LUUMUNMAKUINEN KUUSIKAKKU (pieneen 18 cm rengasvuokaan)
1 kääretorttupohja, josta leikataan 3 kakkuvuoan kokoista ympyrää
HUOM!Täytekakut kannattaa lähes poikkeuksetta leipoa ja täyttää tarjoilua edeltävänä päivänä, jotta kosteus tasaantuu ja maut ovat parhaimmillaan. Jos leivot ja täytät täytekakun tarjoilupäivänä, kostuta kakkua reilummin, ettei se jää liian kuivaksi!
KÄÄRETORTTUPOHJA (uunipellillinen)
4 munaa (isoja munia, jos pieniä, laita 5)
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 175-asteeseen. Leivinpaperoi pelti ja voitele se kevyesti.
Voitelu ei ole välttämätön, mutta kypsä pohja irtoaa sen ansiosta helposti leivinpaperista.
Vatkaa munia hetki hiljaisella nopeudella joko sähkövatkaimella tai yleiskoneessa. Lisää sitten sokeri ja vatkaa suurimmalla nopeudella napakaksi ja vaaleaksi vaahdoksi.
Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi ne muna-sokerivaahtoon parissa erässä varovasti käännellen.
Levitä tasaisesti aiemmin levinpaperilla vuoraamallesi pellille ja paista uunin keskitasossa 6-8 minuuttia. Minulla kesti kiertoilmalla 7 minuuttia.
Pohjan paistuessa levitä työtasolle leivinpaperi ja ripottele sille sokeria. Kun pohja on kypsä, kumoa pohja leivnpaperin päälle ja irroita heti pohjasta leivinpaperi. Jos pohja ei irtoa kauniisti, sivele leivinpaperin päältä kylmään veteen kastetulla paperilla. Se auttaa pohjan irtoamisessa.
Painoin irtopohjavuoan reunuksella kääretorttupohjaan ympyrät, jotka leikkasin irti. Koska kakkuvuoka oli sen verran pieni, sain leikattua sopivasti 3 kakkulevyä.
Täyte:
2 dl kuohukermaa
200 g Mascarponea (loppupurkki tulee kuorrutukseen)
2 dl luumuhilloa
2 tl vaniljasokeria
1 rkl tomusokeria
4 liivatelehteä
2 rkl vettä
Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään n. 10 minuutiksi.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita sen sekaan mascarpone, luumuhillo, vanilja- ja tomusokeri.
Kuumenna mikrossa tai kattilassa 2 rkl vettä ja sulata siihen käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet. Sekoita liivateliuos kermaseokseen.
KAKUN KOKOAMINEN
Kostutus:
n. 1/2 dl maitoa
1 tl vanilja sokeria
Täytä kakku irtopohjavuokaan, jolla leikkasit kakkupohjat. Vuoraa kakkupohja tuorekelmulla niin, että tuorekelmusta jää liepeet kunnolla yli kakkupohjan reunasta. Kelmu auttaa kakkua irtoamaan kauniisti.
Laita yksi pohjalevy vuokaan ja kostuta sitä pullasutia/lusikkaa apunasi käyttäen vaniljamaidolla. Laita täytettä noin puolet pohjan päälle. Laita toinen kakkulevy päälle, kostuta ja täytä samoin kuin ensimmäinenkin pohjakerros. Kostuta kevyesti myös päällimmäistä kakkulevyä, mutta alapinnaltaan ja paina se sitten ylimmäiseksi vuokaan yläpuoli eli kostuttamaton puoli ylöspäin. Paina kädellä täytettyä kakkua, jotta saat syntymään mahdollisimman tasaiset kerrokset. Käännä tuorekelmun liepeet kakun suojaksi ja laita mielellään joku kevyehkö paino kakun päälle. Laita jääkaappiin seuraavaan päivään.
Seuraavana päivänä kumoa kakku tarjoiluvadille ja poista tuorekelmu. Päällystä ja koristele kakku.
1 prk Flora Vispiä
loppupurkki Mascarponea, joka jäi kakun täytteestä
1 tl vaniljasokeria
2 rkl tomusokeria
Levitä seos kakun päälle joka puolelle puolihuolimattomasti ja paina lusikalla vielä sinne tänne, jotta saat päällysteen näyttämään hiukan lumikinoksilta.
Tämä ei ehkä ollut ihan omia suosikkikakkuja makunsa puolesta. Ihan ok ja toki hyvin jouluinen maku. Olen kuitenkin enemmän raikkaampien kakkumakujen ystävä, joten jos vaikka vaihtaisi tuon luumun tilalle esim. jotain marjasosetta, olisi ollut enemmän varmaan omaan makuun.
Minä painoin kakun päälle muutama päivä aiemmin tekemäni syötävät joulukuuset (16.12. postaus). Helppoa ja nopeaa, kun koristeet ovat valmiina.
Vaikka toivottelinkin jo eilen hyviä jouluja, niin: IHANAA JOULUNAIKAA!
MUISTAKAA MYÖS RENTOUTUA. LAITA KYNTTILÄT PALAMAAN - NE LUOVAT IHANASTI TUNNELMAA, EIKÄ JOKA AINOA PIENI PÖLYHIUKKANEN NÄY ESIMERKIKSI SEN KORKEIMMAN KAAPIN PÄÄLTÄ. SIELLÄ NE ODOTTAA RAUHASSA SEURAAVAA SIIVOUSKERTAA ;). JA SINÄ VOIT KESKITTYÄ OLENNAISEEN, ELI LÄHEISTEN KANSSA OLEILUUN SEKÄ HYVÄSTÄ RUOASTA JA TUNNELMASTA NAUTTIMISEEN.
Joulutunnelmin,
Raili
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti