sunnuntai 26. maaliskuuta 2017
Pehmoiset perunasämpylät
Sämpylätaikinaan lisätty perunamuusi tekee näistä sämpylöistä ihanan pehmeitä ja meheviä. Näitä tulee leivottua usein kun olen tehnyt perunamuusia. Sämpylätaikina kannattaa jättää hyvin pehmoiseksi, jolloin sämpylöistä tulee ihanan pehmeitä. Kun öljyät kätesi ennen sämpylöiden pyörittelyä, pehmeä taikina ei tartu käsiisi.
PEHMOISET PERUNASÄMPYLÄT (n. 15 kpl)
5 dl vettä
1 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäleseitä
0,5 dl kaurahiutaleita
1 pss/11 g kuivahiivaa
n. 8,5 dl vehnäjauhoja
1 dl perunamuusia
1 rkl siirappia
3 rkl (rypsi)öljyä
1 tl suolaa
Mittaa yleiskoneeseen, jossa on taikinakoukku, ruisjauhot, leseet, kaurahiutaleet ja kuivahiiva. Sekoita keskenään ja lisää n. 42-asteinen (reilusti kättä lämpimämpää) vesi. Anna koneen vaivata seosta hetki.
Lisää sitten noin 7 dl vehnäjauhoja, perunamuusi, siirappi, öljy ja suola ja anna koneen vaivata taikinaa noin 5 minuuttia. Lisää vielä vehnäjauhoja, kunnes saat pehmeän taikinan. Taikina saa jäädä hyvin pehmeäksi. Vaivaa vielä pari minuuttia.
Nostata taikinaa muovilla peitettynä lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Leivinpaperoi pari peltiä valmiiksi.
Öljyä kätesi ja ota kohonneesta taikinasta paloja ja muotoile ne haluamasi mallisiksi sämpylöiksi. Nosta leivinpaperoiduille pelleille ja peitä leivinliinoilla. Kohota vielä noin 30 minuuttia.
Laita uuni kuumenemaan kohoamisajan loppupuoliskolla 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen ja paista uunin keskitasolla pelti kerrallaan noin 14 minuuttia tai kiertoilmalla molemmat pellit kerrallaan.
Teen usein perunamuusia tarkoituksella yli tarpeen, jotta ylijäänyttä muusia voi käyttää leivontaan. Siitä voi näpsästi leipoa myös herkulliset ja nopeat perunarieskat
Kotimaisten tulppaanien aika on aina merkki kevään tulosta. Tulppaaneja on tullutkin viimeisen parin kuukauden aikana ostettua kimppu jos toinenkin. Kun pihassa ei vielä kuki mitään (paitsi ruukkunarsissit terassilla) tähän aikaan vuodesta, niin irtokukkia tulee ostettua useammin maljakkoon. Ihanaa alkavaa kevätviikkoa!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Perunamuusiakin minä teen usein tarkoituksella reilusti, jotta siitä jää sitten perunarieskoihin. Perunasämpylöitä en ookkaan ikinä kokeillut.
VastaaPoistaKiitos kommentista :). Perunamuusista minäkin teen usein perunarieskoja. Ovat niin helppoja ja hyviä. Kannattaa ilman muuta kokeilla myös näitä perunasämpylöitä :)
PoistaIhanaa! Mun sämpyläkirous on poistunut! Näistä tuli tosi hyviä ja vielä nyt aamullakin oli oikein pehmoisia. :)
VastaaPoistaHei! Vai sämpyläkirous ;). Mutta olipas kiva kuulla, että onistuit tällä ohjeella. Perunamuusi tosiaan säilyttää nämä sämpylät pehmoisina seuraavaankin päivään, vaikka ainahan sämpylät ovat kaikista parhaita juuri leivottuina.
PoistaJoo, viimesimmät -varmaan viisi kertaa- on mun sämpylät totaaliseen epäonnistuneet. Eivät ole kohonneet ym, koostumus huonoa jne. Ennen ei ole ollut mitään ongelmaa. Nyt sanoin T:lle että jos nää ei onnistu niin en ikinä enää tee sämpylöitä :D.
PoistaOho, no onpas outoa, että sulla on ollut tuollainen heikompi kausi sämpylöiden kanssa, kun kerran aiemmin on onnistunut ok. Josko se tästä taas nyt sitten muuttui paremmaksi, kun kerran nämä onnistuivat hyvin :)
Poista