntele pari kertaa nuolijalla. Älä käytä nestemäistä väriainetta, koska se saattaa löysentää seosta liikaa. Minä käytän lähes yksinomaan geelimäisiä pastaelintarvikevärejä, jotka ovat niin intensiivisiä väreiltään, että pieni määrä riittää värjäämään taikinan. Voit käyttää myös jauhemaisia elintarvikevärejä. Kääntele seosta vielä nuolijalla, kunnes saat siitä sopivan koostumukseltaan. Mitä enemmän kääntelet, sitä löysemmäksi taikina muuttuu. On vaikea kuvailla, minkälaista taikinan tulisi olla, mutta suurinpiirtein juuri keitetyn löysähkön mannapuuron paksuista. Voit testata, onko taikina tarpeeksi löysää: Laita teelusikallinen taikinaa lautaselle. Jos se tasoittuu noin 10 sekunnissa, on sopivaa. Mikäli jää huippuja, sekoita taikinaa vielä muutaman kerran lisää nuolijalla.
Lusikoi taikina pursotinpussiin tai pakastepussiin. Leikkaa pursotinpussin päähän /pakastepussin toiseen kulmaan reikä ja pursota leivinpaperoidulle pellille noin 2 euron kolikon kokoisia macaroneja. Macaronit leviävät hiukan, joten älä pursota liian tiiviisti niitä pellille. Kun olet pursottanut pellillisen, napauta koko peltiä muutaman kerran pöytää vasten, jotta saat mahdolliset ilmakuplat pois. Anna macaronien kuortua 20-40 minuuttia (tarvittaessa kauemmin) ennen paistoa. Voit testata, onko tarpeeksi kuortunut, eli paina kevyesti sormenpäällä macaronia. Ellei taikinaa tartu sormeen, on kuortunut tarpeeksi.
Paista uunin keskitasolla 140-asteessa n. 15 minuuttia. Jos uunisi paistaa epätasaisesti, käännä pelti varovasti paiston puolivälissä ja jatka paistoa. Jokainen uuni on kuitenkin yksilö, joten aika ja lämpötilakin on hiukan suuntaa-antava. Jos kuoret alkavat ruskettua, vähennä hiukan uunin lämpöä.
Kokeile paiston loppupuolella varovasti, miltä macaronit vaikuttavat ja tuntuuko siltä, että macaronit saa irti pelliltä. Jos ne ovat vielä todella löysiä sisältä, paista vielä minuutti-pari. Jäähdytä valmiit macaronit ritilällä noin 20 minuuttia, ennen kuin irrotat ne leivinpaperista varovasti ja käännät selälleen (lastaa/palettiveistä voit käyttää apuna).
LEMON TÄYTE
35 g voita, huoneenlämpöistä
0,75 dl tomusokeria
2 rkl kesäkurpitsasitruunahilloa
25 g Mascarponea
hiukan vajaa 1/2 sitruunan raastettu kuori
VINKKI: Voit korvata kesäkurpitsasitruunahillon halutessasi Lemon Curdilla. Uskoisin, että täytteestä tulee sillä tavoin suht samanmakuinen.
Vatkaa huoneenlämpöinen voi kunnolla kuohkeaksi ja vaaleaksi esim. sähkövatkaimella. Lisää tomusokeri ja jatka vatkaamista ensin hiljaisella nopeudella, ettei tomusokeri pöllyä. Lisää sitten vauhtia ja vatkaa uudestaan kuohkeaksi. Mittaa sekaan kesäkurpitsa-sitruunahillo, Mascarpone ja sitruunankuoriraaste ja vatkaa vielä kuohkeaksi. Lisää tarvittaessa hiukan tomusokeria, mikäli seos tuntuu liian notkealta.
Lajittele kuoret niin, että saat aina kaksi lähes identtisen kokoista pariksi keskenään. Pursota/levitä täytettä veitsellä tai lusikalla toiselle puolikkaalle ja paina toinen puolisko varovaisesti päälle. Macaronit ovat parhaimmillaan odoteltuaan noin vuorokauden jääkaapissa, jolloin täyte hiukan pehmentää macaronia. Ota ne huoneenlämpöön kuitenkin hetki ennen tarjoilua.
Macaronin kuoriosat voit tehdä halutessasi muutama päivä aiemmin ja säilyttää niitä ilmatiiviissä rasiassa ennen täyttöä. Täytetyt macaronit ovat parhaimmillaan 1-2 päivää täyttämisestä. Itse en ole kokeillut pakastaa macaron -kuoria, mutta niitä voi kuulemma pakastaa.
Ja jos et ensimmäisellä kerralla saakaan macaroneistasi täydellisen näköisiä, maku on varmaankin kuitenkin kohdillaan. Luultavimmin seuraava erä onnistuu jo paremmin, ellei nyt tullut ihan nappisuoritusta.
Itse ajattelin tehdä pääsiäiseksi vielä uuden erän sekä näitä keltaisia Lemon Macaronseja että vaaleanvihreitä Matcha Marcaronseja. Matcha Macaronsien ohje tarvittaessa täältä
Jos taas etsit esimerkiksi valkosuklaaganache -täytteisten macaronsien ohjetta, löydät täältä Valkosuklaa-ganache- ja suklaavoikreemitäytteisten macaronsien ohjeen. Kuorien osalta suosittelen kuitenkin seuraamaan joko Lemon Macaronsien tai Matcha Macaronsien kuoriohjetta, joka on hiukan päivitetty versio aiemmasta macaron -kuorien ohjeestani.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti